TestHTC One A9

HTC One A9 kunne vært en fantastisk telefon

Men foreløpig er programvaren altfor dårlig.

Introduksjon og design

HTC lanserte sin One A9 for en ukes tid siden, og allerede nå har vi fått telefonen til test. Den nye telefonen er bygget i metall og den har et svært stilrent og pent ytre. Men med en pris som starter på 6000 kroner må den finne seg i å konkurrere med et tett felt av toppmodeller.

Testen er oppdatert:

Da vi gjorde testen av One A9, gjorde vi den med en internasjonal sperrefrist, som betød at samtlige testmedier måtte vente til et gitt tidspunkt før publisering. Dermed var det også til en viss grad viktig å treffe denne fristen. Vi forsøkte å sikre oss mot feil i eksemplaret ved å dobbeltsjekke med andre norske journalister som har prøvekjørt One A9 i perioden. Disse bekreftet noe urent trav, uten å gå i detalj om omfanget.

Vi har i etterkant av testen mottatt et nytt testeksemplar fra HTC. Den nye One A9-utgaven ble prøvekjørt raskt av HTC før vi fikk den, og skulle dermed være feilfri ifølge selskapet.

Den nye One A9-utgaven oppfører seg vesentlig bedre. Vi har ikke fått en eneste feilmelding i løpet av testperioden, og advarselen om for tregt minnekort har også blitt borte i prosessen. Kort sagt fungerer den noenlunde etter planen.

Det vi fortsatt ikke er fornøyd med er ytelsen. Så fort vi gjør ting i flere apper samtidig, begynner telefonen å lugge. For eksempel kan innlasting av nettsider, bytting av låt i Spotify og en tur innom Facebook få hele telefonen til å stoppe opp. Den har også en irriterende tendens til å forsøke å ta igjen berøringer som har vært gjort rett i forkant, slik at man får inntrykk av at den går litt av seg selv i øyeblikkene etter et slikt stopp.

Dette er oppførsel vi stadig vekk ser i rimeligere modeller, og ikke noe vi trekker så mye for dersom telefonen er rimelig. Men til en prislapp på mellom 1000 og 3000 kroner mer enn sammenliknbare modeller, er ikke dette godt nok til at telefonen nærmer seg de øverste karakterene.

Fordi byggekvaliteten fortsatt er svært god og brukeropplevelsen altså er bedre, om ikke klokkeren, velger vi å heve karakteren med ett hakk fra original publisert karakter. Karakteren her var altså 6/10 ved publisering, men er hevet til 7/10 etter prøving av ny og «kvalitetssikret» utgave.

Hvem var først med designen?

I tillegg har HTC et lite problem her som blir synlig så fort vi ser telefonen. Den er nemlig så lik Apples to seneste generasjoner iPhone at man nesten kan lure på om mobilprodusentene har blåkopiert hverandre. Svaret er nok et sted midt mellom. Antennestrekene på baksiden av telefonen var det HTC som begynte med ganske lenge før Apple adopterte praksisen.

Den utstikkende kameralinsen og det syltynne metallchassiset understreker likheten, og der er det ikke like lett å vise til at HTC var først.

Når det er sagt har flere kollegaer proklamert at dette ville vært riktig størrelse for en iPhone. 6S- og 6S Plus-modellene har nemlig skjermer på henholdsvis 4,7 og 5,5 tommer. HTC legger seg omtrent i midten med en 5 tommer stor skjerm.

God AMOLED-skjerm

Den fem tommer store skjermen er en lekker sak. Dette er en AMOLED-variant, noe som betyr at den lager sitt eget lys der den behøver det. Dermed er svart helt svart uten at det er mulig å se baklys lyse gjennom. Det er også energibesparende når telefonen har mye svart å vise i skjermbildet.

Vi observerer bittelitt blåstikk i bildet, men ellers har vi ingenting å utsette på skjermen. Den er skarp og fin, og som alle AMOLED-skjermer har den perfekt innsynsvinkel.

Ellers er dette en velbygget telefon som føles solid og fin. Her er ingen ujevnheter eller åpninger i chassiet, og den virker i det hele tatt ganske gjennomarbeidet i det ytre.

Først ut med Android 6.0

Men det er nytt det som skjer på skjermen også. Joda, det er fortsatt HTC Sense som kjører på telefonen, og dermed er det kanskje ikke så umiddelbart synlig hva som er nytt. Men One A9 er faktisk den første nye telefonen som selges med Android 6.0 Marshmallow her på berget. I en del andre markeder blir den slått av Googles egne Nexus-modeller, men disse kommer noen uker senere her i landet.

Designen på baksiden av One A9 er i hovedsak HTCs egen. Men mange kjenner nok denne utformingen best fra Apples to siste iPhone-generasjoner. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I helt vanlig bruk av telefonen kommer du sannsynligvis ikke til å merke så mye til forskjellen, men den blir tydelig i noen sammenhenger. En av dem er når du skal starte telefonen. Nye Android krypterer nemlig alt innholdet, slik at du skal være tryggere hvis du mister telefonen, eller når du selger eller kasserer den.

Dermed vil du støte på det som nærmest fortoner seg som en ekstra oppstart på telefoner med denne funksjonen aktivert. En ekstra meny lar deg taste koden din, som i sin tur brukes til å låse opp lagringen. Dernest får du en slags ny oppstart. Hele prosessen tar ganske lang tid på vår One A9, og vi har opplevd at den har brukt opp mot fem minutter på en hel omstart. Dette virker å variere en del fra gang til gang, men en to-tre minutter per oppstart må påregnes.

Sparer strøm om natten

En annen egenskap er strømsparingen Doze, som innebærer at telefonen kobler ned nesten all kommunikasjon dersom den oppfatter at den ikke er i bruk. Tegn på at den er i bruk kan være bevegelse, aktive apper eller åpen skjerm. Ligger den derimot helt kliss i ro over lenger tid vil den knapt bruke strøm. I testperioden erfarte vi at telefonen brukte svært sparsomme mengder strøm om natten, og dermed ser det altså ut til at funksjonen gjør det den skal.

Mye er nytt i Android 6.0 og HTC One A9, og spesielt muligheten til å sette tillatelser er kjekk å ha.

Den tredje viktige nye funksjonen i Android 6.0 går ut på at du selv kan velge tillatelser for ulike apper. Ved lansering, og i hjelpevinduene som forklarer ting underveis, så det ut som om man skulle tildele tillatelsene ved første gangs kjøring av appen. Slik er det ikke.

Vi trodde lenge at Facebook Messenger enten hadde ingen rettigheter, eller hadde sneket til seg alle. Den spurte jo aldri om dem, og i innstillingsmenyen var ingen av bryterne på. I stedet fungerer funksjonen mer som den gjør i Apples iOS. Du blir først spurt om å tildele rettigheter idet appen faktisk trenger dem. Hvis du vil sende et bilde får du raskt en forespørsel om de rettighetene som kreves.

Vi har fortsatt en liten høne å plukke med måten tildeling av apprettigheter foregår, men det kommer vi tilbake til senere i testen.

Programvare som ikke henger med

Den er lekker å se til, og har god AMOLED-skjerm. Men det som foregår på skjermen er ofte frustrerende. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ellers er telefonen rask og fin i de fleste typer bruk. Det vi innimellom opplever er at programvaren ikke henger med. Av og til stopper menyene opp uten god forklaring, og spesielt installering av apper stopper opp av og til. Hva det skyldes er ikke godt å si. Vi undres også litt over at telefonen varsler om at det forholdsvis raske minnekortet som følger med ikke er raskt nok til å brukes som kombinert lagring. Kortet er etter alt å dømme et lynraskt klasse 10-kort, men produsenten er relativt ukjent for oss.

For å være sikre på om feilmeldingen var humbug eller om kortet faktisk faktisk holdt klasse 10-standard, spurte vi Samsung om de hadde et raskt kort vi kunne sette inn. Det hadde de. Selv ikke Samsungs raskeste serie minnekort var tilstrekkelig til å unngå en klagesang fra One A9. Dermed mistenker vi at det er noe feil med måten telefonen måler minnekorthastigheter på. I vanlig bruk virker løsningen greit, men vi registrerer at det tar vesentlig lenger tid å starte opp telefonen med minnekort koblet sammen med intern lagring.

HTC One A9
7
Bra

HTC One A9

sitat"Med vaklende programvare forsvarer ikke One A9 prisen."

Fordeler

 • Krysse av
  Velbygget
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Tar gode bilder
 • Krysse av
  Lar deg kombinere minnekort med intern lagring
 • Krysse av
  Bruker lite strøm i hvilemodus
 • Krysse av
  Fingeravtrykkssensoren virker godt

Ting å tenke på

 • Bytt
  Svært varierende brukeropplevelse i menyene
 • Bytt
  Lynraske minnekort er for trege
 • Bytt
  Kan bruke svært lang tid på å starte opp
 • Bytt
  Enkelte nyttefunksjoner er godt gjemt
 • Bytt
  Ustabil programvare som krasjer
annonse
HTC One A9 16GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no