TestHTC One

Luksusmobilen som tar bilder i mørket

HTC One har alt - og litt til.

Design og skjerm

Lydutgangen sitter på toppen.

HTC One er ikke som de andre smartmobilene på markedet. HTC har laget en mobiltelefon der fokus har vært like mye på et lekkert utseende, som på det siste av mobilteknologi.

Solide materialer

Resultatet er en mobiltelefon som oser av luksus. Ikke i form av gull og glitter, men i form av en mobiltelefon utstyrt med det siste av teknologi, i en gjennomført stilren design i glass og metall.

De argeste konkurrentene har valgt minste motstands vei (bokstavelig talt) og bruker polykarbonat (plast) som materiale i mobiltelefonene sine. Det gjør det enklere å plassere antennene inne i telefonen uten at de blir skjermet av telefonens metallskrog. HTC har valgt en annen løsning, der antennene er en integrert del av metallet i chassiset, og plastbruken er redusert til et absolutt minimum.

Telefonen fremstår som slankere enn den egentlig er.

Telefonen ligger godt i hånden. Baksiden av telefonen er svakt buet, slik at telefonen er tynnest ute på kantene der du holder i den. Det får den til å føles tynnere enn den egentlig er, samtidig som den er behagelig å holde.

HTC One er ingen liten mobiltelefon, og enkelte vil antakelig finne at det blir i største laget. Men telefonen er ikke større enn at den ligger godt i en alminnelig voksen hånd.

Stereohøyttalere

Stereohøyttalerne gir god lyd.

Aluminiumen på baksiden av telefonen er matt. Langs siden av telefonen er den imidlertid avsluttet med en smal stripe som er polert. Det gir en lekker finnish. På fronten har telefonen et glass som dekker det meste, men ikke hele telefonen. Her er det metallfelter over og under skjermen, med mikrodrillede huller i.

Her er høyttalere både over og under skjermen, og hensikten er at du skal kunne holde telefonen vannrett og se på film med stereolyd.

HTC One har ingen taster på fronten, men to trykkfølsomme felter nederst på glasset fyller samme funksjon. På andre Android-mobiler er det tre eller fire slike taster under skjermen, og til å begynne med var det litt uvant å bare ha to («tilbake» og «hjem»).

Volumtasten sitter på siden av telefonen, mens du kan lete til krampa tar deg etter minnekortporten. Telefonen støtter nemlig ikke minnekort, men kommer med 32 GB innebygget minne, og en konto på 25 GB hos skytjenesten Dropbox.

Virker som fjernkontroll

Den sorte tasten er også Ir-sender.

Uttak til hodetelefoner er på toppen av telefonen, der du også finner av/på-tasten. Denne tasten er ikke slik vi er vant til å se den, men ligger som en sort stripe, nesten helt i flukt med overflaten på telefonen. Det spesielle med tasten er at den også fungerer som Ir-port. Det betyr at du kan bruke mobilen som fjernkontroll for TV-en, radioen og annet Ir-utstyr du har hjemme.

USB-kontakten er plassert i bunnen av telefonen, men den er ikke sentrert. HTC insisterer også på at den brede siden av pluggen skal peke fremover. På andre mobiler med micro-USB setter du laderen i med den smale siden mot deg. Det betyr at telefonen blir stående feil vei i svært mye av ekstrautsyret fra såkalte tredjepartsleverandører.

Knallskjerm med full HD

Skjermen på HTC One er en fest, med full HD-oppløsning på 4,7 tommer. Siden denne skjermen er en anelse mindre enn skjermen på Sony Xperia Z, den andre telefonen med HD-skjerm på markedet i dag, er pikseltettheten den høyeste som finnes på en mobiltelefon. Med 468 piksler per tomme (ppi), er det umulig å se bildepunktene uten å ty til overnaturlige evner eller et forstørrelsesglass.

Lysstyrken i skjermen er god, og innsynsvinkelen er helt upåklagelig. HTC kaller skjermen Super LCD3. Skjermen er utviklet av Sharp. Den reagerer raskere på elektriske signaler, og gjør det mulig å pakke flere transistorer inn på et mindre område. Det er en forutsetning for å kunne øke pikseltettheten så drastisk som vi ser her.

CG Silisium

Sharp bruker CG Silisium (Continuous Grain Silicon) i skjermen, og forklarer forskjellen mellom CG-silisium og det vanligere a-silisium (amorphous silicon) med denne skissen:

Mens Sonys HD-skjerm kan virke litt blass sett fra skrå vinkel, er skjermen på HTC One like klar også når du ser skrått på den. Begge skjermene er uansett svært gode. Den kommende toppmodellen til Samsung, Galaxy S 4, har full HD med en annen skjermteknologi (AMOLED).

Menyer og brukergrensesnitt

HTC One har operativsystemet Android 4.1, som med tiden vil bli oppdatert til 4.2. Forskjellen mellom 4.1 og 4.2 er så liten at Google har valgt å kalle begge versjonene Jelly Bean. Med 4.2 er det blant annet mulig å kjøre trådløs skjerm (Wireless Display), svare direkte i notifikasjonsfeltet, plassere widgets på låseskjermen, kjøre flere låseskjermer og å starte kameraet på en raskere måte.

Ellers er det en rekke små forbedringer, som enklere tilgang til hurtigmeny for innstillinger, sortering av samtalelogg, og så videre. HTC har mange tilsvarende funksjoner bakt inn i brukergrensesnittet Sense. Her er HTC på versjon 5, der det er gjort flere endringer i forhold til tidligere versjoner.

Blink Feed

BlinkFeed gir nyheter direkte på startskjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Den mest åpenbare er plasseringen av HTC Blink Feed på telefonens startskjerm. Blink Feed er en meny som gir deg oversikt over nyheter fra en rekke forskjellige kilder. Du bestemmer selv hvilke av HTC-s innholdsleverandører du vil hente nyheter fra, og du kan også legge til nyheter fra sosiale medier.

Denne måten å samle informasjon på gir deg en rask og grei oversikt over hendelser. Antallet norske innholdsleverandører er riktig nok noe magert. Men du kan allerede nå motta nyheter fra Teknofil (eies av Mediehuset Tek, som også driver Amobil.no), og ifølge HTC skal andre norske nyhetskilder også snart være på plass.

HTC One lager ikke lenger værlyder hver gang du går til startskjermen, og widgeten som viser klokke og værvarsel har fått en langt mer diskret utforming enn tidligere.

Ellers er brukergrensesnittet enkelt å betjene, og du kan gjøre mye for å tilpasse det etter din egen smak.

Scott Croyle er ansvarlig for designen på HTC One. Vi mener han har gjort en god jobb.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Innholdet i esken

HTC One har ikke noe tilbehør i esken bort sett fra det du kan regne som et minimum. Det vil si at du får med lader, USB-kabel, et sett enkle øreplugger med mikrofon på ledningen, og diverse dokumentasjon.