Tek.no

Sniktitt Marshall London

Dette skal være verdens mest bråkete (!) mobil

Forsterkerprodusenten Marshall har lansert telefon, og vi har prøvekjørt.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
16 Juli 2015 20:45

Tek.no / London: Det er ikke hver dag det dukker opp helt nye mobilprodusenter, men i dag er en slik dag. Marshall er kjent for å lage digre gitarforsterkere, av typen du gjerne ser på konsertscener rundt omkring i verden. De siste årene har de også solgt hodetelefoner, men i dag lanserte de sin første mobiltelefon her i London.

Telefonen har så langt knapt vært synlig på ryktebørsen, og det var dermed høyst usikkert hva vi ville få se da vi reiste avgårde. Men i invitasjonen sin lovte Marshall at dette skulle være the «world's loudest smartphone» - verdens mest høylydte eller bråkete mobiltelefon, altså. Påstanden er mildt sagt uvanlig, så vi ble nysgjerrige.

Da vi ankom selskapets lansering her i London ble det raskt klart at Marshalls uttrykk er bittelitt annerledes enn de andre mobilprodusentenes. En kirke var kledt opp til rockekonsert, og pauseinnslagene ble besørget av bandmedlemmer fra legendariske rockeband. Kelnerne bar rundt på pølser og Jack Daniels. Rockeimaget var komplett. Men hva med telefonen?

Nylig relanserte også Commodore merkevaren sin med en ny telefon. Les mer om Commodore PET i denne artikkelen »

Kjører nesten grunnleggende Android

Om ikke telefonen er verdens mest bråkete, så var i hvert fall lanseringen den mest bråkete vi har vært på så langt. Enkelte vil muligens kjenne igjen denne herren.

Dette er strengt tatt ikke Marshalls eget produkt. De samarbeider med svenske Zound Industries som produserer telefonen, og allerede står for de Marshall-merkede hodetelefonene og høyttalerne.

På scenen forklarte de at de ikke ønsket å hente en allerede utformet kinesisk modell til Europa, men i stedet lage en helt egen som skilte seg ut. Det er et kjent faktum at telefoner i dag ofte er forholdsvis like hverandre. Teknologien er ofte ganske lik, ettersom den kommer fra relativt få leverandører, og menyene bærer stort sett preg av at de kommer fra Google enten det er lagt på egne løsninger som Sense og Touch Wiz etterpå eller ei.

Akkurat på menyene har Marshall og Zound valgt å ikke tøye strikken så langt. Det du ser er mer eller mindre grunnleggende Android, med et par Marshall-stilede ikoner. Telefonen virket svært rask i bruk, med unntak for et par av appene som ikke oppførte seg helt etter boka. Men alt i alt virket telefonen svært stabil og grei for de fleste ting da vi fikk prøve den, så her virker det som om det bare er finpussen som står igjen.

Svært spesiell lyddel

Før vi kan se på hvilke apper som følger med, må vi ta en liten titt på maskinvaren. For en del av appene her ville rett og slett ikke vært mulige uten en del av den.

Produsenten har nemlig puttet inn en lydbrikke fra Wolfson i telefonen, og denne kan levere to samtidige lydstrømmer, men den kan også gjøre stereoopptak fra to kilder. Telefonen er nemlig utstyrt med to separate minijack-tilkoblinger. For å styre lyden har de (naturligvis) puttet inn en forkrommet skruknott.

På toppen har telefonen en egen Marshall-knapp som leder til lydfunksjonene, og to minijacktilkoblinger for hodetelefoner eller stereomikrofoner.

Rundt skjermen har den to kraftige stereohøyttalere, som hørtes ut til å kunne gå HTCs One-modeller i næringen. Dette er per i dag noen av de mest «bråkete» telefonene på markedet. Men det ble for mye støy rundt lanseringsområdet til at vi kunne vurdere om London faktisk spilte høyere, og kanskje levde opp til påstanden om å være verdens mest bråkete.

Lydløsningen som er valgt her gjør at Marshall for eksempel kan utstyre telefonen med en app som kan legge lag på lag på lag og loope lydene du tar opp. Tenk sceneshowet til Jarle Bernhoft.

Vær DJ eller lag musikk

Slik ser telefonen ut på baksiden.

En annen variant som kommer, er en DJ-applikasjon. Vi har sett DJ-apper før, og de har sjelden innfridd, eller i det hele tatt hatt særlig nyttig funksjonalitet. Vi fikk ikke prøvd appen her, men det at du kan koble til anlegget på den ene kontakten gjør at du kan overlappe lyd ved bruk av hodetelefoner ved siden av. Hvor mange som kommer til å ønske å gjøre dette er det store spørsmålet, men funksjonaliteten er i hvert fall ikke en vi støter på ofte.

Det hører til at produsenten også la vekt på at Android nå er i ferd med å få langt bedre støtte både for såkalt «low latency sound», altså lyd med lite forsinkelse. Dette er nødvendig for å kunne bruke plattformen til musikkproduksjon. Denne egenskapen har Apples iOS hatt lenge, og det er en av årsakene til at det finnes et vell av ulikt opptaksutstyr og instrumenter som kan kobles til i-dingsene.

Det som nok folk definitivt kan finne nytte i, er muligheten til å bruke to samtidige hodetelefoner med separat volumkontroll. Deling av ett enkelt sett øreplugger, dårlige y-ledd og uenighet om volum er altså ikke aktuelt med denne telefonen.

Litt uventet innmat

Volumstyringen er det et eget hjul som tar seg av.

Dette er altså faktisk en ganske annerledes telefon enn vi vanligvis støter på. Men hva med innmaten? Den 4,7 tommer store skjermen med 720p-oppløsning er en ålreit begynnelse. Den gir god bildekvalitet, og vi føler ikke at vi savner høyere oppløsninger i denne størrelsen.

Valget en del kanskje vil klø seg litt i hodet over, for en såpass unik telefon som dette, er Snapdragon 410-brikken. En brikke vi vet kan være svært kapabel, men som vi vanligvis ser i telefoner til en brøkdel av hva Marshall London vil koste. Hva det vil bety for ytelsen over tid er usikkert. Vi fikk demonstrert telefonen med racingspill av nyere dato, og observerte ikke hakking eller andre problemer i den korte perioden vi brukte den.

Egne musikkapper hører til. Her er en app som lar deg loope lyder du tar opp før telefonen spiller dem av i lag. En lettversjon av det Jarle Bernhoft er kjent for å gjøre på scenen.

Like fullt vil nok telefoner med sterkere innmat kunne håndtere spillene som kommer en del lenger frem enn denne kan.

Designmessig er dette umiskjenlig Marshall. Fra baksiden minner den litt om en sceneforsterker som har krympet i vask. Her er det ruglete svart plast som gjelder, med hvite aksenter, og naturligvis - Marshall-navnet i den kjente skrifttypen som de fleste konsertgjengere kjenner.

Kommer til Norge i august

Telefonen kommer til Norden tidlig i August, og i Norge har Marshall planer om å promotere den på Jernbanetorget og senere under Øya-festivalen i Oslo. Dette gjør de ved å kjøre rundt en diger gammel toetasjers London-buss. Den klassiske Routemasteren er malt om i svart, og da vi fikk se den var den full av høyttalere.

Testbilde tatt med Marshall London.

Telefonen vil selges gjennom NetComs kanaler i Norge, ettersom morselskapet, TeliaSonera, er deleier i Zound. Prisen vil ligge på rundt 5000 kroner på det norske markedet.

Det er en voksen pris for en ny telefon, fra en ny mobilprodusent, og den er attpåtil svært uvanlig vektet i sine prioriteringer. Her har pengene tilsynelatende i langt større grad gått til lyddelen enn til en del av den øvrige innmaten. Dermed er spørsmålet om mobilkjøperne faktisk er enige i den prioriteringen.

Zound-sjefen, Konrad Bergstrøm, var i hvert fall sikker i sin sak, der han fra scenen viste kart over mobilhistorien, med Apples iPhone som et naturlig stoppested. Og ... muligens Marshall. Vi skal ikke gjengi akkurat hva som ble sagt, men han avsluttet sin tid på scenen med en svært fargerik påstand om at de store produsentene burde passe seg.

Vi gjør oppmerksom på at reise og opphold til London ble betalt av Marshall.

Også Nokia er på vei tilbake til mobilmarkedet. Riktig nok ikke før mot slutten av neste år. Det kan du lese mer om i denne artikkelen »

Les også
Marshall London: Når musikk er det viktigste i verden
Les også
Disse sakene fra i sommer bør du få med deg
Les også
Nei, dette er ikke en NAS
Les også
Vi har prøvd LGs nye toppmodell med bakside i skinn
Les også
HTC Re: HTCs lille kameraperiskop er et fantastisk leketøy
Les også
Selskap til himmels på helt ny satellittstrategi
annonse

Les også