TestAcer Aspire Switch 10

Hendig hybrid med kjekt skjermhengsel

Acers lille billigbærbar har for seg en del bra – og noe dårlig.

Innledning

Ikke alle trenger kraftige arbeidsstasjoner med super ytelse – en god del bruker nemlig ikke sine bærbare datamaskiner og nettbrett til noe mer komplisert enn e-post, nettsurfing, teksetbehandling og filmavspilling. Da trenger du strengt tatt ikke en laptop til ti tusen kroner.

En liten og rimelig bærbar kan også være aktuelt som en «nummer to»-PC til å stappe i veska, eller noe ungene kan bruke uten at det gir deg grå hår og slunken lommebok.

Blant de aller rimeligste og mest portable modellene har vi hybridene som har tatt over arven etter de beryktede minibærbare. Men dagens småtasser er sterkere enn sine forgjengere, og med Windows 8 har berøringsteknologien virkelig kommet på plass, noe som gjør at denne typen bærbar like fint kan brukes som nettbrett som laptop.

I vinter testet vi ut 10-tommeren Asus Transformer Book T100, som kunne skilte med anstendig kvalitet og meget god batteritid.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Men Asus er selvsagt ikke den eneste som vil leke seg med slike datamaskiner, så nå skal vi ta en god kikk på en direkte konkurrent: Acer Aspire Switch 10. Den har mye til felles med Asus' Transformer Book T100 – størrelse, vekt, skjermoppløsning og spesifikasjoner ligger i samme bane. Men det er også noen distinkte forskjeller.

Acer sendte oss utgaven med kun 32 GB lagringsplass til test. Vi anbefaler dog å gå for versjonen med 64 GB til et par hundrelapper mer.

Aspire Switch 10 kommer også i utgaver med en harddisk på 500 GB i basedelen, og har dessuten plass til et microSD minnekort i brettet. En annen ting å merke seg er at alt av batteri sitter i selve brettdelen – du trenger altså ikke dra med deg basen for å sikre deg best batterikapasitet.

TypeTestkonfigurasjon
ProsessorIntel Atom Z3745 (1,33 GHz, 2 MB cache, 4 kjerner)
Minne2 GB DDR3 RAM
Harddisk32 GB eMMC 64 GB eMMC 32 GB eMMC + 500 GB HDD 64 GB eMMC + 500 GB HDD
Skjermkort Intel HD Graphics
Skjerm10,1 tommer 1368 x 768 pikslers oppløsning Berøringsteknologi Reflekterende kontrastbelegg
Trådløs tilkobling802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth 4.0
Batteri2 celler
OperativsystemWindows 8.1
StørrelseKun brett: 26,2 cm bred, 17,7 cm dyp, 0,89 cm høy Brett og base: 26,2 cm bred, 19,0 cm dyp, 2,1 cm høy
VektBrett: 590 gram Tastatur: 520 gram Strømforsyning: 105 gram
Pris32 GB: Ca 3000 kroner (Finn beste pris i Prisguide) 64 GB: Ca 3300 kroner (Finn beste pris i Prisguide)

Atom-prosessoren fra Intel som sitter i denne datamaskinen er av den siste «Bay Trail-T» generasjonen. Den har fire prosessorkjerner og klarer seg med passiv kjøling – altså slipper vi støyende vifter på denne modellen.

Interessant nok har Acer Aspire Switch 10 har fått prosessormodellen Intel Atom Z3745, mens konkurrenten fra Asus har en Atom Z3740. De har samme klokkefrekvens på CPU-delen, men på papiret skal Z3745 ha en ørlite raskere grafikkdel.

Testmaskinen har blitt oss lånt av Acer.