Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMSI Cubi - 018EU

En fullverdig PC som passer inn nesten overalt

MSI Cubi er beviset på at smått er godt.

Vegar Jansen, Tek.no

MSI Cubi-018EU

Små datamaskiner er ikke akkurat noe nytt. Slikt har vært med oss i en årrekke, og stadig flere ser fordelen med en liten, plasseringsvennlig og stillegående PC. Folk som ikke spiller eller driver med noe annet som krever ekstra grafikkmuskler vil faktisk i de fleste tilfeller klare seg med en slik kompakt tass.

Den kanskje mest kjente datamaskinen i denne klassen er Apple Mac mini, men det finnes også mange andre alternativer. Det fikk vi eksempelvis se på sommerens Computex-messe, der blant annet Shuttle og Zotac stilte med smådatamaskineri.

I tillegg har vi tidligere i høst testet den vifteløse ASRock Beebox N3000-NUC, som faktisk takler å spille av 4K-video helt jevnt.

Men smågodtet stopper ikke der. Testbenken har nemlig hatt besøk av MSI Cubi, en liten tass med et volum på kun 0,45 liter. Den kommer i flere forskjellige konfigurasjoner og koster omtrent 2500 kroner i den rimeligste versjonen.

Vårt testeksemplars fulle navn er MSI Cubi - 018EU, og denne er utstyrt med en femte generasjons Intel Core i3-prosessor, også kjent som Broadwell. Intel Core i3-5005U er hele betegnelsen, og den har i likhet med andre Core i3-prosessorer to kjerner. Hyper-threading (Ekstra) er støttet, men ikke turbomodus. Klokkefrekvensen ligger på 2,0 GHz.

Prosessoren har også integrert grafikk, da i form av HD Graphics 5500. Videre har MSI stappet inn en 128 GB mSATA SSD og 4 GB RAM i vår modell, som har fått en pris på rundt 5500 kroner.

Vegar Jansen, Tek.no

Av inn- og utganger er det viktigste bak: Inngang for strøm, HDMI, Mini DisplayPort, gigabit LAN og to USB 3.0-porter. I fronten finner vi ytterligere to USB 3.0-porter og minijackport for lyd inn og ut. I venstre hjørne sitter av/på-knappen, og det er plass til kensingtonlås på boksens høyre side.

Den lille boksen har altså ikke minnekortleser. Noen vil nok også savne en ren digital lydutgang, men skulle du klare deg med én skjerm kan jo også HDMI- eller DisplayPort-utgangen brukes til å hente ut digital lyd.

Cubi står vanligvis 3,5 centimeter opp fra bordflaten og måler litt over 11 centimeter i hver retning. Du skal med andre ord ha svært begrenset med plass for å ikke klare å plassere denne et sted. I esken til vårt eksemplar fulgte det dessuten med et VESA-feste, slik at du faktisk kan montere den på baksiden av monitoren din dersom du skulle ønske det.

Bunnplaten sitter festet med fire skruer og er enklere å få av enn på.
Vegar Jansen, Tek.no

Selve karosseriet består av et plastskall med en metallplate i bunnen. Bunnplaten kan byttes ut slik at du også kan få på plass en 2,5-tommers harddisk eller SSD dersom du trenger mer lagringskapasitet. Men da må du altså finne deg i at høyden øker litt.

Ved å løsne bunnplaten kommer du dessuten til dersom du ønsker å utstyre den lille PC-en med mer minne, større SSD eller bytte ut det trådløse nettverkskortet.

Boksen kjennes for øvrig solid ut, og har en matchvekt på 390 gram. Plastveggene gir hverken etter eller knirker under press, og de fire gummiføttene sørger for godt feste på bordplaten.

MSI Cubi kommer med Windows 8.1 installert, men vi valgte å hive inn Windows 10 i stedet.

Trådløst om du vil

MSI Cubi er en av disse små datamaskinene som har full støtte for 4K med 60 Hz oppfriskningsrate – vel å merke så lenge du velger deg utgaven med Core i3 eller sterkere prosessor. Da kan du koble den via DisplayPort rett til en TV eller monitor med 3840 x 2160 piksler. DisplayPort-kabel følger for øvrig ikke med i esken.

VESA-feste samt ekstra bunnplate med plass til 2,5-tommers disk og tilhørende skruer følger med i esken.
Vegar Jansen, Tek.no

Det meste kan altså kobles til direkte på denne boksen, men med såpass små datamaskiner ser det jo ikke spesielt elegant ut med for mange ledninger. Er du da opptatt av orden og estetikk kan du også bruke trådløse alternativer for mus, tastatur og nettverk – Bluetooth 4.0 og 802.11ac trådløst nett er på plass.

Også skjermbildet kan sendes trådløst, ettersom MSI Cubi – i hvert fall versjonen med i3-prosessor – også støtter Intel Wireless Display (WiDi). Men skal du ha den beste bildekvaliteten, kobler du naturligvis til skjermen med kabel.

Strømkabelen kommer du uansett ikke unna.

Er den på?

MSI hevder at Cubi er «stille som en skog», og etter en uke med den på pulten har vi ingen grunn til å betvile akkurat det. Selv under tunge belastninger har den svært beskjedne viftelyden druknet i kontorlandskapet – hadde den ikke hatt et LED-lys måtte vi ha lagt øret inntil for å sjekke om den var påslått eller ikke.

Støynivået skal ifølge MSI selv ligge på 21,7 dB.

Prosessoren har en TDP på femten watt, men Cubi bruker naturligvis mer – TDP er kun et tall som sier noe om hvor mye prosessorvarme datamaskinen må klare å kvitte seg med. I tillegg bruker jo også andre komponenter strøm. Ifølge våre observasjoner ligger typisk forbruk på mellom femten og tretti watt, avhengig av belastning.

MSI Cubi-018EU
8
Meget bra
Anbefalt

MSI Cubi-018EU

8
Meget bra
sitatFin liten pakke for deg som ikke har spesielle krav til ytelse.

Fordeler

 • +
  Liten og plasseringsvennlig
 • +
  Kan bygges ut med 2,5-tommers disk
 • +
  Anstendig utstyrt
 • +
  Svært stillegående
 • +
  Takler 4K @ 60 Hz via DisplayPort
 • +
  RAM og andre komponenter kan byttes ut

Ting å tenke på

 • Mangler minnekortleser

Ytelse og konklusjon

Ytelse

MSI Cubi - 018EU er altså utstyrt med en tokjernet Intel Core i3-5005U. Denne bruker Hyper-threading (Ekstra), slik at den logisk sett har fire prosessorkjerner – men dette er naturligvis ikke like effektivt som fire fysiske kjerner.

Med en klokkefrekvens på 2,0 GHz er ikke den lille datamaskinen noen sinke. Men prosessoren har ingen «turbomodus» (Intel Turbo Boost Technology), som lar den gå raskere enn oppgitt hastighet dersom forholdene ligger til rette for det.

Intel Core i3-5005U har HD Graphics 5500 som grafikkdel.

Som sammenligningsgrunnlag mot MSI Cubi med i3-prosessor har vi et knippe andre småtasser. Asus VivoPC VM62N har vi tatt med, fjorårets Apple Mac mini, HP Pavilion Mini Desktop 300-020NO, Zotac Zbox Sphere OI520, Acer Revo One RL85-UR45 og den lydløse ASRock Beebox.

Spennet i pris på disse er ganske stort, fra omtrent 2500 kroner til rundt 7000 kroner, og da sier det seg jo at det er forskjeller i ytelse og funksjonalitet også.

Vårt eksemplar av Cubi er priset til cirka 5500 kroner. Men så finnes det altså både svakere og sterkere utgaver av Cubi, som da også blir henholdsvis rimeligere og dyrere dersom ellers kjøpes med de samme komponentene.

La det altså være klart at eksemplaret vi tester er utgaven med Intel i3-prosessor, 4 GB minne og 128 GB mSATA SSD.

De tre datamaskinene på topp har alle Intel Core i5-prosessorer, og legger seg ikke overraskende foran – men forskjellen er ikke så stor som man kanskje ville trodd. Vi legger også merke til at det er et stykke ned til Asus VivoPC i Handbrake-testen, der vi konverterer en filmsnutt. VivoPC har en tidligere generasjon Intel Core i3-prosessor. HP Pavilion Mini Desktop er bestykket med en tokjernet Intel Pentium.

ATTO sjekker hvor stor overføringshastighet vi kan få ut av disken, og her er det klart at det er en fordel med SSD – spesielt når vi ser på lesehastigheten. MSI Cubi imponerer ikke når vi kommer til skrivehastighet, men det er det ikke så mange andre i dette selskapet som gjør heller.

Når vi kommer til grafikk- og spillytelse legger MSI Cubi seg midt på treet, noe som betyr at den ikke gjør det spesielt mye bedre eller dårligere enn de andre datamaskinene med raskere i5-prosessor. Unntaket er Mac mini og Asus VivoPC – sistnevnte har dedikert grafikk i form av et Nvidia GeForce GT 820M.

Oppsummering

MSI Cubi - 018EU er en liten men fullt kapabel PC. Med en Intel Core i3-prosessor og mSATA SSD innabords oppleves den som responsiv og rask nok til de fleste vanlige oppgaver. Den takler 4K-oppløsning med en oppfriskningsrate på 60 Hz, noe som er godt nytt for deg som har eller har tenkt å skaffe til veie en 4K-monitor eller -TV.

Men selv om datamaskinen kan snurre 4K-film, er vi langt unna noen som helst slags spilling i denne oppløsningen. Til det trenger vi kraftige dedikerte grafikkort.

Da vi fikk se MSI på årets Computex tidlig i sommer, var den veldig fargerik. Men for tiden ser det ut som om hvit er greia her på berget.
Vegar Jansen, Tek.no

Cubi har et beskjedent strømforbruk og et svært lavt lydnivå. Bluetooth 4.0, 802.11ac trådløst nettverk, Intel WiDi, gigabit LAN og fire USB-porter sørger for at du kan velge mellom kablede eller trådløse styringsalternativer. At datamaskinen både er utstyrt med Mini DisplayPort og HDMI betyr at du kan koble til to skjermer til den – men kun DisplayPort takler 4K @ 60 Hz.

Ellers må vi nevne at MSI Cubi har et beskjedent strømforbruk og et svært lavt lydnivå. VESA-feste og at den kan bygges ut med mer RAM og 2,5-tommers harddisk/SSD teller også positivt.

Med Intel i3-prosessoren har MSI Cubi noe lavere prosessorytelse enn flere av alternativene vi har sammenlignet med. Acer Revo One RL85-UR45, Apple Mac mini og Zotac Zbox Sphere OI520 har litt kraftigere i5-prosessorer.

Men stikkordet her er også litt. I praksis ser vi ikke for oss mange brukssituasjoner der du vil observere spesiell forskjell – selv om den riktignok kan måles. Da vil du nok i større grad legge merke til drøyere oppstarts- og lastetider på modellene med gammeldags snurredisk fremfor SSD.

Også innen grafikkytelse er det mer solide forskjeller, men dette er uansett ikke datamaskiner du normalt sett vil benytte til moderne 3D-spill – muligens med unntak av Asus VivoPC VM62N, som faktisk er utstyrt med en dedikert grafikkløsning.

Alt i alt er det altså ikke så veldig mye å klage på ved MSI Cubi - 018EU, og som det så gjerne gjør koker det ned til pris og posisjonering i markedet.

Sammenligning

Sett mot Acer Revo One RL85-UR45 er MSI Cubi mindre, rimeligere og mer stillegående. På den annen side har Cubi litt dårligere ytelse og mindre lagringsplass installert, mens Revo One også kommer med mus og tastatur i pakka.

Også HP Pavilion Mini Desktop er et alternativ, ettersom den jo finnes med i3- og i5-prosessor.
Vegar Jansen, Tek.no

Fjorårets Apple Mac mini er et litt annet dyr. Med en startpris på 4790 kroner hadde nok Mac mini vært et førstevalg dersom den kom med SSD, ettersom den har den beste kombinasjonen av prosessor- og grafikkytelse i dette selskapet.

Men skal du ha Mac mini med noe som helst annet enn snurredisk fyker prisen opp med minst 2500 kroner, og da blir det kanskje ikke like aktuelt for deg som er på busdjett. En annen ting er at den nåværende Mac mini kun klarer 4K-oppløsning i 30 Hz, mens disse utgavene av MSI Cubi og Acer Revo One RL85 takler dette i 60 Hz.

Både Asus' VivoPC og Zotacs Zbox Sphere kan være fine alternativer til MSI Cubi - 018EU, men tilhører tross alt en tidligere prosessorgenerasjon. De er også større og tyngre. VivoPC kan skryte av bedre grafikkytelse, men når sant skal sies er det ikke en utpreget spillmaskin uansett.

Når det kommer til testutgavene av HP Pavilion Mini Desktop og ASRock Beebox N3000 er det slik at disse stiller i prisklassen under 3000 kroner, og har prosessorer som gjør at de stiller i en litt annen liga. Har du ikke de store kravene til ytelse, vil de likevel kunne gjøre en anstendig jobb.

Sikter du mot å bruke en av disse rimeligere sakene i TV-benken, er nok ASRocks Beebox det mest opplagte valget, ettersom det av disse to kun er denne som kan spille av 4K-video. Dessuten er den vifteløs og kommer med fjernkontroll.

Merk også at HP Pavilion Mini Desktop kommer i sterkere utgaver som kan matche MSI Cubi.

Konklusjon

Etter noen runder på testlab og pult må vi si at vi liker MSI Cubi. Den er kun litt større og høyere enn dagens Apple TV – faktisk er den like høy som den kommende modellen – og imponerende stillegående.

Men MSI er langt fra alene i dette markedet, og som vi har sett er det flere alternativer. Spesielt Acer Revo One RL85 seiler opp som et godt og ganske likeverdig alternativ, men MSI Cubi er altså enda mindre og rimeligere. Den er også langt mer beskjeden enn Apple Mac mini, som blir et aktuelt alternativ dersom du ikke bryr deg om SSD eller at 4K-støtten må være i 60 Hz.

Dette endrer uansett ikke på det at MSI Cubi er en kjekk liten pakke. Så med mindre du er svært opptatt av spilling eller har store krav til ytelse, har vi ingen betenkeligheter med å anbefale denne tassen for deg som trenger en enkel PC på kontoret eller hjemme.

Mer opptatt av god prosessorytelse enn veldig liten størrelse?
Shuttle XH97V: Valgfrihet i en liten og kjekk pakke >>>

MSI Cubi-018EU
8
Meget bra
Anbefalt

MSI Cubi-018EU

8
Meget bra
sitatFin liten pakke for deg som ikke har spesielle krav til ytelse.

Fordeler

 • +
  Liten og plasseringsvennlig
 • +
  Kan bygges ut med 2,5-tommers disk
 • +
  Anstendig utstyrt
 • +
  Svært stillegående
 • +
  Takler 4K @ 60 Hz via DisplayPort
 • +
  RAM og andre komponenter kan byttes ut

Ting å tenke på

 • Mangler minnekortleser
annonse