Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TesteVGA GeForce GTX 960

Den nye sjefen i mellomklassen

Nvidia er klare med en av de store volummodellene.

Hovedside

Vi har hatt veldig stor sans for Nvidias nyeste generasjon med skjermkort. En av de aller mest spennende modellene om vi ser det hele opp mot pris er GeForce GTX 970 som byr på ellevill ytelse til lav pris. Likevel er det ikke til å komme bort fra at kort med denne grafikkprosessoren koster en del penger, og om du synes det blir for dyrt har Nvidia nå kommet med en annen aktuell kandidat: GeForce GTX 960.

Nvidia ser på kort med denne grafikkprosessoren som det virkelig store volumkortet, og der du virkelig sitter midt i smørøyet med tanke på ytelse per krone. Erfaringsmessig er også dette den posisjonen GTX x60-kortene har hatt, og fremdeles sitter svært mange spillere på GeForce GTX 660.

Ser vi GTX 960 opp mot GeForce GTX 660 vil førstnevnte, ifølge Nvidia, yte rundt 50 prosent bedre. I tillegg byr kortet på en fordobling av ytelsen i forhold til energiforbruket.

Vi tar med grafikkprosessoren, i form av eVGA GeForce GTX 960 Super Superclocked på en skikkelig runde i testlabben vår.

Les mer: Nvidias Maxwell-arkitektur kan åpne helt nye muligheter for overklokking »

Heftig innmat til trivelig pris

Nvidia har ingen egen referanseløsning for GeForce GTX 960, så vi kommer til å se veldig mange forskjellige varianter fra første dag, og produsentene vil nok knives i å by på det mest oppsiktsvekkende kortet. Dagens testmodell er overklokket så det synger fra fabrikken.

For eVGAs del snakker vi om at kortet er Super Superclocked, eller bare SuperSC. Skikkelig smør på flesk med andre ord, men frekvensene er ganske freske. Som standard kjører kortet avgårde på 1279 MHz, med en boostfrekvens på 1342 MHz. Det skal legges til at eVGA har valgt en åttepins strømtilkobling på dette kortet, mot sekspins som er mer vanlig. Dette gir 33 prosent mer å rutte med, noe som kan være gull verdt ved overklokking.

Fra Nvidias side er grafikkprosessoren ment å kjøres på 1126 MHz og en boostfrekvens på 1178 MHz. Interne tester hos Nvidia har ifølge dem selv vist at det er mulig å krabbe opp til 1450 MHz uten noen spesielle modifikasjoner på kortet.

I og med at kortet ikke følger noen referansedesign har eVGA kunnet ta i bruk en serie med egne løsninger. For dette kortets del innebærer det at det har fått ACX 2.0+-kjøleren, som ifølge eVGA gir en rekke fordeler.

Vi noterer oss lavere temperatur, mer stillegående og lengre levetid. Siden det ikke finnes noe referansekort lurer vi på hva eVGA sammenligner løsningen med. Svaret er noe kryptisk, og går ut på tilsvarende løsninger.

Blant annet har eVGA brukt kulelagre på viften, rette varmerør som skal være mer effektive enn de som blitt bøyd og en noe annerledes design på viftene.

Helt ny arkitektur i bunn

Kortet er bygget på Nvidias Maxwell-arkitektur, og har har en solid dose av arvestoff fra kjernen som sitter i GeForce GTX 970 og 980. Dermed får man også tilgang til flere nye teknologier som er unike for den nye serien, så som DSR og MFAA. GeForce GTX 960 har likevel fått en helt egen grafikkprosessor: GM206.

Siden kortet er bygd på samme lest som som sine storebrødre er også flere av spesifikasjonene ganske like. Vi noterer oss blant annet støtte for Voxel Global Illumination (VXGI), Multi-Frame sampled AA (MFAA) og Dynamic Super Resolution (DSR).

VXGI går på lyssetting og skal by på bedre lys, refleksjoner og skygger. Lyset blir simulert i sanntid ved bruk av voksler, som er en kombinasjon av en volum og piksel, eller bare 3D-piksel om du vil. Dette laget er sterkt forenklet og usynlig for spilleren. Der de ulike objektene blir truffet av lys treffer de et lag med voksler, og disse brukes så til å beregne lysets vandring rundt i bildet. Dette skaper et bilde med hvordan hele bildet blir påvirket av det opprinnelige bildet, og legger man disse sammen får man en mye mer realistisk lyssetting som resultat.

MFAA er en form for kantutgjevning der det hentes informasjon to punkter, hvorpå punktene roteres i neste bilde eller frame. Ved å kombinere informasjonen fra disse to får de totalt fire punkter på hvert av bildene. Resultatet ved 4xMFAA skal gi et resultat tett opptil 4xMSAA, samtidig som det ikke er så mye tyngre å dra enn 2xMSAA.

Dette klarer Nvidia ved å sample to punkter i hver piksel i en frame, så rotere punktene og sample de samme pikslene på to andre steder i neste frame – noe som da blir to pluss to punkter over to frames. Ved kombinere disse gjennom et sofistikert filter, kan det i praksis fungere som 4x AA, men ikke ta stort mer ressurser enn å kjøre 2x AA.

DSR går ut på å gi bedre bildekvalitet på lavere oppløsninger – ved å kjøre spillet i en høyere oppløsning. Dermed er det mindre sjanse for at noen av pikslene vil vises «feil», siden man har et mer høyoppløst bilde å hente informasjonen fra.

Den mest interessante spesifikasjonen er likevel, som vi tidligere har vært inne på, strømforbruket. TDP, et mål på hvor mye varme som genereres som henger tett sammen med strømforbruket, er nemlig bare oppgitt til forsiktige 120 watt på referansemodellen. Ved overklokking kan denne verdien øke, slik at den endelige verdien vil variere fra produsent til produsent.

I tillegg er det faktisk én detalj som er unik for GeForce GTX 960, denne grafikkprosessoren har nemlig fått en kliss ny videomotor. GeForce GTX 980 og 970 støtter «bare» H.265-enkoding, mens GTX 960 også har fått støtte for dekoding. I tillegg legges det til støtte for HDCP 2.2 over HDMI.

Lurer du på hva spesifikasjonene betyr?
Med Tek Ekstra kan du lese vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

God ytelse, nesten uten en lyd

Nvidias GeForce GTX 900-serie har virkelig vært noe som har fortjent oppmerksomhet. Her snakker vi om generelt sett lavt effektforbruk, samtidig som ytelsen ligger på toppnivå. Naturlig nok får du bedre ytelse fra de to råeste 900-kortene, altså GTX 970 og GTX 980. Det betyr likevel ikke at GTX 960 er dårlig.

Vi snakker om at ytelsen ligger i det samme området som forrige generasjons toppkort, nærmere bestemt GTX 770 og GTX 780. Mot verstingmodeller som GTX 780 Ti og drøyere varianter er det likevel ikke så mye GTX 960 har å stille opp med.

Ved normal Windows-bruk står viftene på kjøleren bom stille, og slik fortsetter de å stå en god stund til. Ved enkel spilling forblir viftende stående stille, men så snart grafikkprosessoren passerer 60 varmegrader begynner de å snurre rundt.

Konklusjon

eVGA GeForce GTX 960 SuperSC kan friste med ganske så god ytelse, til en relativt hyggelig pris. Dette er et skikkelig mellomklassekort, som også ypper til bråk mot forrige generasjons toppkort.

Dette er den gyldne middelvei mellom høy pris og tilhørende ytelse, og de skjermkortene som ligger langt under i pris med en tilsvarende lav ytelse.

Anbefalt utsalgspris fra Nvidias side er på 199 amerikanske dollar i USA, og på veien over hit har det blitt til 1999 kroner. Dette er hårfint under den tilsvarende prisen for AMDs Radeon R9 285. Dette er midt i det området der også andre GTX x60-kort har blitt lansert, samtidig regner vi med at både produsenter og nettbutikker nok vil presse prisene en del nedover for å fremstå som mest mulig attraktive.

Er det 2000 kroner som er taket for hvor mye penger du kan bruke på skjermkort er valget enkelt, da er det Nvidia GeForce GTX 960 som gjelder. Så gjelder det bare å bestemme seg for hvilken produsent, for de har alle sine fordeler.

Finn laveste pris på eVGA GeForce GTX 960 SuperSC hos Prisguide.no »

Finn laveste pris på Nvidia GeForce GTX 960-baserte kort hos Prisguide.no »

På bruktmarkedet vårt kan du legge ut ditt gamle skjermkort for salg, eller finne noen røverkjøp lagt ut av andre som nå skal oppgradere »

Detaljerte resultater

På de neste sidene kan du se nærmere på hvordan dagens testkort ligger an med tanke på ytelse. Aller først har vi listet opp testoppsettet vårt for de som er interessert i slikt – men hvis du vil se hvordan dagens testmodell yter kan du også bare hoppe direkte til de første resultatene »

EVGA GeForce GTX 960 SSC 2GB
7
Bra

EVGA GeForce GTX 960 SSC 2GB

Fordeler

 • Krysse av
  God ytelse
 • Krysse av
  Svært stillegående

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke revolusjonerende mye bedre enn forrige generasjon
 • Bytt
  Noe høyt effektforbruk