Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZotac Zbox Magnus EN970

Liten og stillegående PC med mye spillytelse

Zotacs E-serieflaggskip er det nærmeste vi har kommet en Steam Machine.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Zotac Zbox Magnus EN970

Det dukker stadig opp nye stasjonære datamaskiner som ikke tar så mye plass. Med disse får du ikke det samme rotet som med et stort tårnkabinett, og skulle du ha behov kan den enkelt flyttes eller ryddes vekk. En slik kan også enkelt puttes i bagen for å bli med på hytta eller et LAN.

Men de fleste portable småtasser har også noen ulemper, hvorav ytelse – eller mangel på ytelse – tradisjonelt har vært akilleshælen. Akkurat som på bærbare datamaskiner har problemet å gjøre med plass og varmeutvikling, og resultatet kan høres dersom du har en spillkonsoll i stua.

Mye datakrefter genererer mye varme, som på liten plass krever aktive kjøleløsninger. Denne kombinasjonen egner seg dessverre dårlig i stua, noe som har gjort at du på de fleste små datamaskiner må nøye deg med integrert grafikk og eventuell spillstrømming for å slippe forstyrrende viftestøy.

Men noen har da klart å utvikle kjøleløsninger som tar unna varme uten å støye for mye. Eksempler finner vi blant annet i MSI GT72S og Asus G501.

Nesten en Steam Machine

En annen kandidat som gjerne vil stille i «sterk og støysvak»-klassen er Zotac Zbox Magnus EN970. Hongkong-selskapet Zotac har vi stiftet bekjentskap med flere ganger før, sist med den kule Zbox Sphere OI520.

Men Zbox Magnus EN970, som vi for øvrig fikk se i aksjon allerede i sommer, er ment for et annet publikum. Denne datamaskinen er nemlig bygd på samme lest som selskapets litt mer påkostede Steam Machine, og har faktisk den samme grafikkløsningen. Men Zbox Magnus EN970 har en eldre Intel-prosessor og mindre spennende utseende.

Til gjengjeld får du tak i den her i Norge, og siden den kommer i barebone-utgave uten operativsystem er det ingenting som sier at du ikke kan installere Steam OS på den – hvis du da ønsker en slik opplevelse.

Selve datamaskinen består av en metallramme som utgjør sidene, mens topp- og bunnplaten er lagd av plast – ikke overdådig elegant, men det fungerer. De strategiske målene i dybde og bredde er 20,4 x 21,0 centimeter, mens den står 5,2 centimeter opp fra bordplaten. Vekta ligger på omtrent 1,2 kilogram.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

De fleste inn- og utgangene finner vi på datamaskinens bakside. Mest iøynefallende er nok de fire HDMI 2.0-utgangene – ja, du kan altså koble til fire skjermer om du vil – og i tillegg finner vi to LAN-porter, to USB 2.0 og to USB 3.0.

Skulle du ønske å bruke trådløst nettverk er det også plass til å montere den lille antennen som følger med i esken. I tillegg til 802.11ac Wi-Fi er Zotacen også utstyrt med Bluetooth 4.0.

Anstendig innmat

Zotac Zbox Magnus EN970 er som nevnt en barebone-modell, som betyr at den kommer uten harddisk, minne og operativsystem. Men den har en prosessor, og denne tilhører Intels «Broadwell»-generasjon: en tokjernet Core i5-5200U på 2,2 GHz, med Hyper-threading og turbomodus opp til 2,7 GHz.

Denne prosessoren har vi for øvrig møtt før, da satt den i Acer Revo One RL85-UR45.

Hos Zbox Magnus EN970 sitter dog de fleste kreftene i grafikken. Zotac har klemt inn en versjon av Nvidia GeForce GTX 960M som skal tilsvare den «stasjonære» løsningen GeForce GTX 960 – men med tre gigabyte GDDR5 å leke med har den mer minne. Uansett er det slik at denne løsningen altså skal kunne holde orden på opp til fire skjermer, for ikke å glemme at vi skal få anstendig spillytelse i tandem med prosessoren.

Med bunnplaten av er det enkelt å installere RAM og disker etter ønske. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Den lille datamaskinen kan også leveres i en Plus-utgave med 120 GB M.2 SSD og 8 GB DDR3L-minne. M.2-kontakten er både PCIe x2 og SATA-kompatibel, med mulighet for å ta SSD-pinner på 22 millimeters bredde og opp til 80 millimeters lengde.

Foruten dette kan du fremdeles putte inn to 2,5-tommers harddisker eller SSD-er dersom du skulle trenge mye lagringsplass. Er du lysten på mer RAM, kan det være greit å vite at datamaskinen kun har plass til to SO-DIMM-moduler og støtter opp til 16 GB totalt.

Det å installere minne og disker er veldig enkelt, ettersom alt er tilgjengelig når vi løsner bunnplaten – som for øvrig er festet med to tommelskruer på baksiden av kabinettet. For anledningen utstyrte vi vårt testeksemplar med 2 x 4 GB RAM, en vanlig 2,5-tommers SSD på 120 GB og installerte Windows 10 som operativsystem.

Medfølgende i pakka er også en CD og minnepinne med diverse drivere, men Windows 10 fant faktisk det den trengte av slikt noe.

Zotac Zbox Magnus EN970
8
Meget bra

Zotac Zbox Magnus EN970

8
Meget bra
sitatMye spillytelse i en stille og beskjeden pakke

Fordeler

  • +
    God grafikkytelse
  • +
    Enkel å oppgradere
  • +
    Meget stillegående
  • +
    Fire HDMI 2.0-porter
  • +
    Liten og lett å plassere
  • +
    Plass til flere disker

Ting å tenke på

  • Pris
  • Blir litt varm

Ytelse og konklusjon

Zotac Zbox Magnus EN970 koster nærmere ti tusen kroner – da uten disker og RAM –, noe som gjør at den stiller i en helt annen prisklasse enn de andre små stasjonære vi har testet.

Men det kan jo uansett være greit å se hva du får i forhold til en rimeligere PC, så vi har tatt med grunnmodellen av Apple Mac mini, Acer Revo One RL85 og MSI Cubi. I tillegg har vi tatt med alt-i-ett-modellen Asus Zen AiO Pro Z240IC. Sistnevnte har en langt kraftigere prosessor, men benytter seg i også av grafikkløsningen Nvidia GeForce GTX 960M.

Det kan være interessant å se hvordan denne «standardutgaven» står seg mot det spesielle GeForce GTX 960-kortet som altså sitter i Zotacen.

Vi har for øvrig ikke testet diskytelsen på denne datamaskinen, da det jo helt kommer an på hva slags SSD eller harddisk du utstyrer den med.

Zotac Zbox Magnus EN970 har altså Intel Core i5-5200U innabords, akkurat som den testede utgaven av Acer Revo One RL85. Denne tokjerneren ser vi har det ytelsesnivået som CPU-en vi finner i inngangsmodellen til Apple Mac Mini – som også koster det halve.

I Handbrake-testen, hvor prosessoren må jobbe for å konvertere en film, er det klart Asus Zen AiO-maskinen som er sjefen. Men så har den da også vitterlig en firekjernet Core i7 under panseret.

Den sterke prosessoren som sitter i Asusen gjør også sitt for den høye skåren i Cloud Gate, som ikke er så veldig belastende for grafikkløsningene. Men når vi knekker i gang den tyngre Fire Strike, og da spesielt når vi også får skrudd opp oppløsningen, er det i større grad grafikkortet som må ta støyten. Og da demonstrerer Zotacs lille spillboks tydelig at den har noe ekstra å by på.

Våre vante spilltester gir oss de samme resultatene. Her er det altså prosessorytelsen som «holder tilbake» Zotacen i forhold til Asus Zen AiO på lavere oppløsninger, men tingene snur når spillene blir mer krevende og oppløsningen øker.

Imponerende stillegående

Ankepunkter mot det å ha kraftige datamaskiner i stua har gjerne hatt med støy og størrelse å gjøre. Typiske «gamingmaskiner» trenger jo som regel god plass til komponenter og kjøleløsninger som holder temperaturen på et anstendig nivå.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Det er lenge siden størrelse var noe problem. Men det med støy og kjøling er intrikat – for der de fleste i dag klarer å snekre sammen en datamaskin som er ganske så stillegående når maskinen ikke trenger å gjøre noe særlig, har det vist seg adskillig mer utfordrende å lage en kjøleløsning som kan ta unna varmen uten å høres ut som en illsint veps på steroider.

Men dette har faktisk Zotac fått til veldig bra med Zbox Magnus EN970.

Her benyttes to separate vifteløsninger, som vi også kan se på selskapets Steam Machine. En annen ting er at Zotac snarere lar ting gå ganske varmt i stedet for å skru opp viftehastigheten på full pinne. Det betyr at datamaskinen kan bli varm, men dette er altså kalkulert fra Zotacs side.

Resultatet en liten spill-PC som knapt kan høres, selv under tunge belastninger. Joda, et visst viftesus er det jo, men du må ganske så nærme datamaskinen for å høre den – noe som gjør den spesielt godt egnet til bruk i stua eller andre steder hvor det er en stor fordel med lavt støynivå.

Men husk altså at den blir varm og krever anstendig lufting, så vi hadde vel ikke akkurat stappet den inn i en trang TV-benk og lukket døra.

Konklusjon

Zotac Zbox Magnus EN970 er en spill-PC på størrelse med en Apple Mac mini, den er dog halvannen centimeter høyere og har en noe mer rustikk stil. Men hva den mangler i ynde tar den igjen i grafikkrefter.

Innvendig sitter nemlig et grafikkort som tilsvarer et Nvidia GeForce GTX 960, noe som er godt nok til å kjøre selv de nyeste spilltitlene på høye oppløsninger og detaljnivåer. Og dette gjør denne datamaskinen med et usedvanlig lavt volum, takket være en svært god og stillegående kjøleløsning.

PC-en kan enkelt åpnes for installering eller oppgradering av minne og disker. Det er plass til to 2,5-tommere og en M.2-SSD.

Zotac Zbox Magnus EN970 kommer også i en Plus-utgave med SSD og RAM installert. Foto: Zotac

HDMI 2.0 betyr at videosignalet kan dyttes ut i 4K-oppløsning med 60 Hz oppfriskningsrate, og Zbox Magnus EN970 er utstyrt med fire av disse. Det vil si at datamaskinen kan kobles til mye moderne TV- og steroutstyr – for det er ingen tvil om at dette er en PC som mer eller mindre er skapt for å ta plass i TV-benken din. Den er også enkel å ta med seg.

Men Zbox Magnus EN970 har ingen spesielt sterk prosessor. Faktisk finner du like god prosessorytelse i langt rimeligere datamaskiner – styrken ligger altså i grafikkløsningen som gir en spillytelse vi sjelden finner i datamaskiner på denne størrelsen.

Er ikke spill din greie, får du altså datamaskiner som den nevnte Mac mini med like sterk prosessor til under halve prisen.

Det er nemlig ingen tvil om at det nettopp er prisen som er den store innvendingen mot Zotacs kraftigste modell i E-serien. Du kan nemlig få ganske mye PC – eller flere konsoller – for ti høvdinger, og her snakker vi altså om en datamaskin som kommer uten RAM, disk og operativsystem.

Akkurat dette gjør det vanskelig å gi en generell anbefaling av Zotac Zbox Magnus EN970. Men den med både penger og behov for akkurat det denne modellen kan tilby, vil nok så avgjort bli fornøyd med den.

Ute etter noe rimeligere eller enda mindre?
TEST: MSI Cubi – beviset på at smått er godt >>>

Zotac Zbox Magnus EN970
8
Meget bra

Zotac Zbox Magnus EN970

8
Meget bra
sitatMye spillytelse i en stille og beskjeden pakke

Fordeler

  • +
    God grafikkytelse
  • +
    Enkel å oppgradere
  • +
    Meget stillegående
  • +
    Fire HDMI 2.0-porter
  • +
    Liten og lett å plassere
  • +
    Plass til flere disker

Ting å tenke på

  • Pris
  • Blir litt varm
annonse