Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMicrosoft Lumia 640 LTE

Ferdig snakka: Du får ikke mer mobil for 1500 kroner

Microsoft har sluppet årets beste mobilkompromiss.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Introduksjon

Det er ikke lenge siden Microsoft begynte å stemple sitt eget navn på Lumia-modellene. Første Lumia ut med logoen ga ikke det beste inntrykket, men nå er det en ny dag, og en ny Lumia. Vi hilste først på Lumia 640 under Mobile World Congress for en drøy måned siden, og nå har den kommet inn til test.

Lumia 640 er ingen dyr telefon. I skrivende stund ligger de fleste prisene mellom 1400 og 1500 kroner. Det er nesten mistenkelig billig. Det er ikke mange telefoner som byr på en virkelig god brukeropplevelse i denne prisklassen. Likevel var det nettopp inntrykket av en helstøpt telefon uten tydelige svakheter vi tok med oss etter å ha prøvekjørt den i Barcelona.

Etter noen dagers bruk har ikke dette inntrykket bare holdt, det har blitt forsterket. At Microsoft har klart å lage så mye telefon for så lite penger grenser til alkymi.

Den første telefonen med Microsoft-stempelet på hadde tydelige svakheter som ikke nødvendigvis kom av prisen. For eksempel kraftig knirking og urent trav i programvaren. Ikke var den så fryktelig mye billigere enn Lumia 640 heller, med en prislapp på omtrent tusen kroner. For Lumia 640s del er det altså helt omvendt.

Kunne kostet dobbelt så mye

Telefonen er bygget i plast, men denne gangen har Microsoft tatt en ganske drøy avstikker fra plastkonstruksjonene vi har sett i billigmodellene før. Vårt testeksemplar kommer med et blått deksel som har et tykt lag klarlakk over. Dermed får de ulike delene av telefonen litt forskjellige nyanser, avhengig av vinkler og hvordan lyset faller på overflaten.

Dette er sannsynligvis den mest iøynefallende og spennende designen vi har sett på en mobiltelefon i denne prisklassen. En design som like godt kunne prydet en dobbelt så dyr telefon.

Den knirker ikke. Den blir ikke like påfallende skitten av fingermerker som mange telefoner med blankt plastmateriale gjør. Den ser heller ikke ut til å være utsatt for småskader og skrap.

Den fem tommer store HD-skjermen har god bildekvalitet, og samler ikke for mye på fingeravtrykk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Både skjermen og det som foregår på den imponerer. En HD-skjerm i en telefon til 1400 kroner? Attpåtil en god HD-skjerm? Det er ikke hverdagskost, men det får vi her.

Windows Phone-menyene er kvikke, og har igjen fått seg noen små endringer, selv om Windows 10 ikke ligger så altfor langt unna på horisonten. Her er innstillingsmenyene forenklet med en ny kategorivisning, og den nye Lumia Camera-appen med tryllestav er også med. Tryllestaven er en nymotens auto-funksjon der både HDR-fotografering og flere andre teknikker automatisk benyttes for å bedre bildekvaliteten. Vi kommer nærmere tilbake til hvor godt dette fungerer på neste side.

Enkel og kjapp å bruke

Ellers er telefonen mer eller mindre som alle andre Windows-telefoner. Det er lett å finne frem her. En hjemmeskjerm med firkanter, kanskje bedre kjent som fliser, viser deg vei til appene du bruker mest. Noen av flisene er aktive og kan fortelle deg om ting som har skjedd siden sist.

På noen få områder avslører Windows Phone at det stadig er et litt ungt operativsystem. Blant annet når vi ser på varslingene i nedtrekksmenyen. Har du utvekslet meldinger via Facebook, for eksempel, er alle varslingene organisert i en kjempelang rullgardin nedover. Alle henger fast i hverandre, og avviser du én varsling avviser du alle andre av samme type.

Telefonens to eneste fysiske knapper er plassert på høyre langside. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Alt i alt er dette uansett flisespikkeri når opplevelsen av telefonen ellers er såpass god. Bli med oss til neste side, der vi går mer i detalj om funksjonene, og ser nærmere på bildekvaliteten fra kameraet.

Bli med til neste side for å se de svært imponerende kamerabildene fra Lumia 640 LTE.

Microsoft Lumia 640 LTE
9
Imponerende
Anbefalt

Microsoft Lumia 640 LTE

9
Imponerende
sitatDu får ikke mer mobil for 1500 kroner.

Fordeler

  • +
    God skjerm
  • +
    Fantastisk kamera
  • +
    Raske menyer
  • +
    God på det grunnleggende
  • +
    Plass for minnekort
  • +
    Det du trenger av teknologi
  • +
    Solid og fin design
  • +
    God på underholdning

Ting å tenke på

  • Litt liten tilgjengelig lagringsplass
  • Noen få nettsteder slår litt krøll på seg i nettleseren
  • Fortsatt litt magert apputvalg på Windows Phone

Lumia 640 LTE i detalj

Vi kan konstatere at Microsofts Lumia 640 LTE gjør et fabelaktig førsteinntrykk. Kanskje det beste inntrykket vi har fått fra noen telefon til under 2000 kroner. Men hva følger med, og hva kan du gjøre?

Sammenhengende økosystem fra billigste til dyreste Lumia

Nordensjef for mobiltelefoni hos Microsoft, Ossi Korpela, forklarte oss litt av strategien bak de mange Lumia-modellene. Foto: Per Häljestam

Ved overlevering av testeksemplaret fikk vi anledning til å spørre ut en svært tålmodig nordensjef for mobiltelefoner, Ossi Korpela, om strategien deres. Svaret hans var enkelt og greit at Microsoft tilstreber lik grunnfunksjonalitet på tvers av alle sine mobiler. Slik at enten mobilen koster 500 eller 5000 kroner skal den enkelt passe inn i det samme økosystemet av apper, nytte og fjernadministrasjon. I motsetning til for Android, og til dels iOS-enheter, der fragmentering gjør at forskjellige telefoner har vidt forskjellige funksjoner.

Vi ser poenget. Samtidig slår noen av de aller billigste Lumia-modellene oss som forsøk på å spare seg til fant. Teknisk sett er resonnementet riktig, men det er ikke alt som er billig man burde kjøpe. Lumia 640 LTE kan imidlertid være den perfekte måten å spare noen kroner, for du merker nesten aldri at dette er en billig telefon.

Våre få og små klager på Lumia 640

Lumia 535 og Lumia 640 LTE oppleves som natt og dag. Det skiller rundt 500 kroner mellom dem, men det er vel brukte penger dersom du ønsker en kapabel smarttelefon. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I testperioden er det et par ting vi har hatt å utsette på Lumia 640. Nettsurfing på fullstørrelse nettsider kunne gått kjappere, og en sjelden gang merker vi at nettsider ikke tegnes opp helt riktig. Her merker vi nok litt til at det ikke er den kraftigste innmaten som er plassert under skjermen. Nettsteder som enten har egen mobilutgave, eller tilpasser seg småskjermer, fungerer langt bedre i nettleseren på Lumia 640. Heldigvis er denne typen nettsteder hovedregelen i dag.

Det er rundt fire gigabyte tilgjengelig lagringsplass internt på telefonen når den er ny. Det er litt i minste laget, men kompenseres ved at den har plass for minnekort.

At innmaten tross alt har sine begrensninger gjør også at du ikke kan forvente å kjøre de aller heftigste spillene. Enklere spill kjører dog helt problemfritt på Lumia 640.

Og, skal vi være helt ærlige er det vel kanskje disse spillene som er de viktigste på en mobil, der det ofte handler mest om å slå ihjel tid mens man venter på noe.

Arbeidsjern

Til nytteformål får du som vanlig med et dugelig greit batteri av apper her. En fullverdig Office-pakke gir deg mulighet til å redigere det du måtte ha av dokumenter på farten. Løsningen er koblet opp mot Microsofts Office 365-løsning. Kjøper du en Lumia 640 før juni ble vi fortalt at telefonen automatisk aktiverer ett års gratis abonnement på tjenesten. Hundrelapper spart, og om du trenger det, en særdeles billig måte å skaffe seg både skytjenester og telefon på. Her er 1 TB skylagring i OneDrive inkludert, for å nevne noe.

Oppsett av så godt som alt av standardiserte e-postløsninger gjøres automatisk. Telefonen tilpasser selv hvor ofte den sjekker innboksene dine, basert på bruk og trafikk. Dermed kan den spare batteri ved å sjekke jobbinnboksen din sjeldnere på kveldstid, for eksempel. Mange telefoner har mulighet for å sette opp en manuelt styrt rushtid for dette, men det synes det ikke som om Lumia 640 har.

Integrasjon mot Googles e-post- og kalendertjenester hører også til. For en IT-avdeling skal det være like greit å håndtere Lumia 640 og andre Windows-telefoner, som det er å håndtere Windows-PC-er i nettverket.

En god underholder også

Til underholdning fungerer telefonen så godt som prikkfritt. Vi har allerede nevnt at de fleste enkle spill fungerer utmerket på Lumia 640. Den fem tommer store HD-skjermen gjør både spill og film til en fornøyelse.

Netflix fungerer helt utmerket på Lumia 640, og HD-skjermen egner seg utmerket til filmtitting. Ønsker du å titte på i fullskjerm sveiper du opp fra bunnen for å skjule snarveisfeltene. Foto: Skjermdump/Netflix

I Microsofts appbutikk glimrer HBO Nordic og Viaplay med sitt fravær, mens TV2 Sumo og Netflix er hjertelig til stede. Sistnevnte fungerer utmerket på telefonen.

Lyden telefonen leverer gjennom hodetelefonkontakten er upåklagelig, og den fungerer i det hele tatt godt som musikkspiller. Den vanlige musikkspilleren er grei nok, og er koblet opp mot Microsofts egen Xbox Live Music-tjeneste.

Her følger som vanlig MixRadio-appen med. Her kan du spille ferdiglagede spillelister, eller lage dine egne basert på et utvalg startlåter. Tjenesten er gratis, og tilbyr til og med nedlasting lokalt til telefonen. En svært enkel og fin måte å få med seg musikk på, om man for eksempel skal ut å fly.

MixRadio-appen har den siste tiden kunnet spille av eget, lokalt innhold også. I praksis fungerer den vel så godt som den vanlige musikkspilleren.

Denne telefonen har de vanlige Windows-snarveiene på skjermen, men du kan gjemme dem ved å sveipe opp fra bunnen. Nok et sveip henter frem igjen tastene. Dermed bestemmer du selv når du vil ha fullskjerm på telefonen.

Dette kunne vært et kritisk sted å oppleve tregheter eller annet trøbbel, men i testperioden har Lumia 640 alltid vært responsiv og rask på akkurat denne handlingen.

Noen skjermdumper fra Lumia 640. Helt til høyre er nettstedet The Verge som har slått krøll på seg i nettleseren. Det var imidlertid nesten kun her vi opplevde problemer med nettleseren. Foto: Finn Jarle Kvalheim

God på det grunnleggende

Microsofts Lumia 640 LTE har innebygget mikrofon som fjerner støy fra din ende av mobilsamtalen. Lyden under bruk er god, og den er mulig å stille forholdsvis høy. Skjermtastaturet er lett å bruke, og skulle du bomme på en tast eller to er ordboken som følger med her blant de bedre vi har vært borti. Den gjør som regel ikke hærverk på teksten vi forsøker å skrive, men retter i stedet nokså forutsigbart opp de små tastefeilene som dukker opp underveis.

Batteritiden er på det jevne. Bruker du telefonen mye må du lade hver natt. Bruker du den moderat til lite kan du slippe unna med lading annenhver dag.

En ting vi var bittelitt skeptiske til, var holdbarheten på designen. Blanke plastoverflater har det med å ikke være blanke så lenge om gangen. I løpet av uken vi har testet Lumia 640 har den skranglet rundt blant nøkler i lommen, og ved en anledning seilet avgårde på et flislagt gulv. Noen hårfine linjer i den blanke overflaten er alt vi ser av merker på telefonen. I praksis klarte den seg like greit gjennom strabasene som LGs G Flex 2, som skal ha selvreparerende lakk.

Fabelaktig kamera

For sine prispunkt har Lumia-modellene alltid hatt kamera helt i toppklasse. Lumia 640 er ikke noe unntak. Mye skyldes den fabelaktige appen Lumia Camera, som tidligere het Nokia Camera. Etter at Microsoft tok over Lumia-serien ble Nokias utmerkede kameraapp hovedkamera på Lumia-modellene.

Bedre kamera i en telefon til under 2000 kroner? Neppe. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Appen bidrar med haugevis av innstillingsmuligheter presentert på en helt utmerket måte. Her kan du manuelt sette fokusavstand, slik at telefonen treffer også i dårlig lys, eller om motivet er langt unna.

Alle innstillingene du trenger, i en intuitiv app. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Enten du har med deg stativ, eller lager et provisorisk stativ, kan du sette eksponeringstid manuelt på Lumia 640. Dermed åpner det seg store muligheter for kreativ fotografering, og resultatene blir slett ikke så verst. Dette er muligheter som hverken siste generasjon iPhone, Nexus eller Galaxy S6 byr på. Men du får det altså her, i en telefon til rundt 1400 kroner.

Blir det for mye støy på bildene kan du dessuten justere ned ISO-verdiene manuelt, og på den måten oppnå imponerende nattbilder.

Fyker du rundt med mobilen i hånden, slik de fleste av oss gjør, tar Lumia 640 gode bilder så lenge du har noenlunde greie mengder lys tilgjengelig. Vi imponeres av at den får til riktig eksponering selv når motivet er innhyllet i skygge, med flombelysning rundt det igjen. For mange mobilkamera ville dette vært kryptonitt.

Som mobilkamera bokser Lumia 640 mange prisklasser over sin egen. Microsoft synes altså å ta vare på den delen av Nokia-arven. Det liker vi.

Microsoft Lumia 640 LTE
9
Imponerende
Anbefalt

Microsoft Lumia 640 LTE

9
Imponerende
sitatDu får ikke mer mobil for 1500 kroner.

Fordeler

  • +
    God skjerm
  • +
    Fantastisk kamera
  • +
    Raske menyer
  • +
    God på det grunnleggende
  • +
    Plass for minnekort
  • +
    Det du trenger av teknologi
  • +
    Solid og fin design
  • +
    God på underholdning

Ting å tenke på

  • Litt liten tilgjengelig lagringsplass
  • Noen få nettsteder slår litt krøll på seg i nettleseren
  • Fortsatt litt magert apputvalg på Windows Phone

Konklusjon

Den fem tommer store HD-skjermen har god bildekvalitet, og samler ikke for mye på fingeravtrykk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det dukker stadig opp mobiltelefoner som byr på bakoversveis. Som regel koster disse over 5000 kroner. Microsofts Lumia 640 LTE er et forfriskende unntak fra denne hovedregelen. Den har en utsalgspris på drøye 1400 kroner, og leveres nesten helt uten svake sider. Tvert imot. Her får du en del egenskaper du må se langt etter i de aller heftigste telefonene til mellom 6000 og 11 000 kroner også.

God skjerm og rask telefon

Når så du sist en telefon med gjennomtenkt og lekker design laget for forsiktige budsjetter? Design er og blir en smakssak, og det er ikke sikkert alle liker designen Lumia 640 har, men det er i hvert fall tydelig at noen har tenkt en tanke eller to om estetikken her. Det er mer enn vi kan si for eksempel om Lumia 535.

Oppi det hele sitter en god HD-skjerm på fem tommer. Den er ørlite grann blass sammenliknet med de beste, men den er lysår foran de svakeste. Sammenlikningen er litt urettferdig. De beste skjermene sitter i telefoner som koster det dobbelte og mer til. Dette er med andre ord akseptabelt og vel så det.

Og slik fortsetter egentlig historien om Lumia 640 LTE. De raske menyene lar deg utføre oppgavene dine uten for mange stopp. Den leveres med et lite traktorlass programvare, som for en stor del er nyttig, enten det handler om gratis musikkstrømming eller kontorapplikasjoner som hjelper deg med presentasjonen på farten.

Rasende bra mobilkamera

Slike bilder er nær umulige å ta med de fleste Android- eller iOS-baserte telefoner. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hva med ett av mobilmarkedets beste kamera? Det får du nemlig i Lumia 640 LTE. La oss forklare hvorfor. Kamerabrikken i Lumia 640 er helt grei. Den er nok slett ikke den beste, men den er heller ikke dårlig. Koblet sammen med fantastisk programvare som gir deg alle valgmuligheter du kan tenke deg, er likevel rommet for kreativ fotografering voldsomt. Bekmørkt ute? Lag et provisorisk stativ, sett eksponeringstiden til fire sekunder og skru ned ISO-verdien så du ikke får for mye støy. Dette er umulig, eller vanskelig å få til med telefoner til mange ganger prisen. Lumia Camera-appen innbyr derimot til denne leken.

Når bildene telefonen tar på full automatikk blir gode, også under til dels vanskelige forhold, er det vanskelig å si noe annet enn at dette er ekstremt mye mobilkamera for pengene.

Vi har et par små innsigelser på Lumia 640. De aller mest krevende appene kunne gått litt raskere. Vi kunne tenkt oss litt mer ledig intern lagring. Kanskje viktigst; nettleseren spiller ikke alltid på lag. Nettsider som ikke er laget med mobiler i tankene laster inn litt tregt, og noen veldig få nettsider vises feil. I løpet av en uke med telefonen som hovedmobil har dette vært et irritasjonsmoment to ganger.

Det finnes ikke noen bedre telefon i denne prisklassen

Det er dessuten fortsatt slik at du ikke finner alle apper i Microsofts applikasjonsbutikk. Men du finner nesten alltid en god erstatning for det du ser etter. Eksempelvis er ikke Soundcloud representert ved offisiell app, men appen Audiocloud gjør samme nytten.

Men dette er en mobiltelefon som koster 1400 kroner, og sammenliknet med mobiltelefoner til 5000 kroner er og blir det et kompromiss. Men det er det aller beste kompromisset vi har vært borti så langt.

For undertegnedes del kan det sies så enkelt. Jeg er vant til å bruke telefoner i de øverste prisklassene, men skulle jeg handlet en ny telefon akkurat nå, hadde jeg kjøpt en Lumia 640 LTE. Samtidig er det greit å holde tungen rett i munnen underveis, for det er ikke gull alt som heter Lumia. Forskjellen i opplevelse mellom Lumia 640 og Lumia 535 er som å gå fra himmel til helvete, og neppe verdt hundrelappene du sparer.

Alternativene

I denne prisklassen er det vanskelig å velge riktig telefon. Så godt som alle telefoner til under 2000 kroner vil by på en vesentlig dårligere helhetspakke enn Lumia 640, enten det dreier seg om svakere kamerafunksjonalitet, brukeropplevelse eller design og utførelse.

Skal du først se deg om etter alternativ, tipper vi det kanskje først og fremst handler om appstøtte. Da kan den Huawei-produserte Honor 6 være et knallgodt alternativ. Men den koster 1200 kroner ekstra, og er kloss i dobbelt så dyr.

Samsungs Galaxy A3 lander litt nærmere i pris, men også den må du over 2000 kroner for å få tak i, og her må du ta til takke med betydelig lavere oppløsning i skjermen, og et kamera som ikke er like godt. Du får derimot et ytre i stilren aluminium, hvis du er opptatt av slikt.

Vi har store problemer med å finne noe i samme prisklasse som rekker Lumia 640 LTE til anklene. Det måtte eventuelt være Lumia 735 som også er knallgod, til rundt 1800 kroner, men så god som Lumia 640 LTE er, ville vi heller brukt mellomlegget på et godt sett hodetelefoner.

Microsoft Lumia 640 LTE
9
Imponerende
Anbefalt

Microsoft Lumia 640 LTE

9
Imponerende
sitatDu får ikke mer mobil for 1500 kroner.

Fordeler

  • +
    God skjerm
  • +
    Fantastisk kamera
  • +
    Raske menyer
  • +
    God på det grunnleggende
  • +
    Plass for minnekort
  • +
    Det du trenger av teknologi
  • +
    Solid og fin design
  • +
    God på underholdning

Ting å tenke på

  • Litt liten tilgjengelig lagringsplass
  • Noen få nettsteder slår litt krøll på seg i nettleseren
  • Fortsatt litt magert apputvalg på Windows Phone
annonse