Nå er ikke største Nexus for stor lenger
Alt har blitt bedre, men aller viktigst er nok størrelsen.
London/Tek.no: I kveld lanserte Google to nye Nexus-modeller. Nexus 6P er størstemann og produseres av Huawei. Den føles vesentlig mer kompakt enn vi hadde regnet med.
Den digre telefonen tar over for et annet beist av en telefon, nemlig Motorolas Nexus 6. Som forrige modell er Nexus 6P bygget i metall, men det de ikke har til felles er størrelsen og måten de er bygget.
Stor, men håndterbar
Vårt viktigste ankepunkt mot Nexus 6 var størrelsen. Den er diger og litt uhåndterlig. Selv om Nexus 6P på sett og vis er oppfølgeren, føles den langt mer kompakt. Skjermstørrelsen har krympet litt fra kloss oppunder 6 tommer til 5,7 tommer, og dessuten har Huawei og Google krympet rammene betraktelig.
Resultatet er en telefon med en diger skjerm som føles svært kompakt, og som ligger godt i hånden. Designmessig er den snarlik ZTEs gamle Grand S, speielt om du ser den på bilder, men i levende live er den likevel ganske annerledes. Det skyldes materialene, men også aksentene som er laget i rammen rundt telefonen.
Rask og godt plassert fingerleser
En viktig detalj som er ny for begge de to Nexus-telefonene Google viste frem i dag er fingeravtrykksleseren. En ting vi lurte på før vi fikk prøvekjøre den nye telefonen var om plasseringen på baksiden var rett med tanke på den forholdsvis store skjermen. Vi husker med gru tilbake på HTC One Max som hadde en kranglete fingerleser midt på baksiden. Den var vanskelig å nå og mest til frustrasjon.
Fingerleseren på Nexus 6P er derimot optimalt plassert, hjulpet både av at telefonstørrelsen har krympet sammenliknet med HTCs gamle brettmobil, og av at dagens fingerlesere ikke krever at du stryker fingeren over i en bestemt retning. Telefonene som ble demonstrert i Googles lokaler her i London hadde alle satt opp fingersikkerhet mot hver av sine «eiere». Opplåsing gikk svært fort, og akkurat som Google hevdet, virket sensoren noenlunde presis.
Akkurat hvor god sensoren er er typisk noe vi ikke får full oversikt over før i en senere test. Forhold som vær og om man har vært aktiv og svett kan sterkt påvirke ytelsen i disse.
Nexus-opplevelsen er fortsatt i særklasse
Når vi snakker om ytelse er det muligens ikke noen overraskelse at Nexus 6P føles lynrask. Googles Material Design-menyer har vært med oss en liten stund, og allerede på forgjengeren var opplevelsen meget god. Sannsynligvis har ikke systembrikker og spesifikasjoner all verden å si for dette lenger, mens programvare og eventuelt egne menyer oppå Android betyr mer.
Uansett vekker Nexus 6P omtrent den samme følelsen som Nexus 6 gjorde. Kan Android virkelig være så raskt og smidig? Det er noe eget ved brukeropplevelsen når flyten blir så uavbrutt som den er i de to siste Nexus-generasjonene, og nå er ikke lenger størrelse et like viktig argument mot toppmodellen som naturligvis også har siste generasjon maskinvare.
Telefonen er imidlertid fortsatt ganske voksen på størrelse, og for noen vil den nok bli i største laget. Er du blant dem synes du kanskje det er brillefint at også den langt mer kompakte Nexus 5 har fått seg en oppdatering. Vi kommer tilbake med en sniktitt på den også.
Svært raskt kamera
Kameraet i Nexus 6P er på 12,3 megapiksler, og har ellers en rekke andre mer og mindre interessante spesifikasjoner. Men vi synes det er spennende at laserfokusen som startet som en egenskap i LGs G3 nå både er i LG-produserte Nexus 5X og i denne store Nexusen fra Huawei.
Telefonen både starter kameraet og knipser bilder svært hurtig. Vi har sett mobilkamera jobbe raskere, men i middels til svak belysning som vi hadde å hjelpe oss med, var ytelsen svært imponerende. Spesielt funksjonen som tar mange bilder på en gang pepret en filmstripe mot oss som ikke så ut til å ta slutt. Etterpå ble bildene presentert som en rammedelt montasje av samme typen som fotobokser pleier å levere.
De mange bildene kan sette sammen til en animert GIF, og telefonen ordner dette på et blunk for deg. Kjekt å ha nå som de animerte GIF-bildene har blitt vel så populære som LP-platene igjen.
En annen viktig egenskap ved Nexus 6P er det store batteriet på 3450 mAh, og at den er blant de aller første telefonene med USB type C-kontakt i bånn. Det betyr at du ikke lenger trenger å passe på hvilken vei du setter inn kontakten. Hurtiglading støttes også, slik at du skal kunne få sju timer bruk ut av ti minutter lading. Disse delene av Nexus 6P fikk vi ikke prøve under kveldens lansering, men vil bli viktige når telefonen skal testes.