Tek.no

Test Logitech Keys-to-go

Dette er det beste minitastaturet vi har prøvd til mobil og nettbrett

Her er en god løsning for deg som skriver mye.

Espen Irwing Swang
12 Mai 2015 05:30

Kan mobiltelefonen fungere som en PC_. Du vil i s[ fall ha behov for et brukbart tastatur. Her pr;ver jeg med Logitechs smarte lille Keyes/to/go. Og det f;rste jeg merker meg er at jeg m[ gj;re noen endringer i spr[kinstillingene p[ telefonen.

Sånn. Da var det gjort, og vi har fått ulike tegn og norske taster der de skal være.

Ultraportabelt kontor

Tastaturet er tynt og veier nesten ingen ting. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Logitechs såkalte ultraportable tastatur, Keys-to-go, er et lett og lite tastatur tilpasset mobiltelefoner og nettbrett. Denne artikkelen er skrevet på tastaturet, mens en Android-mobil gjør jobben som PC.

For de som måtte lure, programmet jeg bruker er OfficeSuite Pro. Det har fått norsk stavekontroll, og minner ikke så rent lite om Microsofts Word.

Tastaturet er laget for at det skal være enkelt å ta med seg. Det er tynt og det er lite, men det er ikke sammenleggbart. Du kan kanskje ha det i en litt romslig jakkelomme, men det vil neppe være en tilfredsstillende løsning, hverken for deg eller for tastaturet.

Vaskbar overflate

Undersiden er i gummi, så tastaturet ligger stødig mot underlaget. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Tastene er nesten helt flate, og det er ikke noe hulrom rundt dem der du kan oppbevare din private samling av smuss. Hele overflaten er i ett stykke gummi, hvor tastene er hevet noe. Samtidig har tastene en overflate som gir mer friksjon, og gjør det enkelt å kjenne at du trykker på rett sted.

Konstruksjonen gjør at du kan søle cola på tastene uten at det trenger inn i tastaturet. Pass bare på at du ikke dynker kontakten for lading (microUSB) eller strømbryteren. Resten av tastaturet kan du tørke av med en klut, enten du har sølt eller du bare er generelt opptatt av håndhygiene.

Enkelt oppsett

Du endrer enkelt språkinstillingene for tastaturet.

Logitech har tidligere hatt et tilsvarende tastatur tilpasset iPad og iPhone. Denne gang har tastaturet fått en utforming som er tilpasset Android- og Windows-enheter. Tilkoblingen er enkel. Slå på tastaturet og søk etter Bluetooth-enheter. Da dukker det opp som On-the-go keyboard, og du kan legge det til.

Telefonen vil be deg taste en tallkombinasjon på tastaturet. Dette eliminerer faren for at du kobler deg til feil tastatur, eller at andre kobler seg til tastaturet ditt før du rekker å gjøre det selv. Kanskje ikke et sannsynlig scenario, men bare sånn i tilfelle rottefelle.

Litt mindre, men greit nok

Å skrive på dette tastaturet vil kreve litt tilvenning. Det er tross alt atskillig trangere enn et standard-tastatur. Fra kant til kant måler tastaturet 24,2 centimeter. Det er 13,7 centimeter høyt, og bare 6 millimeter tykt. River du av gummien finner du et tastatur som minner om det du har på en laptop, med lave taster som gir bløte anslag. River du av gummien har du også ødelagt tastaturet, bare så det er sagt.

Tastaturet veier bare 180 gram. Om du synes det tynger i håndbagasjen er det på høy tid å legge om livsstilen.

Snarveier på funksjonstastene

Snarveiene virker både med Windows- og Android-enheter. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

På tastaturet finner du en dedikert Windows-tast. Bruker du en Android-mobil åpner denne tasten et søkefelt. Du velger selv hvilken nettleser du vil gjøre søket i. Som du ser av bildene er talltastene plassert på en egen rad, og layout er som på et ordinært tastatur. Men funksjonstastene er tilegnet spesielle funksjoner. Fra venstre er disse tilbake, hjem, meny, e-post, musikk, spol tilbake, spill/pause, spol frem, lyd ned, lyd opp, skjermdump, Bluetooth og batteritest.

Batteriet skal for øvrig holde i tre måneder på en lading. Så lenge har vi ikke hatt tastaturet, men etter et par ukers bruk har vi i alle fall ikke hatt behov for å lade det.

Du har også klipp-, kopier- og lim inn-funksjoner på de vanlige x, c, v-tastene. Har du mange appe åpne kan du bla fra app til app ved hjelp av alt-tab, nøyaktig som på en PC.

Litt hyppigere feiltasting

Denne artikkelen er skrevet på Keys-to-go.

Denne testen er som nevnt skrevet på Keys-to-go, med en Android-mobil som PC. En stund vurderte jeg å la alle atstefeil passere, slik som jeg har gjort i denne setningem. Men så kom jeg på at jeg taster feil på det store tastaturet også, og da ville en slik fremstilling ikke være helt rettferdig. Alt i alt blir det nok likevel noen flere feiltastinger på det lille Keys-To-Go-tastaturet.

Jeg har heller ikke brukt mus når jeg har skrevet denne teksten. Det betyr at jeg må berøre skjermen eller bruke piltaster for å flytte markøren. Berører jeg skjermen vekkes skjermtastaturet, noe som synes litt overflødig så lenge jeg har et fysisk tastatur å jobbe på. Det kan likevel ha noe for seg i enkelte sammenhenger. Det fysiske tastaturet lar deg for eksempel ikke skrive norske "hermetegn". Bruker du skjermtastaturet som et supplement får du tilgang til flere symboler og tegn, selv om de norske 《hermetegnene》blir litt rare.

Sjekk også A-Way-tastaturene til iPad

Støttefot til mobil eller nettbrett

Støttefoten kan løsnes fra tastaturet. men foten er for smal og lett til å holde på et nettbrett. En mobil klarer den imidlertid helt greit. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Alt i alt er dette er svært praktisk tastatur. Det følger med en fot til mobilen, så det hele blir omtrent som en laptop. Denne foten kan klemmes fast på tastaturet, eller du kan bruke den separat. Skal du støtte et nettbrett i foten er du avhengig av at foten klemmes fast på tastaturet. Ellers ramler både fot og brett bakover.

Men foten blir overflødig om du allerede har et nettbrett eller et mobildeksel med støttefot.

Anbefales

Alt i alt synes jeg dette tastaturet er vel verdt å anskaffe. Jeg har hatt mange ulike reisetastaturer opp gjennom årene, men dette er muligens det beste jeg har brukt i denne størrelsen. Den viktigste praktiske ulempen jeg kan finne er at det ikke kan foldes sammen, og det er litt for stort for jakkelommen. Det betyr ingen ting om du bruker tastaturet med et nettbrett. Da må du uansett ha med meg noe å bære brettet i, og der er det antakelig plass til dette slanke tastaturet også. Det er heller ikke lys i tastaturet.

Keys-to-go er absolutt å anbefale for deg som har mye på hjertet, og som foretrekker å reise med så lite bagasje som mulig. For meg gjenstår bare å klippe denne teksten fra tekstbehandlingsprogrammet på mobilen til vårt nettbaserte publiseringssystem, fremdeles med mobilen som PC. Om du kan lese denne artikkelen betyr det at det gikk bra det også.

Her er mer mobiltilbehør det kan være verdt å sjekke ut.

Logitech Keys-to-go
8
Meget bra
Anbefalt

Logitech Keys-to-go

sitat"Med Keys-To-Go slipper du å kvie deg for å skrive på et trangt mobiltastatur."
 • Krysse av
  Lite og lett
 • Krysse av
  Gode taster
 • Krysse av
  Tåler søl
 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Smarte snarveitaster
 • Bytt
  Ikke lys i tastene
 • Bytt
  Kan ikke legges sammen
Les også
Denne beskytter mobilen din når den går i bakken
Les også
Logitech bytter navn til logi
Les også
Dette tastaturet skal by på maksimal komfort
Les også
Denne musmatten lyser i millioner av farger
Les også
Microsoft Surface 3: Slik er Microsofts nye «studentbrett»
Les også
Cherry MX-Board 3.0: Møt tastaturet fra skaperen av Cherry MX-bryterne
Les også
A-Way iPad-tastaturer: Slik blir iPaden nesten som en MacBook
annonse

Les også