TestiPhone 6

iPhone 6 byr på topp ytelse i lekker innpakning

... og endelig dekker ikke tomlene en tredel av skjermen.

Design, skjerm og menyer

Helt siden første generasjon iPhone har det vært stor interesse rundt Apples telefoner. Årets iPhone 6 er ikke noe unntak, og vi reiste til London for å skaffe tak i et testeksemplar noen dager før de ellers er mulig å få tak i.

En helsprø lansering med vill jubel, klapping og U2 sier litt om galskapen. En uke senere ble den etterfulgt av 13 timer i kø sammen med andre mennesker som enten har veldig lyst på ny telefon, eller ser frem til mulighetene til å selge den. Samme hvor gode produkter konkurrentene har, er det foreløpig ingen av dem som klarer å lage helt den samme mengden oppstyr rundt én enkelt modell.

Velbygget mobiltelefon

Fortjener iPhone 6 all viraken? På designsiden er vi tilbøyelige til å si at den gjør det.

Industridesign er en ting Apple fortsatt kan veldig godt. De har levert noen av de mest slitesterke telefonene vi har brukt gjennom årene, og følelsen av å ha et produkt som virkelig føles velbygget mellom hendene er ganske viktig for mange. iPhone 6 leverer akkurat den følelsen. Den føles som ett solid stykke metall. Selv om metallet blir avbrutt av plastfelter oppe og nede merker man knapt overgangen mellom de ulike materialene.

En utstikkende kameralinse på baksiden er det eneste som bryter med Apples sedvanlige minimalistiske design. Bruddet er uansett ikke stort. Linsen stikker ut omtrent én millimeter. Det er for lite til å merke noe særlig til den lille tuten i daglig bruk, men når telefonen hviler med ryggen mot et bord, er det i realiteten bare et lite felt nederst på telefonen, og kameralinsen som er borti underlaget. Det er fint for metallfinishen på baksiden av telefonen, men sliter det ekstra på optikken? Vi håper ikke det, og vi får heller ikke noe skikkelig svar på dette før denne designen har vært på markedet en stund. Det hender seg forresten at tuten trekker med seg ting opp av lommene.

Baksiden er i metall og virker særdeles solid.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

iPhone 6 føles rett og slett som en velbygget mobil, som virker å tåle solide mengder slitasje. Hva den faktisk tåler av knall og fall er gjerne et helt annet regnestykke. Det ble lenge spekulert i at skjermen ville bli dekket av safirglass. Slik gikk det ikke. I stedet bruker Apple en ny type herdet glass, som skal være sterkere. Om det betyr færre knuste iPhone-er i året som kommer vil tiden vise.

Knallgod skjerm

Det avrundede skjermglasset blir en slags fortsettelse på rammen rundt telefonen. Designgrepet markedsføres ofte som 2,5D-glass, og det gir unektelig en mer eksklusiv følelse enn helt vanlig, flatt glass over skjermen.

Skjermen her er 4,7 tommer stor, og har en ganske uvanlig oppløsning på 1334 x 750 piksler. Det er noe over minstekravet for å kalle det en HD-skjerm, men tettheten mellom bildepunktene blir vesentlig lavere enn for tilsvarende produkter med full-HD-skjermer. Det er riktig nok ikke fryktelig mange produkter med samme skjermstørrelse og full-HD, men HTCs One (M7) er verdt å nevne.

Hvor merkbart dette er i praksis er vanskelig å si. Det er naturligvis målbart, og tar du på deg monokkelen for å finstudere skjermen vil du også se forskjeller i skarphet. Men i vanlig bruk, fra dag til dag, gir iPhone 6-skjermen både generell bildekvalitet og skarphet som holder. Mange vil mene at for en kostbar telefon som dette, burde også toppede spesifikasjoner være på plass. Samtidig er det stadig flere som ikke tar akkurat spesifikasjoner så høytidelig lenger. Når spesifikasjonskappløpet roer seg litt, handler stadig mer om brukeropplevelsen, og der har vi ikke noe å utsette på iPhone 6-skjermen.

Rask som et olja lyn

iOS 8 har fått seg noen små designendringer, men visuelt er det meste likt sammenliknet med forrige utgave.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

iOS8 er nytt med denne iPhone-varianten. Har du en iPhone fra før har du kanskje allerede rukket å stifte bekjentskap med Apples siste operativsystem. Som vanlig er menyflyten upåklagelig. Vi kan ikke erindre at Apple noen gang har sluppet en iPhone der iOS ikke har ytt sitt aller beste. At ytelsen kan svikte på aldrende telefoner som oppgraderes er en annen sak.

iOS 8 har fått en rekke nyheter, så som egen oversikt over batteriforbruk, og mulighet til å velge alternative tastaturløsninger. Begge deler ting vi kjenner godt fra Android-verden.

Men, Apple har en egen evne til å gjøre brukeropplevelsen polert. Vi opplever ganske ofte at Android-telefoner i de lavere prisklassene ikke gir en brukeropplevelse som henger helt på greip. Innimellom hender dette for toppmodellene også.

Å trekke menyen nedover for å søke har vært med i iOS lenge. Effekten som skyver menyen i bakgrunnen er derimot ny. Her har vi bare trukket skjermen delvis ned.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
To raske berøringer på hjemtasten flytter hele innholdet nedover på skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Apple, og i den senere tid også Microsoft, har vist at det er mulig å gi kompromissløs ytelse, uten nødvendigvis å vinne noen spesifikasjonskrig.

Gjennomførte effekter

Den samme ytelsen gjør seg gjeldende også i noen av de mer gjennomførte menyanimasjonene som dukker opp. Eksempelvis når du trekker app-ikonene nedover på skjermen for å få frem søkeboksen som lar deg finne enkeltapper, eller hva som helst annet. Funksjonen har vært med i iOS lenge, men den silkemyke overgangen der bakgrunnen gradvis går ut av fokus, til fordel for søkeboksen, er ny. Flere slike små detaljer gir iOS et nesten litt sukkertøyaktig ytre, som spiller fint sammen med det buede skjermglasset.

Vi klarer oss vanligvis godt uten staffasje som går på bekostning av brukervennlighet, men i tilfellet iPhone 6 og iOS 8 går den ikke i veien for stort.

Så til den gamle påstanden om at noe større enn fire tommers skjerm vil være umulig å nå. Android-leiren har løst, eller iallfall forsøkt å løse, dette for lenge siden. En variant vi ser ofte er tastaturer som kan krympes og flyttes til den ene siden av skjermen. Mange av disse fungerer greit, men de kan være kronglete å aktivere.

Genial enhåndsløsning

Måten Apple har valgt å løse dette på er smått genial. To små berøringer, ikke klikk, på hjemtasten flytter alt innholdet på skjermen nedover. Det gjelder uansett hvor du er i menysystemet, eller hvilken app du har åpen. Animasjonen er for det meste perfekt, men i noen apper ser vi av og til en liten, svart blinkende stripe mellom toppen av appen og menylinjen. Dette kan være noe som blir bedre for fremtidige oppdateringer av disse appene, men slik det står i dag skjemmer det løsningen en bitteliten anelse.

At løsningen er så enkel å aktivere, og at den virker uansett hva du jobber med, trumfer uansett den lille svakheten vi ser av og til. Å bruke fingeravtrykksensoren til dette er rett og slett en liten genistrek, helt på linje med Samsungs bruk av pulssensoren som utløserknapp for selfie-er. Begge deler er smart, ny bruk av eksisterende teknologi.

En ting vi ser av og til er at tastaturet ser ut til å endre størrelse. I noen tilfeller ser dette ut til å samsvare med passordinntasting, og vi er ikke sikre på om dette er en bug, eller et bevisst valg for å gjøre det enklere å taste passord. Stundom ser vi også at noen få apper ikke skjønner seg på skjermstørrelsen, og tilpasser seg litt dårlig, med relativt store åpne flater rundtom på skjermen.

Godkjenn apper med fingeravtrykket

Ellers er iOS stadig enkelt å bruke, og greit å ha med å gjøre i de fleste sammenhenger. Undertegnedes personlige kjepphest er at innstillingsmenyen snarest burde ryddes litt i. Den har sett omtrent lik ut gjennom en mengde iOS-oppdateringer, og er nå smekkfull av til dels rotete valg. Når det er sagt har de siste iOS-oppdateringene sørget for at man ikke behøver å oppsøke innstillingsmenyen så ofte.

Vi runder av første side med å nevne en av de virkelig store fordelene med nye iPhone 6 og iOS 8. Fingeravtrykket ditt er nå det eneste du trenger også når du laster ned apper fra App Store. Dermed er det slutt på å taste passordet hver bidige gang du skal laste ned en app, enten den er gratis eller koster penger.

Bli med videre til side to for å lese mer om apper og funksjoner på nye iPhone 6 »

Apple iPhone 6 64GB
9
Imponerende
Anbefalt

Apple iPhone 6 64GB

sitat"Brukeropplevelse og byggekvalitet helt i toppklasse"

Fordeler

 • Krysse av
  Meget god skjerm
 • Krysse av
  Ekstremt velbygget
 • Krysse av
  Fingeravtrykksleser erstatter passord
 • Krysse av
  Lynraske menyer
 • Krysse av
  God på basisfunksjoner
 • Krysse av
  Det meste av teknologi
 • Krysse av
  Godt kamera
 • Krysse av
  Lar deg filme timelapse-video

Ting å tenke på

 • Bytt
  Kan bare synkroniseres mot én PC av gangen
 • Bytt
  Ikke minnekortstøtte
 • Bytt
  Proprietær kabel
annonse
Apple iPhone 6 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no