Til hovedinnhold
TestMotorola Atrix

Denne mobilen kobles til TV-en din

Atrix kan virke som en ordinær telefon, men det er til du ser tilbehøret.

Audun M. Solheim

Design, skjerm og menyer

Låsetasten har en uvant plassering, men er også fingeravtrykkssensor.
Motorola Atrix har et helt vanlig design.
Skjermen skifter selvsagt orientering hvis du snur på telefonen.
Bilmodus.
Plast med noe som ligner kevlar- eller grafittmønster.
For eksempel kalenderprogrammet på startskjermen kunne vist mer informasjon.

Motorola Atrix er en Android-telefon som leveres med et helt spesielt tilbehør. Det er ikke hver dag vi finner HDMI-docking blant tilbehøret til en mobiltelefon. HDMI-dokkingen gjør at du kan vise mobilskjermen på TV-en, og for eksemepel vise bilder eller film på storskjerm.

Er ikke dette spenstig nok for deg, får du kjøpt enda fetere tilbehør som ekstrautstyr, nemlig noe Motorola kaller en Lapdock. Dette ser ut som en bærbar PC, og kan best beskrives som en dings som gir mobilen din stor skjerm og skikkelig tastatur. Lapdocken er såpass spesiell at vi kommer tilbake til den i en egen test.

Gi Atrix finger'n

Det er ikke bare tilbehøret som er spesielt med Atrix. Har du ikke hevet øyenbrynene enda, så er det på tide å gjøre det nå - Atrix har nemlig fingeravtrykkssensor. Du kan derfor bruke fingertuppen til å låse opp telefonen.

Hvis du ikke er klar over dette, kan det være du lurer på hvorfor Motorola har plassert av- og påknappen så klønete til. Straks du finner ut at du kan låse opp telefonen ved å dra fingerer over over knappen, blir det hele mer logisk, selv om plasseringen fortsatt er noe kronglete.

Hvor bombesikkert dette er skal vi ikke gå god for, men vi klarte iallfall ikke å låse opp telefonen med andre fingre enn de to vi hadde registrert.

Det virker altså som fingeravtrykk er hakket mer sikkert enn ansiktsgjengjenning, som kan brukes til å låse opp neste generasjon Android-telefoner. Dessverre for Google så viser det seg nemlig at det holder med et bilde av vedkommende for å låse opp telefonen.

Selv om actionfilmer fra Hollywood gjerne fremstiller det slik, så innbiller vi oss at det ikke er like enkelt å forfalske et fingeravtrykk (Ja, vi vet at Mythbusters har klart det).

Fingerløs?

Skulle du være redd for at slitte fingertupper hindrer deg fra å komme inn på telefonen din, så kan vi berolige deg med at du også kan låse opp mobilen med en PIN-kode.

Synes du alt som har med tastelås å gjøre bare er noe herk, så kan du selvsagt slippe både fingeravtrykk og PIN-kode.

Ingen Razr

Hvis du akkurat har lest testen vår av Motorola Razr, så virker kanskje Atrix, som er testtelefonen denne gang, kanskje ikke like spennende ved første øyekast.

Atrix har nemlig et svært traust utseende, men du som sikkert allerede har skjønt så har den sine kvaliteter selv om den ikke er like syltynn som sin slanke storebror.

I tillegg er prisen hakket hyggeligere, selv om Atrix langtfra er noen budsjett-Android. Dette gjenspeiler seg heldigivs også i spesifikasjonene.

Over til været

Ser vi videre på Atrix, ser vi at det ikke er så mye mer nytt å melde.

Skjermen er på fire tommer, noe som klassifiserer til å kunne kalles stor skjerm, så lenge du ikke sammenligner med monstermobilene som har begynt å dukke opp i det siste.

Kombinert med både uvanlig og høy oppløsning, kan du bruke Atrix også til funksjoner som krever mer av skjermen, for eksempel å se video eller surfe på nett.

Ikke skuddsikker

Rammen rundt skjermen er ikke like minimal som på enkelte andre mobiler, men Motorola har allikevel utnyttet plassen forholdsvis godt. Utformingen av Atrix er i det hele tatt nøktern og funksjonell uten de store krumspringene. Atrix ser med andre ord nokså traust ut.

Der baksiden av Razr er laget av kevlar, må Atrix nøye seg med kevlar-mønstret plast.

Fravær av eksotiske og eksklusive materialer til tross, byggekvaliteten er det ikke noe å utsette på.

Fravær av kameraknapp er derimot et minus i våre øyne. Nei, Motorola og andre, det er ikke like enkelt å knipse bilder når man ikke har en dedikert kameraknapp, noe selv Apple har skjønt.

Øverst til høyre på telefonen finner du tilkoblingen for hodetelefoner, mens HDMI- og USB-kontaktene sitter på venstre side nede på Atrix.

Den tidligere nevnte låseknappen med innebygget fingeravtrykkssensor sitter øverst midt bak på telefonen. Baksiden har et noe mer uryddig uteseende enn fronten, hvor kameralinse, låseknapp og høyttalergitter tydelig skiller seg ut. Klipser du av det bakdekselet, som er laget i billig kevlar-imitasjon, finner du ved siden av batteri og SIM-kortholder også plass for minnekort. Minnekortet kan byttes uten at du trenger ta ut batteriet.

Forsiden er bruk ekte mer påkostet. Her er det brukt Gorilla-glass, som gjør skjermen svært motstandsdyktig mot riper. Vi klarte ikke å lage riper i skjermen, noe som tyder bra for holdbarhet og fremtidig lesbarhet.

Dette er ikke mye oversiktlig.
Du kan lage egne grupper i hovedmenyen, i tillegg til å se sist brukte programmer.
Hurtigguiden er ganske innbydende til bruksanvisning å være.
Dokkingstasjon fulgte med vårt testeksemplar.
Fjernkontrollen er unnværlig når telefonen står i dokkingstasjonen.

Tilpasset Android

Det er gjort en del endringer i menyene i forhold til standard Android-menyer, men Motorola er ikke verst i klassen her. Som vi skrev i testen av Razr så synes vi ikke alle endringene er like heldige, men menyene har topp funksjonalitet og du finner det meste du trenger.

Når det gjelder startskjermen så er det her du vil legge merke til de største endringene. Vi kan nesten mistenke Motorola for å ha skult til Windows Phone da de laget startskjermen med tilhørende Motorola-widgets når vi ser de firkantede og forholdsvis enkle ikonene.

De har i det minste kommet opp med et eget navn på menyene sine, nærmere bestemt Motoblur.

Men ingen Windows Phone

Dessverre er ikke Motorolas versjon like god som originalen, og selv om tanken er god og du har noen praktiske smårpogrammer, så synes vi ikke Motorola har lykkes helt.

Spesielt visningen av flere e-postkontoer synes vi kunne vært bedre. Du får bare se én ulest e-post av gangen i en widget, og selv om du setter maksimal størrelse så vises svært lite informasjon. Klikker du på e-posten kommer du ikke inn i e-postprogrammet, men i en slags forhåndsvisning som rett og slett er ganske dårlig.

Det samme skjer hvis du har lagt til en widget for sosiale nettnerk som Facebook og Twitter. Både informasjonen som vises direkte på startskjermen og den du ser hvis du trykker deg inn og får en slags karusell med hendelser klarer kunststykket å være både for lite oversiktlig og å inneholde for lite informasjon.

Pluss i margen

Det finnes heldigvis positive aspekter ved menyene. For eksempel kan du legge til ikoner for dine mest brukte kontakter. På samme ikon kan du legge til egne knapper for å ringe forskjellige telefonnumre til den aktuelle kontakten, og ikke minst velge å sende SMS eller e-post med kun ett tastetrykk direkte fra startskjermen.

Størrelsen på programmene på startskjermen velger du i stor grad selv, og du gjør programmene enkelt større og mindre ved å ta tak i kanten på ikonet og dra det til ønsket størrelse.

Spesialtilpassede menyer er ikke alltid de raskeste, men vi opplevde startskjermen og menyene ellers som ganske responsive. I det hele tatt var det sjelden vi la merke til forsinkelser når vi brukte Atrix. Noe smårusk oppdaget vi, som for eksempel at Atrix overser at du setter forskjellig overskrift på hvert e-postikon. Upraktisk når du som oss har fire forskjellige e-postkontoer på samme telefon, og da ender med fire bokser kalt "Meldinger" på samme side.

Vi opplevde at programmer krasjet ved noen få anledninger. Vi har opplevd det samme på telefoner av andre merker, men skulle selvfølgelig ønske at Atrix var en av Andoird-telefonene som ikke kom med noen feilmeldinger i løpet av testperioden.

I esken

Som sagt finner du noe såpass spesielt som en HDMI-dokkingstasjon i esken til Atrix. Dette er uten tvil den største godbiten blant tilbehøret, men også trådbundet håndfri, lader og datakabel kommer godt med.

  • Motorola Atrix
  • USB-lader
  • Micro-USB-kabel
  • Håndfrisett
  • Hurtigguide
  • Dokkingstasjon med egen lader
  • HDMI-kabel

Teknologi og funksjoner

Når telefonen står i dokkingstasjonen blir skjermen en stor fjernkontroll.
HDMI- og USB-utgang.
Oversikt over kontoene dine.
Felles innboks.
Visning av en e-post.
Selv i maksimal størrelse så gjør kalender-appen svært lite ut av seg.

Du kan ringe med Motorola Atrix nær sagt over alt. Den støtter stort sett det som er av frekvenser i både GSM-nettet og 3G-nettet. Med støtte for de fire mest vanlige standardene for trådløse nettverk, er Atrix uvanlig komplett på dette feltet.

Aktiv støyreduksjon

Atrix sørger ikke bare for at du kan ringe de fleste steder i verden, men også at lyden er optimal. Aktiv støyreduksjon gjør at støy blir filtrert ut og motparten hører deg bedre.

Uten å ha gjennomført noen vitenskapelige tester så fikk vi i alle fall aldri klager på lyden, selv ikke når vi befant oss i relativt støyende miljøer. Nå er ikke Atrix alene om å ha aktiv støyreduksjon, men den er like fullt en telefon som er god å ringe med. Vi er ikke overrasket med tanke på Motorolas rykte for å lage telefoner med god dekning.

Surfe kan du også gjøre, og Atrix fungerer godt til å surfe med. Flash støttes også, men det er lite annet enn reklamebannere du går glipp av, og får tregere nettsider der hvor mye Flash er brukt.

Topp kontorfunksjoner

Atrix har fått en fullversjon av Quickoffice til å håndtere de vanligste dokumentformatene. Du kan med andre ord også redigere og lage nye Word-dokumenter og Excel-ark i tillegg til å bare åpne dem.

Hvor nyttig redigering av dokumenter på en telefon som dette er, kan nok diskuteres. Selv er det sjelden eller aldri vi gjør mer enn å bare lese Word-dokumenter eller regneark på telefonen.

Akkurat i Atrix sitt tilfelle så kan dette allikevel være mer aktuelt. Siden du får kjøpt en laptop-lignende dings som ekstrautstyr, vil du kunne bruke telefonen som et slags nettbrett med tastatur. Vi kommer tilbake med egen test av dette utstyret.

Vi oppdaget en liten bug i håndteringen av dokumenter. Et regneark i Excel-format som var lagt ved en e-post lot seg ikke åpne ved å klikke på vedlegget. Hvis vi derimot lagret regnearket på telefonen, kunne vi bla oss frem til og åpne regnearket uten problemer.

Hva er Webtop?

Med Atrix så følger det med en dokkingstasjon med HDMI-tilkoling. I praksis vil dette si at du ikke bare kan lade telefonen når den står i holderen, men du kan også vise mobilskjermen på TV-en via HDMI-kabelen som følger med i pakken.

Hvis du har dokkingstasjonen fast stående fremme, kan vi godt tenke oss at dette er en funksjon som kan komme til nytte. Selv om Atrix' fire tommers skjerm er bra til å være en mobiltelefon, blir den forsvinnende liten sammenlignet med en moderne flatskjerm-TV.

Å se bildene og videoene du har tatt på en skikkelig skjerm, opptil 1080p HD-oppløsning, blir noe helt annet enn å se dem på mobiltelefonen. Riktignok så er det etterhvert mange mobiltelefoner, Atrix inkludert, som har fått DLNA. Dette er en funksjon som lar deg strømme mediefiler over et trådløst nettverk, slik at du med andre ord for eksempel kan spille musikk fra telefonen på stereoanlegget eller vise mobilbildene på TV-en.

Vi tror allikevel terskelen er noe lavere for mange å bruke en dokkingstasjon. En grunn er selvsagt at langt flere TV-er har HDMI enn DLNA. Selv om DLNA er enkelt å sette opp og bruke i de fleste tilfeller, så er det nok enda enklere og mer håndfast å bare plugge i en kabel.

E-post er e-post

Atrix har full e-post funksjonalitet. Blant annet har du felles innboks. Her får du ikke bare meldinger fra e-postkontoene dine, men også tekstmeldinger og Facebook-meldinger.

For vår del synes vi denne felles innboksen blir noe uoversiktlig. Hovedgrunnen er at vi har satt opp fire forskjellige e-postkontoer som alle er av type Exhange. Disse markeres med samme symbol i innboksen, slik at det blir umulig å vite til hvilken e-postkonto som e-posten har kommet til uten å åpne den.

På andre telefoner har vi sett dette blitt løst med for eksempel fargekoding av de forskjellige e-postkontoene.

Heldigvis kan du lese e-post på gamlemåten også, altså gå inn i innboksen for hver enkelt e-postkonto.

Gmail er ...Gmail

Mange har Gmail, og siden Google står bak både Gmail og Android, er det ikke rart at Android-telefoner har en egen Gmail-applikasjon.

Hvor smart dette er, er vi mer usikre på. Når du skal sende e-post fra Gmail-kontoen din er plutselig "Send"-knappen et helt annet sted enn for de andre kontoene dine. Det er ikke sikkert det er så smart i lengden å skulle skille Gmail fra annen e-post på denne måten.

Det er nemlig ikke så fryktelig mange år siden vi flere ganger fikk besvart spørsmålet "Har du en e-postadresse?" med "Nei, men jeg har Hotmail". Hotmail er ikke akkurat det man forbinder med seriøs e-post i dag, hvor Gmail er om ti år er det ingen som vet.

Mens de fleste andre telefoner kun spør om e-postadresse og passord når du skal sette opp en Exchange-konto (eller Bedriftssynk som Motorola kaller det), så skal Atrix ha brukernavn og domene i tillegg.

Nå er dette informasjon du ofte må fylle ut allikevel siden slik autokonfigurering ofte like gjerne kan kalles Plug and Pray, og i praksis går det derfor like kjapt, om ikke kjappere, å sette opp en slik konto på Atrix.

Veiviser

Når du tar i bruk Atrix blir du presentert for en veiviser for å sette opp kontoene dine. Svært praktisk, siden det å ta i bruk en telefon gjerne innebærer ikke bare å sette opp en eller flere e-postkontoer, men også å konfigurere Facebook, LinkedIn, Twitter og i Atrix' tilfelle også en såkalt Motoblur-konto.

Sistnevnte blir mest et irriterende onde for mange, men er nok ikke like plagsomt for vanlige mobilbrukere som ikke bytter telefon i tide og utide. Unikt er det heller ikke, for du må på samme måte legge inn Gmail-kontoen din hvis du skal få full nytte av en Android-telefon og en Apple-ID hvis du skal bruke iPhonen din fullt ut. Forskjellen er at mange allerede har en Gmail-konto, men ikke like mange har en Motoblur-konto. Ikke minst kommer dette i tillegg til at du jo må legge inn Gmail-kontoen din også på Atrix, hvis du for eksempel skal ha tilgang til Android Market for å laste ned programmer og spill.

På siden hvor du setter opp de forskjellige kontoene blir dukker de ferdig oppsatte kontoene opp hulter til bulter med ikonene for å legge til en ny konto. Når ikonene for en ferdig oppsatt konto og ikonet for å legge til en ny e-postkonto er identiske, er dette litt rotete. Siden dette er noe du normalt kun gjør én gang, er det heldigvis begrenset hvor lenge du ergrer deg over dette.

Noe du kan ergre deg over i lengre tid, er hva som skjer når du trykker på e-postikonet i hovedmenyen. Da kommer du nemlig til den e-postkontoen som er satt opp som standard, uten mulighet for å veksle til en annen konto. For å se på en anne konto er det "Meldinger"-ikonet i hovedmenyen som gjelder.

Eller du kan gjøre som oss og sette opp en snarvei direkte fra startskjermen for en mye brukt funksjon som dette er.

Nettleseren fungerer bra.
Det går forholdsvis greit å skrive inn tekst.

Spar penger på datatrafikk

Hvis du etter å ha satt opp en drøss med kontoer blir bekymret for hvordan mobilregningen kommer til å se ut, så finnes det noe trøst i Atrix. En dataspare-funksjon lar deg redusere traffiken i mobilnettet ved å utsette enkelte transaksjoner til du er koblet til et trådløst nettverk.

Som på de fleste telefoner velger du selv hvor ofte telefonen skal synkronisere e-post og med sosiale nettverk, med den begrensningen at du må ha samme innstilling hele døgnet.

Til gjengjeld har Atrix noe som vi synes er enda smartere. Gjemt i batterisparingsinnstillingene finner du en funksjon som lar deg styre hvor lenge det skal gå uten at du trykker på telefonen før datatrafikk blir deaktivert. Du kan ha forskjellig innstilling for dag og natt.

Slik kan du sette telefonen til å slutte å synkronisere etter 15 minutters inaktivitet mellom for eksempel klokken 21 og 05. På denne måten sparer du både batteri og datatrafikk i perioder hvor du allikevel sover og uansett ikke ønsker å bli plaget med innkommende e-post.

Når vi er inne på datatrafikk så finner du på samme sted i menyen en oversiktlig datateller som viser hvor store datamengder du har lastet ned siden forrige nullstilling.

Ikke nok med det, du kan også vise en grafisk oversikt over hvor mye data som er overført hver dag, og du kan også se datatrafikken fordelt på applikasjoner.

Masse kraftige nyttefunksjoner hjelper lite hvis det ikke finnes noen motor til å drive det hele. Atrix er utstyrt med en dobbelkjerneprosessor som uten å være blant de aller kraftigste gjør at Atrix oppleves som nokså responsiv.

Dette gjenspeiler seg også i ytelsestestene våre, hvor Atrix er blant de aller beste mellomklassetelefonene, kun slått av enkelte toppmodeller som Motorolas egen Razr.

Ytelsen:

Quadrant måler telefonens generelle ytelse. Av mid-range-telefoner scorer Atrix svært bra, og blir kun slått av et par absolutte high-end-telefoner..

NenaMark 2 måler først og fremst grafikkytelse. Igjen er det kun et par kostbare toppmodeller som kommer bedre ut. Atrix bør med andre ord være godt egnet til krevende spill.

Rightware BrowserMark måler ytelsen i nettleseren. Også her klarer Atrix seg svært bra relativt sett.

Spesialfunksjoner med spesielle egenskaper

Atrix har en funksjon som skal låse telefonen automatisk når du legger telefonen i lommen. Det eneste vi opplevde som spesielt med dette var at det aldri virket. I våre bukselommer forble Atrix ulåst, og om det er våre lommer som ikke er kompatible, eller om det er en feil med vårt testeksemplar vites ikke.

Vi likte småprogrammene for dine favorittkontakter.

Noe som er tilsiktet, men som får oss som har opplevd litt av hvert fra mobiltelefoner til å skvette litt hver gang, er grafikken som kommer når du låser skjermen ved å trykke på låsetasten.

Blåskjerm

Det ser nemlig ut som telefonen kræsjer eller at noen tar ut batteriet når du låser skjermen. Bildet på skjermen forsvinner kjapt nemlig ned til en liten hvit stripe midt på skjermen, hvorpå skjermen blir helt sort når du låser skjermen. Vi har sett telefoner som kræsjer litt for mange ganger til at vi klarte å venne oss til denne grafiske effekten, men de fleste vil nok kunne bruke Atrix uten å få problemer med høyt blodtrykk.

Batteriet på Atrix oppleves som midt på treet. Vi klarte aldri å tyne batteriet til å holde i to dager, slik at vi i praksis måtte lade batteriet hver natt hvis vi ikke hadde tilgang på lader litt utpå dag nummer to.

Som nær sagt alle moderne mobiltelefoner lader Atrix ved hjelp av en Micro-USB-kontakt, noe som vil si at telefonen også blir ladet hvis du kobler den til PC-en.

Selvsagt lades den også hvis du plasserer den i dokkingstasjonen, som har en egen lader og ladeplugg.

Multimedia

Atrix svelger DivX-filmer uten problemer.
Vi likte ikke visningen av hendelser fra sosiale medier på startskjermen særlig godt.
Heller ikke visningen som kommer frem når du åpner en enkelthendelse slo an hos oss.
Hvis du vil vise medieinnhold er det denne menyen som vises.

Nei, Motorola Atrix har ikke FM-radio, men bortsett fra dette er det mye å glede seg over. HDMI-kontakten på siden av telefonen gir umiddelbart en viss forståelse av at Atrix har litt moro å by på.

Vi lot selvsagt Atrix bryne seg på videofiler i diverse formater, og kunne konstantere at Atrix spilte de fleste filene uten problemer.

Det meste av høyoppløst materiale i både 720p og 1080p oppløsning lot seg spille av. Unntaket var H.264-enkodede filmer i 1080p oppløsning. Disse lot seg ikke spille av, eller fremsto ubrukelig sakte og hakkete, litt avhengig av hvilket ben telefonen stod opp med.

Spesielt imponerende var det å se høyoppløst materiale spilt på en TV-skjerm. Så lenge kildematerialet er godt nok, vil Atrix kunne gjøre jobben som mediespiller for svært mange.

Heldigvis medfølger fjernkontroll, slik at du kan ligge lett henslengt i sofaen mens du blar deg frem til kveldens kinoopplevelse. For å kunne bruke fjernkontrollen må dokkingstasjonen forøvrig være tilkoblet strøm.

Mer Webtop

Kobler du telefonen til TV-en kan du gjøre mer enn å spille film. Setter du telefonen i Webtop-modus, får du telefonens skjerm opp på TV-en.

Det kan sikkert være praktisk å lese og skrive meldinger på storskjerm, men det viktigste er at du får tilgang til en fullblods Firefox nettleser. Dermed kan du bruke telefonen til å surfe på nett som om du hadde sittet på en PC eller et nettbrett.

Selve surfingen gikk greit, selv om tyngre nettsider var merkbart slitsomt å jobbe med for Atrix. Navigeringen i grensesnittet synes vi ikke alltid var like logisk, og vi opplevde også at telefonen hikket litt noen ganger. Webtop-grensesnittet virket i det hele tatt noe uferdig.

Det største ankepunktet er at fjernkontrollen er tilnærmet ubrukelig i denne modusen. Mens den fungerer fint til å bla frem til og spille av bilder, musikk og video, må du i praksis trykke på telefonen for å bruke Webtop-grensesnittet.

I denne modusen blir telefonens skjerm en stor pekeflate, men dette hjelper neppe med mindre du har sofaen klint oppi TV-en slik at ledningen til dokkingstasjonen blir lang nok.

Selv da vil det neppe være veldig praktisk siden telefonen blir litt uformelig å håndtere når den er plassert i dokkingstasjonen.

Her kommer USB-tilkoblingene på dokkingstasjonen til sin rett. Her kan du koble på både mus og tastatur, og en minnepinne om du vil.

Da blir Atrix straks bedre å bruke, men til gjengjeld så er stuen nå fylt opp av ledninger, og vi tror dessverre at det hele blir for masete til at hvermansen gidder å bry seg med det.

Du er ikke nødt til å koble Atrix til en TV, men kan selvsagt like gjerne koble den til en PC-skjerm med HDMI-inngang. Dessverre for Motorola kan ikke Atrix erstatte en bærbar PC, og vi kan ikke tenke oss at noen har skjerm og tastatur stående fremme for å kunne koble til en Atrix.

Til å spille av innhold på TV-en fungerer Atrix med andre ord glimrende, men skal du surfe eller bruke telefonens andre funksjoner er du best tjent med å droppe dokkingstasjonen.

Kurant musikkspiller

Med tanke på at Atrix er såpass rettet mot å spille av innhold, synes vi musikkspilleren kunne hatt et bedre grensesnitt.

Den viser riktignok albumgrafikk og kan også vise sangtekster, men tilfeldig avspilling og gjentagelse ligger bortgjemt i menyene. Lydutjevner fant vi heller ikke, og det hjalp heller ikke på inntrykket at musikkspilleren kræsjet et par ganger.

Musikkspilleren har også en funksjon for å gjenkjenne sanger. hvis du lurer på hva en sang heter, kan du bare la Atrix ta opp noen sekunder av sangen, før du straks får artist og tittel på sangen. Slike tjenester har eksistert noen år, og så klarte da Atrix også å finne ut hvilke sanger vi hørte på da vi testet dette.

Støtten for sosiale medier er god, og du kan enkelt velge hvor du vil publisere statusoppdateringene dine. Og selv om småprogrammene for å vise statusmeldinger på startskjermen riktignok ikke er så oversiktlige, kan du i det minste sile hvem du vil se informasjon fra.

Slik ser webtop-en ut. Telefonen skimtes nede til høyre og fungerer da som touchpad.

Kamera

Du finner kamera både foran og bak på Atrix. Hovedkameraet er selvsagt på baksiden, og kan enten ta bilder i fem megapikslers oppløsning, eller video i 720p HD-oppløsning.

Vi synes bildekvaliteten var middels. I norsk vinterdagslyd kunne hvitbalansen nok vært bedre, og vi synes endel utendørsbilder ble veldig grå og kjedelige. Atrix treffer imidlertid brukbart på eksponeringen, noe som er viktig for å få brukbare bilder.

Du kan se en rekke bilder tatt med Atrix nederst på denne siden under testvideoene.

Kameraet på Atrix har mulighet for å legge flere forskjellige effekter på bildene. Disse effektene kan du også bruke når du tar opp video. Her har du et eksempel på en video tatt med solariseringseffekt:

Selvsagt kan du også ta helt vanlige videoer på dagtid. Kvaliteten blir derimot bare sånn passe, det er ingen tvil om at dette er et mobilkamera, ikke et videokamera.

Konklusjon

Motorola Atrix kan med første øyekast se ut som en ganske vanlig Android-telefon. Skjermen er fire tommer stor og har høy oppløsning, men dette i seg selv hever ingen øynebryn for andre enn de som er låst til Apples verden.

Under panseret skjuler det seg imidlertid mye spennende teknologi vi ikke har sett så mange andre steder.

Må strykes med hårene

Det mest hårete med Atrix er fingeravtrykkssensoren. Sensoren ligger skjult i låsetasten, som altså kan lese fingeravtrykket ditt og nekter å låse opp før rett finger brukes. Er du av den private typen som låser telefonen, kan du låse opp telefonen ved å stryke fingeren over låsetasten, istedenfor å måtte taste en kode eller bruke mer eller mindre sikre opplåsningsmønstre.

Flott dokk

Den andre særegenheten ved Atrix er dokkingstasjonen, som lar deg vise mobilskjermen på TV-en gjennom en HDMI-kabel. Ved hjelp av den medølfgende kabelen kan du koble dokkingstasjonen og dermed telefonen til TV-en. Ikke bare kan du vise telefonskjermen på TV-en, men du kan også spille av filmer og vise bilder.

Det er liten tvil om at både kamerabilder og spillefilmer gjør seg bedre på 40 tommer enn på 4.

Dokkingstasjonen gir deg også noe som heter Webtop. Dette viser ikke bare mobilskjermen, men gir deg utvidet funksjonalitet med blant annet Firefox nettleser. I praksis er ikke dette spesielt praktisk å betjene med fjernkontrollen eller telefoner, og du er avhengig av å plugge i tastatur og mus hvis dette i det hele tatt skal være brukelig. Selv da synes vi det var et uferdig preg over det hele.

Videomaskin

Atrix spiller av de fleste filmformater, DivX inkludert, både på mobilskjermen og på TV-skjermen. Menyen du får frem når du skal spille av film på en ekstern skjerm, er enkel og oversiktlig og lar seg enkelt betjene med fjernkontrollen fra sofakroken.

Atrix har i realiteten eksistert en stund allerede, men kom noe forsinket her til lands. Allikevel føles den fersk og oppdatert, og stiller med siste tilgjengelige Android-versjon og topp funksjonalitet. Spesielt støtten for forskjellige mobil- og trådløsnett er godt over gjennomsnittet.

Også ytelsen er svært bra, og matcher de fleste unntatt de aller råeste telefonene.

Det som ikke er like imponerende er at Motorola ikke har klart å luke vekk småfeil underveis. Vi skal ikke påstå at Atrix var veldig ustabil, men vi opplevde et og annet programkræsj. Og som alle vet, kræsj er æsj.

Motorola har gjort endel tilpasninger i Android-menyene. Det er nesten så Motorola har hentet inspirasjon fra Windows Phones rette linjer og minimalistiske design. Hovedmenyen er spekket med funksjonalitet, og telefonen er kjapp i bruk, men vi synes Motorola har bommet på noen viktige punkter i startskjermen. Da tenker vi først og fremst på småprogrammene for å vise e-post, kalender og strømmer fra sosiale nettverk på startskjermen. Småprogrammene gir både dårlig oversikt og for lite informasjon. Selv i full størrelse viser e-post-widgeten kun den siste meldingen i innboksen. Dette er svært viktig funksjonalitet for mange, men Motorola har ikke klart å heve seg over den gemene hop her.

Gode kontorfunksjoner

E-postleseren til Atrix kunne vært mer logisk å bruke, men den har alle funksjoner du kan forvente. Det samme gjelder nettleseren, som også har Flash-støtte.

Videre kan du lage og redigere de mest vanlige dokumentformatene, slik at Atrix med andre ord gjør en god jobb som jobbtelefon. I dette ligger selvsagt også at Atrix synkroniserer med de mest vanlige tjenestene, slik som Exchange.

Alt dette bruker strøm og overfører data. Da er det godt å vite at Atrix har gode muligheter for å styre bruken av data, og gir deg også oversikt over datatrafikken og batteribruken din.

Til slutt

Som telefon fungerer Atrix utmerket med god lyd. Batteriet er heller middels, men ikke verre enn andre Android-telefoner.

Ser vi på det grunnleggende så ligger nok Atrix hakket høyt i pris sammenlignet med enkelte konkurrenter. For at Atrix skal gi mye igjen for pengene bør du derfor ha bruk for de spesielle funksjonene og det spesielle tilbehøret.

Vi tenker da først og fremst på fingeravtrykkssensoren og HDMI-dokkingstasjonen. Uten dette er Atrix en helt ordinær Android-telefon som det går tretten av på dusinet.

Er ikke disse fiffige funksjonene viktige for deg, ville vi heller lagt i noen hundrelapper ekstra og kjøpt kremtelefonen Samsung Galaxy S II, som vi tidligere har rost opp i skyene.

Hvis pengene ikke spiller noen rolle kan Motorola Razr være et alternativ. Den er i motsetning til Atrix en skikkelig lekkerbisken og hakket råere på de fleste områder. Ved å legge noen ekstra kroner i den allerede større potten får du kjøpt tilsvarende dokkingstasjon. Ikke minst skal Razr ha en forbedret utgave av Webtop-funksjonaliteten.

Hvis ingen av disse frister, så finner du en drøss med Android-telefoner med minst 4 tommer skjerm her.

Uansett gjør du ikke mye feil ved å kjøpe en Atrix. Den leverer bra på de fleste områder, og selv om vi har litt småtteri å plukke på så synes vi ikke den har noen alvorlige mangler.

annonse