Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestBlindtest av kameratelefoner

Hvilken av disse tar best bilder?

Vi satte ti kameratelefoner i stativ, og du velger den beste.

Introduksjon

Siden mobilene sluttet å bli levert i kofferter, eller ferdig bygget inn i biler, har de kommet med stadig flere funksjoner. Kameraet gjorde forholdsvis tidlig inntog, og etter mange år med øyne på baksiden av telefonene våre, har kvaliteten nå blitt så god at mange klarer seg med mobilen som eneste kamera.

Men hvilken telefon tar de beste bildene? Spørsmålet dukker opp igjen og igjen. Denne gangen ønsker vi at du som leser oss skal være med på å besvare det spørsmålet.

På neste side får du se seks bildeserier, fra ti forskjellige telefoner. Du kan velge hvilke bilder du synes ser best ut, og til slutt får du vite hvilke telefoner som har tatt bildene.

Et vanskelig spørsmål å besvare

Stativet er klart og ti forskjellige telefoner er ladet for anledningen. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvilken mobil som tar best bilder er et vanskelig spørsmål å besvare. Ulik optikk, ulike bildebrikker, ulik programvare som etterbehandler bildene. Forskjellene fra mobiltelefon til mobiltelefon er mange. Det er heller ikke lett å garantere kliss like forhold for hvert av kameraene.

Man kan satse på kontrollerte forhold, med styring av lys og alle faktorer rundt telefonen. Men hvor relevante blir resultatene for det plutselige øyeblikksbildet som skal fanges?

I denne testen har vi forsøkt å unngå å detaljstyre omgivelsene for mye. For å holde litt kontroll på variablene har vi likevel tatt hovedtyngden av bilder fra stativ.

Vi tok flere forskjellige typer bilder. Landskapsbilder, bilde av tagging på vegg, makrobilder og skumringsbilder. Samtlige ble tatt med selvutløser og stativ. I tillegg tok vi ett bilde i ganske sen skumring med håndholdt mobil. Her tok vi minst tre bilder med hver telefon, til det så ut som om vi hadde fått noe fornuftig. Vi plukket det beste blinkskuddet fra hver.

Helt til sist tok vi et håndholdt portrettbilde innendørs, i middels god belysning. Her fikk alle telefonene styre om blitsen skulle fyre på egen hånd. En ulempe vi av og til er borti er at telefonene nekter å aktivere blitsen på egen hånd i for dårlig lys, slik at nærbilder som kunne blitt bra blir dårlige. Svært få av telefonene i testen aktiverte blitsen under denne siste øvelsen, og de fleste slapp greit unna med det.

Telefonene som er med i testen:

Det er verdt å merke seg at Lumia 830 ble brukt med siste prøveutgave av Windows 10 installert. Den kjørte altså uferdig programvare under testen. Vi så likevel ikke noe som tydet på at telefonen leverte dårligere bilder enn vi er vant til. I denne testen gjør dessuten Xperia Z3 Compact dobbel tjeneste, ettersom den har samme kamerabrikke, optikk og innmat som den ordinære Xperia Z3-modellen.

Ellers vil utsnitt og siktepunkt være litt forskjellige fra mobil til mobil. Med ulik optikk og grad av vidvinkel på hver telefon, er det vanskelig å unngå helt, og en av årsakene til at vi tok flere grupper bilder.

På neste side kan du selv plukke de beste bildene, og finne din vinner av kameratelefonene.

Velg din beste kameratelefon

Vi har tatt seks bildeserier med ti telefoner. Her ønsker vi at nettopp du skal være med å vurdere resultatet. Så finn frem monoklene, og bla deg gjennom seriene. Klikk på bildene for å se dem i stor utgave.

Hvilken telefon som har tatt de forskjellige bildene er skjult, til du eventuelt viser fasit med knappen nederst.

Bildene er tatt fra samme posisjon, men på grunn av ulik størrelse på telefonene, og ulik optikk i kameraene, blir bildene likevel ikke helt like. Derfor er det kameraets evner til å fange et fokusert og skarpt bilde, med minst mulig støy som er viktig når du skal velge bilde, og ikke utsnittet som er valgt.

Telefonene er satt i full auto, og velger selv om de vil aktivere HDR-funksjonalitet underveis. De vil eksponere litt ulikt basert på hva som er foran linsen, og vi har forsøkt å ikke få så store variasjoner i lys der mobilkameraet har fokusert. Likevel er det variasjoner i noen av bildene, og det viktigste blir dermed summen av alle valgene du gjør underveis. I etterkant kan det likevel være fornuftig å aktivere fasiten, i tilfelle noen av situasjonene vi har fotografert ikke er så relevante for akkurat din bruk av mobilkamera.

Valgomaten viser deg hvilken telefon du har likt best, og oppsummerer også hvilken telefon som har blitt valgt flest ganger av de andre leserne.

På neste side ser du hvordan det gikk da redaksjonen gikk gjennom valgomaten.

Våre vinnere

I løpet av neste uke gjør vi opp status for hvilken telefon som har fått flest stemmer. I forkant av publiseringen har vi brukt den samme valgomaten internt i redaksjonen, og det er spesielt tre telefoner som skiller seg ut.

Billigst og best

Nokia Lumia 830 er ganske rimelig å kjøpe, og kan hamle opp med de heftigste på kamerakvalitet. Foto: Microsoft

Microsofts Lumia 830 var øverst på manges lister. Det er på en måte overraskende, ettersom dette er en av de billigste telefonene som er med i testen. Med en prislapp på 2600 kroner koster den ned mot en tredel av det de heftigste modellene i testen gjør.

Her er det også viktig å få med de mange mulighetene kameraappen som følger med Lumia-telefoner har. På grunn av avanserte innstillinger som er tilgjengelig på en enkel måte, kan du ta spennende og kreative bilder med selv noen av de billigste Lumia-modellene. I kombinasjon med god optikk og en ålreit kamerasensor blir altså resultatene imponerende.

Det synes vi kanskje er ekstra morsomt fordi Microsoft hevdet at nettopp Lumia 830 skulle være en rimelig konkurrent til flaggskipene fra Samsung og Apple ved lansering. Ved lanseringer dukker det som regel opp mange hårete påstander av denne typen, og vi følte oss ikke helt sikre på at Microsoft ville ha sine ord i behold ved en praktisk test. Nå vet vi at lanseringssuperlativene denne gangen var helt på sin plass.

LG i toppen med to

LG har satset tungt på kamera i de siste generasjonene av toppmodellene sine. Det merkes på G3 og G Flex 2. Foto: LG

De to andre telefonene som skiller seg ut er det LG som står bak. LGs snart pensjonerte flaggskip, G3, og den litt spesielle G Flex 2, ble valgt av flere. I praksis er kameraene i disse telefonene svært like, med lynrask autofokus hjulpet av en lasersensor, og meget god ytelse når lyset begynner å bli litt vanskelig. Oppløsningen er også den samme, med 13 megapiksler.

De fleste som hadde én av de to modellene som vinner, hadde den andre LG-telefonen på andreplass.

Det er verdt å få med seg at LG slipper en ny toppmodell om en ukes tid, og her har kameraet fått mye av fokuset i forkant.

Felles for alle tre, er at de utmerker seg med god fargegjengivelse. Ingen av dem blåser fargene for langt ut, eller henfaller til ISO-verdier som gjør støyen i bildene så altfor synlig. Vi ser heller ikke påfallende mengder etterbehandling fra noen av dem. Men det er verdt å nevne at Lumia 830 innimellom overoppskarper bildet litt, slik at det oppstår tynne, hvite linjer rundt kontrastene i bildet. Så lite merkbart som dette er, blir det likevel flisespikkeri.

Svindyre og middels?

Samsungs Galaxy Note Edge og Galaxy S6 Edge dukket opp i toppen én gang hver. Apples iPhone 6 Plus dukket også opp i ett resultat. Det er likevel påfallende at ingen av de dyreste telefonene i testen ser ut til å gjøre det særlig skarpt. Til det er rett og slett telefonene fra Microsoft og LG for gode.

HTCs One M9 sliter med fokus og skarphet på en del av bildene, til tross for at vårt eksemplar er oppdatert til nyeste programvare, der kameraet skal ha blitt forbedret. Vi registrerer også at Motorolas Nexus 6 som regel tar forholdsvis skarpe bilder, men de blir likevel ofte ganske mørke. Øker vi lysstyrken i bildene i programvare etterpå kommer den samme støyen frem som vi har sett i noen av de andre bildene som var lysere i utgangspunktet. Her handler en del om hvordan kameraet har stilt seg på automatikk.

Både Galaxy S6 og iPhone 6 Plus er svært kompetente telefoner når du skal ta bilder etter pek-og-skyt-metoden. I vanskelig lys kan begge modellene gi imponerende bildekvalitet. Dette blir altså en test som ser litt ut over bare den typen bruk, og det er mulig at det gir disse to modellene en liten ulempe. Det er også vanskelig å garantere like vilkår for telefoner med så ulik optikk og vidvinkel.

Vi kommer tilbake med resultatene fra lesernes avstemming i en senere artikkel.

Les også
Billigtelefonen kan noe de svindyre ikke kan
Les også
Leserne har kåret den beste kameratelefonen
annonse