Tek.no

Artikkel SteamOS, del 1

SteamOS er kun ment for én ting

Derfor kan Valves operativsystem faktisk ha noe for seg.

Valve
4 Feb 2016 14:00

Mot slutten av 2013 slapp spill- og spillplattformselskapet Valve Linux-distroen SteamOS i «Public Beta» til fritt bruk. Dette operativsystemet var én av brikkene i selskapets satsing på å bringe PC-en til stua, hvor jo de klassiske spillkonsollene har dominert i flere tiår.

Den gangen ble vi rådet til å holde oss unna det ferske og åpenbart uferdige SteamOS – med mindre vi da var «Linux-hackere».

Men nå skriver vi 2016, og ting begynner å pusle seg sammen for Valve. Den andre og tredje brikken er nå nemlig også kommet ut i visse markeder. Det vi da snakker om er selvfølgelig Steam Machine og den avanserte håndkontrolleren Steam Controller.

Altså er trekløveret OS, Machine og Controller – svært forståelig, men ikke spesielt original navngiving.

Bygg din egen

Hverken Steam Machine eller Controller er enn så lenge å få tak i her til lands, men operativsystemet er det ingen som kan hindre deg i å laste ned. Det er derfor fullt mulig å snekre sammen din egen Steam Machine som er like god eller bedre enn de offisielle modellene.

Det er heller ikke noe skummelt eller ulovlig i å gjøre dette – Valve har til og med lagt ut en «oppskrift» på hva du trenger.

  • De offisielle minimumskravene er:
  • 64-bit prosessor fra AMD eller Intel
  • 4 GB RAM
  • 200 GB HDD eller SSD
  • Skjermkort fra AMD (Radeon 8500 eller nyere), Intel eller Nvidia (GeForce 400 eller nyere)
  • USB-port (for installasjon)
  • UEFI-fastvare

Ettersom SteamOS stadig er under utvikling, er heller ikke systemkravene hugd i stein – slikt som nye drivere kommer stadig til.

Som vi ser er det heller ikke spesielt høye krav, og dette kommer av at SteamOS både tillater hjemmestrømming og det å kjøre spill for eget maskineri.

Hjemmestrømming slik Valve ser det.
Valve

Hjemmestrømming av spill betyr kort fortalt at en annen datamaskin på nettverket ditt gjør den tunge grafikkjobben, mens datamaskinen det strømmes til – som da eksempelvis kan kjøre SteamOS – kun trenger å sende ut bildet til en monitor eller skjerm, samt ta imot det du står for av innputt til systemet.

Dette vil si at du kan sitte i stua og spille grafikktunge spill som egentlig kjører på den heftige gamingriggen du har på gutterommet. Foruten å slippe viftestøyen kan du da også utnytte familiens nye og uanstandig store TV på en bedre måte.

Ulempen med slik strømming er at kvaliteten på grafikken i de fleste tilfeller ikke vil holde samme nivå som du kan få lokalt på en sterk maskin med høyoppløst skjerm – bildet blir nemlig komprimert, og dessuten snakker vi vanligvis om en oppløsning på maksimum 1920 x 1080 piksler.

Men dette burde ikke være noe stort problem, ettersom TV-en din trolig nettopp har denne oppløsningen uansett, og du sitter jo tross at noen meter unna skjermen.

4K vil vi uansett ikke anbefale over et vanlig hjemmenettverk slik teknologien er i dag, ettersom disse ikke er dimensjonert for denne mengden trafikk. Det må jo også være rom for at det skal skje annet på nettverket. Spesielt viktig er dette for inndata som kommer fra dine reaksjoner på det som skjer i spillet.

Av denne grunn kan det være silk at visse spill – spesielt de som krever svært rask reaksjon – kan lide av forsinkede inndata og generell treg respons.

Strømme eller spille selv?

Det er altså to hovedveier å gå for en PC påtenkt en rolle som SteamOS-klient. Enten kan den settes opp som en lettvekter som en mottaker for hjemmestrømming, eller den settes sammen for å selv kjøre spill lokalt.

En «vanlig» PC kan brukes, men i stua er ofte størrelse en viktig faktor.
iFixit

Dette er grunnen til at systemkravene fra Valve er såpass åpne og lave – hva en hjemmesnekret Steam Machine skal kunne klare vil være helt opp til deg selv. Det er også derfor ferdige Steam Machine-er har vidt forskjellige priser.

For ren hjemmestrømming er ikke kravene spesielt store, og da er det fullt mulig å slippe unna med litt eldre eller svakere maskinvare. Det den i praksis må klare er å dekode og spille av H.264-video tilsvarende oppløsningen og bildefrekvensen spillet strømmes i – noe selv de fleste nyere integrerte grafikkløsninger klarer fint.

Men dette fordrer altså at du har en annen PC i huset som kan ta den tunge jobben.

Hvis du ikke har dette, eller ønsker best mulig opplevelse med tanke på kvalitet og respons, må du gå for en datamaskin som er sterk nok til å kunne spille en del spill selv. Da må du selvsagt ta høyde for dette når du plukker datakomponentene som skal in i denne datamaskinen.

Men for en PC ment for stua byr såpass med datamuskler på en del utfordringer. Foruten at den kommer til å koste en del mer, tenker vi også på størrelse, varmeutvikling og viftestøy. Spesielt det sistnevnte er noe vi ønsker å unngå i et rom ment for hele familien.

Skulle du komme over eller snekre sammen en «sterk nok» spilldatamaskin med de riktige egenskapene, ville vi uansett satt et spørsmålstegn ved det å installere SteamOS på den. Og det har med spillstøtten i Linux å gjøre.

Begrenset spillstøtte i Linux

I begynnelsen av desember i fjor kunne vi melde om at kun 0,98 prosent av Steam-brukerne kjørte en eller annen form av Linux, som altså er operativsystemet SteamOS er bygd på. I skrivende stund har ikke situasjonen bedret seg.

Det vil være flere grunner til dette. Mange kjøper for eksempel datamaskiner som kommer med Apple OS X eller Microsoft Windows ferdig installert, og det heller ikke til å stikke under en stol at Linux vil oppleves som fremmed og mindre brukervennlig for mange som er vant med nettopp disse OS-ene. Andre igjen vil påpeke at det er mange spill som ikke har Linux-støtte.

Stadig flere spill kan spilles på Linux, men det er stadig et stykke å gå.
Montasje: Valve, Linux, Tek.no

Det første er det ikke så mye å gjøre med, mens mye av poenget med SteamOS er å ta for seg brukervennligheten. Når det gjelder spill som kan kjøres på Linux har det vært en stor oppsving de siste par årene – over halvannet tusen spill er tilgjengelig over Steam – men det er utvilsomt et godt stykke igjen før Linux kan kalles en utpreget spillvennlig plattform.

Likevel må vi her kunne peke på at dette ikke trenger å være noen ulempe for en Steam Machine som i hovedsak skal benyttes til hjemmestrømming av spill. Det som teller noe da er hvilket operativsystem som kjøres på datamaskinen det strømmes fra. Har du Windows på gamingriggen din, kan du på denne måten spille et rent Windows-spill via SteamOS – selv om du ikke kan installere det lokalt.

For mange vil det altså være mest fornuftig å bruke SteamOS på en «sekundær» spill-PC plassert i kjellerstua, mens det da også finnes en sterkere datamaskin med bedre spillstøtte et annet sted på nettverket.

Det store bildet

I disse dager har SteamOS nådd versjon 2, som også kalles «Brewmaster» på folkemunne. Den er basert på Linux Debian 8 («Jessie»), mens Valve faktisk anbefaler distroen Ubuntu dersom man skal kjøre den vanlige Steam-klienten i et skrivebordsmiljø.

Steam Machine og SteamOS er utvilsomt ment for stuebruk.
Dell

For dette er det det verdt å få med seg: SteamOS er kun ment å brukes i Big Picture-modus, som er et såkalt «tremetersgrensesnitt» – perfekt for oss som sitter noen meter unna skjermen, slik vi jo gjerne gjør i stua. Også den vanlige Steam-klienten har denne modusen, men i SteamOS er den opprinnelige enerådende.

Du må faktisk aktivt inn i grensesnittinnstillingene for å låse opp tilgang til det vanlige skrivebordsmiljøet, og grunnen til dette er det vi har nevnt med hvordan Linux virker veldig fremmed for mange. Big Picture-grensesnittet sørger på sin side for at en Steam Machine med SteamOS i stor grad ser ut som og oppleves som en spillkonsoll.

To typiske oppsett

Zotac Zbox Magnus EN970 skal testes med SteamOS.
Vegar Jansen, Tek.no

Hva vi vet om SteamOS i teorien er én ting, en annen er hvordan det for tiden fungerer i praksis. Og dette skal vi se på i neste artikkel om dette emnet, der vi tar for oss installasjonen og funksjonaliteten. Vi skal til og med teste ut SteamOS på to forskjellige systemer.

Det ene systemet er en typisk «hjemmesnekret» PC med et par år på baken, det andre er Zotac Zbox Magnus EN970 – en «barebone» som er svært lik selskapets faktiske Steam Machine: Zotac NEN SN970.

Det begge disse systemene har til felles, er at de kommer helt uten noe operativsystem. Dette gjør at Valves stue-OS kan spille på sin éne store fordel sett mot hovedkonkurrenten Windows: SteamOS er helt gratis.

Dersom du ønsker å prøve selv, kan du for øvrig laste ned SteamOS fra Steam.

Mener du det er bedre å bygge selv?
TEST: BitFenix Pandora er spesialutviklet til Steam Machine-bruk >>>

Les også
Nå skal du få enda bedre spillgrafikk på PC og mobil
Les også
Zotac Zbox Magnus EN970: Liten og stillegående PC med mye spillytelse
Les også
Linux er fortsatt ingen spillerfavoritt, til tross for nye SteamOS
Les også
Her er Zotacs nye Steam Machine...
Les også
Herlig løsning lar deg spille grafikkbomber hvor du vil
annonse

Les også