Ny Intel-prosessor åpner for skred av lydløse laptoper

Si hei til Intel Core M.

I dagens marked er det ikke ofte en helt ny prosessorfamilie ser dagens lys, og sånn sett er dette en merkedag. For selv om vi har kjent til Core M i noen måneder nå, er det altså først i dag, fredag 5. september, at Intel slipper sin nyvinning.

Ny familie betyr eget merke.Foto: Intel

Core M er Intels første prosessor bygd på 14-nanometerteknikk. Det er altså et relativt stort steg ned fra dagens 22nm som vi finner i de andre Intel Core-prosessorene. Core M er altså ikke bare en ny familie, men tilhører også Intels «neste» prosessorgenerasjon kjent som Broadwell.

Den nye familien har også fått tilnavnet Broadwell-Y, ettersom dette på mange måter er etterfølgeren til dagens Haswell-prosessorer med Y-betegnelse – som vi har sett i noen få bærbare hybrider.

Vifteløst og tynt

Mindre produksjonsprosess gjør det mulig å dytte inn flere transistorer på en mindre flate. Med det følger fordeler som redusert strømforbruk og ditto varmeutvikling. Core M har en TDP på 4,5 Watt, mot forgjengeren Haswell-Ys 11,5 Watt – en reduksjon på rundt 60 prosent.

Foto: Intel

I tillegg tar altså den nye prosessoren mindre plass, ettersom den er omtrent halve størrelsen av en 4. generasjons Intel Core-prosessor (Haswell).

Dette, sammen med mindre hovedkort, gjør at Intel i første rekke ser for seg at den nye prosessorfamilien vil bli brukt i lettere og tynnere bærbare, i hovedsak hybrider eller såkalte 2-i-1-modeller. Vifteløst er et viktig stikkord – størrelsen og den beskjedne varmeutviklingen åpner for passivt kjølte enheter med tykkelse ned mot kun syv millimeter.

Dette gir god fleksibilitet i mulighetene for å prøve forskjellige design. Det er å håpe at vi utover vil kunne se en rekke nye og interessante modeller som skriker portabilitet.

Samtidig ser vi i redaksjonen også gode muligheter for å bruke den nye brikken i små og vifteløse knøttemaskiner. Eksempelvis burde Core M naturligvis finne veien til Intels egen NUC, og vi ser ikke noen grunn til at ikke andre produsenter også vil finne mer stasjonære bruksområder for prosessoren.

Heftigere grafikk

Grafikkdelen tar en ganske stor bit av prosessorarealet.Foto: Intel

Sammenlignet med Haswell-Y skal Core M by på bedre ytelse og lenger batteritid. Det største og mest stabile hoppet vil nok være i 3D-grafikken, da de nye prosessorene er utstyrt med HD Graphics 5300. De andre forskjellene vil nok i stor grad være applikasjons- og bruksavhengig.

Dagens lansering forteller oss dessuten at Core M-prosessoren kan by mer snacks i form av bedre integrert lyd i form av Intel Smart Sound Technology – som blant annet inkluderer «Wake on Voice». Snakker vi datamaskinen opp fra hvilemodus til neste år?

Ellers får vi 5. generasjon WiDi – altså Wireless Display – og et nytt trådløst nettverkskort: Intel Wireless-AC 7265. I forhold til forgjengeren Wireless-AC 7260 skal det nye nettverkskortet være litt kjappere, by på bedre rekkevidde og bruke langt mindre strøm – opp til 50 prosent reduksjon når den er uvirksom og opp til 30 prosent når den er aktiv.

Når det er sagt, er ikke det nye nettverkskortet påkrevd for å ta i bruk Core M-plattformen.

Foto: Intel

Den nye prosessoren gir også batteritiden et merkbart hopp, men kanskje ikke så drastisk som man kunne tro. Saken er den at det nå er skjermen og skjermlysstyrken som suger mest kraft fra systemet. For noen stor revolusjon her, trenger vi altså bedre batterier eller en annen skjermteknologi.

To modeller

Intel starter Core M-eventyret med å slippe to utgaver av den nye prosessoren.

Foto: Intel

Som vi ser ligger grunnfrekvensen ganske lavt, med 1,1 GHz for den sterkeste og kun 800 MHz for den svakeste modellen. Men turboen er ikke noe å kimse av – henholdsvis 2,6 og 2,0 GHz på begge kjernene. Det dette betyr er at den vil kunne yte veldig godt i kortere perioder, for så å måtte sette ned hastigheten dersom varmeutviklingen blir for høy.

Intels nærmeste samarbeidspartnere har naturlig nok fått leke seg med prototyper av Core M-plattformen en stund, men det vil fremdeles ta litt tid før produksjonen kommer skikkelig i gang. Vi blir forespeilet at de første hybridene med den nye prosessoren blir å finne i butikkene nærmere juletider – så det kan jo være at det blir tynt, lett og vifteløst med Core M under ett og annet tre i år.

En samling Core M-kjerner.Foto: Intel

Det virkelig store innrykket av nye datamaskiner med Core M vil dog ikke dukke opp før en gang ut i første kvartal til neste år.

Når det kommer til pris på enheter med Core M har vi ikke klart å få noe særlig fornuftig ut av Intel, men det attraktive prispunktet på 700-dollar blir nevnt. Vi kan med andre ord forvente oss bærbart datamaskineri med Core M ned mot fem til seks tusenlapper.

Når det er sagt, vil det jo være opp til de forskjellige produsentene å sette den ferdige prisen, og da vil den totale kvaliteten og utstyrsnivået spille en stor rolle. Derfor vil vi naturlig nok kunne finne både litt rimeligere og dyrere PC-er med Core M i butikkene etter hvert.

Intel har også nettopp sluppet Haswell-E:
Endelig åttekjernet ekstremprosessor >>>

Kilde: Intel pressemateriell

Les også
Endelig åttekjernet ekstremprosessor fra Intel
Les også
Intel Core i7 5960X - Haswell-E: Så rå er Intels nye ytelsesmonster
Les også
Intel Core i5 4690: Intels folkemodell gir ypperlig ytelse til fornuftig pris
Les også
Nå vil Intel gjøre PC-ene helt trådløse
Les også
Intel Core M baner veien for en vifteløs fremtid
annonse