På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Microsofts vidunderlige brett-PC
Microsoft rykker stadig nærmere målet med sin Surface Pro 3.
Innhold
- Innledning
- Prosessor etter behov
- I bruk
- Utfordrende grensesnitt
- Nytt og bedre tastatur, men det må kjøpes utenom
- Ladekontakt med bedre feste
- Trinnløs støttefot som kan vendes inntil 150 grader
- Vrien å bruke på fanget
- Fantastisk skjerm, god design
- Ikke toppspekket testversjon, men kjapp nok til det meste
- Et varmeproblem
- Batteritid som forgjengeren
- Ytelse
- Grafikkytelse
- Fungerer utmerket både til jobb og underholdning
- Oppsummering og konklusjon
- Suveren reisemaskin
- Ikke perfekt
Innledning
Større skjerm, tynnere chassis, kraftigere maskinvare og bedre batterikapasitet – listen over endringer fra Microsoft Surface Pro 2 til Surface Pro 3 er lang. Men klarer den å fylle gapet mellom PC og nettbrett?
Eller rettere sagt: Er dette et produkt som kan tilfredstille behovet til dere som har lyst på et nettbrett, men egentlig trenger en PC?
Microsoft Surface Pro 3 koster mer enn noe annet nettbrett. Det koster også mer enn mange PC-er med vel så gode spesifikasjoner på maskinvaren. Skal dette PC-brettet ha noe for seg, bør det derfor kunne fungere både som fullverdig nettbrett og som ultraportabel PC.
Det finnes konkurrenter som byr på interessante PC-brettløsninger til lavere priser enn det Microsoft kan skilte med. Men etter å ha brukt Surface Pro 3 noen dager må vi medgi at vi lar oss imponere. Samtidig har vi funnet ett og annet å sette fingeren på.
Men la oss først ta en litt nærmere kikk på hva som befinner seg under Surface Pro 3s smekre ytre i glass og magnesiumlegering.
Prosessor etter behov
Microsoft Surface Pro og Pro 2 har da også vært å få bestykket med litt forskjellig innmat, men da har det i hovedsak vært snakk om et behov for mer lagringsplass eller ikke.
Det nye med Surface Pro 3 er at den også kommer i versjoner med forskjellige prosessorer – du kan med andre ord kjøpe deg heftigere ytelse dersom du føler du har behovet – for ikke å snakke om økonomien til det. For tenker du av en eller annen grunn utelukkende på Surface Pro 3 som et nettbrett, er det uforholdsmessig dyr datamaskin.
I sin aller svakeste konfigurasjon, da med en tokjernet Intel Core i3-prosessor / HD Graphics 4200, 4 GB minne og 64 GB SSD, snakker vi om en veiledende pris på 6 895 kroner. Men du kan også fleske til med kraftigere kost i form av en tokjernet Intel Core i7 / HD Graphics 5000, 8 GB RAM og 512 GB lagringplass til ti tusen kroner mer.
Men da er det faktisk SSD-en som svelger en god del av pengene. Den mest forhåndsbestilte versjonen i Norge har Intel Core i7 / HD Graphics 5000, 8 GB minne og 256 GB SSD. Den har en pris på 13 375 kroner.
Dessuten skal vi ikke glemme at du sikkert vil ha det kjekke tastaturdekselet Surface Pro 3 Type Cover i tillegg. Ellevehundreognitten kroner takk! Nå er dette riktignok ikke påkrevd tilbehør til en datamaskin med touchskjerm og Windows 8, men bevares hvor mer anvendelig den blir.
Vi har fått låne et testeksemplar som ligger på en slags gyllen middelvei, med prosessoren Intel Core i5-4300U i motorrommet. Også denne har to kjerner som tikker av gårde mellom 1,9 og 2,9 GHz, samt Hyper-Threading som gjør at hver kjerne kan betjene to prosessortråder. Integrert i kjernen sitter grafikkdelen HD Graphics 4400, som vi jo også fant i forgjengeren Surface Pro 2. Testmaskinen er ellers utstyrt med 4 GB minne og 128 GB lagringplass, og hele sulamitten vil koste deg 8645 kroner.
Pluss tastatur, selvfølgelig. Men du holder deg i det minste under ti tusen kroner.
Datamaskinen har blitt lånt oss av Microsoft.
Fordeler
- +Rask og lett PC-brett
- +Snasen skjerm
- +Kjører fullverdige PC-programmer
- +Svært gode skjermpenn-funksjoner
- +Skjermpenn er inkludert
Ting å tenke på
- —Liker ikke hard langvarig belastning
- —Tastatur er tilleggsutstyr
- —Høy pris
I bruk
Utfordrende grensesnitt
Den største utfordringen i en datamaskin som både vil være nettbrett og vanlig PC ligger naturlig nok i brukergrensesnittet. Mens en tradisjonell PC fremdeles krever mus og tastatur, skal et nettbrett kunne fungere smertefritt uten noen av delene. Microsofts løsning er et tastaturdeksel med magnetfeste, og en penn som du kan skrive på skjermen med.
Her er det fremdeles litt å gå på før Surface Pro 3 blir 100 prosent fingervennlig. Særlig er en del av skrivebordsapplikasjonene laget med tanke på at du skal bruke mus, tastatur eller den medfølgende pennen.
Pennen er forresten litt tykkere enn den som kom med de foregående generasjonene av Surface Pro. Den har heller ikke den klumpete utveksten som gjorde det mulig å feste pennen til ladekontakten på de tidligere brettene. Den nye pennen drives med et standard AAAA-batteri. Hvor lenge batteriet varer vet vi først når det er tomt, noe som forhåpentligvis er lenge til.
Pennen vi fikk med har to knapper omtrent der du vil holde pekefingeren når du skriver. I tillegg kan du trykke på tasten bak på pennen for å åpne et forhåndsdefinert program. Som standard er det OneNote som startes når du trykker på denne knappen. Det er faktisk ganske praktisk, ettersom mange fremdeles foretrekker å ta notater med penn.
Følelsen du får når du skriver på skjermen med Surface-pennen er svært lik den du får om du bruker blyant og papir. Du kan også støtte hånden på skjermen mens du skriver, uten at dette setter merker i dokumentet ditt. Det gjør at du kan skrive på en naturlig måte.
Pennen fungerer også som en erstatning for vanlig mus.
Nytt og bedre tastatur, men det må kjøpes utenom
Tastaturet er festet til brettet med en magnet, og som tidligere dreier det seg om et tynt tastatur som også fungerer som skjermbeskyttelse ved transport. Selv om brettet er en anelse bredere enn sin forgjenger, er størrelsen på tastene nøyaktig som før. Tastene har bakgrunnsbelysning, og vi finner det behagelig å skrive på.
Nytt med dette tastaturet er at du kan velge om det skal ligge helt flatt på bordet, eller om det skal vinkles noen grader for økt komfort. Om du velger å vinkle tastaturet, vil det løfte seg et par centimeter i bakkant. Det fører til at det blir et hulrom under tastaturet, og at det støyer litt mer når du skriver. Har du brettet på fanget spiller dette ikke noen rolle.
Pekeplaten på Surface Pro 3 er betydelig større enn på Pro 2, og overflaten er av glatt plast. I innstillingene på brettet kalles dette styrepute. De to musetastene er skjult nederst i denne styreputen, og resultatet er et mer brukervennlig navigasjonsfelt. Musetastene krever at du trykker på dem ved behov. Det reduserer faren for at du skal bruke dem uten at det er tilsiktet.
Magnetfestet på tastaturet er det samme som før, og det betyr at du kan bruke det gamle Surface-tastaturet på denne modellen. Men det vil du neppe gjøre, for Surface Pro 3 er bredere enn sine forgjengere. Følgelig trenger du et bredere tastaturdeksel for at det skal gi skjermen nødvendig beskyttelse. Tastaturet fungerer ikke trådløst, og henter strømmen sin fra nettbrettet.
Vi får legge til at tastaturet ikke følger med når du kjøper Surface Pro 3. Om du ønsker det kan du bruke et hvilket som helst annet trådløst tastatur for Windows. Du kan også bruke det virtuelle tastaturet på skjermen, slik mange nettbrettbrukere gjør. Men vil du bruke Surface Pro 3 som PC, er tastaturet nokså uunnværlig. Surface Pro Type Cover kommer i en rekke farger. Det gamle touch-dekselet med berøringsfelter finnes ikke i Surface 3-versjon.
Ladekontakt med bedre feste
Microsoft fikk en del kritikk for ladekontakten på de første Surface-modellene. Det ble hevdet at det var tuklete å få ladekabelen på plass, og at den var for lett å nappe ut igjen. Vi må medgi at vi iblant fiklet med kontakten på vår Surface 2, men noe stort problem har dette ikke vært. Ikke har pluggen falt ut heller, annet enn når noen har snublet i ladeledningen. Da er det tross alt bedre at pluggen spretter ut, enn at hele maskinen deiser i gulvet.
Den nye ladepluggen kan i likhet med den forrige plasseres begge veier. Den har kraftigere magnetfeste, og en utforming som gjør den atskillig enklere å sette på plass. Så langt har ingen snublet i ladekabelen, men vi frykter at faren for at alt skal feies i gulvet er noe høyere med den nye kontakten.
Trinnløs støttefot som kan vendes inntil 150 grader
Selve maskinen har en fot du kan vippe ut. På den første versjonen av Surface Pro kunne skjermen bare vinkles 22 grader bakover. På Surface Pro 2 var det to innstillinger å velge mellom. Nå kan du trekke foten gradvis nesten helt ut. Hengslen på foten er relativt stram, og virker solid.
Vrien å bruke på fanget
Det største ankepunktet mot Surface Pro som laptop, har vært at den ikke har vært særlig egnet som nettopp det. Med all vekt i skjermdelen og et tastatur som ikke låser vinkelen på skjermen, har Surface Pro levd farlig når du har den på fanget. En litt for brå bevegelse, og du sitter igjen med tastaturet på knærne.
I så måte er Surface Pro 3 likevel bedre enn forgjengerne. En bredere fot, et bredere tastatur og bedre magnetfeste hjelper noe. Men fremdeles er det et stykke unna stabiliteten du får med en tradisjonell bærbar PC, der det meste av vekten ligger i tastaturet og skjermen holdes på plass av en stabiliserende hengsle.
Fantastisk skjerm, god design
Skjermen på Surface Pro 3 måler 12 tommer, og er i 3:2-format med hele 1440 x 2160 bildepunkter. Formatet kalles gjerne Full HD Pluss, ettersom Full HD «bare» er 1080 x 1920 punkter. Formatet er altså høyere i forhold til bredden, enn hva tilfellet er på Surface Pro 2, som har 16:9-format, det samme høyde-/breddeforholdet som du finner på HD-TV-er.
Når vi skrur opp lysstyrken på Surface Pro 3 viser den gode takter. Vi måler 357 nits på skjermen til denne tassen, noe som ligger i det øvre sjiktet for bærbare datamaskiner. I tillegg viser den seg å ha god fargegjengivelse, så totalt sett er det lite å utsette på de tolv tommerne vi har til rådighet for øyne og fingre.
Surface Pro 3 er 9,1 millimeter tykk (uten deksel). Det betyr at den bare er 2-3 millimeter tykkere enn de tynneste nettbrettene. Vekten er 798 gram, mens bredden er 29,2 cm, og høyden 20,1 cm. Til sammenlikning er et A4-ark 29,7 x 21 cm. Surface Pro 3 klarer dermed så vidt å gjemme seg under et vanlig A4-ark.
Brettet vi har fått til test er sølvgrått, slik også Surface 2 er. Sidene på brettet skrår inn mot baksiden, slik at brettet er litt større i front enn bak. Rundt baksiden er det en smal spalte for ventilasjon. Brettet er nemlig ikke vifteløst. Ellers er baksiden av brettet todelt, der den ene halvdelen kan vippes ut og fungerer som fot. Under foten sitter en liten port for minnekort. Her kan du sette inn MicroSD-kort opp til 128 GB.
Det er ellers nokså sparsomt med tilkoblingsmuligheter på brettet. Du får en USB 3.0-port, en liten display-port, en 3,5 millimeter aux-port, ladeport og bunnkontakten for tilkobling til tastatur. Brettet kan også plasseres i en dokk som gir flere utganger, men denne er foreløpig ikke tilgjengelig for oss.
Av trådløs moro er Surface Pro 3 utstyrt med 802.11ac trådløst nettverk og Bluetooth 4.0.
Fronten er ren, med en sort ramme rundt skjermen. Windows-tasten er plassert på høyre side av skjermen, og ikke midt under, slik den var på de tidligere Surface-bretten. Både front og bakside har kamera med oppløsning på 5 megapiksler.
Operativsystemet på brettet er Microsoft Windows 8.1. Egenskapene ved operativsystemet har vi beskrevet før, og vi skal ikke gjenta alt her. Men det er verdt å nevne at skjermoppløsningen på Surface Pro 3 er høy nok til at vi kan kjøre tre apper på skjermen samtidig. Særlig nyttig er det riktignok ikke. Har du tre apper oppe bruker de hver app en tredel av skjermbredden. Du kan ikke velge hvor brede vinduene skal være, slik du kan når du deler skjermbildet bare i to.
Ikke toppspekket testversjon, men kjapp nok til det meste
Brettet vi har testet er som nevnt ikke toppmodellen i Surface Pro 3-serien. Mens toppmodellen har i7-prosessor, 8GB RAM og 512 GB lagringsplass, har altså vår testmodell en i5-prosessor, 4 GB RAM og en 128 GB SSD vi disponerer plassen på. Maskinvaren er dermed ikke så ulik den som satt i Surface Pro 2 da vi testet denne. Microsofts løsning med filer på skytjenesten OneDrive fungerer utmerket, forutsatt at du har tilgang til et ikke alt for tregt nett. Siden dette er en maskin for reiser, hadde det vært fint med mer minne i selve maskinen. Her gjelder det altså å rydde ganske hyppig for å unngå at SSD-en (lagringsplassen) pakker seg helt.
Et varmeproblem
Microsoft Surface Pro 3 er en stillegående datamaskin når den ikke gjør så veldig mye. For kontorprogrammer og rolige surferunder i sofaen trenger du altså ikke være bekymret for å blir forstyrret av viftestøy.
Når det er sagt, sitter det altså en tynn vifte i Surface Pro 3. Og når denne først bestemmer seg å snurre, vil du høre den i form av en tydelig suselyd. Heldigvis har den en relativt anonym støysignatur uten piping eller andre ulyder, og det kreves altså vedvarende belastning for at den begynner å gå.
Under hard jobbing blir Surface Pro 3 nokså varm, men den er på ingen måte noe du brenner fingrene på. Likevel viser ytelsestestene våre – som først kommer på neste side – at den uansett blir mer enn varm nok. Faktisk settes prosessorhastigheten på Pro 3 ned ved langvarige belastninger, noe som gjør at den til tider yter dårligere enn forgjengeren Pro 2 – enda den er utstyrt med hva som på papiret er en raskere prosessor.
Mer om det på neste side.
Batteritid som forgjengeren
I vår vante test med avspilling av et 720p HD-filmklipp i mediespilleren VLC, holder Surface Pro 3 i nesten fem timer og tre kvarter. Det er ganske nøyaktig det samme som vi målte på Surface Pro 2 etter noen fastvareoppdateringer.
Med tanke på at vi her snakker om en PC som både er lettere og har større skjerm enn Pro 2, er det så avgjort ingenting å rynke på nesen for. Med en PC som takler nærmere seks timers kontinuerlig filmavspilling kan du trygt si at du har en datamaskin som klarer en arbeidsdag med lettere bruk uten å måtte snuse på en stikkontakt.
Men som vi ser er det fremdeles et stykke opp til hva Apple MacBook Air kan gjøre på batteridrift. Med imponerende syv timer for 11,6-tommeren og ni og en halv time for 13,3-tommeren, gir dette Microsoft noen saftige mål å strekke seg etter.
Husk også at korte oppstartstider gjør det enkelt å spare strøm når en slik datamaskin ikke brukes. Fra PC-en er avslått til den er klar for innlogging tar det rundt 10 sekunder. Normalt vil du dog ikke slå av brettet helt, bare slukke skjermen. Da starter det opp med det samme du trykker på strømtasten.
Fordeler
- +Rask og lett PC-brett
- +Snasen skjerm
- +Kjører fullverdige PC-programmer
- +Svært gode skjermpenn-funksjoner
- +Skjermpenn er inkludert
Ting å tenke på
- —Liker ikke hard langvarig belastning
- —Tastatur er tilleggsutstyr
- —Høy pris
Ytelse
Det er vanskelig å bedømme en datamaskin dersom den står mutters alene, og derfor har vi også et knippe med andre PC-er å sammenligne med.
Ettersom Microsoft Surface Pro 3 er en såpass spesiell datamaskin er det riktignok vanskelig å finne noe helt likt å matche den mot – med unntak av forgjengeren Surface Pro 2 selvfølgelig – men det er da annet datamaskineri der ute som på sett og vis kan måle seg i pris, styrke, størrelse og vekt.
Ved siden av Pro 2 har vi da funnet oss Apple MacBook Air, Lenovo Yoga 2 Pro og Acer Aspire S3-392G. De tre sistnevnte har en prislapp på mellom åtte og ti tusen kroner, mens Surface Pro 2 koster hakket mindre.
I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler.
Surface Pro 3 starter med en god figur med Cinebench, men i videokonverteringsprogrammet Handbrake må den bruke alle kjerner og tråder konstant – noe som genererer en god del varme. At datamaskinen da havner på jumboplass kan vi bare tolke som at den blir varm nok til at prosessoren setter ned hastigheten for å unngå ytterligere oppheting.
Hvorvidt dette ville lagd problemer, eller om det er noe som kan fikses litt på i en fremtidig oppdatering, vites ikke i skrivende stund.
For ordens skyld skal det nevnes at vi merket vi litt av det samme for Surface Pro 2, men i langt mindre grad. Vår Pro 3 er for øvrig utstyrt med en Core i5-4300U med klokkefrekvens på 1,9 GHz, mens Pro 2 har en Core i5-4200U på 1,6 GHz – med unntak av frekvensen helt identiske prosessorer. Som vi ser skulle altså Surface Pro 3 vært raskere.
ATTO sjekker hastigheten på SSD-en som sitter Surface Pro 3. Som vi ser har den fin lesehastighet, men når vi kommer til skrivehastigheten holder den ikke helt koken. Nå er det riktignok slik at lesehastigheten er det viktigste her, men likevel er vi litt skuffet over skrivetempoet.
Grafikkytelse
Microsoft Surface Pro 3 har altså ikke noe eget grafikkort, så det er prosessorens integrerte løsning Intel HD Graphics 4400 som benyttes.
I grafikktestene ser vi også at ikke alt er helt som det skal med tanke på ytelsen til Surface Pro 3. Den gjør det litt bedre i den lettere 3DMark-testen Cloud Gate, mens den i tunge Fire Strike henger etter. Og for spillene våre er det også en helt klar trend med bunnplasseringer i alle oppløsninger.
Nå er jo uansett ikke Surface-maskinene noe du typisk hanker inn for spilling, men sammen med Handbrake-testen peker dette på noe viktig – nemlig at denne datamaskinen ikke trives med vedvarende harde belastninger.
De aller fleste som går for en Surface Pro 3 vil nok i hovedsak bruke den til mindre krevende jobber eller oppgaver som ikke belaster kontinuerlig, og en eventuell knekk i ytelse vil nok uansett ikke merkes stort i praksis. Likevel er det noe å ha i bakhodet dersom du vurderer en slik PC.
Fungerer utmerket både til jobb og underholdning
Til mer «normale» oppgaver og dagligdags jobbing ligger altså datamaskinen stort sett på linje med andre datamaskiner i samme prisklasse – i hvert fall når det gjelder dagens testmaskin med Core i5-prosessor.
Du kan fint redigere store filer i Photoshop, og du kan redigere video. Men du vil du merke at ting tar litt ekstra tid sammenliknet med flyten på kraftigere bærbare eller stasjonære til denne prisen.
Er du proffbruker vil du sette pris på at Microsoft har bygget inn flere sikkerhetsløsniger i selve maskinvaren. På fritiden kan du bruke brettet til underholdning.
De innebygde høyttalerne gir ganske kraftig lyd. De gjør det mulig, om enn ikke anbefalelsesverdig, å se film uten bruk av hodetelefoner. Dette brettet er for dyrt til at du bare skal bruke det til film. Da er det bedre å kjøpe et vanlig nettbrett som koster halvparten og er like godt egnet til formålet
Fordeler
- +Rask og lett PC-brett
- +Snasen skjerm
- +Kjører fullverdige PC-programmer
- +Svært gode skjermpenn-funksjoner
- +Skjermpenn er inkludert
Ting å tenke på
- —Liker ikke hard langvarig belastning
- —Tastatur er tilleggsutstyr
- —Høy pris
Oppsummering og konklusjon
Microsofts mål med Surface Pro har hele tiden vært å lage en datamaskin som kan ta rollen som enten nettbrett eller PC helt etter lyst og behov.
Med Surface Pro 3 er de nærmere det målet enn noensinne. Forgjengerne Surface Pro og Pro 2 var ganske enkelt for kraftige til å kunne gå som faktiske nettbrett.
Men med en tykkelse på ni millimetere gjør Surface Pro 3 dette med glans. Noen perfekt imitasjon er det dog ikke, det har riktignok blitt litt lettere enn forgjengerne, men har også vokst fra 10,1 til 12 tommer. Dette gjør det til et ganske så stort og tungt brett – men et nettbrett likefullt.
Den illusjonen kan den fint holde en liten stund, i hvert fall helt til du klipser på tastaturdekselet – som jo er å betrakte som dyrt og nødvendig ekstrautstyr. Da tar Surface Pro 3 gjerne rollen som en fullblods bærbar PC – og innvendig har den også komponentene til å gjøre akkurat det.
Det utvendige består av glass og metall i relativt skjønn forening, og et utvippbart støttebein som gjør at brettet enkelt kan plasseres og vinkles etter behov. Skjermen fortjener litt ekstra skryt – den har gode farger, er relativt lyssterk og det utradisjonelle 3:2-formatet gir oss litt mer oversikt når vi jobber i «høyden». Oppløsningen på 2160 x 1440 piksler er heller ikke til å kimse av.
Suveren reisemaskin
I våre øyne finnes det ikke noe nettbrett som er bedre egnet til kontoroppgaver. Det følger naturlig av at du her har et brett med samme operativsystem som flertallet av verdens kontormaskiner. Det kjører alle mulige kontorløsninger, forutsatt at du har tilgang til programvaren, og en IT-avdling som gir deg innpass i bedriftens systemer. Det gode batteriet (opp til ni timer surfing) gjør at du kan jobbe en hel arbeidsdag før brettet må lades. Det hendige formatet gjør at maskinen er lett å ta med, og du trenger altså ikke å ha med et nettbrett i tillegg.
Men smartmobilen din bør du ha med. Ellers er du avhengig av å finne et sted med tilgjengelig trådløst nett for å nå filer eller tjenester som er plassert på eksterne servere.
Skal du bruke Microsofts egne Office-programmer trenger du lisens. Det er egentlig litt underlig at dette ikke følger med, nå du får både Outlook og de andre Office-prgrammene gratis på det langt rimeligere RT-brettet Surface 2. Nå kan du bruke Microsofts nettbaserte løsninger også, men dette er igjen forutsatt at du har nett-tilgang.
Ikke perfekt
Det er lett å like Microsoft Surface Pro 3, men den er på ingen måte perfekt for alle. Brett-folk vil kanskje mene at den er for stor og tung – og det har de nok også rett i. De som sverger til bærbare med tastatur vil kunne påpeke at Surface Pro 3 ikke nødvendigvis er det mest økonomiske alternativet, og støttebenet gjør seg ikke like godt på alle underlag. Men det skal også litt til å finne en like lett og tynn bærbar PC som du får med Pro 3.
Et annet ankepunkt med denne datamaskinen er at selv om Microsoft skal ha konstruert over hundre nye komponenter og deler av forskjellig slag for å kunne lage Surface Pro 3 såpass tynn og lett som den tross alt er, så har de ikke kommet helt i mål på alle måter.
Dette har vi i praksis merket på vifta og kjøleløsningen, som ganske enkelt ikke er kraftige nok til å ta unna varmen som genereres ved kontinuerlig hard belastning. Vi vil riktignok tro det er et fåtall som vil kjøre en Surface såpass hardt, men det er likevel et poeng å ta med seg. Det setter også spørsmålstegn ved det å bruke mye penger på å anskaffe variant av Pro 3 med mer datamuskler – selv om det sant nok kan lønne seg ved kortere belastningsperioder.
Likevel tror vi at Surface Pro 3 med Core i5-prosessor vil være god nok for de aller fleste normalbrukere, da i7-utgaven uansett ikke stiller med flere kjerner. Vår mellomversjon priser seg også inn under den magiske grensen på ti tusen kroner, og viser seg ganske så konkurransedyktig mot andre portable premium-modeller i den prisklassen.
Som «PC-brett» med ett bein i hver leir er det vanskelig å finne noe skikkelig alternativ til Surface Pro 3. Det som først og fremst faller oss inn som et reelt alternativ er faktisk Surface Pro 2, som vil være i salg i overskuelig fremtid.
Surface Pro 2 er riktignok tykkere, men medberegnet tastaturet er den kun marginalt tyngre. Batteritiden er like god, og på grunn av varmeproblemet til Pro 3 er faktisk ytelsen til tider bedre, spesielt i spill. Skjermen er dog mindre, men faktisk mer lyssterk. Prisen er jo dessuten lavere – hold for øvrig også øynene åpne for tilbud på denne.
Til tross for sine mangler er det vanskelig å komme vekk fra at Microsoft Surface Pro 3 er en lekker og smekker datamaskin, uansett hvilken bås du ønsker å putte den i. Toppkarakter får den ikke, men et anbefalt-stempel rasker den med seg – er du ute etter et allsidig redskap for reisen, er dette så avgjort et godt alternativ.
Fordeler
- +Rask og lett PC-brett
- +Snasen skjerm
- +Kjører fullverdige PC-programmer
- +Svært gode skjermpenn-funksjoner
- +Skjermpenn er inkludert
Ting å tenke på
- —Liker ikke hard langvarig belastning
- —Tastatur er tilleggsutstyr
- —Høy pris