TestMotorola Atrix

Denne mobilen kobles til TV-en din

Atrix kan virke som en ordinær telefon, men det er til du ser tilbehøret.

Design, skjerm og menyer

Låsetasten har en uvant plassering, men er også fingeravtrykkssensor.
Motorola Atrix har et helt vanlig design.
Skjermen skifter selvsagt orientering hvis du snur på telefonen.
Bilmodus.
Plast med noe som ligner kevlar- eller grafittmønster.
For eksempel kalenderprogrammet på startskjermen kunne vist mer informasjon.

Motorola Atrix er en Android-telefon som leveres med et helt spesielt tilbehør. Det er ikke hver dag vi finner HDMI-docking blant tilbehøret til en mobiltelefon. HDMI-dokkingen gjør at du kan vise mobilskjermen på TV-en, og for eksemepel vise bilder eller film på storskjerm.

Er ikke dette spenstig nok for deg, får du kjøpt enda fetere tilbehør som ekstrautstyr, nemlig noe Motorola kaller en Lapdock. Dette ser ut som en bærbar PC, og kan best beskrives som en dings som gir mobilen din stor skjerm og skikkelig tastatur. Lapdocken er såpass spesiell at vi kommer tilbake til den i en egen test.

Gi Atrix finger'n

Det er ikke bare tilbehøret som er spesielt med Atrix. Har du ikke hevet øyenbrynene enda, så er det på tide å gjøre det nå - Atrix har nemlig fingeravtrykkssensor. Du kan derfor bruke fingertuppen til å låse opp telefonen.

Hvis du ikke er klar over dette, kan det være du lurer på hvorfor Motorola har plassert av- og påknappen så klønete til. Straks du finner ut at du kan låse opp telefonen ved å dra fingerer over over knappen, blir det hele mer logisk, selv om plasseringen fortsatt er noe kronglete.

Hvor bombesikkert dette er skal vi ikke gå god for, men vi klarte iallfall ikke å låse opp telefonen med andre fingre enn de to vi hadde registrert.

Det virker altså som fingeravtrykk er hakket mer sikkert enn ansiktsgjengjenning, som kan brukes til å låse opp neste generasjon Android-telefoner. Dessverre for Google så viser det seg nemlig at det holder med et bilde av vedkommende for å låse opp telefonen.

Selv om actionfilmer fra Hollywood gjerne fremstiller det slik, så innbiller vi oss at det ikke er like enkelt å forfalske et fingeravtrykk (Ja, vi vet at Mythbusters har klart det).

Fingerløs?

Skulle du være redd for at slitte fingertupper hindrer deg fra å komme inn på telefonen din, så kan vi berolige deg med at du også kan låse opp mobilen med en PIN-kode.

Synes du alt som har med tastelås å gjøre bare er noe herk, så kan du selvsagt slippe både fingeravtrykk og PIN-kode.

Ingen Razr

Hvis du akkurat har lest testen vår av Motorola Razr, så virker kanskje Atrix, som er testtelefonen denne gang, kanskje ikke like spennende ved første øyekast.

Atrix har nemlig et svært traust utseende, men du som sikkert allerede har skjønt så har den sine kvaliteter selv om den ikke er like syltynn som sin slanke storebror.

I tillegg er prisen hakket hyggeligere, selv om Atrix langtfra er noen budsjett-Android. Dette gjenspeiler seg heldigivs også i spesifikasjonene.

Over til været

Ser vi videre på Atrix, ser vi at det ikke er så mye mer nytt å melde.

Skjermen er på fire tommer, noe som klassifiserer til å kunne kalles stor skjerm, så lenge du ikke sammenligner med monstermobilene som har begynt å dukke opp i det siste.

Kombinert med både uvanlig og høy oppløsning, kan du bruke Atrix også til funksjoner som krever mer av skjermen, for eksempel å se video eller surfe på nett.

Ikke skuddsikker

Rammen rundt skjermen er ikke like minimal som på enkelte andre mobiler, men Motorola har allikevel utnyttet plassen forholdsvis godt. Utformingen av Atrix er i det hele tatt nøktern og funksjonell uten de store krumspringene. Atrix ser med andre ord nokså traust ut.

Der baksiden av Razr er laget av kevlar, må Atrix nøye seg med kevlar-mønstret plast.

Fravær av eksotiske og eksklusive materialer til tross, byggekvaliteten er det ikke noe å utsette på.

Fravær av kameraknapp er derimot et minus i våre øyne. Nei, Motorola og andre, det er ikke like enkelt å knipse bilder når man ikke har en dedikert kameraknapp, noe selv Apple har skjønt.

Øverst til høyre på telefonen finner du tilkoblingen for hodetelefoner, mens HDMI- og USB-kontaktene sitter på venstre side nede på Atrix.

Den tidligere nevnte låseknappen med innebygget fingeravtrykkssensor sitter øverst midt bak på telefonen. Baksiden har et noe mer uryddig uteseende enn fronten, hvor kameralinse, låseknapp og høyttalergitter tydelig skiller seg ut. Klipser du av det bakdekselet, som er laget i billig kevlar-imitasjon, finner du ved siden av batteri og SIM-kortholder også plass for minnekort. Minnekortet kan byttes uten at du trenger ta ut batteriet.

Forsiden er bruk ekte mer påkostet. Her er det brukt Gorilla-glass, som gjør skjermen svært motstandsdyktig mot riper. Vi klarte ikke å lage riper i skjermen, noe som tyder bra for holdbarhet og fremtidig lesbarhet.

Dette er ikke mye oversiktlig.
Du kan lage egne grupper i hovedmenyen, i tillegg til å se sist brukte programmer.
Hurtigguiden er ganske innbydende til bruksanvisning å være.
Dokkingstasjon fulgte med vårt testeksemplar.
Fjernkontrollen er unnværlig når telefonen står i dokkingstasjonen.

Tilpasset Android

Det er gjort en del endringer i menyene i forhold til standard Android-menyer, men Motorola er ikke verst i klassen her. Som vi skrev i testen av Razr så synes vi ikke alle endringene er like heldige, men menyene har topp funksjonalitet og du finner det meste du trenger.

Når det gjelder startskjermen så er det her du vil legge merke til de største endringene. Vi kan nesten mistenke Motorola for å ha skult til Windows Phone da de laget startskjermen med tilhørende Motorola-widgets når vi ser de firkantede og forholdsvis enkle ikonene.

De har i det minste kommet opp med et eget navn på menyene sine, nærmere bestemt Motoblur.

Men ingen Windows Phone

Dessverre er ikke Motorolas versjon like god som originalen, og selv om tanken er god og du har noen praktiske smårpogrammer, så synes vi ikke Motorola har lykkes helt.

Spesielt visningen av flere e-postkontoer synes vi kunne vært bedre. Du får bare se én ulest e-post av gangen i en widget, og selv om du setter maksimal størrelse så vises svært lite informasjon. Klikker du på e-posten kommer du ikke inn i e-postprogrammet, men i en slags forhåndsvisning som rett og slett er ganske dårlig.

Det samme skjer hvis du har lagt til en widget for sosiale nettnerk som Facebook og Twitter. Både informasjonen som vises direkte på startskjermen og den du ser hvis du trykker deg inn og får en slags karusell med hendelser klarer kunststykket å være både for lite oversiktlig og å inneholde for lite informasjon.

Pluss i margen

Det finnes heldigvis positive aspekter ved menyene. For eksempel kan du legge til ikoner for dine mest brukte kontakter. På samme ikon kan du legge til egne knapper for å ringe forskjellige telefonnumre til den aktuelle kontakten, og ikke minst velge å sende SMS eller e-post med kun ett tastetrykk direkte fra startskjermen.

Størrelsen på programmene på startskjermen velger du i stor grad selv, og du gjør programmene enkelt større og mindre ved å ta tak i kanten på ikonet og dra det til ønsket størrelse.

Spesialtilpassede menyer er ikke alltid de raskeste, men vi opplevde startskjermen og menyene ellers som ganske responsive. I det hele tatt var det sjelden vi la merke til forsinkelser når vi brukte Atrix. Noe smårusk oppdaget vi, som for eksempel at Atrix overser at du setter forskjellig overskrift på hvert e-postikon. Upraktisk når du som oss har fire forskjellige e-postkontoer på samme telefon, og da ender med fire bokser kalt "Meldinger" på samme side.

Vi opplevde at programmer krasjet ved noen få anledninger. Vi har opplevd det samme på telefoner av andre merker, men skulle selvfølgelig ønske at Atrix var en av Andoird-telefonene som ikke kom med noen feilmeldinger i løpet av testperioden.

I esken

Som sagt finner du noe såpass spesielt som en HDMI-dokkingstasjon i esken til Atrix. Dette er uten tvil den største godbiten blant tilbehøret, men også trådbundet håndfri, lader og datakabel kommer godt med.

  • Motorola Atrix
  • USB-lader
  • Micro-USB-kabel
  • Håndfrisett
  • Hurtigguide
  • Dokkingstasjon med egen lader
  • HDMI-kabel