På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Ikke vift rundt deg med denne
Venner kan fort bli vel klåfingrede med den nye, lette og lekre saken fra Asus i nærheten.
Innhold
Konklusjon
For noen måneder siden lanserte Intel et skred av nye svært strømgjerrige og energieffektive prosessorer under navnet Core M. Dette var utrolig spennende av én grunn: at det nå ble mulig å i langt større grad enn tidligere å lage komplett vifteløse og dermed også helt lydløse bærbare datamaskiner. Ved å kaste ut viften, en relativt stor komponent, kunne dessuten maskinene lages enda tynnere enn vi kunne forestille oss for bare et par år siden.
I dag har Asus sendt oss deres splitter nye ZenBook UX305 som kommer med nettopp en Core M-prosessor innabords. Dette har Asus utnyttet til det ytterste og vi har altså fremfor oss en helt lydløs og syltynn Ultrabook som nok vil tiltrekke seg langt flere blikk fra der den står i butikkhyllene enn den gjengse bærbare.
Det første som slår oss når vi holder ZenBook UX305 i hånden er ikke bare hvor utrolig tynn den er, men også hvor solid bygget den virker å være. Vi finner over hodet ingen antydning til slark eller svakheter i aluminium-chassiet, og selv måten skjermhengslen er konstruert på gjør sitt for å overbevise. Vi snakker samme byggkvalitet som på Apples MacBook.
Å sammenligne med Apples MacBook Air er helt naturlig, tatt i betraktning at både formfaktoren, skjermhengslen og materialbruken er lik. Asus' nye UX305 er likevel ingen blåkopi. Den kommer i flere varianter, både med og uten berøringsskjerm, og i hvit keramisk- eller «Vulkansk sten»-utførelse. Sistnevnte, som er den vi har testet, har Asus' lekre spunnede metall-preg i topplokket – som i likhet med resten av maskinen har fått en lekker bronsefarge.
Asus har vært svært heldige med skaperverket sitt, som til og med har fått diamantslipte kanter som hever inntrykket ytterligere. Det eneste vi har å utsette på designet er at det skinnende bronselokket kan være utsatt for enkelte fettmerker. Ellers fremstår maskinen som svært elegant og minimalistisk, uten unødvendige knapper, brytere, indikatorlys og så videre.
Herligheten har som nevnt noen oppsiktsvekkende mål. Den er kun 1,2 centimeter tykk, og veier heller ikke mer enn 1,2 kilogram. Når vi også måler batteritiden dens til over fem timer med videoavspilling, noe som lover godt for nettsurfing og mindre krevende kontoroppgaver, sier det seg selv at UX305 burde friste mang en student eller reiseglad arbeidsnarkoman. Skjønt, prisen på omtrent 9 000 kroner kan sette en stopper for førstnevnte gruppe.
Svak ytelse
Lett å ta med seg med energi til lange økter. Der har du Asus Zenbook UX305s gode side. Men ingen får som kjent i pose og sekk, og hestehandelen du gjør med Asus denne gangen viser seg raskt om du forventer å kjøre tyngre programvare på den.
Core M-prosessoren, som er både hjerte og hjerne i UX305, mestrer både tekstbehandleren og HD-videoavspilling med glans, men bilde- eller videoredigeringsprogramvare har ikke en sjanse på denne krabaten.
Som våre tester avslører bør du dessuten styre langt til sjøs før du plukker opp denne datamaskinen for å spille på. Ikke gjør det, vi lover at du blir skuffet.
Hvor skuffet sier du?
Ta bare en titt på våre prosessor- og spillmålinger på neste side »
Navigasjon
Slankeprosesser krever sitt, og en gjenganger er at tastaturet må ta sin del av kuttene. Det gjelder også for UX305. Tastene er raske og kontante, og med unntak av mellomromtasten lager de heller ikke veldig mye støy. Men tastene har ikke den gode, lange vandringen en for eksempel får hos Apples MacBook Pro eller Lenovos ThinkPad X1 Carbon. Det skal også bemerkes at UX305 ikke har fått plass til baklys under tastene. Det kan raskt bli et savn på kveldstid. Neste steg, om slankeprosessen fortsetter særlig lenger, blir kanskje et helt flatt berøringstastatur?
Fingrene flyter godt over den store pekeplaten. Markøren henger dessverre stadig litt etter bevegelsene våre. Denne forsinkelsen kan gjøre det utfordrende å få en god arbeidsflyt fordi du enkelte ganger må reversere deler av bevegelsene dine for å treffe det du vil. Forsinkelsen forsvant da vi koblet til en ekstern mus, noe som kan være greit å vite om du tror du vil plages av dette. Etter vår mening er imidlertid ikke etterslepet alene en grunn til å avskrive UX305, og det kan jo tenkes en driveroppdatering vil løse denne lille kinkigheten i fremtiden ettersom vår testmaskin er ganske så nypresset.
Noe som også er litt kjedelig er at pekeplaten lager en virkelig høy klikkelyd når den trykkes ned. Dette trenger du selvsagt ikke å gjøre, men noen ganger er det ønskelig med fysisk tilbakemelding, og da er det best at du ikke sitter på biblioteket for å si det slik.
Med tre USB 3.0-porter har Asus UX305 allerede et overtak over svært mange andre Ultrabooker om du tenker å dokke den. Da medgår raskt to porter til tastatur og mus, men samtidig er én port stadig tilgjenglig for bruk.
En fullvoksen HDMI-utgang skulle vi likevel ønsket oss i stedet for mini-HDMI utgangen, men det ville ikke sjefsslankeren hos Asus gi oss.
Droppet berøringsskjerm
Topplokket er i likhet med resten av maskinen syltynt. Likevel har Asus presset inn et ganske godt IPS-panel med hele 3200 x 1800 pikslers oppløsning her. Vår testmodell kommer med et matt panel uten berøringsfunksjonalitet, men maskinen er også mulig å få fatt i med berøringsskjerm for den som er interessert i det.
Fargene er fine og det samme er innsynsvinkelen, selv om fargene gjerne spraker litt mer med blanke skjermpaneler. Når det kommer til lysstyrken havner UX305 midt på treet. Den kommer likevel godt ut av det totalt sett i og med at det matte panelet dens er lite utsatt for reflekser.
God diskant
Akkurat som maskinen er lyden tynn, men ikke så tynn som en skulle ventet. De to høyttalerelementene har god kontroll på diskanten og du kan spille på maks volum – som ikke er veldig høyt – uten at det skingrer i ørene dine. Bassen er selvsagt så som så, men hva mer kan en egentlig forvente av en snaue centimeter tykkelse?
Helt støyfri
I motsetning til Lenovo med sin Yoga 3 Pro, har Asus klart å kvitte seg med viften og gjort UX305 helt støyfri. Det kommer av at Asus har valgt en marginalt svakere prosessor enn Lenovo, men selv om dette også fører med seg ditto lavere ytelse mener vi Asus har valgt smartest. Hvorfor Lenovo valgte en umerkbar bedre prosessor når den genererer akkurat så mye mer varme at en vifte må til for å hamle opp med heten har vi ikke noe godt svar på.
Nå er Yoga 3 Pro sjelden noen hissigpropp, men vi liker at Asus har turt å ta tydelig stilling til valget om å lage en maskin som enten har god ytelse eller er støyfri og relativt kjølig – og ikke havnet på en mellomting. Asus valgte støyfri, noe som også er nesten hele ideen bak Core M-prosessoren. God ytelse får du ikke fra denne prosessorfamilien, men samtidig tviler vi på at du som primært bruker maskinen til kontoroppgaver, film og nettsurfing vil merke forskjell på denne og en Core i7-prosessor til hverdags.
Grei batteritid
En av de viktigste egenskapene til en Ultrabook, ved siden av å være lett og liten, er å ha god batteritid. Kanskje skal maskinen være med deg på skolen eller inn i et langt møte, og så langt det lar seg gjøre er det alltid greit å slippe å drasse på laderen i frykt for at du skal gå tom for batteri.
Vi målte rett i overkant av fem timer batteritid i vår videoavspillingstest. Dette er omtrent på nivå med majoriteten av Ultrabooker og fremstår verken som et særlig godt resultat eller et spesielt dårlig et. UX305 må selvsagt jobbe litt mer under avspilling av video enn ved tekstbehandling eller nettsurfing, så et forsiktig estimat fra vår side er at den vil holde koken i omlag syv timer som skole- eller jobbmaskin med en konservativ lysstyrke på skjermen.
Konklusjon
Etter vår mening kan Asus' UX305 for mange være et bedre valg enn for eksempel Apples MacBook Air. Spesielt for deg som vektlegger en god høyoppløst skjerm og flere tilkoblingsporter. Air-en har så visst langt bedre ytelse, men så lenge UX305 er mer enn kapabel til enkle oppgaver som Internettsurfing, film og tekstbehandling, tviler vi på at disse musklene vil bli et savn med det første. På ett område har imidlertid MacBook Air et solid overtak, og det er som vi ser av våre målinger på batteritiden.
Les testen av MacBook Air her »
Om du leter etter en lett og liten Windows-bærbar til bruk på kontoret, på reise eller til studier gjør du et godt valg her. At Asus på kjøpet nærmest gir deg et smykke og en skikkelig solid konstruert maskin er selvsagt med på å trekke karakteren opp – så dette er uten tvil maskinen for deg som vektlegger utseendet og kvalitet når du handler, ikke bare kvantitet i form av spesifikasjoner.
Se ytelsesmålinger og interaktive grafer på neste side »
En super match om portabiliteten trumfer ytelsen.
Fordeler
- +Tynn og lett
- +Solid utformet og elegant designet
- +Komplett lydløs
- +God høyoppløst skjerm
Ting å tenke på
- —Høylytt klikkelyd i pekeplate
- —Elendig ytelse i tunge programmer
- —Ikke baklyste taster
Ytelsesgrafer og målinger
Maskinens prosessor, en Core M 5Y10 klokket til 800 MHz, skal ifølge Intel kunne kjøre i kortere perioder på opptil 2 GHz. Denne såkalte «Turbo Boost»-funksjonen gjør at Asus' ZenBook UX305, selv med sin svake prosessor, klarer å ta unna plutselige arbeidsmengder uten at du merker noe til belastningen. Etter hvert som maskinen blir varmere synker imidlertid tempoet til prosessoren en del slik at den ikke skal overopphetes. Det sier seg selv at prosessoren ikke kan jobbe på full rulle uten verken aktiv kjøling eller særlig mye plass.
Den lavere arbeidsfrekvensen til prosessoren gir selvsagt utslag i vår tunge testapplikasjon, som setter den under skikkelig hardt press over en lengre periode. Men blant annet nettleseren og skriveprogrammet oppleves som nevnt like raskt som på en toppspekket skrivebordsmaskin takket være evnen til å sette opp tempoet midlertidig når det trengs. Dette er altså ingen bærbar du kjøper for å utføre tunge oppgaver, men til typisk kontorbruk vil du neppe merke noen treghetstegn med det første.
Maskinens grafikkløsning, Intels integrerte HD 5300-brikke er labre saker og faktisk den aller svakeste varianten av de nye 5XXX-brikkene i Core M/ Broadwell-prosessorserien. Den lave arbeidsfrekvensen til selve prosessoren er heller ikke til særlig hjelp når pikslene skal ut på dansegulvet. Vi ser at Yoga 3 Pro gjør det noe bedre, men dette er ene og alene takket være den noe raskere prosessoren dens, Core M 5Y70. Asus' UX305 er uansett ikke verken tiltenkt eller egnet for spill. Om du vil ha en lett bærbar som du kan spille på, og som også kan konkurrere på pris, da bør du heller vende blikket over mot flotte Asus ZenBook UX303, som du kan se dominerer 3D-grafene nedenfor.
Diskytelsen er på sin side veldig god. Med måleverktøyet ATTO målte vi lesehastigheten til den lille M.2-flashdisken til 524 MB/s og skrivehastigheten til 459 MB/s. Disken sørger for at UX305 starter på et blunk og at programmer starter enten umiddelbart eller i løpet av få sekunder.
En skulle kanskje tro at en flisetynn maskin uten aktiv kjøling ble svært varm. Men takket være den lavt klokkede prosessoren og effektiv strømsparing, som gir lite å rope hurra for når det kommer til rå ytelse, kan UX305 likevell smykke seg med helt greie temperaturer. Og støy er selvsagt ikke et tema, selv når maskinen sliter seg gjennom tyngre oppgaver.
Batteritiden er ikke noe å skryte av om en sammenligner med andre ultrabærbare. Tatt i betraktning den svært tynne formfaktoren er det likefullt godt jobbet. Det er liten tvil om at den strømgjerrige Core M-prosessoren her er å takke for at resultatet det lille batteriet i UX305 produserer tåler dagens lys i det hele tatt. Vi målte rett i overkant av fem timer kontinuerlig videoavspilling, men om du primært holder på med kontoroppgaver tror vi du i alle fall kan telle ned fra syv timer før skjermen går i sort.
Den matte skjermen, som gjengir langt mindre reflekser og distraherende lyskilder enn blanke skjermer, gjør at UX305 slipper unna med lysstyrken på 265 nits – selv om vi oftest ønsker oss målinger nermere 300 nits. Vi har likevel ikke hatt problemer med å se innhold eller lese på skjermen i normal kontorbelysning ennå, og det er et godt tegn.
En super match om portabiliteten trumfer ytelsen.
Fordeler
- +Tynn og lett
- +Solid utformet og elegant designet
- +Komplett lydløs
- +God høyoppløst skjerm
Ting å tenke på
- —Høylytt klikkelyd i pekeplate
- —Elendig ytelse i tunge programmer
- —Ikke baklyste taster