Til hovedinnhold

Surface Pro 3 får en rimeligere lillebror

Den heter Surface 3, og kjører en fullverdig versjon av Windows 8.1.

Klokken 15 i dag åpnet Microsoft for forhåndsbestillinger av sitt nye PC-nettbrett, Surface 3. Vi fikk en sniktitt på brettet, som kommer i salg 7. mai.

Dropper Windows RT for godt

Nå sier også Microsoft takk og farvel til nettbrettvarianten av Windows, kjent som Windows RT. I det nye lettere og slankere nettbrettet Surface 3, sitter en helt ny firekjernet Intel Atom-prosessor som sørger for at du kan kjøre helt vanlig Windows 8.1 på brettet. Det betyr også at du vil kunne oppgradere brettet til Windows 10, når den tid kommer.

Microsoft Surface Pro 3 (til høyre) har fått en lillebror. Den er atskillig rimeligere, men kjører likevel full Windows 8.1, og har samme skjermpenn som Pro-modellen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Direktør for Windows Business Group i Microsoft, Christian Almskog, gav oss en kort introduksjon til det nye produktet, før vi selv fikk studere det nærmere.

Gjør det samme som Pro, men har mindre krefter

Surface 3 minner både om forgjengeren Surface 2, Som kjører Windows 8.1 RT, og den nyere Surface Pro 3, som kjører vanlig Windows 8.1. Den er riktig nok tynnere og lettere enn Surface 2, men den har den samme foten som kan åpnes trinnvis så skjermen blir stående i én av tre faste posisjoner. Årsaken til at den ikke kan stilles trinnløst som på Surface Pro 3 er ifølge Almskog at det ville kreve en kraftigere hengsling. Microsoft ønsket ikke å gjøre brettet tykkere eller tyngre enn høyst nødvendig.

Fargen er den samme aluminiumsgrå, og ved første øyekast ser det ut som om Surface to er kommet i en ny versjon med et nytt skjermformat. Surface 3 har nemlig en 3:2-skjerm. Mange foretrekker dette formatet på en arbeidsskjerm der det gjerne skal kjøres flere applikasjoner. Men det betyr også at du ikke får utnyttet hele flaten når du ser film i den vanlige 16:9-standarden.

Vi legger også merke til at den mangler åpning for utlufting, slik det er på Pro 3. Surface 3 er vifteløs, og dermed også stillegående.

Lading via MicroUSB

Portene sitter på høyre side av brettet. I likhet med Surface Pro 3, kan Surface 3 plasseres i en krybbe med ekstra tilkoblingsmuligheter. Legg også merke til at det nye brettet har får ladekontakt av typen Micro USB. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Men det er andre ytre forskjeller også. Surface 3 har fått den samme display-porten som Surface Pro 3. Porten erstatter micro-HDMI-porten som ble brukt på RT-brettene.

Surface 3 har også fått en ny ladeport, og denne gangen handler det ikke om en ny proprietær magnetløsning. Ladekontakten på Surface 3 er standard Micro USB. Dermed kan alle som ikke har iPhone bruke mobilladeren sin når de skal ha strøm på brettet.

Du kan også bruke et nødbatteri med USB-port(er), eller batteribank som det også kalles.

Stort batteri og Office på kjøpet

Om du trenger nødstrøm er en annen sak. Microsoft lover at du skal kunne se på film i 10 timer på Surface 3 før det er tomt for strøm. Brettet, eller PC-en om du vil, kan hurtiglades ved hjelp av en lader som støtter dette, slik den medfølgende laderen gjør. Også enkelte nye mobiltelefoner leveres nå med såkalte hurtigladere (Adaptive Fast Charging).

Brettet kommer med ett års abonnement på Microsoft Office 365 Personal, noe som også inkluderer 1000 GB (1TB) lagringsplass på Microsofts skytjeneste One Drive. Skal du kjøpe denne løsningen over disk, koster den 599 kroner med tilsvarende ettårig lisens. Med Office 365 Personal har du tilgang til de vanligste Office-programmene fra Microsoft, som er Access, Excel, Outlook, Powerpoint, Word og OneNote.

Avansert skjermpenn

Tastaturet har fått større styreplate, lik den som er på Pro-versjonen. Pennen er den samme, og kommer nå i flere farger. På samme måte som på Pro 3, kan du starte One Note med ett trykk bak på pennen. Tastaturet er ekstrautstyr.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

På Surface 3 kan du også bruke den samme skjermpennen som følger med toppmodellen Surface Pro 3. Dette er et meget avansert skriveverktøy som også kan brukes som mus. Tastaturløsningen med «løse» tastaturer er også den samme som på Pro, med mulighet for å stille tastaturet litt på skrå ved å løfte det innerst under skjermen.

Tastaturene er ellers svært like de du får med Surface Pro 3, men tilpasset størrelsen på skjermen til Surface 3. Både penn og tastatur er ekstrautstyr.

Studenter, helsevesen og informasjonskiosker

Almskog sier han har tro på at dette vil bli et produkt som passer utmerket for studenter og andre som trenger et lett nettbrett som kan kjøre vanlige Windows-programmer. Brettet kommer i ulike minnekonfigurasjoner, og på noe sikt vil det også komme en versjon som støtter LTE (Mobilt Internett over 4G). Når denne versjonen er klar tør Almskog ikke si, men det ser ut til at den i første omgang vil dukke opp i de større markedene. Microsoft har ikke tradisjon for å ha Norge så høyt oppe på prioriteringslisten.

I tillegg til studenter, ser Almskog for seg et marked innen helsevesenet. Med fullversjonen av Windows får du de samme sikkerhetsløsningene og styringsverktøyene som du gjør på tradisjonelle PC-er. Samtidig er brettet svær portabelt, og det støtter apper der du bruker penn for å legge inn informasjon. Batteriet holder også til en aktiv arbeidsdag eller skoledag.

Et annet område Almskog har tro på er innbygging. Brettets kompakte størrelse gjør at det enkelt kan bygges inn i informasjonskiosker, innsjekkingsskranker og andre steder med tilsvarende type selvbetjening. Brettet leveres også i en spesiell skoleversjon, der det er lite minne på brettene, som heller lagrer data på skolens systemer, skytjenester, eksterne disker eller andre lagringsmedier.

Ulike konfigurasjoner - ulike priser

Toppmodellen får 4 GB RAM og 128 GB RAM. Den rimeligste utgaven har 2 GB RAM og 64 GB lagringsminne. Begge har de et kamera på baksiden med 8 megapiksler oppløsning, og et frontkamera med 3,5 megapiksler.

Den rimeligste utgaven vil koste 5500 kroner, mens toppmodellen er priset til 6500 kroner. Tastaturet kommer i tillegg. Det finnes i seks forskjellige farger, og er priset til 890 kroner. Skjermpennen koster 499 kroner, mens dokkingstasjonen koster 1600 kroner.

Les også
Microsoft utvikler tastatur med e-papirskjerm
Les også
Microsoft Surface 3: Slik er Microsofts nye «studentbrett»
Les også
Microsoft reddet seg i havn på Surface-salget og skytjenester
Les også
8K blir standard i Windows 10
Les også
Store telefoner og små nettbrett
Les også
Tar livet av «Lett»-Windows
Les også
Vi har prøvekjørt Microsofts superbrett
annonse