Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestBitFenix Pandora

Spesialutviklet til Steam Machine-bruk

BitFenix byr på et annerledes kabinett med deilige linjer.

BitFenix er på banen igjen og denne gangen med et kabinett som er utviklet spesielt med tanke på såkalte Steam Machines. Steam Machines er en sekkebetegnelse på datamaskiner som skal kjøre Steams kommende operativsystem. Disse kjennetegnes gjerne med at de er litt mindre og passer godt inn i TV-hyllen.

Vi tittet på kabinettet i forbindelse med fjorårets Computex, og i den anledning fikk vi høre følgende bakgrunn for kabinettet:

– Vi gjorde det egentlig litt annerledes med Pandora. Alle de andre produsentene forsøkte seg med minst mulig kabinetter til Steam-bruk, så da ville vi gjøre noe annet. Resultatet ble Pandora, som er et litt større kabinett kan Sascha Krohn fra BitFenix fortelle oss.

Pandora er etter gresk mytologi den første kvinnen på jorden, og ble visstnok skapt som en forgiftet gave til menneskene. Skal vi tro mytologien rett er det også Pandora vi skal skylde på for å ha sluppet løs pest, sorg, fattigdom, kriminalitet og all verdens ulumskheter.

– Pandoras krukke, som ofte omtales som eske, inneholdt fantastiske krefter, som menneskene dessverre ikke greide å kontrollere. Så det er mange varianter av historien. Vi valgte navnet for å symbolisere kampen for mer visdom og kraft, og hvordan man skal håndtere denne kraften, forklarte Krohn i juli.

Nå er kabinettet her, og vi skal ta det med på en runde på bakrommet.

Høyt og slankt

Pandora er relativt høyt, men samtidig slankt. Totalen blir noe som fremstår som veldig slankt samtidig som kabinettet kan smykke seg med runde og lekre former.

På toppen er det et stort felt med en nedfelt perforert plate. I front av topplaten er de ulike knappene og tilkoblingene plassert. Den nedfelte platen har en overflate av metall, mens resten av platen er laget av plast.

Fronten av kabinettet er noe spesiell. Den er kurvet og av høyglanset plast. Sidene på fronten er gjemt bak sideplatene som er trukket frem og går i en fin kurve over mot fronten. I tillegg er det gjemt en liten skjerm bak denne fronten. Som standard vises BitFenix' logo her, men det er mulig å endre til det bildet du selv måtte velge. Dog, oppløsningen er begrenset til 240 ganger 320 piksler. Synes du dette er meningsløst finnes kabinettet uten denne, da som Pandora Core.

Venstre side av kabinettet er helt glatt, mens høyre side har fått et stort vindu. Disse platene er laget av børstet aluminium, og ser ganske delikate ut. Det skal legges til at kabinettet også kommer i en variant uten vindu.

Bak kabinettet fortsetter på en måte sideplatene og henger sammen i over- og nederkant. I midten er det et stort og åpent felt som gir deg tilgang til ulike utganger på datamaskinen din.

Det er ingen plass til optiske drev på dette kabinettet, noe som har blitt stadig mer vanlig på mindre kabinetter. Det meste hentes ned fra nett uansett, og om du absolutt trenger et optisk drev går det an med eksterne løsninger eller å bare ta av sidedøren og koble til for anledningen.

Enkel montering

Sidedørene er montert med noe som kan minne om trykknapper, og om du kjenner til løsningen som blant annet Lian Li har sverget til en stund så er dette samme opplegget.

Med dørene av er det fritt frem for å montere inn maskinvare. Kabinettrammen er veldig åpen og fin, så her er det lett å putte inn maskinvaren din. Selv om rammen i seg selv er veldig åpen er den fremdeles stiv og fremstår som både godt bygget og designet.

Hovedkortet skal inn på venstre side, og distansestykker av metall er allerede på plass, så her er det bare å smelle ting rett inn. Selv om kabinetter er mellomstort er det bare plass til mATX eller mindre hovedkort. Dette synes vi ikke er noe stort problem, siden det er ganske mange alternativer på markedet.

Skjermkortet vårt var det litt vanskeligere med, men det gikk fint det også. For å kunne sette inn skjermkortet måtte vi først skru ut seks skruer for å løsne på avrundingen bak på kabinettet. Uten dette kom vi ikke skikkelig til skruene.

Disse skruene kan skrues ut med en medfølgende unbrakonøkkel. Det ene benet på denne er svært kort, slik at det i teorien er mulig å løsne skruene uten å ta av avrundingen bak, men dette var veldig kronglete og vi sparte nok en del tid på å skru på vanlig måte.

Strømforsyningen skal inn fra andre siden, og hviler på fire gummiputer nederst i kabinettet. I tillegg festes den på vanlig måte med fire skruer.

Harddisker og SSD-er kan plasseres på flere forskjellige steder. Det er ikke lagt opp til noen stor mengde slike, men du har plass til inntil tre 2,5-tommere og to 3,5-tommere. To av disse brukes den samme plassen slik at du effektivt sett maksimalt har plass til fire lagringsenheter.

Én 3,5-tommer har plass øverst i kabinettet, den andre på bunnen foran strømforsyningen. Den siste plassen kan også brukes til en 2,5-tommers enhet. I tillegg har du én plass på siden av braketten som står rett foran strømforsyningen og en annen bak hovedkortplaten.

Bak hovedkortbrettet er det tilnærmet ingen plass, så kabelføring kan bli en liten utføring om du har mye som skal på plass. Mot fronten av kabinettet er det likevel noe plass, da det her er en nedsenkning i hovedkortplaten i hele kabinettets høyde. Denne er likevel ikke mer enn omtrent en centimeter, så du bør

Begrensete muligheter for vannkjøling

Pandora er ingen versting når det gjelder kjøling, det følger med to vifter fra produsenten, og det er plass til én til. Dette er også ett av få kabinetter der det ikke er noen vifteplasser i bakkant. Derimot har kabinettet et større perforert felt.

Selv om man skulle tro det var god plass i toppen er det her bare én vifteplass. Resten av plassen der oppe er beregnet brukt til en harddisk.

Om du liker vannkjøling er det enkelte muligheter, den mest naturlige er å bruke en dobbelradiator i front av kabinettet, her er det ganske greit med plass. Skal du ha den et annet sted er du nødt til å modifisere kabinettet eller ta den eksternt.

Pumpe og vanntank kan enkelt plasseres foran strømforsyningen, og alternativt kan du fjerne hele braketten som er der. Da mister du dog noen plasser for lagringsenheter.

Konklusjon: Et skikkelig stuekabinett

Vi synes BitFenix har skrudd sammen et spennende kabinett med Pandora, men det er ikke for hvem som helst. Kabinettet er litt upraktisk og er nok best egnet for dem som bygger en maskin som det ikke skal endres så mye på.

Kabinettet ser veldig stilig ut med sin noe spesielle front og svært runde former. Det har nærmest en litt magisk undertone og fremstår som litt mystisk. Pandora er ment brukt som en Steam Machine, og en slik bruk tror vi den vil passe bra til.

Det er greit med plass til maskinvare, selv digre skjermkort sklir rett inn i kabinettet. Når det gjelder hovedkort er det likevel noen begrensninger, og det er slettes ikke hva som helst som sklir på plass. Her må du nøye deg med mATX eller mindre.

Monteringen er grei nok, med enkelte momenter som trekker litt ned. Vi tenker da spesielt på den kronglete monteringen av ekspansjonskort.

Prisen starter på 1200 kroner, og det synes vi er hakket stivt. Da hadde vi heller sett på Jonsbo-kabinettene fra Cooltek.

Har du lyst til å bygge ny PC, og lurer på hvilket grafikkort du skal velge?
Sjekk hvor mye raskere de nye grafikkortene er i forhold til ditt gamle »

annonse