TestZotac Zbox Magnus EN970

Liten og stillegående PC med mye spillytelse

Zotacs E-serieflaggskip er det nærmeste vi har kommet en Steam Machine.

Zotac Zbox Magnus EN970

Det dukker stadig opp nye stasjonære datamaskiner som ikke tar så mye plass. Med disse får du ikke det samme rotet som med et stort tårnkabinett, og skulle du ha behov kan den enkelt flyttes eller ryddes vekk. En slik kan også enkelt puttes i bagen for å bli med på hytta eller et LAN.

Men de fleste portable småtasser har også noen ulemper, hvorav ytelse – eller mangel på ytelse – tradisjonelt har vært akilleshælen. Akkurat som på bærbare datamaskiner har problemet å gjøre med plass og varmeutvikling, og resultatet kan høres dersom du har en spillkonsoll i stua.

Mye datakrefter genererer mye varme, som på liten plass krever aktive kjøleløsninger. Denne kombinasjonen egner seg dessverre dårlig i stua, noe som har gjort at du på de fleste små datamaskiner må nøye deg med integrert grafikk og eventuell spillstrømming for å slippe forstyrrende viftestøy.

Men noen har da klart å utvikle kjøleløsninger som tar unna varme uten å støye for mye. Eksempler finner vi blant annet i MSI GT72S og Asus G501.

Nesten en Steam Machine

En annen kandidat som gjerne vil stille i «sterk og støysvak»-klassen er Zotac Zbox Magnus EN970. Hongkong-selskapet Zotac har vi stiftet bekjentskap med flere ganger før, sist med den kule Zbox Sphere OI520.

Men Zbox Magnus EN970, som vi for øvrig fikk se i aksjon allerede i sommer, er ment for et annet publikum. Denne datamaskinen er nemlig bygd på samme lest som selskapets litt mer påkostede Steam Machine, og har faktisk den samme grafikkløsningen. Men Zbox Magnus EN970 har en eldre Intel-prosessor og mindre spennende utseende.

Til gjengjeld får du tak i den her i Norge, og siden den kommer i barebone-utgave uten operativsystem er det ingenting som sier at du ikke kan installere Steam OS på den – hvis du da ønsker en slik opplevelse.

Selve datamaskinen består av en metallramme som utgjør sidene, mens topp- og bunnplaten er lagd av plast – ikke overdådig elegant, men det fungerer. De strategiske målene i dybde og bredde er 20,4 x 21,0 centimeter, mens den står 5,2 centimeter opp fra bordplaten. Vekta ligger på omtrent 1,2 kilogram.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

De fleste inn- og utgangene finner vi på datamaskinens bakside. Mest iøynefallende er nok de fire HDMI 2.0-utgangene – ja, du kan altså koble til fire skjermer om du vil – og i tillegg finner vi to LAN-porter, to USB 2.0 og to USB 3.0.

Skulle du ønske å bruke trådløst nettverk er det også plass til å montere den lille antennen som følger med i esken. I tillegg til 802.11ac Wi-Fi er Zotacen også utstyrt med Bluetooth 4.0.

Anstendig innmat

Zotac Zbox Magnus EN970 er som nevnt en barebone-modell, som betyr at den kommer uten harddisk, minne og operativsystem. Men den har en prosessor, og denne tilhører Intels «Broadwell»-generasjon: en tokjernet Core i5-5200U på 2,2 GHz, med Hyper-threading og turbomodus opp til 2,7 GHz.

Denne prosessoren har vi for øvrig møtt før, da satt den i Acer Revo One RL85-UR45.

Hos Zbox Magnus EN970 sitter dog de fleste kreftene i grafikken. Zotac har klemt inn en versjon av Nvidia GeForce GTX 960M som skal tilsvare den «stasjonære» løsningen GeForce GTX 960 – men med tre gigabyte GDDR5 å leke med har den mer minne. Uansett er det slik at denne løsningen altså skal kunne holde orden på opp til fire skjermer, for ikke å glemme at vi skal få anstendig spillytelse i tandem med prosessoren.

Med bunnplaten av er det enkelt å installere RAM og disker etter ønske. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Den lille datamaskinen kan også leveres i en Plus-utgave med 120 GB M.2 SSD og 8 GB DDR3L-minne. M.2-kontakten er både PCIe x2 og SATA-kompatibel, med mulighet for å ta SSD-pinner på 22 millimeters bredde og opp til 80 millimeters lengde.

Foruten dette kan du fremdeles putte inn to 2,5-tommers harddisker eller SSD-er dersom du skulle trenge mye lagringsplass. Er du lysten på mer RAM, kan det være greit å vite at datamaskinen kun har plass til to SO-DIMM-moduler og støtter opp til 16 GB totalt.

Det å installere minne og disker er veldig enkelt, ettersom alt er tilgjengelig når vi løsner bunnplaten – som for øvrig er festet med to tommelskruer på baksiden av kabinettet. For anledningen utstyrte vi vårt testeksemplar med 2 x 4 GB RAM, en vanlig 2,5-tommers SSD på 120 GB og installerte Windows 10 som operativsystem.

Medfølgende i pakka er også en CD og minnepinne med diverse drivere, men Windows 10 fant faktisk det den trengte av slikt noe.

Zotac Zbox Magnus EN970
8
Meget bra

Zotac Zbox Magnus EN970

sitat"Mye spillytelse i en stille og beskjeden pakke"

Fordeler

 • Krysse av
  God grafikkytelse
 • Krysse av
  Enkel å oppgradere
 • Krysse av
  Meget stillegående
 • Krysse av
  Fire HDMI 2.0-porter
 • Krysse av
  Liten og lett å plassere
 • Krysse av
  Plass til flere disker

Ting å tenke på

 • Bytt
  Pris
 • Bytt
  Blir litt varm