Tek.no

Sniktitt LG G4

Vi har prøvd LGs nye toppmodell med bakside i skinn

Satser friskt med et enda bedre mobilkamera.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
28 Apr 2015 21:26

Tek.no/London: Teknolanseringer har som som regel en noenlunde vant dramaturgi. Den karismatiske verten, etterfølges av den litt keitete toppsjefen som viser frem produktet i noen obligatoriske sekunder, før en endeløs rekke av gjester og demonstrasjoner tar over scenen. Kveldens G4-lansering fra LG her i London føltes uvanlig forsiktig, og tiden ble delt likt mellom reklamesnutter og tre talere.

Tiden talerne brukte gikk for en stor del med til å si at LG G4 ikke er en kald og hard metallklump. LGs nye toppmodell er bygget i plast, glass og, avhengig av variant, kan den være dekket av skinn på baksiden.

Ligger godt i hånden

Etter presentasjonen kom vi opp til demorommet i den gamle kirken LG lanserte G4 i. Her var telefonen utstilt sammen med nettopp kalde, harde metallklumper, i form av Samsungs Galaxy S6 og Apples iPhone 6. Ikke uvanlig, når forskjeller skal demonstreres. Men noen følelse av den skinnkledte baksiden var det ikke mulig å få med utstillingsmodellene. Vi er vant til at nye toppmodeller er godt fortøyd i innretninger som kan ule, men dingsbomsen som var limt fast på baksiden av G4 var blant de største i sitt slag vi har sett.

Etter noen øyeblikk får vi klemme litt på en G4 uten fortøyning til bordene foran oss. Telefonen ser kanskje ikke like tynn ut som Galaxy S6 eller iPhone 6 ved første øyekast, men hvordan føles den i hånden? Slett ikke så verst, faktisk. Ut fra bildene vi har sett i forkant av lanseringen, var vi usikre på om den kanskje føltes litt tykk, eller hvor godt skinnet ville sitte på. Telefonen ligger greit i hånden, den føles mindre enn den faktisk er, og den er ikke glatt. Noen antydninger til at skinnet er et dårlig materialvalg merker vi ikke.

Telefonen er utstyrt med en ny skjerm, som er mange prosent bedre enn den vi så i LG G3. Det er den på tvers av en hel rekke målepunkter, ifølge LG. Selskapet kaller skjermen Quantum IPS, som er en annen måte å si at kvanteprikkene vi kjenner fra TV-er og en og annen mobiltelefon nå er å finne også i LGs mobilskjermer. Kort fortalt er den lysere uten å kreve mer strøm.

Les mer om quantum dot-teknologien i denne guiden (Ekstra)

Andrew Coughlin leder LGs mobildivisjon i Storbritannia, og var hovedpresentøren under ettermiddagens lansering. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Igjen er det en høyoppløst 1440p-skjerm LG har bygget inn, men i G4 føles skjermen likevel skarpere enn i forrige generasjon toppmodell.

Bak skjermen sitter det et batteri på 3 000 mAh, minnekortplass og SIM-plass. Alt dette ligger under det avtagbare bakdekselet. Spesielt minnekortplassen ble gjort til et poeng flere ganger i LGs presentasjon. Det kanskje viktigste stedet de snakket om det, handlet om kameraet. Her har nemlig LG gjort spennende ting siden sist.

Stor kameraoppgradering

Kameraappen gir nå langt flere muligheter enn den gjorde før. Manuelt valg av ISO og lukkertid er kjekt å ha, og RAW-filer er supre om man trenger å flikke på noe. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Siden G2 har LG satset hardt på kameraet i telefonene sine. Strategien har langt på vei lykkes. LGs mobilkamera er blant de beste i verden, og da vi lot leserne velge de beste bildene i en stor test, var det LGs G Flex 2 som hadde tatt dem.

I G4 flyttes ambisjonene enda et steg opp. Selskapet skryter av forbedret bildestabilisering og forbedret optikk. Bildebrikken har dessuten blitt større. Vel og bra, tenker vi, om enn akkurat det samme som fortelles fra slike scener flere ganger i året.

Da blir det noen hakk mer interessant når LG begynner å snakke app. Selskapets nye fotoapp er nemlig ganske så kapabel. Her kan bildene lagres i såkalt RAW-format, som gjør det enklere å redigere dem i etterkant. RAW-filene blir imidlertid svært store, og dermed kan du få god bruk for minnekortplassen. Her kan du stille manuelt på både ISO og lukkertid også. Inntil 30 sekunder kunne vi holde kameraet åpent. Mer enn nok til å ta tøffe bilder i elendig lys.

Et eget fargespektrometer har fått plass ved siden av LED-blitsen på baksiden. Det skal gi telefonen et forsprang når automatikken skal sørge for riktig fargegjengivelse.

Til sammen høres appen ut som en gavepakke til den kreative mobilfotografen. Vi fikk en smak på hva god programvare kunne gjøre med midt-på-treet-maskinvare da vi testet Microsofts Lumia 640. Hva skjer når den samme gode programvaren kobles sammen med maskinvare helt i toppklasse? Det kan sannsynligvis LGs G4 si noe om når den kommer.

Også Huaweis nye toppmodell, P8, har liknende kamerafunksjonalitet. Men her gjøres fortsatt mye av automatikken, og du får ikke velge alle bildets egenskaper selv, slik Lumia-modellene og nye G4 tillater.

Raske og intuitive menyer

Slik ser menyene i LG G4 ut. Til høyre ser du eksempler på smarte meldinger telefonen kan sende deg. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

LG kjører sine egne menyer oppå Android 5. Menyene skal ha blitt ytterligere forenklet siden forrige toppmodell, men i praksis føles de svært like. Det er fortsatt et menysystem bygget opp av rektangler og sirkler, med en design dominert av lyse pastellfarger.

Telefonen kan fortelle deg om mye forskjellig gjennom smarte lapper som dukker opp fra tid til annen. Det kan handle om alt fra tilbud som følger med, så som 100 gigabyte gratis skylagring hos Google, til apper som har brukt mye strøm uten at du har brukt dem til noe.

Menyene oppleves som svært kvikke. Nevneverdige forsinkelser oppsto ikke da vi bladde rundt i telefonen.

Hva er galt med Snapdragon 810?

Her er det på sin plass å nevne en liten særegenhet for LG G4. Den kjører nemlig Qualcomms Snapdragon 808-brikke med seks prosessorkjerner. Det står i skarp kontrast til selskapets egen G Flex 2, som kjører den åttekjernede Snapdragon 810-brikken, en systembrikke som skal være vesentlig raskere enn Snapdragon 808. Samtidig har vi opplevd at telefoner med Snapdragon 810 ikke føles like raske som Google og Motorolas Nexus 6, med en eldre Snapdragon 805-brikke.

Selv om LG G4 har 5,5 tommer stor skjerm, føles den mer kompakt i hånden. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Stadig kan du dobbeltappe for å aktivere skjermen på LGs telefoner. Under finner du en låseskjerm som gradvis avslører innholdet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Da ryktene gikk som hetest om at heller ikke Samsung ville bruke Snapdragon 810 i sin toppmodell, Galaxy S6, gikk Qualcomm til det noe uvanlige skritt å publisere en pressemelding om hvilke produkter brikkene deres ville dukke opp i. Det er vanskelig å si hvorfor LG slipper en toppmodell med det som skal være en tregere, sekskjernet, systembrikke enn de kjører i den mer «eksperimentelle» G Flex 2-modellen, men Snapdragon 810 ser iallfall ikke ut til å være mobilprodusentenes favorittbrikke for tiden.

Fortsatt en del usikkert om G4

Det er kanskje spesielt kameraet som er spennende i LG G4, men resten av telefonen skal også bli et spennende stykke teknologi å sette opp mot markedets eksisterende toppmodeller.

Foreløpig er mye av det praktiske rundt LG G4 uklart. Pris er ikke satt, og nøyaktig dato for tilgjengelighet er heller ikke klar ennå. Alt vi får vite er at telefonen skal være tilgjengelig i seks ulike versjoner før sommeren. Der inngår de to skinnkledte variantene, i svart og brunt.

Vi gjør oppmerksom på at reise og opphold til London ble betalt av LG.

Les også resultatet av vår store blindtest av kameramobiler, eller ta en tur til blindtesten og avlegg din stemme.

Les også
Dette skal være verdens mest bråkete (!) mobil
Les også
LG lanserer to nye G4-modeller
annonse

Les også