Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface 3

Slik er Microsofts nye «studentbrett»

Surface 3 er et ekte PC-brett for deg som må tenke økonomi. Men duger det?

Innledning

Microsofts nyeste nettbrett-PC heter Surface 3. Kort fortalt er dette en enklere og rimeligere utgave av Surface Pro 3, som kom på markedet sist høst. Mens storebror Pro har en Intel Core i-prosessor, er Surface 3 utstyrt med Intel Atom x7-prosessor.

Surface 3 har en skjerm som måler 10,8 tommer, og en oppløsning på 1280 x 1920 punkter. Dette kalles Full HD Plus, og er et format der en vanlig HD-film vil bli vist med en sort stripe over og under bildet. Skjermen har samme fasong som skjermen på en iPad, men den er litt større samtidig som oppløsningen er lavere. De tidligere Surface-PC-ene hadde 16:9-format, mens Surface 3 altså har en 3:2-skjerm.

Tynnere og lettere

Foten kan vippes ut og plasseres i tre faste stillinger. På Pro-versjonen kan foten justeres trinnløst. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

PC-en er under én cm tykk (9 mm), og vekten er 622 gram. Som nettbrett betraktet er Surface 3 verken tynn eller lett. Til gjengjeld har den innbygget bakstøtte og kjører fullversjonen av Windows 8.1. Tidligere har Surface-brettene utenfor Pro-serien kjørt en forkrøplet versjon av Windows, kalt Windows RT. Med Surface 3 er tiden med inkompatible programmer over.

Surface 3 kjører helt vanlige PC-programmer, og du er derfor ikke lenger avhengig av å vente på at noen skal utvikle egne apper til brettet. Du får også med ett års abonnement på Office 365 Personal, som gir deg Word, Powerpoint, Excel og OneNote, i tillegg til Outlook. Snart kommer Windows 10, og da kan du oppgradere Surface 3 kostnadsfritt.

Abonnementet på Office 365 gir deg også tilgang til 1 TB lagring på Microsofts skytjeneste One Drive. Men når ett år er omme må du betale, dersom du fremdeles ønsker å benytte programvaren.

To ulike konfigurasjoner

Surface 3 koster fra 5400 kroner. Da får du versjonen med 64 GB lagringsminne, og 2 GB arbeidsminne. Det finnes også en 128-GB-versjon med 4 GB arbeidsminne. Denne koster 1000 kroner ekstra, men den ekstra lagringsplassen kan også vise seg å være verdifull. Versjonen vi har til test har 128 GB minne. Prisen er omtrent den samme som for en iPad Air 2 Wi-Fi med tilsvarende minne. Bare 90 kroner skiller de to i Surfaces favør.

Vi har også fått med tastatur og penn, og tilsammen er dette en pakke som koster 8178 kroner. Du får atskillig kraftigere maskinvare til denne prisen, om enn ikke i en like lett og lekker innpakning.

Microsoft Surface 3 128GB
6
Helt greit

Microsoft Surface 3 128GB

sitat"Surface 3 vil fungere utmerket som skole-PC, særlig i kombinasjon med penn"

Fordeler

 • Krysse av
  Lydløs
 • Krysse av
  Rimeligere enn Pro-versjonen
 • Krysse av
  God lysstyrke
 • Krysse av
  Kjører fullverdig Windows 8.1
 • Krysse av
  Starter lynraskt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lite fingervennlig for PC-programmer
 • Bytt
  Krever ekstrautstyr for å gi skikkelig utbytte
 • Bytt
  Beskjeden ytelse