Tek.no

Test Acer Revo One RL85-UR45

Artig og allsidig småtass

Acer har lagd en mini-PC som er noe utenom det vanlige – i hovedsak på en god måte.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen
6 Juni 2015 06:30

Acer Revo One RL85

Mange velger å bruke en bærbar datamaskin selv om den kun skal brukes i huset, men alternativet trenger ikke nødvendigvis være et gedigent kabinett stående på gulvet eller pulten. Eksempelvis har vi jo alt-i-ett-modeller som Apple iMac, og med tiden har det kommet en rekke små datamaskiner med anstendig ytelse.

Flere av disse har også et visst fokus på design.

Acer Revo One er nettopp en slik tass med et utradisjonelt utseende. Dette «tårnet» veier ganske nøyaktig ett kilogram, står drøye femten centimeter opp fra bordplaten og måler omtrent ti centimeter i bredde- og dybderetningen. Formen og den blanke, hvite plastoverflaten gjør at PC-en nesten ser litt koselig ut.

Dette er forresten en datamaskin som kommer i forskjellige konfigurasjoner og da naturlig nok også har forskjellig pris. Utgaven vi har testet har den fulle betegnelsen Acer Revo One RL85-UR45 og koster 7000 kroner – da snakker vi om en PC med tokjernet Intel Core i5-prosessor og 8 GB minne. I tillegg har den 60 gigabyte flashlagring myntet på systempartisjonen og en konvensjonell harddisk på én terabyte.

Samtlige inn- og utganger er samlet bak, med unntak av minnekortleseren på toppen av PC-en. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Andre utgaver vi har sett av Revo One kommer med Intel Celeron-prosessor, 4 GB minne og en vanlig harddisk på 500 GB.

Sterke LED-lys under toppen av datamaskinen gjør at det er mulig å se aktiviteten for nettverk og alle diskene. Klemmer du inn en knapp på baksiden, kan du løsne hele det øvre plastskallet, og du får tilgang til to rammer for 2,5-tommers harddisker – dette er da i tillegg til den installerte systemdisken.

Det kan være veldig kjekt med mer diskplass dersom du har planer om å bruke Acer Revo One som frittstående mediesenter eller en beskjeden lagringsboks, og datamaskinen støtter faktisk hot-swap pluss RAID-nivåene 0, 1 og 5.

Men for typisk NAS-bruk hadde vi helt klart fortetrukket en ekte NAS av beskjeden størrelse.

På datamaskinens bakside finner vi de fleste inn-/utgangene og kontaktene. Revo One er utstyrt med to USB 2.0-porter, to USB 3.0-porter, gigabit kablet nettverk, HDMI, Mini DisplayPort og minijack for lyd. Det er også plass for kensingtonlås, samt strøminntak og av/på-knapp helt nederst.

På toppen sitter også en liten luke som skjuler en SD-minnekortleser.

Ikke mye som mangler her altså, men vi kunne ønsket oss en enkel digital lydutgang i tillegg til HDMI-porten.

Acer Revo One RL85-U45 støtter for øvrig 4K-oppløsning over både HDMI og DisplayPort, men på 4K UHD-fjernsynsapparatet på testlaben fikk vi ikke mer enn 24 Hz oppdateringsfrekvens når vi koblet til over HDMI.

På monitoren vår med 3840 x 2160 piksler fikk vi uten problemer 4K med 60 Hz, noe som betyr et flimmerfritt bilde på skrivebordet.

Trådløse muligheter

I esken følger det også med en liten trådløs mus og ditto tastatur i matchende hvit farge. Disse kobles til ved hjelp av en medfølgende USB-dongel, og fungerer smertefritt sammen med datamaskinen. Hverken datamusa eller tastaturet oser av eksklusivitet eller kvalitet, men det er bra nok for lettere hverdagsbruk.

Tastatur og en liten mus følger med. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Skal du bruke datamaskinen til arbeid eller din neste bok, står du naturligvis fritt til å koble til tastatur og mus etter ditt eget ønske – enten det er via dongel eller over Bluetooth – Revo One RL85 støtter forresten Bluetooth 4.0. Du kan selvsagt også koble til med kabel, men det ødelegger jo litt av den rene stilen.

Sånn sett er det greit å vite at du med Acer Revo One slipper unna det aller meste av kabelbruken dersom du går inn for det. Det trådløse nettverkskortet støtter 802.11ac-standarden og prosessoren takler naturligvis Intel Wireless Display – som betyr at du også kan slippe skjermkabelen.

Uten det øvre plastskallet er det lett å se harddiskrammene, én på hver side. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Det er for øvrig også mulig å fjernstyre datamaskinen med en mobil eller nettbrett. Acer Revo One kommer med «Acer Revo Suite» ferdig installert, og trenger da bare en Android-enhet med den riktige appen. Det er ikke like praktisk som tastatur og mus, men det fungerer da.

Det medfølgende operativsystemet er ikke uventet Windows 8.1.

Beskjedent strømforbruk

Som typisk er med små datamaskiner er Acer Revo One RL85 i hovedsak bygd opp av den samme typen komponenter vi finner i bærbare PC-er. Dette betyr relativt lavt strømforbruk og ditto varmeutvikling, noe som er viktig for å unngå overopphetning eller for mye viftestøy.

Prosessoren hører til den nye «Broadwell»-generasjonen og har en TDP – et tall som sier noe om hvor mye varme datamaskinen må klare å kvitte seg med – på femten watt.

Under normal drift målte vi et typisk strømforbruk på mellom femten og tretti watt for hele systemet. Støynivået under lave belastninger er beskjedent og umerkelig i kontorlandskapet, men helt stillegående er den ikke. Viftesuset blir naturlig nok litt mer markant når datamaskinen må jobbe med tyngre oppgaver.

Acer Revo One RL85 (DT.SYYEQ.004)
8
Meget bra
Helt rått

Acer Revo One RL85 (DT.SYYEQ.004)

sitat"En artig mini-PC med flere mulige bruksområder."
 • Krysse av
  Spesiell design
 • Krysse av
  Lavt støynivå
 • Krysse av
  Plasseringsvennlig
 • Krysse av
  Godt utstyrt
 • Krysse av
  Plass til to ekstra harddisker
 • Krysse av
  4K @ 60 Hz via DisplayPort
 • Bytt
  Litt nedslående spillytelse
 • Bytt
  Kun plass til én minnemodul

Les også