NyhetGoogles nye Android har fått navn

Nå har Android M fått navn

Googles nyeste søtsak heter Android Marshmallow.

I mai viste Google for første gang frem det som skal bli oppfølgeren til dagens Android Lollipop. Den gang var operativsystemet kun kjent som Android M. Det var ikke kjent om Google ville velge å gi den et helt nytt versjonstall, eller hva navnet ville bli. Google er kjent for å oppkalle operativsystemet sitt etter søtsaker, og har etter hvert en plen full av Android-roboter sammen med ulike former for snop.

Nå har det dukket opp nok en slik robot på Google-plenen, og denne holder en marshmallow. Navnet var med i rykter og antakelser allerede ved lansering, men det var ikke alene. Blant annet var Muffin en kandidat.

Android 6.0 Marshmallow

Dave Burke er en av Googles Android-sjefer, og la nylig ut dette bildet av Android-roboten som holder en marshmallow. Foto: Dave Burke/@davey_burke Twitter.com

Det som dessuten nå er kjent er at Android Marshmallow får versjonsnummer 6.0. Google hopper altså ett helt nummer opp i versjoneringen, noe som pleier å bety relativt store endringer.

Endringene fikk vi se en del til da vi prøvekjørte utviklerversjonen tidligere i år. Sniktitten på Android M fra mai kan du lese her »

Det skal imidlertid ikke ha skjedd store endringer mellom de så langt siste utviklerversjonene og utgaven som ble sluppet sammen med navneannonseringen.

Én av de viktigste endringene fra Android Lollipop til Android Marshmallow er muligheten til å selv velge hvilke tillatelser enkeltapper skal ha. Ønsker du ikke at Facebook skal ha tilgang på kontaktlisten din? Da kan du deaktivere tillatelsen ved installering.

I Android 6.0 Marshmallow kan du selv avgjøre om appene trenger alle tillatelsene de ber om. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Støtte for fingeravtrykk

Ved lansering ble det også klart at Android endelig ville få innebygget støtte for fingeravtrykkslesere. Telefoner med slike sikkerhetsfunksjoner har vi hatt en stund, men enn så lenge har mobilprodusentene måttet fikse programvare og støtte for maskinvaren selv. Det har ikke alltid gått like bra.

Ellers har operativsystemet fått en rekke oppdateringer av små og store funksjoner. Blant annet har Google gjort styringen av varslinger noe enklere enn den var i Android Lollipop, der stillemodus dempet absolutt alt, inkludert alarmer. En kjekk løsning her er for eksempel knappen som lar deg slippe gjennom gjentatte oppringninger. Folk ringer gjerne på nytt om det haster, og med denne funksjonen slipper de gjennom stillemodusen hvis de ringer to ganger på et kvarter.

Hvis noen ringer to ganger på under femten minutter kan en telefon med den kommende Android-versjonen slippe samtalen gjennom. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nexus-modeller fra LG og Huawei

Skal vi stole på de seneste ryktebildene får Huaweis Nexus-modell en rund fingerleser på baksiden av telefonen. Foto: @OnLeaks x uSwitch

Akkurat når Android 6.0 Marshmallow slippes løs på massene er fortsatt usikkert. Det er ventet nye Nexus-modeller i løpet av høsten, og vanligvis slipper Google sine nye operativsystem sammen med dem.

De to produsentene som ryktes å produsere høstens Nexus-telefoner er Huawei og LG.

Naturligvis er det bilder på nettet som hevdes å være av de to Nexus-telefonene allerede, og ett av fellestrekkene mellom de to er en rund fingerleser under kameraet på baksiden.

Også LGs Nexus-variant har en strategisk plassert ring på baksiden. Foto: Inno Yudha
Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Dagens Nexus 6 er det Lenovo-eide Motorola som produserer. Den digre telefonen har et lite søkk på baksiden der Motorolas M-logo har fått plass. Det har gått mange rykter om at søkket egentlig skulle skjule en fingerleser, men i januar avslørte en tidligere Motorola-sjef hvorfor Nexus 6 ikke har en slik leser. Ifølge ham hadde Apple alt kjøpt opp det beste selskapet, mens nest best fortsatt ikke holdt mål.

(Kilder: twitter.com/davey_burke, android-developers.blogspot.no, telegraph.co.uk, uswitch.com)

Les også
To nye Nexuser, splitter ny Android og en ny strømmepinne
Les også
Lanseringsdatoen for den nye Android-versjonen kan være avslørt
Les også
Dette er søkegigantens nye logo
Les også
Nå får Google Hangouts en egen nettside
Les også
Lekket: Her er den nye Nexus-mobilen
Les også
Du kan legge Android M på Nexus-mobilen din allerede nå
Les også
Slik blir din neste Android-mobil
Les også
Google viste frem nye Android M for første gang
Les også
Motorola Nexus 6: Motorola viser muskler
annonse