Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Surface Pro 3

Dette heftige nettbrettet er en fullverdig PC

Microsoft rykker stadig nærmere målet med sin Surface Pro 3.

Innledning

Større skjerm, tynnere chassis, kraftigere maskinvare og bedre batterikapasitet – listen over endringer fra Microsoft Surface Pro 2 til Surface Pro 3 er lang. Men klarer den å fylle gapet mellom PC og nettbrett?

Eller rettere sagt: Er dette et produkt som kan tilfredstille behovet til dere som har lyst på et nettbrett, men egentlig trenger en PC?

Microsoft Surface Pro 3 koster mer enn noe annet nettbrett. Det koster også mer enn mange PC-er med vel så gode spesifikasjoner på maskinvaren. Skal dette PC-brettet ha noe for seg, bør det derfor kunne fungere både som fullverdig nettbrett og som ultraportabel PC.

Det finnes konkurrenter som byr på interessante PC-brettløsninger til lavere priser enn det Microsoft kan skilte med. Men etter å ha brukt Surface Pro 3 noen dager må vi medgi at vi lar oss imponere. Samtidig har vi funnet ett og annet å sette fingeren på.

Men la oss først ta en litt nærmere kikk på hva som befinner seg under Surface Pro 3s smekre ytre i glass og magnesiumlegering.

Prosessor etter behov

Microsoft Surface Pro og Pro 2 har da også vært å få bestykket med litt forskjellig innmat, men da har det i hovedsak vært snakk om et behov for mer lagringsplass eller ikke.

Det nye med Surface Pro 3 er at den også kommer i versjoner med forskjellige prosessorer – du kan med andre ord kjøpe deg heftigere ytelse dersom du føler du har behovet – for ikke å snakke om økonomien til det. For tenker du av en eller annen grunn utelukkende på Surface Pro 3 som et nettbrett, er det uforholdsmessig dyr datamaskin.

Surface Pro 3 kan du få med forskjellig innmat og forskjellig farge på tastaturdekselet.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

I sin aller svakeste konfigurasjon, da med en tokjernet Intel Core i3-prosessor / HD Graphics 4200, 4 GB minne og 64 GB SSD, snakker vi om en veiledende pris på 6 895 kroner. Men du kan også fleske til med kraftigere kost i form av en tokjernet Intel Core i7 / HD Graphics 5000, 8 GB RAM og 512 GB lagringplass til ti tusen kroner mer.

Men da er det faktisk SSD-en som svelger en god del av pengene. Den mest forhåndsbestilte versjonen i Norge har Intel Core i7 / HD Graphics 5000, 8 GB minne og 256 GB SSD. Den har en pris på 13 375 kroner.

Dessuten skal vi ikke glemme at du sikkert vil ha det kjekke tastaturdekselet Surface Pro 3 Type Cover i tillegg. Ellevehundreognitten kroner takk! Nå er dette riktignok ikke påkrevd tilbehør til en datamaskin med touchskjerm og Windows 8, men bevares hvor mer anvendelig den blir.

Vi har fått låne et testeksemplar som ligger på en slags gyllen middelvei, med prosessoren Intel Core i5-4300U i motorrommet. Også denne har to kjerner som tikker av gårde mellom 1,9 og 2,9 GHz, samt Hyper-Threading som gjør at hver kjerne kan betjene to prosessortråder. Integrert i kjernen sitter grafikkdelen HD Graphics 4400, som vi jo også fant i forgjengeren Surface Pro 2. Testmaskinen er ellers utstyrt med 4 GB minne og 128 GB lagringplass, og hele sulamitten vil koste deg 8645 kroner.

Pluss tastatur, selvfølgelig. Men du holder deg i det minste under ti tusen kroner.

Datamaskinen har blitt lånt oss av Microsoft.