Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC One

Luksusmobilen som tar bilder i mørket

HTC One har alt - og litt til.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Design og skjerm

Lydutgangen sitter på toppen.

HTC One er ikke som de andre smartmobilene på markedet. HTC har laget en mobiltelefon der fokus har vært like mye på et lekkert utseende, som på det siste av mobilteknologi.

Solide materialer

Resultatet er en mobiltelefon som oser av luksus. Ikke i form av gull og glitter, men i form av en mobiltelefon utstyrt med det siste av teknologi, i en gjennomført stilren design i glass og metall.

De argeste konkurrentene har valgt minste motstands vei (bokstavelig talt) og bruker polykarbonat (plast) som materiale i mobiltelefonene sine. Det gjør det enklere å plassere antennene inne i telefonen uten at de blir skjermet av telefonens metallskrog. HTC har valgt en annen løsning, der antennene er en integrert del av metallet i chassiset, og plastbruken er redusert til et absolutt minimum.

Telefonen fremstår som slankere enn den egentlig er.

Telefonen ligger godt i hånden. Baksiden av telefonen er svakt buet, slik at telefonen er tynnest ute på kantene der du holder i den. Det får den til å føles tynnere enn den egentlig er, samtidig som den er behagelig å holde.

HTC One er ingen liten mobiltelefon, og enkelte vil antakelig finne at det blir i største laget. Men telefonen er ikke større enn at den ligger godt i en alminnelig voksen hånd.

Stereohøyttalere

Stereohøyttalerne gir god lyd.

Aluminiumen på baksiden av telefonen er matt. Langs siden av telefonen er den imidlertid avsluttet med en smal stripe som er polert. Det gir en lekker finnish. På fronten har telefonen et glass som dekker det meste, men ikke hele telefonen. Her er det metallfelter over og under skjermen, med mikrodrillede huller i.

Her er høyttalere både over og under skjermen, og hensikten er at du skal kunne holde telefonen vannrett og se på film med stereolyd.

HTC One har ingen taster på fronten, men to trykkfølsomme felter nederst på glasset fyller samme funksjon. På andre Android-mobiler er det tre eller fire slike taster under skjermen, og til å begynne med var det litt uvant å bare ha to («tilbake» og «hjem»).

Volumtasten sitter på siden av telefonen, mens du kan lete til krampa tar deg etter minnekortporten. Telefonen støtter nemlig ikke minnekort, men kommer med 32 GB innebygget minne, og en konto på 25 GB hos skytjenesten Dropbox.

Virker som fjernkontroll

Den sorte tasten er også Ir-sender.

Uttak til hodetelefoner er på toppen av telefonen, der du også finner av/på-tasten. Denne tasten er ikke slik vi er vant til å se den, men ligger som en sort stripe, nesten helt i flukt med overflaten på telefonen. Det spesielle med tasten er at den også fungerer som Ir-port. Det betyr at du kan bruke mobilen som fjernkontroll for TV-en, radioen og annet Ir-utstyr du har hjemme.

USB-kontakten er plassert i bunnen av telefonen, men den er ikke sentrert. HTC insisterer også på at den brede siden av pluggen skal peke fremover. På andre mobiler med micro-USB setter du laderen i med den smale siden mot deg. Det betyr at telefonen blir stående feil vei i svært mye av ekstrautsyret fra såkalte tredjepartsleverandører.

Knallskjerm med full HD

Skjermen på HTC One er en fest, med full HD-oppløsning på 4,7 tommer. Siden denne skjermen er en anelse mindre enn skjermen på Sony Xperia Z, den andre telefonen med HD-skjerm på markedet i dag, er pikseltettheten den høyeste som finnes på en mobiltelefon. Med 468 piksler per tomme (ppi), er det umulig å se bildepunktene uten å ty til overnaturlige evner eller et forstørrelsesglass.

Lysstyrken i skjermen er god, og innsynsvinkelen er helt upåklagelig. HTC kaller skjermen Super LCD3. Skjermen er utviklet av Sharp. Den reagerer raskere på elektriske signaler, og gjør det mulig å pakke flere transistorer inn på et mindre område. Det er en forutsetning for å kunne øke pikseltettheten så drastisk som vi ser her.

CG Silisium

Sharp bruker CG Silisium (Continuous Grain Silicon) i skjermen, og forklarer forskjellen mellom CG-silisium og det vanligere a-silisium (amorphous silicon) med denne skissen:

Mens Sonys HD-skjerm kan virke litt blass sett fra skrå vinkel, er skjermen på HTC One like klar også når du ser skrått på den. Begge skjermene er uansett svært gode. Den kommende toppmodellen til Samsung, Galaxy S 4, har full HD med en annen skjermteknologi (AMOLED).

Menyer og brukergrensesnitt

HTC One har operativsystemet Android 4.1, som med tiden vil bli oppdatert til 4.2. Forskjellen mellom 4.1 og 4.2 er så liten at Google har valgt å kalle begge versjonene Jelly Bean. Med 4.2 er det blant annet mulig å kjøre trådløs skjerm (Wireless Display), svare direkte i notifikasjonsfeltet, plassere widgets på låseskjermen, kjøre flere låseskjermer og å starte kameraet på en raskere måte.

Ellers er det en rekke små forbedringer, som enklere tilgang til hurtigmeny for innstillinger, sortering av samtalelogg, og så videre. HTC har mange tilsvarende funksjoner bakt inn i brukergrensesnittet Sense. Her er HTC på versjon 5, der det er gjort flere endringer i forhold til tidligere versjoner.

BlinkFeed gir nyheter direkte på startskjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den mest åpenbare er plasseringen av HTC Blink Feed på telefonens startskjerm. Blink Feed er en meny som gir deg oversikt over nyheter fra en rekke forskjellige kilder. Du bestemmer selv hvilke av HTC-s innholdsleverandører du vil hente nyheter fra, og du kan også legge til nyheter fra sosiale medier.

Denne måten å samle informasjon på gir deg en rask og grei oversikt over hendelser. Antallet norske innholdsleverandører er riktig nok noe magert. Men du kan allerede nå motta nyheter fra Teknofil (eies av Mediehuset Tek, som også driver Amobil.no), og ifølge HTC skal andre norske nyhetskilder også snart være på plass.

HTC One lager ikke lenger værlyder hver gang du går til startskjermen, og widgeten som viser klokke og værvarsel har fått en langt mer diskret utforming enn tidligere.

Ellers er brukergrensesnittet enkelt å betjene, og du kan gjøre mye for å tilpasse det etter din egen smak.

Scott Croyle er ansvarlig for designen på HTC One. Vi mener han har gjort en god jobb.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Innholdet i esken

HTC One har ikke noe tilbehør i esken bort sett fra det du kan regne som et minimum. Det vil si at du får med lader, USB-kabel, et sett enkle øreplugger med mikrofon på ledningen, og diverse dokumentasjon.

Teknologi og funksjoner

På teknologisiden er HTC det rene overflødighetshornet.

Kjappere enn det meste

Prosessoren er en Qualcomm Snapdragon 600-systembrikke med firekjernet Krait 300-prosessor klokket til 1,7 GHz. Sammen med en kjapp Adreno 320 grafikkbrikke og 2 GB RAM, gir det muskler i massevis til å kjøre alt som finnes av programvare til Android.

Foreløpige sammenlikninger viser at den på de fleste områder kan hamle opp med den norske versjonen av Samsung Galaxy S 4 (LTE-utgaven), som ikke har Samsungs annonserte Exynos Octa-prosessor.

Støtter "alle" teknologier

HTC One har 2G, 3G og 4G (LTE), i tillegg til at den støtter Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n. Den har gyrosensor, akselerometer, lyssensor og avstandssensor, i tillegg til GPS (med Glonass), Bluetooth 4.0 med aptX, NFC og DLNA og IrDA. Her er også HD Voice, en teknologi som gir vesentlig bedre lydkvalitet på samtaler. I farten kan vi ikke komme på noen relevant mobilteknologi som HTC One ikke har.

Telefonen støtter 4G, så for den som bor på et sted der dette er tilgjengelig, vil telefonen fungere som et svært raskt modem. Hvor fort det går avhenger av flere ting, som trafikken i nettet, avstand til basestasjon og lokal topografi. I tillegg kommer at Telenor ikke vil gi deg full hastighet i 4G-nettet, men struper deg for å gi plass til flere samtidige brukere.

Du kan imidlertid øke farten en del ved å betale noen kroner ekstra, men så vidt vi kan se er raskeste hastighet satt til 35 Mbps, mens teoretisk hastighet er 100 Mbps med dagens cat 3-nett. Netcom støtter foreløpig ikke mobiltelefoni i sine 4G-nett, så her vil du bare kunne bruke HTC One som en vanlig mobiltelefon med 3G.

HTC One gjør det svært bra i ytelsestester.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Surfebrett med to nettlesere

HTC One kommer med to nettlesere, standard Android, og Googles Chrome. I Googles fremtidsplaner er standardleseren sløyfet, så om du vil kunne beholde den gamle nettleseren etter en oppdatering til Android 4.2 er noe usikkert.

Nettleseren fungerer ellers greit, og du kan ha oppe en hel drøss med faner, for så å bla gjennom disse med fingerstrøk. Men vi savner faktisk Flash. Ikke fordi vi liker blinkende reklamer, men uten Flash mister du videoinnholdet på mange nettsider.

Fanene du har åpent på mobilen vil også åpenbare seg i Chrome-leseren på PC-en din, og vise versa.

Ryddig e-postklient

E-postleseren er god

E-postleseren i HTC One er grei å bruke. Du kan enkelt sette opp flere kontoer, og synkronisere de mappene du måtte ønske.

Men e-postleseren i HTC One har det samme syndromet med visse HTML-formaterte meldinger som enkelte andre Android-mobiler. Sidene skaleres ikke riktig, og dermed forsvinner en del av meldingene ut av synsfeltet. Vi får ikke krympet dem nok til at alt innholdet dukker opp på skjermen, til tross for at telefonen har hele 1080 bildepunkter og meldingene originalt ofte ikke har mer enn 800 bildepunkter bredde.

Nå ville teksten riktig nok bli svært vanskelig å lese uten forstørrelse, men det hadde vært fint å kunne krympe sidene for navigeringens skyld.

I de aller fleste tilfeller vises likevel e-post slik den skal.

Kontorpakke følger med

Skjermtastene fungerer som du må kunne forvente. Autokorrektur virker bare i landskapsmodus.

Kontorapplikasjonene i HTC One er gode. Her følger det med en fullversjon av Office-løsningen der du ikke bare kan lese Office-dokumenter, men også opprette filer i Word, Excel eller PowerPoint-format.

Appen kobles til filserveren din (Dropbox eller en annen), slik at du kan jobbe med samme dokument på mobilen som på PC-en uten først å måtte finne en lur måte å overføre filen på.

Batterikapasitet

Batteriet i telefonen er på 2300 mAh, noe som er relativt mye for en smartmobil. Men HTC One trekker også mye strøm, i alle fall om du ikke bruker den med litt omhu. Velger du å synkronisere e-post med gitte intervaller fremfor å søke etter ny post kontinuerlig, vil batteriet varre lenger. Du kan også aktivere en strømsparefunksjon i telefonen. Da vil telefonen kutte datatrafikken og gå i en litt dypere dvale når den ikke er i aktiv bruk. I tillegg vil strømsparefunksjonen senke prosessorhastigheten og skru av vibrasjonsvarslingen.

Det kan fort gi deg noen timer ekstra på batteriet. Ellers må du ved aktiv bruk belage deg på å ha en lader i nærheten, om du fremdeles vil ha strøm nok til å skru på TV-en med mobilen når Dagsrevyen starter.

Underholdning

HTC har en svært god musikkspiller. Musikk har også vært et satsingsområde for HTC, som gjennom sitt samarbeid med Beats har gjort mye riktig for å gjøre lyden i telefonen både kraftigere og klarere.

Høyere effekt

Dette er løst ved en kombinasjon av en lydalgoritme som kan skrus av og på, i tillegg til at det er jobbet med maskinvaren. HTC One har i likhet med enkelte tidligere HTC-modeller fått høyere utgangseffekt på lydutgangen.

Det gjør at du får mindre støy og renere lyd når du hører musikk på hodetelefoner som krever en del av telefonen, eller om du kobler deg direkte til en linjeinngang på et stereoanlegg fra telefonens lydutgang.

Mediegruppe

Musikkspilleren er gruppert sammen med en del andre medierelaterte apper på telefonen. Om du ønsker det kan du selvsagt spre disse, eller du kan legge en musikkwidget rett på startskjermen.

Mediefunksjonene er samlet i en gruppe.

Vi synes imidlertid HTC har gjort dette på en ryddig og fin måte. I gruppen finner du Watch (HTCs film og TV-tilbud på mobilen), YouTube, filmviseren Play Movies, Musikk, Play Musikk (ja, den har to musikkspillere – ikke alle er fornøyd med Googles originalløsning), TuneIn Radio (Internett-radio), FM-radio, Play Bøker (e-bokleser og bibliotek), Play Blader (elektronisk aviskiosk), SoundHoud (kjenner igjen musikk og viser tekst), samt 7 Digital. Sistnevnte er en slags iTunes for Android, der du kan sjekke hit-lister og kjøpe musikk fra en katalog på om lag 22 millioner sanger.

Du kan selvsagt også laste ned og kjøre Wimp eller Spotify om du ønsker det.

Etter vår vurdering fremstår HTC One som en svært kapabel musikkspiller.

Et helt nytt mobilkamera

Kameraet i HTC One har fått mye oppmerksomhet, først og fremst fordi HTC har valgt å kutte ned på antallet megapiksler, og heller gjøre hvert enkelt punkt på sensoren større. Resultatet er et kamera som er ekstremt lysfølsomt. Under kan du se et eksempel der vi har plassert et bilde tatt innendørs med HTC one og sammenliknet det med et bilde vi har tatt under samme lysforhold med Sony Xperia Z. Nederst på siden finner du flere bilder vi har tatt med telefonen.

Kameraet har en oppløsning på 4 megapiksler, noe som holder greit til fotoutskrifter på A4-ark, men som kan bli litt snaut om du vil forstørre deler av bildet. Du finner ikke noe kamera som tar bedre bilder i dårlig lys, men samtidig leverer det ikke like bra som de andre toppmodellene når lysforholdene er ideelle.

Teknologien skal gi 300 prosent mer lys inn på hver sensor i kamerabrikken, sammenliknet med hva du får på en mobiltelefon med standardoptikk og 13 megapiksler bildeoppløsning.

Kameraet kan filme i full HD med HDR aktivert. Det er en teknologi som smelter sammen bilder tatt med ulik lysfølsomhet for å få frem detaljer i mørke og lyse felter. Vi skal ikke underslå at vi nok synes kameraet prøver vel hardt noen ganger, slik bildet under viser.

Motlyset blir noen ganger kompensert vel hardt. Her er himmelen nesten sort.

Filmer i HD-oppløsning

Både front- og hovedkamera kan filme i HD med HDR. Her er et eksempel på hvordan resultatet kan bli når vi filmer med HTC One.

Innebygget fjernkontroll

HTC One kan styre hjemmeunderholdningen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Telefonen har fått en ny programvare som lar deg bruke den som fjernkontroll via Ir. På forhånd kan du legge inn hvor du bor og hvem du får TV-signaet ditt fra, og dermed dukker det opp en interaktiv TV-guide på skjermen. Her kan du se hva som går på de ulike kanalene, og veksle med et tastetrykk. Ifølge HTC er tjenesten ennå ikke helt klar for det norske markedet.

Vi hadde imidlertid ingen problemer med å starte TV, dekoder og hjemmekinoanlegg med HTC One.

Å se video på HTC One går som en drøm. Ikke bare støtter den alle de vanlige filformatene, men skjermen på telefonen er som skapt for film, men høy oppløsning, god kontrast og maskinvare bak som leverer jevne og pene bilder.

En annen detalj vi liker er høyttalerne, som her er plassert på begge sider av skjermen. Om du ser film på hotellrommet (eller at annet sted der du kan sitte uforstyrret) så holder høyttalerene til en grei filmopplevelse. Men om du vil ha optimal kinolyd må du ty til hodetelefoner. Om du ikke kobler deg til hjemmekinoanlegget, da. Og kjører lyden på anlegget og bildet på en større TV. HTC One fikser det også, enten via en trådløs mottaker, eller over HDMI (krever kabeladapter).

Konklusjon

Foto: HTC

HTC One er et usedvanlig spennende bekjentskap. Den tilhører den lille gruppen av mobiltelefoner som har skjerm med full HD-oppløsning (1080 x 1920 punkter). I tillegg har den en design som får den til å skille seg ut. I et marked der det blir stadig vanligere å ty til plast i mobiltelfonene, er HTC One en kjærkommen avveksling, med sitt chassis i aluminium.

Kraftig maskinvare

Maskinvaren i HTC One er noe av det kraftigste som er å oppdrive, og dermed er telefonen i stand til å kjøre de tyngste applikasjonene og spillene som er skrevet for Android.

Selv om telefonen har en 4,7 tommer stor skjerm, så oppleves ikke HTC som noe monster å ha i lommen. Vekten er 143 gram, og størrelse er 137,4 x 68,2 x 9,3 millimeter. For et par år siden ville vi ha kalt en så stor mobil for et lite nettbrett. Men i dag er dette slett ingen uvanlig størrelse på en smartmobil.

Meget bra underholdningsmobil

Telefonen er godt egnet for alle som er ute etter en underholdningsmaskin av ypperste merke. Lydspilleren har fått en omgang med ingeniørkunst fra Beats, noe som har gitt et svært bra resultat.

Her kan du spille musikken din med minimal forvrengning, og bruker du den sammen med et fornuftig headsett har du mye å glede deg over.

Alt av tilgjengelig teknologi

Telefonen inneholder alt som er tilgjengelig av relevant teknologi. Her er NFC, LTE (4G), Wi-Fi (også 802.11 ac), GPS, Bluetooth og mere til. Til og med den gode gamle Ir-porten er dukket opp igjen. Denne gang er det ikke for å kunne overføre data i sneglefart til en PC, men for at telefonen skal kunne brukes som fjernkontroll til alt du måtte ha av underholdningsutstyr i hjemmet.

Tjenesten virker sammen med en app som gir deg programoversikt basert på hva tjenesteleverandøren din kan tilby.

Alltid oppdatert på nyhetsbildet

Brukergrensesnittet er det velkjente Sense, men nå med en liten endring på frontsiden. Her er det kommet til en fast app som viser deg nyhetsoppdateringer. Her vil du hele tiden finne de siste nyhetene fra innholdsleverandørene du selv har valgt. Dette er ikke en RSS-feed, og utvalget forutsetter derfor at leverandøren har en avtale med HTC.

Så langt er det ikke så mange norske innholdsleverandører, men det er ventet å komme etter hvert.

HD-Voice

Telefonen har også den nye teknologien HD-Voice, som Telenor nylig åpnet for i sitt nett. Det betyr at du kan snakke med krystallklar lyd til andre i samme nett. HTC One har også en teknologi som renser lyden for omgivelsesstøy (DSP), slik at den du snakker med ikke skal bli forstyyret av bråket du har rundt deg.

Støyfilteret fungerer overraskende godt.

Laster ned i rekordfart

Med LTE på plass kan du laste ned store filer fra Internett som om du satt på det fiberoptiske bredbåndet hjemme. Telefonen har 32 GB minneplass der du kan lagre filmer og annet innhold. Store filer kan også lagres på Dropbox for nedlastning til mobilen ved behov. HTC gir deg 25 GB lagringsplass i to år på denne skytjenesten.

To kraftige fronthøytalere gir stereolyd til filmopplevelsen, og du kan filme i HD både med front-kamera og hovedkamera.

Kameraet "ser" i mørket

Hovedkameraet er imidlertid ganske spesielt, ettersom det tar bilder med bare 4 megapiksler oppløsning. Det skyldes at HTC mener sluttresultatet blir best om hvert bildepunkt inne i kameraet får mest mulig lys. Ved å redusere antallet piksler, og heller øke størrelsen på sensorene, hevder HTC at de får 300 prosent med lys inn i kameraet enn det konkurrentene klarer.

Vi kan i alle fall konkludere med at dette er det beste kameraet vi har brukt til fotografering innendørs og i svakt lys. I kraftig lys finner vi at HTC kommer noe dårligere ut enn konkurrentene.

Vi kunne nok ha tenkt oss noe bedre batterikapasitet. Men gjør du noen enkle grep kan du få batteriet til å vare ganske lenge, selvsagt avhengig av hvor mye du bruker den.

Alternativene

Er du opptatt av å ha en mobiltelefon som har alt, og som samtidig tar seg godt ut, er HTC One en telefon som burde passe deg utmerket. Per dato er det bare Sony Xperia Z som kan vise til tilsvarende egenskaper. Hvilken av disse du velger er selvsagt avhengig av hva du liker best. HTC One tar de beste festbildene, mens Xperia Z er vanntett og kan brukes i sprutregn.

En annen utfordrer en Samsung Galaxy S4, som er ventet å komme i butikk kort tid etter HTC One. Denne har AMOLED-skjerm med samme oppløsning som One og Xperia Z, og er i tillegg utstyrt med noen nye sensorteknologier.

annonse