Til hovedinnhold

Dette kan være Sonys nye gigantmobil

Mobilprodusenten innkaller til mystisk lansering i juli.

Slik ser invitasjonen som har blitt sendt til flere redaksjoner ut.Foto: Sony
Dagens Xperia Z er både vanntett og rask. Nå kan det være duket for en langt større oppfølger.Foto: Sony

2013 har vært et godt år for mobile produkter fra Sony. Elektronikkprodusenten startet året friskt ved å vise frem den vanntette toppmodellen Xperia Z under årets CES-messe. Nå kan det se ut til at en av Sonys største mobilslagere dukker opp i en mye større versjon.

Ryktene om Xperia Z Ultra har nemlig gått en liten stund, og nå skal invitasjonene til en lansering i Paris ha blitt sendt ut.

Les også: Test av Sony Xperia Z

En «stor overraskelse»

På innkallingen omtaler Sony en «stor overraskelse». Hvis ryktene stemmer blir det ingen liten telefon Sony lanserer 4. juli. Xperia Z Ultra er nemlig ventet å ha en full-HD-skjerm på hele 6,44 tommer.

Akkurat som mange av dagens Xperia-modeller er den nye modellen ventet å bli vanntett. Akkurat som for dagens to Z-modeller, telefonen og nettbrettet Xperia Tablet Z, er dette alt annet enn pinglete saker.

Systembrikken skal komme fra Qualcomm, akkurat som for dagens modell. I Ultra-versjonen vil den, ifølge ryktene, være oppgradert til den heftigste varianten i siste generasjon, altså Snapdragon 800. Det betyr betydelig kvassere prosessorkjerner og grafikkprosessor enn dagens Xperia Z har, og også mer futt enn Snapdragon 600-brikkene i Samsung Galaxy S4 og HTC One kan gi.

Ny skjermteknologi?

Nå bør du muligens ha en klype salt tilgjengelig. Ifølge de samme ryktene skal Sony nemlig putte inn helt ny skjermteknologi i Xperia Z Ultra.

Teknologien heter "Triluminos", og baserer seg på nanoteknologi.

Enkelt forklart er LCD-skjermer todelte. Et fosfordekket baklys gir fra seg hvitt lys, som filtreres gjennom lommer med flytende krystaller. Lommene utgjør underpiksler, og tre og tre danner hver piksel på skjermen.

Krystallene blokkerer altså ute lys av andre farger enn det som skal vises. Ulempen med dagens løsning er at baklyset er relativt jevnt fordelt på tvers av fargene i spekteret, og de flytende krystallene som brukes i dagens LCD-skjermer sliter med å blokkere ute lys i farger som grenser opp mot det de skal vise.

Baklys med renere farger

Det er her Triluminos-teknologien skal gjøre underverker. Såkalte kvanteprikker (quantum dot), eller nanokrystaller, har den egenskapen at de kan motta lys av én farge, og så videresende det i en helt annen farge. Hvilken farge kvanteprikkene sender videre avhenger av størrelsen på selve prikken.

Triluminos-skjermene skal ha et blått baklys som sender lyset gjennom røde og grønne kvanteprikker. Resultatet blir fortsatt hvitt lys, men hvitt lys som er sterkere for akkurat fargene rødt, grønt og blått. Dermed inneholder lyset færre farger som grenser opp mot de rene fargene som aller helst skal slippe gjennom skjermen og bli til bildene som du ser.

Uansett om det blir en av disse nye nanoskjermene som dukker opp i neste Sony-modell eller ei – Triluminos er ikke science fiction og ville rykter. Sony lanserte TV-skjermer basert på teknologien under årets CES-messe i Las Vegas.

Les også: Sony viser frem ny 4K- og Triluminos-TV-er (Hardware.no)

Samsungs Galaxy Note-serie har banet veien for gigantmobilene. Nå ser det ut til at flere produsenter adopterer den digitale skjermpennen.Foto: Samsung

Får penn?

Sony-invitasjonen som nå er lagt ut på nett viser dessuten håndskrift og det som ser ut som en svært tynn penn. Dermed er det mye som tyder på at den nye modellen vil komme med en eller annen form for digital penn, omtrent slik som Samsungs Galaxy Note-modeller.

Hvis det blir tilfellet er ikke Sony alene om å forsøke å kopiere Samsungs Galaxy Note-konsept. Det er ikke mange dagene siden Asus viste frem sin FonePad Note på årets Computex-messe i Taipei.

Innkallingen viser også tilsynelatende siden på en en ny Xperia Z-modell. Øverst har den det som ser ut som en hodetelefoninngang som ikke er dekket av noen luke. Siden ryktene vil ha det til at telefonen er vanntett, håper vi det dreier seg om en vanntett kontakt, slik som Samsung har puttet inn i sin Galaxy S4 Active. Det betyr at du kan bruke hodetelefoner med kabel, uten at telefonen blir sårbar for norsk regnvær.

Ikke vanntett, men vannavstøtende?

Nettstedet Phonearena.com spekulerer også litt i at Xperia Z Ultra kan få vannavstøttende nanobelegg, slik som flere av Motorolas modeller har hatt.

Ved siden av dette vil telefonen få 16 gigabyte innebygget lagring, som kan utvides ved hjelp av minnekort. Operativsystemet er ventet å bli Android 4.2.2. På kamerafronten ser det ut til at Sony går noe ned i oppløsning med Ultra-versjonen av Xperia Z. Telefonen skal knipse bilder med 8 megapikslers oppløsning.

Foreløpig har vi ikke hørt noe fra Sonys mobildivisjon her i Norge.

Sliter du med å velge blant årets toppmodeller? Gå til guiden for å få hjelp til å velge.

(Kilder: phonearena.com, slashgear.com, nature.com)

Mer om
annonse