Smart og totalt lydløst Windows-brett
Likevel er den sterk der det teller.
Innhold
Innledning
Etter et skikkelig dårlig salg i 2011 var det også klart at «netbook-æraen» var over for godt. Men det betydde på ingen måte at det var helt helt slutt på små bærbare med litt laber ytelse – med Windows 8 ble plutselig og berøringsskjermer noe som fungerte på PC-en, og da var det også en plass til små hybrider som blant annet Acer Iconia W510 og HP Envy X2 som vårt søsternettsted Hardware.no testet i fjor.
En annen småtass i samme bane er Asus Transformer Book T100. Dette er som den nevnte Aceren en 10-tommers, vifteløs PC med avtagbart tastatur. Men innvendig er det snakk om en ny prosessorgenerasjon – «Bay Trail-T» Intel Atom med fire prosessorkjerner og ny grafikkdel.
I forhold til de to nevnte hybridmaskinene, som altså var utstyrt med med forrige generasjon Atom-prosessor, kan vi med Transformer Book T100 forvente bedre ytelse. Samtidig er ikke strømforbruket høyere enn at den klarer seg med passiv kjøling – fine greier for deg som ikke synes noe særlig om viftestøy.
En av tingene som har gjort de «Atomdrevne» hybridene såpass anvendelige, har vært den gode batteritiden. Ved siden av at prosessoren ikke bruker så mye strøm, er det også mulig å forsyne basen – eller tastaturdelen om du vil – med et eget ekstrabatteri. Både den nevnte Envy X2 og Iconia W510 har et slikt system.
Asus Transformer Book T100 har på sin side kun batteri i brettdelen. Det sørger naturligvis for lavere kostnader, men gjør oss også litt usikre på hva dette kan bety for utholdenheten vi har blitt vant til med denne typen bærbare.
All viktig maskinvare er altså samlet i skjermen på T100, som med sine 570 gram heller ikke veier mer enn et typisk 10-tommers nettbrett. Men én ting som skiller den fra flere lignende modeller er at den ikke har kamera på ryggen – sånn sett minner Transformer Book T100 mer om en klassisk minibærbar når den er koblet med tastaturet.
Type | Testkonfigurasjon |
---|---|
Prosessor | Intel Atom Z3740 (1,33 GHz, 2 MB cache, 4 kjerner) |
Minne | 2 GB DDR3 RAM |
Harddisk | 64 GB eMMC |
Skjermkort | Intel HD Graphics |
Skjerm | 10,1 tommer 1368 x 768 pikslers oppløsning Berøringsteknologi Reflekterende kontrastbelegg |
Trådløs tilkobling | 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth 4.0 |
Batteri | 2 celler, 31 Wh |
Operativsystem | Windows 8.1 |
Størrelse | Kun brett: 26,3 cm bred, 17,2 cm dyp, 1,05 cm høy Brett og base: 26,4 cm bred, 18,1 cm dyp, 2,4 cm høy |
Vekt | Brett: 570 gram Tastatur: 540 gram Strømforsyning: 75 gram |
Pris | Ca 3800 kroner (Finn beste pris i Prisguide) |
Testmaskinen har vært på lån fra Asus.
I bruk
Asus Transformer Book T100 minner på mange måter om de rimelige minibærbare som hadde sin storhetstid for noen år siden – her får du runde kanter og blanke plastoverflater i et ti-tommers format. Hele sulamitten veier inn på 1,11 kilogram, hvorav tastaturdelen står for omtrent halvparten.
Ettersom basen kun består av tastatur, pekeplate og en USB 3.0-port, kunne den sikkert blitt gjort lettere enn den drøye halvkiloen den veier. Men da hadde T100 stått i fare for å vippe bakover av seg selv når den brukes som en vanlig bærbar PC.
Om du er av typen som ikke vil savne tastaturet, eller prioriterer lav vekt og/eller en slank linje, står du fritt til å bare ta med skjermen og legge igjen basedelen hjemme. Da har du i praksis et nettbrett med Windows 8.
Det aller meste av Transformer Book T100 er i mørk metallgrå plast. Unntaket er at festeanordningene mellom brett og tastaturdel, samt en del av hengselet, faktisk er av metall.
Ellers er altså basen av matt plastmateriale, der håndleddstøttene og området rundt tastaturet har en litt rillet tekstur. Undersiden er glatt og gir en litt gummiert følelse. For selve brettet har Asus gått for en ganske annerledes stil. Her er det en blanklakkert plastoverflate over det hele, med det svake sirkelmønsteret vi også finner på dyrere Asus-modeller – men her er det altså plast og ikke metall eller glass det er snakk om.
Med unntak av at plastfølelsen sitter litt i fingrene, virker den generelle kvaliteten slett ikke dum. Konstruksjonen er uten knirk og gnissing, og karosseriet er uten spesielt svake punkter. Det er litt slark i koblingen mellom brettet og basedelen, men det er på ingen måte verre enn vi har sett på andre slike hybrider.
De matte overflatene virker ganske motstandsdyktige mot skitt og fingermerker. De blankere delene er mer utsatt, også for riper og skrammer, men lar seg relativt lett gjøre rene igjen med en liten pusseklut.
Krympet tastatur
Tastaturdelen er som nevnt noe du strengt tatt ikke trenger for å bruke Asus Transformer Book T100. Men dersom du har planer om å gjøre noe litt produktivt, er det selvfølgelig en stor fordel å ha noe skikkelig å skrive på.
T100 har et litt forminsket tastatur – men i hovedsak er det tatt mest i høyden og selve rommet mellom tastene. Det gjør at det ikke krever så altfor mye tilvenning. Videre støyer det lite, og de enkelte tastene har fin vandring under skriving. Til å være av den krympede sorten er det faktisk relativt godt å skrive på.
Under tastaturet sitter den lille pekeplaten, som også holder ålreit kvalitet. Den er følsom nok, men har litt harde knapper og kan av og til oppføre seg litt merkelig ved bruk av flere fingre. Det plager oss likevel ikke, ettersom du som regel like godt kan bruke fingrene rett på skjermen.
Brettdelen skiller du fra basen ved å trykke inn knappen som sitter i sentrum av skjermhengselet. Den festes enkelt igjen ved å skyve den på plass til du hører et svakt klikk.
Panelets oppløsning på 1366 x 768 piksler høres ikke akkurat mye ut, men smurt over kun 10,1 tommer er det egentlig ikke noe å klage på. Som touchskjermer flest er den av den blanke typen. Under skjermen sitter et Windows-ikon vi trodde var berøringsfølsomt, og således var vi sikre på at vi hadde fått et eksemplar med feil. Det viste seg dog at den «ekte» Windows-tasten sitter på kanten av brettet – forvirrende.
Lysstyrken målte vi til 222 nits. Dette er ikke å betrakte som direkte dårlig, men heller ikke spesielt bra – og i dette selskapet plasserer da T100 seg sist.
For mange bærbare er det slik at prisnivået gjenspeiler skjermkvaliteten, og det er også tilfelle for Asus Transformer Book T100. Nå er jo kanskje ikke farger noe de fleste av oss går rundt og tenker noe særlig på når vi skriver e-poster eller fordyper oss i et regneark, men det finnes jo noen der ute som er ekstra kresen på på det området.
Fargegjengivelsen på vårt testeksemplar var det i hvert fall ikke så mye å skryte av. Med gult som et hederlig unntak, er det egentlig ingen av fargene som er så presise som vi helst skulle sett dem. Totalt ender vi likevel ikke opp med noe katastrofebilde som skjærer i øynene. Fargeprofilen heller litt mot grønt – her vil det selvfølgelig kunne hjelpe med en eller annen form for kalibrering.
Innsynsvinkelen er heller ikke den beste vi har sett på et IPS-panel, men når det er snakk om en 10-tommers skjerm er det vel som regel bare én person som skal glane på den av gangen uansett.
USB-lading
Datamaskinen kan kun lades gjennom Micro-USB-porten, og det byr på et par utfordringer. Denne porten takler jo begrenset med strøm, noe som igjen betyr at det tar litt lang tid å få ladet opp datamaskinen, og det er så lenge du bruker det medfølgende ladeutstyret eller tilsvarende.
I teorien kan du også bruke en vanlig 5-watts mobillader til dette – veldig kjekt dersom du ikke har noe annet for hånden, men da er du nesten nødt til å slå av datamaskinen under ladingen. Bare det å lade T100 slik når den står uvirksom vil ta dagevis, og under belastning kan det godt være at datamaskinen bruker mer strøm enn den får inn.
Det kan derfor være smart å bruke den medfølgende 10-watts adapteren og USB-kabelen, som begge kan levere det datamaskinen trenger.
Tilkoblinger
Tastaturbasen holder USB 3.0-kontakten, som for øvrig er begrenset av hastigheten på datamaskinens lagringsbrikke.
Brett og base klappet sammen. På brettdelens høyre side sitter minnekortleser for microSD, Micro-USB, Micro HDMI og 3,5 millimeters minijack for lyd. Sistnevnte er en fordel å bruke til et hodesett eller eksterne høyttalere dersom du skal høre musikk eller se film. Datamaskinen er riktignok utstyrt med to høyttalere, men det låter ikke spesielt godt.
Kun brettet har noe på venstre side, med volumknappen øverst og den «ekte» Windows-tasten under denne igjen. På toppen mot venstre har vi av/på-knappen.
Greie temperaturer
Av resultatene over må vi fortelle om at temperaturer «under» i grafene er selve skjermen, mens «over» er datamaskinens bakside. Siden tastaturet ikke har noen spesielt aktive komponenter, vil håndleddstøttetemperaturen tilsvare temperaturen i rommet.
Uten en snurrende harddisk og med en passivt kjølt Atom-prosessor er det ikke en lyd å høre fra Asus T100. Også temperaturene er ganske gode. Maskinen kan på ingen måte matche metallkledde HP Envy X2 under last, men det er da kun et par punkter som når 39 grader på overflaten, og selv det er ikke akkurat noe man brenner seg på.
På en måte ny batterikonge
Vi har vært spent på hvordan den nye og kraftigere Atom-prosessoren ville klare seg på batterimålingen vår, der vi spiller av et 720p HD-filmklipp i mediespilleren VLC. Lysstyrken er som alltid satt til så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig – en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk.
Som forventet legger Asus Transformer Book T100 seg i det øvre sjiktet, etter nesten åtte timer på klokka. Har du planer om å se film en hel arbeidsdag, har du altså den muligheten med denne tassen.
Som du kan se, legger T100 seg bak både Aceren og Envy X2 – men da skal vi ikke glemme at vi på disse målingene har inkludert den batteridelen som sitter i tastaturet. Fjerner vi dette og bruker kun nettbrettet, får vi en annen rekkefølge på lista.
Vi har også sjekket datamaskinens utholdenhet på ren tomgangskjøring (idle), der vi ellers kun holder skjermen på de samme 150 nits som på filmavspillingstesten. Da sa T100 takk for seg etter 641 minutter, altså litt over ti og en halv time.
For enkel, kontinuerlig bruk kan vi da si at denne datamaskinen vil kunne holde mellom åtte og ti timer på en lading – og det er en solid dags arbeid.
Ytelse
Asus Transformer Book T100 har selvsagt et berøringsvennlig operativsystem, og kommer da med Windows 8.1 ferdig installert. Med på lasset følger også «Home & Student»-versjonen av Office, noe som for mange vil telle positivt inn på den allerede anstendige prisen.
Av konkurrerende og lignende datamaskiner finnes det jo en og annen modell på markedet. Tidligere i denne testen har vi nevnt både litt eldre og samtidige hybrider: Acer Iconia W510, HP Envy X2, Sony Vaio Tap 11 og Microsoft Surface Pro 2.
De to sistnevnte er i en ganske annen prisklasse og er således ikke direkte sammenlignbare, men vi har likevel tatt de med for å illustrere hva du eventuelt går glipp av når det kommer til ytelse.
For å begynne med ATTO, programmet som måler diskytelsen, ser vi at ikke flashlagringen som sitter i Transformer Book T100 er noe å skryte av. Her har vi en 64 GB eMMC-brikke av typen vi gjerne finner i smartmobiler og konvensjonelle nettbrett, og disse har gjerne laber hastighet i forhold til skikkelige SSD-er. Spesielt biter vi oss merke i 40 MB per sekund i sekvensiell skriveytelse, noe som ligger godt under selv det vi hadde fått med en gammeldags snurredisk.
Når det gjelder de to eldre Atomdrevne hybridene, har vi ingen data ettersom disse aldri ble testet med dette programmet.
Vi begever oss videre til Cinebench 11.5. Der brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler.
Her begynner det å bli interessant. Som vi kan se er T100 treigere enn Sonyen når den kun får bruke én kjerne, men med tre til i reserve får den en god fordel når alle fire kjerner kan settes i sving. Det samme ser vi i videokonverteringsprogrammet Handbrake, der Asus-maskinen får lov til å strekke ut alle beina.
Sterkere, men fremdeles svak grafikk
Vi var nysgjerrige på hva som hadde skjedd med grafikkdelen på den nye Atom-prosessoren. Forrige generasjon manglet krefter til det aller meste, da naturligvis med unntak av å se film eller spille i nettleseren.
Derfor mangler vi også en del data når det kommer til disse testene. Det eneste de gamle hybridene var interessert i å kjøre av våre testprogrammer var 3DMark 06, og selv ikke der var det noe å skrive hjem om.
Nye Atom gir oss for så vidt heller ingen spillmaskin, men et skritt i riktig retning er det jo så avgjort. Asus Transformer Book T100 er derfor ikke datamaskinen du kjøper dersom 3D-spill er viktig for deg. Men når det er sagt, holder kreftene fint til mange enklere spill som passer fint til nettbrettbruk.
Konklusjon
Oppsummering og konklusjon
Asus Transformer Book T100 kan du se på to måter – enten som et Windows 8-nettbrett med medfølgende tastatur/stativ, eller som en vanlig minibærbar med mulighet for å ta av tastaturet.
Uansett er det bare å innfinne seg med at hybrider er kommet for å bli, og de vil nok fortsette å utvikle seg i takt med hva teknologien gjør mulig. For Transformer Book T100 sin del betyr dette en firekjernet Atom-prosessor, 2 GB minne, 64 GB lagringsplass, og fullversjonen av Windows 8.1 pakket inn i en 10,1-tommers berøringskjerm på 570 gram – som er i tråd med hva andre nettbrett på denne størrelsen veier.
Med brettet trygt plassert i tastaturdokken snakker vi om en liten bærbar på 1,1 kilogram, og da prosessoren er passivt kjølt, er den også helt lydløs. Selve tastaturet er dessverre noe krympet, men til å være mindre enn vanlig er det faktisk ganske ålreit å skrive på.
Batteritiden er veldig god – med normal, enkel bruk kan du forvente deg mellom åtte og ti timer ut av et fulladet batteri, og det er enten du lar brettet stå koblet i tastaturdelen eller ikke – hele batteripakken er nemlig trykket inn i det drøyt én centimeter tykke brettet.
Berøringsskjermen har en oppløsning på 1368 x 768 piksler. Nei, det gir ikke «Retina»-kvalitet, men på 10,1 tommer er det faktisk ikke så mye å klage på. Panelet er av IPS-typen, men ikke fra øverste hylle – det finnes mer lyssterke skjermer med bedre farger og innsynsvinkel der ute. Men så spørs det altså hvor kritisk du har tenkt å være på fargegjengivelsen til en relativt rimelig 10-tommers minibærbar.
Innmaten i Asus Transformer Book T100 gjør den ikke til noen racer, og for 3D-spilling er du pent nødt til å se etter noe sterkere. Men for enklere oppgaver, enten det er hjemme, på reise eller på kontoret, fungerer T100 utmerket. Prosessoren gjør at ting glir fint unna, og selv om lagringsenheten ikke er spesielt kjapp, oppleves likevel datamaskinen som ganske så responsiv i de fleste situasjoner.
Med en prislapp på omtrent 3800 kroner, er Asus T100 dyrere de fleste vanlige nettbrett på denne størrelsen. Men så snakker vi altså her om et produkt som kommer med tastaturdokk og kjører vanlig Windows 8. Det kan således være et supert produkt for deg som ikke helt har sansen for de andre brett-plattformene, eller ønsker å bruke et program som ikke finnes til de andre operativsystemene.
Hvorvidt denne tassen er det riktige valget for akkurat dine behov må du nesten finne ut av selv, men det vi kan si er at du ikke kjøper katta i sekken med Asus Transformer Book T100. I det blanke plastikkskallet finner du en Windows-maskin med akkurat nok muskler og lang batteritid. Til prisen som er satt, synes vi det høres helt greit ut.
+ OK byggkvalitet
+ Lydløs
+ Lang batteritid
+ Kjører vanlig Windows 8
+ USB-lading gir fleksibilitet
- Plastikkfølelse
- Krympet tastatur
- USB-lading kan ta litt tid
Av alternative Windows-brett kan vi først og fremst nevne Microsoft Surface/Surface 2, men denne bruker Windows RT, noe som betyr at du er prisgitt programvare som finnes i Windows Store. Dessuten kommer tastaturet i tillegg, og da vipper prisen fort over 4000 kroner.
En annen kjekkas er 10,8-tommeren Dell Venue Pro med Full HD-skjerm. Men også her er tastatur ekstrautstyr, slik at du må ut med over 5000 kroner totalt.
Ellers finnes det flere modeller med forrige generasjon Atom-prosessor, som den nevnte Acer Iconia W510 eller Lenovo Miix, men vi ville heller gått for en modell med den nyere varianten med fire kjerner.
Ser du etter noe annet?
Sjekk vår oversikt over nettbrett »