TestZotac Zbox Sphere OI520

Den «kuleste» datamaskinen på lenge

Zotacs runde mini-PC er en fingermagnet.

Innledning

Ved siden av å snekre sammen mange interessante skjermkort kjenner vi godt til Hongkong-selskapet Zotacs forkjærlighet til små datamaskiner. For to år siden tok vi en skikkelig kikk på den lille Zotac Zbox nano XS AD11, som på et vis var en forsmak på Intel NUC – bare med med AMDs Fusion-plattform.

Nå har nok en gang Zotac tenkt nytt når det kommer til form og design. Nyvinningen heter Zotac Zbox Sphere OI520 og hevet unektelig et par øyenbryn da den ble dratt sløret av i våres.

Dette er nemlig en PC med kuleform, og er således et sjeldent syn – i en verden med hovedsaklig flate og rektangulære komponenter er nemlig dette en form som sløser med plassen. Men fordi Zbox Sphere OI520 ikke er spesielt stor uansett, er nok ikke dette så viktig når det kommer til akkurat denne modellen.

Og det vil på ingen måte være første gangen noen prioriterer form fremfor funksjon. Dessuten gir den moddere muligheten til å gjøre noe artig.

Ja, Zbox Sphere OI520 har en fasong utenom det vi vanligvis ser hos PC-er.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Den spesielle fasongen gjør at datamaskinen måler drøye femten centimeter i alle retninger, og sett fra visse vinkler ser den altså ut som en kule eller liten ball. Overflaten er av sort, matt plast og er heldigvis av den typen som ikke får fingermerker. Det er en fordel, ettersom folk vil komme bort og tafse dersom du har en Zbox Sphere OI520 stående på pulten din.

Zotac har en vane for å inkludere en lysende ring på toppen av sine små datamaskiner, og Sphere OI520 er ikke noe unntak. Men på denne modellen går ringen rundt hele omkretsen, og markerer også stedet kabinettet kan åpnes. Den øverste delen kan nemlig «skrus av» med et enkelt håndgrep, slik at du kommer til innsiden av datamaskinen.

Dette trenger du så avgjort dersom du kjøper Sphere OI520, da dette er en «barebone» – altså en datamaskin du selv bestykker med RAM og HDD eller SSD etter behov og ønske. Ellers finnes den også i en Plus-versjon med 500 GB snurredisk og 4 GB minne ferdig installert.

Innvendig finner du i et Mini-PCIe-spor som støtter mSATA, men denne holder fra før det trådløse nettverkskortet Intel Dual Band Wireless-AC 3160. Du kan fjerne dette og installere en mSATA med halv lengde, men da mister du altså Zotacens trådløse egenskaper.

Det kan dog være kjekt for deg som kjører en kablet tilværelse og ønsker så mye kapasitet som mulig i denne lille datamaskinen.

Spesifikasjoner --
Maskinvare --
Prosessor Intel Core i5-4200U (1,6 GHz, 3 MB cache, 2 kjerner, 4 tråder)-
Minne Plass til 2 x DDR3L SO-DIMM, maks 16 GB totalt-
Skjermkort Intel HD Graphics 4400-
Harddisk Plass til 2,5-tommers HDD eller SSD-
Optisk enhet N/A-
Trådløs tilkobling 802.11ac Wi-Fi Bluetooth 4.0-
Annet -
Operativsystem Leveres uten OS Drivere til Windows 7/8-
Størrelse Omtrent 15,5 x 15,5 x 15,5 cm (utstikkende kontakter og ledninger kommer i tillegg)-
Vekt 800 gram-
Pris Som barebone: omtrent 3300 kroner Plus-utgave: omtrent 4200 kroner-

Zotac Zbox Sphere OI520 har en Intel Core Core i5-4200U under sitt runde panser, altså den samme motoren som vi blant annet fant hos den bærbare PC-en HP Spectre 13 og tidligere utgaver av Microsoft Surface Pro 2.

Med på laget følger da grafikkløsningen HD Graphics 4400, og datamaskinen kan utstyres med opp til 16 GB DDR3L-minne. Dette gir helt kurant ytelse og egner seg fin til slikt som nettsurfing, kontorprogrammer og medieavspilling. Tyngre bilde- og videoredigering går også an med litt tålmodighet, selv om ikke Zbox Sphere OI520 akkurat er vårt førstevalg for slikt arbeid. Ihuga spillere nok kan nok også bli litt skuffet over manglende datamuskelkraft.

Det er Zotac som har lånt oss Zbox Sphere OI520 til test.