Til hovedinnhold
SniktittHTC One A9

HTCs One A9 blir først med Android 6.0 i norske butikker

Men er et batteri på 2150 milliamperetimer stort nok?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

— Hva er det den likner på, tenker du kanskje. Eller så har du allerede gjort deg opp en mening ut fra bildene i saken.

At HTCs nye One A9 likner litt på Apples iPhone-modeller har ikke gått selskapet helt hus forbi, og det ble da også et tema da vi fikk titte på den nye telefonen i en liten seanse her i Oslo. De to stripene som skiller metallet på baksiden har nemlig vært med i HTCs modeller siden lenge før Apples iPhone 6 fikk dem.

Flere likheter med iPhone

Det er uansett et problem for HTC at det amerikanske selskapet har en tendens til å ta eierskap av konsepter og design. Apple var for eksempel ikke først til markedet med fingeravtrykksleser, men de populariserte likevel løsningen med Touch ID. Å kjempe mot kjøpernes oppfatning av hvor designen kommer fra kan bli tøft for en liten mobilprodusent.

At telefonen også har det som ser ut som en fysisk hjemknapp på midten nederst ble ikke noe tema under prøvekjøringen, ei heller den runde kameralinsen som stikker ut på baksiden. Det er forresten ingen vanlig knapp som skjuler seg under skjermen. Det ser bare ut som en. Den kan ikke trykkes inn eller beveges, i stedet er det en stillestående fingersensor som fungerer ved at du legger fingeren oppå den.

Det er litt uvant at den ikke flytter seg, eller gir noen slags fysisk tilbakemelding, men den så ut til å fungere godt og raskt da vi fikk telefonen demonstrert. Vi rakk ikke å legge inn egne fingeravtrykk på telefonen.

Velbygget og med praktisk låsetast

Telefonen er ekstremt tynn, og den føles velbygget. Skal vi feste oss i én detalj er det kanskje låsetasten på siden av telefonen. Den har innskårede riller, som gjør at den tydelig skiller seg fra volumbryteren lenger opp på siden av telefonen. En brillefin detalj som virker liten, men kan bety en del i det daglige.

Disse to variantene er aktuelle for salg i Norge. Den grå kommer først. Det finnes også en sølvgrå variant, men den vil neppe bli solgt her. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

HTC hevder One A9 er for mennesker som ikke er så opptatt av spesifikasjoner. På den ene siden er det helt riktig at spesifikasjoner betyr mindre i 2015 enn tidligere år. Bare for et par år siden jobbet mobil maskinvare konstant på etterskudd for å levere en rask og smidig brukeropplevelse. Nå har de heftigste telefonene så mye krefter at selve menysystemet ikke er i stand til å bruke opp alt.

Samtidig pleier slike påstander fra mobilprodusenter å bety at det er en god idé å faktisk ta en titt på spesifikasjonslisten. Innimellom gjemmes rimelig innmat bort bak heftig design, drøy prislapp og beskjeder om at maskinvare ikke er så viktig.

Mangler de kraftige stereohøyttalerne

HTCs telefon har både designen og den heftige prislappen. Rundt 6000 kroner skal telefonen koste her på berget, men på innsiden skjuler det seg en Snapdragon 617-brikke som er omtrent midt i Qualcomms utvalg. På rå ytelse forventer vi dermed at One A9 ikke kan stå imot de heftigste toppmodellene på markedet. Det sagt, vi merket ikke tregheter i A9-modellene vi prøvde.

Stereohøyttalerne har måttet vike i One A9. Det er synd, for det er en av de unike fordelene med telefonene i One M-serien. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi kan like greit ta med oss enda en liten nedtur med A9 før vi går videre til godsakene. Boom Sound har vært et kjennemerke for One-modellene. Navnet viser til kraftig innebygget forsterker og stereohøyttalere på forsiden. Sistnevnte er sløyfet i One A9. Dermed låter den omtrent like godt eller dårlig som en hvilken som helst annen telefon før du putter i hodetelefoner.

Forsterkeren er dog fortsatt med, så hvis du har et tungdrevet sett hodetelefoner skal One A9 være i stand til å drive dem bedre enn nesten alle andre telefoner.

Litt spesielt kamera

One A9 har forresten et kamera som stikker litt ut på baksiden. Igjen et designelement som fremkaller deja vu, men i HTCs telefon er kameraet plassert på midten av telefonen og ikke ute i et hjørne slik som på iPhone-modellene.

Her har HTC gått for en noenlunde ordinær kamerabrikke igjen, i stedet for UltraPixel-løsningen de lanserte i den første av de aluminiumskledte One-modellene. Som i One M9 er det imidlertid et UltraPixel-kamera å finne på fremsiden. Årsaken er at det skal klare seg med mindre lys, og dermed er bedre egnet som selfie-kamera når man ikke har blits tilgjengelig.

Kameraet på baksiden leverer RAW-filer og har optisk stabilisering. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det som er mest spennende med kameraet er imidlertid at det i likhet med noen få andre mobiler, deriblant LGs G4, er i stand til å levere råfiler rett fra kamerabrikken. Dermed står man langt friere om man ønsker å gjøre noe med bildene selv. Om målgruppen som ønsker å redigere råbilder er den samme som ikke bryr seg så mye om spesifikasjoner i en telefon er vi likevel litt usikre på.

Først ut med Android 6.0 fra start

One A9 ser uansett ut til å bli den første telefonen på det norske markedet med Android 6.0 fra salgsstart. Begge Nexus-modellene kommer et lite stykke inn i november, mens One A9 skal være i salg fra slutten av oktober.

Det betyr at du får muligheten til å velge rettigheter for appene som kjører. Du kan for eksempel nekte Facebook å høste inn informasjon fra alle deler av telefonen din, slik appen i utgangspunktet ønsker. I tillegg kan Android 6.0 samle lagringsplassen internt og på minnekort til ett stort minne, slik at lagringsplassen for absolutt alle formål øker om du setter inn et minnekort. Hvordan dette har fungert har variert litt på tvers av telefonmodeller og Android-versjoner.

HTC har fortsatt nyhetstjenesten BlinkFeed på en av hjemmeskjermene. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Relativt lite batteri

Den ruglete låsetasten gjør det svært enkelt å kjenne forskjell på den og volumtastene over. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen spennende ting er Doze, en strømsparefunksjon som skal senke forbruket kraftig når telefonen bare ligger stille. Det kan man også mistenke at One A9 trenger. Den har nemlig et batteri på skarve 2150 mAh. Det er rundt 30 prosent lavere enn for modellene med størst batterier, og 3-400 mAh lavere enn for toppmobiler flest.

HTC lover likevel at One A9 skal vare vel så lenge som toppmodellene som alt er på markedet i praktisk bruk. Akkurat hvor årsaken ligger er vanskelig å si. Det kan være både strømsnill systembrikke, AMOLED-skjermen i kombinasjon med mye svart eller Android 6.0 som gjør at telefonen i så fall klarer seg med denne batteristørrelsen. Sannsynligvis er det en kombinasjon.

Dersom det i hovedsak handler om effektivitetsgevinster fra Android 6.0 vil imidlertid batteritiden for konkurrentene også gå kraftig opp så fort de blir oppgradert til siste generasjon Android. Foreløpig blir dette spekulasjoner, og i vår korte tid med One A9 ble det naturligvis ikke tid til å finne ut om batteritiden holder mål. Det vil definitivt være et viktig fokus når telefonen kommer til test.

Skal du bytte telefon og vil ha Android 6.0 raskest mulig? I så fall kan det være en tanke å se nærmere også på LGs G4 som skal få oppdateringen i løpet av kort tid. Også Googles egne Nexus-modeller kommer i løpet av få uker. Her finner du sniktitt på Nexus 5X produsert av LG, og her finner du sniktitten på Nexus 6P produsert av Huawei.

annonse