På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Slik er Microsofts nye «studentbrett»
Surface 3 er et ekte PC-brett for deg som må tenke økonomi. Men duger det?
Innhold
- Innledning
- Microsoft Surface 3
- Tynnere og lettere
- To ulike konfigurasjoner
- I bruk
- Du vil savne pekeverktøy
- Investér i en original skjermpenn
- Strålende skjerm
- Tastatur og beskyttelse
- God styreplate
- God batterikapasitet, begrensede krefter
- Business and pleasure
- Få tilkoblingsporter
- Ny ladekontakt
- Ytelse
- Oppsummering og konklusjon
- Både óg, eller verken det ene eller det andre
- Suveren til sitt bruk
- Alternativene
Innledning
Microsofts nyeste nettbrett-PC heter Surface 3. Kort fortalt er dette en enklere og rimeligere utgave av Surface Pro 3, som kom på markedet sist høst. Mens storebror Pro har en Intel Core i-prosessor, er Surface 3 utstyrt med Intel Atom x7-prosessor.
Surface 3 har en skjerm som måler 10,8 tommer, og en oppløsning på 1280 x 1920 punkter. Dette kalles Full HD Plus, og er et format der en vanlig HD-film vil bli vist med en sort stripe over og under bildet. Skjermen har samme fasong som skjermen på en iPad, men den er litt større samtidig som oppløsningen er lavere. De tidligere Surface-PC-ene hadde 16:9-format, mens Surface 3 altså har en 3:2-skjerm.
Tynnere og lettere
PC-en er under én cm tykk (9 mm), og vekten er 622 gram. Som nettbrett betraktet er Surface 3 verken tynn eller lett. Til gjengjeld har den innbygget bakstøtte og kjører fullversjonen av Windows 8.1. Tidligere har Surface-brettene utenfor Pro-serien kjørt en forkrøplet versjon av Windows, kalt Windows RT. Med Surface 3 er tiden med inkompatible programmer over.
Surface 3 kjører helt vanlige PC-programmer, og du er derfor ikke lenger avhengig av å vente på at noen skal utvikle egne apper til brettet. Du får også med ett års abonnement på Office 365 Personal, som gir deg Word, Powerpoint, Excel og OneNote, i tillegg til Outlook. Snart kommer Windows 10, og da kan du oppgradere Surface 3 kostnadsfritt.
Abonnementet på Office 365 gir deg også tilgang til 1 TB lagring på Microsofts skytjeneste One Drive. Men når ett år er omme må du betale, dersom du fremdeles ønsker å benytte programvaren.
To ulike konfigurasjoner
Surface 3 koster fra 5400 kroner. Da får du versjonen med 64 GB lagringsminne, og 2 GB arbeidsminne. Det finnes også en 128-GB-versjon med 4 GB arbeidsminne. Denne koster 1000 kroner ekstra, men den ekstra lagringsplassen kan også vise seg å være verdifull. Versjonen vi har til test har 128 GB minne. Prisen er omtrent den samme som for en iPad Air 2 Wi-Fi med tilsvarende minne. Bare 90 kroner skiller de to i Surfaces favør.
Vi har også fått med tastatur og penn, og tilsammen er dette en pakke som koster 8178 kroner. Du får atskillig kraftigere maskinvare til denne prisen, om enn ikke i en like lett og lekker innpakning.
Surface 3 vil fungere utmerket som skole-PC, særlig i kombinasjon med penn
Fordeler
- +Lydløs
- +Rimeligere enn Pro-versjonen
- +God lysstyrke
- +Kjører fullverdig Windows 8.1
- +Starter lynraskt
Ting å tenke på
- —Lite fingervennlig for PC-programmer
- —Krever ekstrautstyr for å gi skikkelig utbytte
- —Beskjeden ytelse
I bruk
Før du får full glede av Surface 3, må du gjennom oppsettet av brettet. Skal du bruke Office, og det formoder vi at alle som kjøper et Windows-brett skal, så må du vente en stund på at programvaren installerer seg på brettet. Denne prosessen tok lang tid. Det dukket riktig nok opp en tekst som fortalte at vi kunne bruke Office før programmet var ferdig med installasjonen. Under oppsettet av brettet må du også ha mobilen i nærheten, slik at Microsoft får sendt deg en verifiseringskode.
Etter rundt 20 minutter ga brettet melding om at alt var klart i Office.
Du vil savne pekeverktøy
Som nettbrett lider Surface 3 litt under at operativsystemet er utviklet for PC. Den største forskjellen ligger i at et nettbrett normalt betjenes med fingrene, mens en PC brukes med mus og tastatur. Å bruke Surface 3 som PC med tastatur og mus, eller i alle fall styreplate, er ikke noen sak. Da er Surface 3 en fullverdig PC.
Det er når du sitter med den som et nettbrett du merker svakhetene i Microsofts brukergrensesnitt. Flere av programmene er nemlig tilnærmet håpløse å bruke uten pekeverktøy.
Det kan derfor være lurt å lære seg noen knep for å forbedre brukeropplevelsen. Blant annet kan du skalere menyer og ikoner i innstillingsmenyene, slik at elementene blir lettere å nå med fingrene. Skjermen reagerer presist på sveip og berøring, og du kan sette opp snarveier for hurtignavigering, såkalte flikk.
Det blir spennende å se hvordan nettbrettopplevelsen blir med Windows 10, der muligheten for å veksle mellom vanlig PC-grensesnitt og fingervennlig nettbrett-grensesnitt skal være forbedret.
Investér i en original skjermpenn
Surface 3 har støtte for skjermpenn, på samme måte som Surface Pro 3 har det. Det betyr at du kan tegne, skrive og treffe bittesmå punkter som det er vanskelig å bruke fingrene på. Men pennen er ekstrautstyr, og ikke noe billig ekstrautstyr heller. For øyeblikket koster den 429 kroner. Da må vi legge til at dette er en avansert skjermpenn med Bluetooth, der du kan velge formateringsalternativer med høyreklikk-knappen på siden av pennen, eller gjøre pennen til et viskelær ved å trykke på knappen nærmest spissen. To raske trykk bak på pennen, og du er klar til å ta notater i OneNote.
Opplevelsen ved å skrive på skjermen med Surface-pennen er ganske lik den du får om du bruker blyant og papir. Du kan også støtte hånden på skjermen mens du skriver, uten at dette setter merker i dokumentet ditt. Det gjør at du kan skrive på en naturlig måte. Du kan også velge mer eller mindre trykk på pennen mens du skriver, for på den måten å tegne en mer markert linje.
Pennen fungerer også som en erstatning for vanlig mus.
Skjermpennen følger altså ikke med. Du kan klare deg uten pennen, for eksempel ved å bruke mus, eller ved å kjøpe et tastatur med styreplate. Men da mister du den smarte notatbokfunksjonen pennen gir i kombinasjon med OneNote.
Strålende skjerm
Skjermen på Surface 3 er fargesterk og god. Vi tok brettet med oss ut i solen, og hadde få problemer med å jobbe på den. Det er riktig nok en del reflekser i glasset, men det gikk greit å finne vinkler som får bildet til å tre frem.
Vi vil ikke anbefale å jobbe med sollys rett på skjermen, for kontrastene blir naturlig nok svært påvirket. Om du vil se en film med en del mørke sekvenser, som for eksempel Ringenes Herre, må du regne med at det aller meste av det som skjer på skjermen går deg hus forbi.
Sammenlignet med iPad Air 2 kommer Surface 3 greit ut av det. Den er i alle fall like god som konkurrenten på dette området. Skjermen på iPad Air har imidlertid betydelig høyere oppløsning enn skjermen på Surface 3.
Tastatur og beskyttelse
Et originalt tastatur til Surface 3 koster 1349,95 kroner. Du kan velge å bruke et annet løst tastatur, men Surface 3 Type Cover fungerer også som omslag til nettbrettet. Type Cover er festet til bunnen av brettet med en ganske kraftig magnet, og henter strøm fra kontakten under brettet.
Tastene er lave, men gir god respons når du skriver. Vi har brukt denne type tastatur på tidligere versjoner av Surface og Surface Pro, og synes det er greit å skrive på. På Surface 3 kan du også vinkle tastaturet litt ved å løfte det innerst mot skjermen. Det gir bedre ergonomi når du skriver.
God styreplate
Styreplaten kunne med fordel vært litt større, men den er i alle fall større enn den var på de første Surface-tastaturene. Dessuten er den nå helt glatt, med integrert høyre- og venstretast. Dette gjør den mer behagelig å bruke. Men vi merker også at styreplaten ikke er like stramt festet som på Pro 3-versjonen. Det er faktisk litt slark i den, og det gjør at den vipper så det kan kjennes som om du klikker på platen selv om du bare mener å stryke på den. Men noen praktisk betydning har det ikke. Vi kan nok ha vært uheldige med testeksemplaret vi har fått låne, for når vi sjekker et annet tastatur av samme type sitter platen som den skal.
Ved en anledning sluttet tastaturet å virke, og vi fikk opp en melding som sa at en USB-enhet ikke ble gjenkjent. Siden dette var før vi hadde koblet til noen USB-enheter, viser det at magnetkontakten der tastaturet festes til brettet egentlig er en slags USB-kontakt.
Tastene er store og gode med baklys. Både tastaturet og skjermpennen kommer i flere farger.
God batterikapasitet, begrensede krefter
Batterikapasiteten på Surface 3 er det lite å utsette på. Ifølge Microsoft kan du jobbe med Surface 3 i opptil 10 timer før den må lades.
Surface 3 er ikke en kraftig PC for spill eller videoredigering. Du kan spille eller redigere på den, forutsatt at du kjører litt enklere spill, eller har tid til å vente på at redigeringsprogrammet gjør seg ferdig med oppgavene sine. Vi la inn Photoshop CC på maskinen og fikk testet vår tålmodighet. Bildebehandlingsappen Photo Editor fra Aviary følger med, og duger bra om du ikke har behov for de mest avanserte redigeringsfunksjonene.
Det er nok også grunnen til at Microsoft markedsfører dette som et nettbrett for studenter.
Business and pleasure
Surface 3 er helt utmerket for alminnelig skolearbeid, med regneark, tekstbehandling, notatfunksjoner og presentasjoner. Du kan også bruke brettet til å se film eller TV på, enten på skjermen som sitter på brettet (Full HD), eller du vil koble til en større skjerm via HDMI. Brettet kan kobles til en større skjerm via mini display-port. Du vil da trenge en overgang som også tar med lyd.
Alternativt kan du bruke et trådløst skjermadapter, for eksempel Microsoft Wireless Display Adapter.
Om du vil se film på Surface 3, vil du se at skjermen er blank, og gir en del reflekser.
Få tilkoblingsporter
Surface 3 har ikke mange tilkoblingsporter. Det er plass til et minnekort av typen Micro SD under foten på brettet. I tillegg har brettet en USB-port, den nevnte mini display-porten, en Micro USB-port, og en 3,5 millimeter lydutgang. En ekstra USB-kontakt hadde vært fint, men ved behov kan du også bruke en USB-hub med flere porter. Disse selges rimelig i de fleste elektronikkbutikker. Husk bare at brettet leverer begrenset med strøm til USB-enheter. Når vi kobler på flere enheter som henter strøm fra USB-porten dukker det opp en feilmelding.
Du kan også kjøpe en dokk til brettet. Da får du flere porter som kan levere strøm, og du kan koble på skjerm, skriver eller hva du måtte ha behov for. En slik løsning fungerer greit på en fast plass, men vil ikke være særlig praktisk å ta med seg rundt omkring. Hele vitsen med dette brettet er jo at du skal ha minst mulig å drasse på. Dessuten koster dokken 2050 kroner.
Vi har valgt å bruke mus med Bluetooth sammen med Surface 3. Det legger ikke beslag på USB-porten.
Ny ladekontakt
Micro-USB-porten på brettet brukes til lading. Dette er den tredje typen ladeport Microsoft prøver seg med på sine Surface-produkter, og den første som ikke er proprietær. Nå kan du altså lade PC-en din med en vanlig mobillader. Det tar riktig nok lenger tid, men bruker du den medfølgende hurtigladeren går det raskere.
Vi liker at brettet har fått en standardkontakt for lading. Samtidig merker vi oss at pluggen på ledningen ikke er tilpasset de skrå sidene på brettet, slik annet originalt tilbehør er. Pluggen går heller ikke helt inn i brettet. Skulle noen snuble i ledningen er det overhengende fare for at kontakten blir skadet, eller at brettet deiser i gulvet.
Brettet har også innbygget kamera både på front og bakside. Hovedkameraet tar bilder med en oppløsning på 8 megapiksler, mens frontkameraet tar bilder med 3,5 megapiksler oppløsning. Sistnevnte gir deg mulighet for å bruke Skype eller andre tjenester for videosamtale med HD-kvalitet på bildet. Hovedkameraet tar greie bilder, men antakelig har du en mobiltelefon som gjør denne jobben bedre. Du ser noen eksempelbilder nederst på denne siden.
Surface 3 vil fungere utmerket som skole-PC, særlig i kombinasjon med penn
Fordeler
- +Lydløs
- +Rimeligere enn Pro-versjonen
- +God lysstyrke
- +Kjører fullverdig Windows 8.1
- +Starter lynraskt
Ting å tenke på
- —Lite fingervennlig for PC-programmer
- —Krever ekstrautstyr for å gi skikkelig utbytte
- —Beskjeden ytelse
Ytelse
Microsoft Surface 3 kommer som nevnt i to utgaver, som skiller seg fra hverandre i form av mengde arbeidsminne og lagringsplass: 64 GB for lagring og 2 GB RAM eller 128 GB for lagring og 4 GB minne.
De har dog den samme prosessoren, nemlig en firekjernet Intel Atom x7-Z8700. Den tikker vanligvis av gårde på 1,6 GHz, men kan bevege seg opp mot 2,4 GHz dersom forholdene ligger til rette for det.
Med samme motor innabords vil de to utgavene stort sett ha omtrent lik ytelse under dagligdags enkel bruk.
Alt ettersom hvilken utgave du går for, vil du måtte punge ut med mellom 6500 og drøye 8000 kroner dersom du skal ha tastatur i tillegg.
For en slik sum har du naturligvis en god del alternativer å velge blant dersom du i større grad tenker på Surface 3 som en bærbar PC fremfor et nettbrett, og som sammenligningsgrunnlag har vi derfor tatt med et knippe andre små datamaskiner av forskjellig slag.
Storebror Microsoft Surface Pro 3 er selvfølgelig med, og det samme er Asus Zenbook UX305, som begge er litt større og ligger litt over i pris. Men både Lenovo Ideapad Yoga 2 og 11-tommeren av Apple MacBook Air ligger på under 8000 kroner.
I tillegg har vi tatt med den langt rimeligere Acer Aspire Switch 10, som for øvrig også finnes i sterkere 11-tommersversjoner.
La oss starte med den generelle prosessorytelsen, og som vi ser gjør Surface 3 en helt anstendig figur. Med fire kjerner å jobbe med er den til og med raskere enn Zenbooken fra Asus, som jo har en Intel Core M-prosessor. På topp ligger naturlig nok datamaskinene med Intel Core i-prosessorer innabords, mens Acer Switch 10 har forrige generasjon Atom og gjør det dermed dårligst i dette selskapet.
Vi ser også at den nye generasjon Atom-prosessorer gjør det bedre i spill enn den gamle, mens datamaskinene med Core i5 er i en annen klasse.
Det er dog ingen av disse datamaskinene som egner seg spesielt til nyere og mer krevende 3D-spill, men eldre titler er ikke nødvendigvis håpløse. Vi prøvde eksempelvis Half Life 2 på Surface 3, og det fløt helt fint selv på denne plattformen.
Ett sted der Microsoft har spart inn er lagringsløsningen, som ikke kan skilte med de hastighetene vi finner på skikkelige SSD-er. Spesielt er skrivehastigheten lav – bare litt over femti megabyte i sekundet – noe som er tregere enn en vanlig gammeldags harddisk.
Atom-prosessoren i Surface 3 bruker ikke mer strøm enn at datamaskinen klarer seg med passiv kjøling. Under hard jobbing blir den litt mer enn lunken, men er stort sett på samme linje som resten av selskapet – og helt på linje med storebror Surface Pro 3.
Under vår vante batteritest med kontinuerlig avspilling av film lar Surface 3 seg kun slå av fjorårets utgave av Apple MacBook Air. 390 minutter tilsvarer seks og en halv time.
Vi målte også tiden når datamaskinen bare gikk på tomgang, altså er påslått men ikke jobber med noe spesielt. Da sluknet den etter 652 minutter, det vil si at den holdt i nesten elleve timer.
Microsoft Surface 3 er altså en datamaskin som fint bør holde en hel arbeidsdag på batteridrift.
Når det kommer til lysstyrke er Surface 3 best i klassen, og kan skryte av over 400 nits.
Alt i alt har Microsoft Surface 3 stort sett kurant ytelse, mens spesielt skjerm og batteritid seiler fram som veldig gode egenskaper. Men hvis du uansett ikke bryr deg så veldig om å bruke Surface 3 som et nettbrett, ser vi at du får langt mer ytelse for pengene dersom du går for en tradisjonell bærbar PC. Da står MacBook Air på mange måter frem som den mest åpenbare kandidaten, men den har også en lavere oppløst skjerm uten berøringsteknologi.
Sånn sett er 13,3-tommeren Lenovo Yoga 2 en annen fin kandidat dersom du ikke har noe i mot en litt større PC. Den kanskje klareste ulempen er at den ikke har en like lyssterk skjerm.
Surface 3 vil fungere utmerket som skole-PC, særlig i kombinasjon med penn
Fordeler
- +Lydløs
- +Rimeligere enn Pro-versjonen
- +God lysstyrke
- +Kjører fullverdig Windows 8.1
- +Starter lynraskt
Ting å tenke på
- —Lite fingervennlig for PC-programmer
- —Krever ekstrautstyr for å gi skikkelig utbytte
- —Beskjeden ytelse
Oppsummering og konklusjon
Microsoft Surface 3 presenteres som et nettbrett med PC-egenskaper. Vi er fristet til å si at det heller er motsatt. Brettet har PC-ens operativsystem og brukergrensesnitt, samtidig som all maskinvaren ligger i skjermen, på samme måte som på et nettbrett. Størrelsen og den trykkfølsomme skjermen, samt at maskinen ikke har vifter som skaper støy, gjør at Surface 3 gjerne kan kalles et nettbrett. Men et nettbrett er ment å fungere som fullgode produkter også uten skjerm og tastatur.
Både óg, eller verken det ene eller det andre
Å blande et PC-grensesnitt og et nettbrettgrensesnitt er som å blande olje og vann. Programvaren som er skrevet for en PC er skapt for bruk av tastatur og pekeverktøy. Nettbrettene kjører apper som gjerne kompromisser for å gi plass til et mer fingervennlig brukergrensesnitt.
Dette er ikke en kraftig PC. Likevel er det et godt verktøy til de oppgavene som du antakelig bruker PC-en mest til, som e-post, dokumentbehandling, surfing på nett, sosiale medier, underholdning, og så videre.
Du kan spille spill, men ikke de avanserte spillene som krever mye av maskinvaren. Det betyr selvsagt ikke at du bare kan legge kabal, men noen maskin for gamere er dette definitivt ikke. Du kan streame HD-video, og du kan kjøre presentasjoner til projektorer eller andre skjermer.
Du kan også skype med video og god lyd, tegne, ta notater, eller bare sitte i sofaen og lese bøker eller e-aviser. Her har Surface 3 et fortrinn fremfor Surface Pro 3, ved at den er helt lydløs. Har du enkle til moderate behov er dette både et nettbrett og en PC. Har du avanserte behov er Surface 3 verken det ene eller det andre.
Suveren til sitt bruk
Brettet vil ganske sikkert også bli godt mottatt av den delen av bedriftsmarkedet som bruker PC-er i informasjonskiosker, innsjekkingsautomater og andre selvbetjeningsløsninger. Siden brettet ikke trenger plass til å blåse ut varmen fra viftene, er det også enklere å bygge inn. Med Windows operativsystem vil brettet også kunne inngå som en del av et større system med sentral styring.
Brettet fungerer også for den som jobber med tekst, slik vi gjør nå. Denne artikkelen er for testens skyld skrevet på Surface 3. Å jobbe med tekst går som en lek. Å jobbe med bilder krever litt mer tålmodighet, men det går det også.
Surface 3 vil fungere utmerket som skole-PC, særlig i kombinasjon med penn. Men her blir spørsmålet om skolene tar seg råd til å gi elevene stillegående og lette PC-er, når de kan kjøpe inn blytunge og klumpete bærbare PC-er med mer kraft og lagringskapasitet til halve prisen.
Merk deg at utgaven som nå er i salg ikke har plass for SIM-kort. Om du vil på nett må du ha tilgang til Wi-Fi. De fleste mobiltelefoner kan enkelt dele sin 3G/4G-forbindelse via Wi-Fi, så behovet for SIM-kort i Surface 3 er ikke like stort for alle.
Alternativene
I våre øyne passer Surface 3 best til den som ønsker seg et nettbrett, men som samtidig trenger en lett datamaskin han/hun kan ta med seg over alt. Du må gjerne være opptatt av dataspill, men ikke på denne maskinen. Surface 3 dekker heller ikke et behov for en datamaskin med mye krefter. Har du en kraftigere datamaskin hjemme, kan dette være et godt supplement som du kan ta med om du skal jobbe en helg på hytta.
Om du har grei økonomi vil vi anbefale at du legger litt ekstra penger på bordet og får tilgang til Pro-versjonen av brettet. Denne har litt større skjerm (12 tommer) og Core i-prosessor. Vi testet versjonen med i5-prosessor, og ga den anbefaltstempel.
Du bør også vurdere om du heller skal kjøpe et rimelig nettbrett til nettbrett-oppgavene, og en kraftigere men rimeligere konvensjonell bærbar PC til PC-bruk.
Skulle du absolutt hatt et Windows-nettbrett, men synes Surface 3 blir for dyr? Husk at det da finnes alternativer til halve prisen, eksempelvis Acer Aspire Switch og Asus Transformer Book.
Surface 3 vil fungere utmerket som skole-PC, særlig i kombinasjon med penn
Fordeler
- +Lydløs
- +Rimeligere enn Pro-versjonen
- +God lysstyrke
- +Kjører fullverdig Windows 8.1
- +Starter lynraskt
Ting å tenke på
- —Lite fingervennlig for PC-programmer
- —Krever ekstrautstyr for å gi skikkelig utbytte
- —Beskjeden ytelse