Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZotac Zbox Sphere OI520

Den «kuleste» datamaskinen på lenge

Zotacs runde mini-PC er en fingermagnet.

Innledning

Ved siden av å snekre sammen mange interessante skjermkort kjenner vi godt til Hongkong-selskapet Zotacs forkjærlighet til små datamaskiner. For to år siden tok vi en skikkelig kikk på den lille Zotac Zbox nano XS AD11, som på et vis var en forsmak på Intel NUC – bare med med AMDs Fusion-plattform.

Nå har nok en gang Zotac tenkt nytt når det kommer til form og design. Nyvinningen heter Zotac Zbox Sphere OI520 og hevet unektelig et par øyenbryn da den ble dratt sløret av i våres.

Dette er nemlig en PC med kuleform, og er således et sjeldent syn – i en verden med hovedsaklig flate og rektangulære komponenter er nemlig dette en form som sløser med plassen. Men fordi Zbox Sphere OI520 ikke er spesielt stor uansett, er nok ikke dette så viktig når det kommer til akkurat denne modellen.

Og det vil på ingen måte være første gangen noen prioriterer form fremfor funksjon. Dessuten gir den moddere muligheten til å gjøre noe artig.

Ja, Zbox Sphere OI520 har en fasong utenom det vi vanligvis ser hos PC-er.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Den spesielle fasongen gjør at datamaskinen måler drøye femten centimeter i alle retninger, og sett fra visse vinkler ser den altså ut som en kule eller liten ball. Overflaten er av sort, matt plast og er heldigvis av den typen som ikke får fingermerker. Det er en fordel, ettersom folk vil komme bort og tafse dersom du har en Zbox Sphere OI520 stående på pulten din.

Zotac har en vane for å inkludere en lysende ring på toppen av sine små datamaskiner, og Sphere OI520 er ikke noe unntak. Men på denne modellen går ringen rundt hele omkretsen, og markerer også stedet kabinettet kan åpnes. Den øverste delen kan nemlig «skrus av» med et enkelt håndgrep, slik at du kommer til innsiden av datamaskinen.

Dette trenger du så avgjort dersom du kjøper Sphere OI520, da dette er en «barebone» – altså en datamaskin du selv bestykker med RAM og HDD eller SSD etter behov og ønske. Ellers finnes den også i en Plus-versjon med 500 GB snurredisk og 4 GB minne ferdig installert.

Innvendig finner du i et Mini-PCIe-spor som støtter mSATA, men denne holder fra før det trådløse nettverkskortet Intel Dual Band Wireless-AC 3160. Du kan fjerne dette og installere en mSATA med halv lengde, men da mister du altså Zotacens trådløse egenskaper.

Det kan dog være kjekt for deg som kjører en kablet tilværelse og ønsker så mye kapasitet som mulig i denne lille datamaskinen.

Spesifikasjoner --
Maskinvare --
Prosessor Intel Core i5-4200U (1,6 GHz, 3 MB cache, 2 kjerner, 4 tråder)-
Minne Plass til 2 x DDR3L SO-DIMM, maks 16 GB totalt-
Skjermkort Intel HD Graphics 4400-
Harddisk Plass til 2,5-tommers HDD eller SSD-
Optisk enhet N/A-
Trådløs tilkobling 802.11ac Wi-Fi Bluetooth 4.0-
Annet -
Operativsystem Leveres uten OS Drivere til Windows 7/8-
Størrelse Omtrent 15,5 x 15,5 x 15,5 cm (utstikkende kontakter og ledninger kommer i tillegg)-
Vekt 800 gram-
Pris Som barebone: omtrent 3300 kroner Plus-utgave: omtrent 4200 kroner-

Zotac Zbox Sphere OI520 har en Intel Core Core i5-4200U under sitt runde panser, altså den samme motoren som vi blant annet fant hos den bærbare PC-en HP Spectre 13 og tidligere utgaver av Microsoft Surface Pro 2.

Med på laget følger da grafikkløsningen HD Graphics 4400, og datamaskinen kan utstyres med opp til 16 GB DDR3L-minne. Dette gir helt kurant ytelse og egner seg fin til slikt som nettsurfing, kontorprogrammer og medieavspilling. Tyngre bilde- og videoredigering går også an med litt tålmodighet, selv om ikke Zbox Sphere OI520 akkurat er vårt førstevalg for slikt arbeid. Ihuga spillere nok kan nok også bli litt skuffet over manglende datamuskelkraft.

Det er Zotac som har lånt oss Zbox Sphere OI520 til test.

Installasjon og bruk

Zotac Zbox Sphere OI520 – som ganske fort fikk kallenavet «kula» – er ikke spesielt tung eller vanskelig å plassere. Det naturlige vil nok være å ha den stående på pulten, eller kanskje oppå TV-benken. Uansett vil den stå der som et mystisk objekt og innby til både tafsing og spørsmål.

Kjøper du denne som barebone, vil den komme helt uten minne og lagringsplass – så da er det helt opp til deg hva du putter i den. For en mest mulig responsiv datamaskin gir du den en god SSD, men en vanlig snurredisk er da også greit dersom du har behov for mye lokal lagringsplass.

Den øvre halvdelen av kula tar du enkelt av ved å gripe tak i både øvre nedre del og vri den forsiktig åpen. Med toppen fjernet har du enkel tilgang til en «platting» med to SO-DIMM minnemodulplasser og rom for en 2,5" disk. På undersiden av denne plattingen finner du Mini-PCIe-kontakten som også kan ta en mSATA-disk i halv lengde, men da må du altså først fjerne det trådløse nettverkskortet som okkuperer denne plassen.

Med toppen av «kula» fjernet, kommer innmaten til syne.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Zbox Sphere OI520 kommer uten operativssystem. Når du har fått på plass en disk kan du i teorien installere hvilket OS du enn vil, men drivere kan bli et problem dersom du går for noe annet enn Windows 7 eller Windows 8. Kun drivere for disse to operativsystemene følger med. Da datamaskinen ikke har noe optisk drev, får du driverne på både en DVD og en liten minnepinne.

Tilkoblinger

Ved siden av å være utstyrt med Bluetooth 4.0 og 802.11ac trådløst nettverk, har vår runde venn anstendig med tilkoblinger – som alle unntatt én er plassert på datamaskinens bakside.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Bakpå finner vi altså av/på-knappen, en minnekortleser for SD, strøminntak, tilkoblinger for lyd, gigabit kablet nettverk, HDMI og DisplayPort, fire USB 3.0-porter og to USB 2.0-porter.

En siste USB 2.0 er plassert på kulas høyre side.

Varme, støy og strømforbruk

Vifta suger inn luft nedenfra.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Zbox Sphere OI520 har en strømgjerrig «mobilprosessor» med 15 watt TDP, og resten av innmaten er også typisk for hva vi normalt sett finner i bærbare datamaskiner. Dette hjelper til å holde strømforbruket og varmeutviklingen nede, og sånn sett er dette en fin PC for deg som ønsker seg en liten datamaskin og ditto strømregning.

Kula har én liten vifte helt i bunnen, der datamaskinen står på sine fem små gummibein. Vifta suger inn luft for å kjøle prosessor og andre komponenter, og gjør ikke så mye ut av seg før prosessoren virkelig blir varm. Akkurat dette er det for øvrig mulig å stille selv i datamaskinens BIOS.

Med standard oppsett er uansett ikke Zbox Sphere OI520 akkurat støyende. I kontorlandskapet forsvinner vifta i bakgrunnen, mens vi i stille omgivelser jo hører litt sus og summing fra den.

Ytelse

Zotac Zbox Sphere OI520 kommer altså uten operativsystem, men det følger med Windows-drivere på både DVD og en liten minnepinne. Windows 7 og 8 oppgis som kompatible operativsystemer, men i teorien skal det ikke være noe i veien for å installere Linux eller slikt dersom du finner de riktige driverne.

Under testperioden har vi brukt Windows 8 på datamaskinen, og med de medfølgende driverne hadde vi ingen spesielle problemer under installasjonen. Vi opplevde heller ingen stabilitetsproblemer med Zbox Sphere OI520.

Ytelse er som alltid et spørsmål når det kommer til små datamaskiner, men her har vi egentlig ikke så veldig mye å sammenligne med. Som nevnt på første side vil ytelsen være på høyde med HP Spectre 13, som er en bærbar PC til ti tusen kroner. Men Zbox Sphere OI520 vil naturligvis være milevis unna en vanlig stasjonær til det beløpet.

I stedet har vi da måttet se på noen av de andre mini-PC-ene vi har sett på over de siste par årene. Fjorårets Apple Mac mini måtte naturligvis være med, selv om det testeksemplaret var utstyrt med en firekjernet Core i7-prosessor og en stor Fusion Drive som fikk prisen opp til drøye ni tusen kroner. Poenget her er at den rimeligste utgaven av Mac mini på et vis kan konkurrere med Zbox Sphere OI520.

Videre tok vi med Zotacs «NUC-alike» Zbox nano XS AD11 Plus. Med to år på baken er jo ikke denne lenger aktuell, men den viser jo utviklingen. Ellers ville vi ha med den lydløse Shuttle DS47 med Intel Celeron 847-prosessor. Denne er halve prisen av Zbox Sphere OI520 – men betyr det også halv ytelse?

I Cinebench og Handbrake er det den firekjernede Core i7-prosessoren som sitter i den langt dyrere utgaven av Mac mini som stjeler showet. Men den strømsvake i5-prosessoren i Zbox Sphere OI520 gjør da så visst en kurant jobb, med fin ytelse når én kjerne holder. Videre er det tydelig lenger ned til de svakere datamaskinene.

Spillytelse

Zotac Zbox Sphere OI520 er ikke akkurat datamaskinen du kjøper for å spille med, men i nødens stund kan den da takle mindre krevende eller litt enkle spill dersom du lemper på oppløsning og detaljnivå. Det er også interessant å se hvor mye bedre grafikkløsningen Intel HD Graphics 4400 gjør det med DirectX 10 (Far Cry 2) og DirectX 11 (3DMark 11) i forhold til HD Graphics 4000 som fremdeles sitter i Mac mini.

Konklusjon

Oppsummering og konklusjon

Zotac Zbox Sphere OI520 er en datamaskin som bemerker seg mer med sitt utseende enn med rå kraft og ytelse, men så er denne kuleformede småtassen heller ikke ment som noen arbeidsstasjon. Nei, her har du en 800 grams mini-PC som er ment å pryde kontorpulten på kontoret eller stå som en litt merksnodig ball med lysende midtring ved siden av TV-en.

For at dette er en datamaskin som vekker forundring er det ingen tvil om, og sånn sett er det fint at det sorte plastskallet står seg fint mot fettete fingermerker.

Zbox Sphere OI520 kjøper du gjerne som barebone – det vil si at du legger til minne og lagringsenhet etter behov – men kommer også i tillegg i en Plus-variant med 500 GB harddisk og 4 GB minne. Uansett må du også ha et operativsystem til datamaskinen, og da er det greit å vite at kun drivere til Windows 7 og Windows 8 følger med.

Ringen lyser faktisk blått, men det vil ikke kameraet være med på i kontorlandskapslyset.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Datamaskinen måler drøye femten centimeter i hver retning, og med sin runde fasong blir ikke den innvendige plassen spesielt godt utnyttet. Derfor bruker den samme typen komponenter som vi har i bærbare PC-er og de fleste andre datamaskiner på denne størrelsen. Det betyr relativt lavt strømforbruk, lite varmeutvikling og en levelig prislapp – men så får vi altså heller ikke noe utpreget arbeidsjern.

For medieavspilling og vanlig hjemmebruk eller enkel kontorjobbing er en slik datamaskin super, men det vil ikke være like moro under arbeidsoppgaver som tyngre videoredigering eller spilling.

Zotac Zbox Sphere OI520 følger den nye trådløse standarden 802.11ac, som betyr at du ikke nødvendigvis trenger å ta i bruk LAN-kontakten for å få god fart mot nettverket. I tillegg har den Bluetooth 4.0 og til sammen syv USB-porter, så du står ganske fritt til å velge mellom en kablet eller trådløs tilværelse – «kula» ser jo ikke nødvendigvis like kul ut med baksiden full av ledninger. Bare husk at du uansett ikke slipper unna strøm- og skjermkabel.

Hva enn slags oppgaver du velger å sette Zbox Sphere OI520 til, snakker vi her om en ganske støysvak datamaskin. Men det sitter en liten vifte i den som surrer, og med mindre du går for en SSD til lagring vil du nok også kunne høre harddisken når den jobber. Det er ikke store støyen det er snakk om, men for støyallergikere kan vi jo minne om at det også finnes passivt kjølte datamaskiner.

Eksempler på dette er Intels vifteløse NUC og Shuttle DS47, men disse to er også langt svakere enn Zbox Sphere OI520 – og rimeligere da.

Alt i alt sitter vi igjen med et et godt inntrykk av Zotacs runde røver, men det er også klart at du betaler litt ekstra for den spesielle formen. For husk at minne, lagring og operativsystem kommer i tillegg, og da snakker vi fort om en total prislapp på nærmere fem tusen kroner.

Å Zbox eller ikke Zbox, det er spørsmålet.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Til sammenligning kan du få den nesten like sterke Acer Aspire Revo L80 med alt inkludert til 3500 kroner. For rundt 5000 kroner kan du ellers få en ASRock Vision HT 400D med bedre grafikkdel eller en Apple Mac mini med raskere prosessor.

Den største ulempen med sistnevnte er nok at dagens Mac mini ikke har vært oppdatert på årevis, og at du da kanskje burde vente til den får litt nyere innmat.

Når det er sagt, er det heller ikke alle som trives med Apples operativsystem OS X, men da er det jo greit å vite at du også kan kjøre Windows på en Mac.

Til slutt må vi også skyte inn at dersom du er mest interessert i Zotac Zbox Sphere OI520 som en stue-PC, vil en dedikert mediespiller kunne være både rimeligere og enklere å sette opp enn en datamaskin for bare musikk- og filmavspilling. Men den vil naturligvis ikke være like allsidig.

Er du opptatt av lite viftestøy?
Slik lager du en lydløs PC

Les også
Vant du en snerten mini-PC?
Les også
Vinn en snasen, liten mini-PC til stua
Les også
Mini-PC skal kjøre både Linux og Android samtidig
Les også
Slipper flere mini-PC-er som er helt lydløse
Les også
Denne mini-PC-en ser ut som en ball
Les også
En skikkelig portabel spill-PC
Les også
Apple Mac mini: Apples mini-PC gjør det meste
Les også
Zotac Zbox nano XS AD11 Plus: Velutstyrt knøtte-PC sjarmerer
annonse