Tek.no

Test Microsoft Lumia 640 LTE

Ferdig snakka: Du får ikke mer mobil for 1500 kroner

Microsoft har sluppet årets beste mobilkompromiss.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
20 Apr 2015 16:29

Introduksjon

Det er ikke lenge siden Microsoft begynte å stemple sitt eget navn på Lumia-modellene. Første Lumia ut med logoen ga ikke det beste inntrykket, men nå er det en ny dag, og en ny Lumia. Vi hilste først på Lumia 640 under Mobile World Congress for en drøy måned siden, og nå har den kommet inn til test.

Lumia 640 er ingen dyr telefon. I skrivende stund ligger de fleste prisene mellom 1400 og 1500 kroner. Det er nesten mistenkelig billig. Det er ikke mange telefoner som byr på en virkelig god brukeropplevelse i denne prisklassen. Likevel var det nettopp inntrykket av en helstøpt telefon uten tydelige svakheter vi tok med oss etter å ha prøvekjørt den i Barcelona.

Etter noen dagers bruk har ikke dette inntrykket bare holdt, det har blitt forsterket. At Microsoft har klart å lage så mye telefon for så lite penger grenser til alkymi.

Den første telefonen med Microsoft-stempelet på hadde tydelige svakheter som ikke nødvendigvis kom av prisen. For eksempel kraftig knirking og urent trav i programvaren. Ikke var den så fryktelig mye billigere enn Lumia 640 heller, med en prislapp på omtrent tusen kroner. For Lumia 640s del er det altså helt omvendt.

Kunne kostet dobbelt så mye

Telefonen er bygget i plast, men denne gangen har Microsoft tatt en ganske drøy avstikker fra plastkonstruksjonene vi har sett i billigmodellene før. Vårt testeksemplar kommer med et blått deksel som har et tykt lag klarlakk over. Dermed får de ulike delene av telefonen litt forskjellige nyanser, avhengig av vinkler og hvordan lyset faller på overflaten.

Dette er sannsynligvis den mest iøynefallende og spennende designen vi har sett på en mobiltelefon i denne prisklassen. En design som like godt kunne prydet en dobbelt så dyr telefon.

Den knirker ikke. Den blir ikke like påfallende skitten av fingermerker som mange telefoner med blankt plastmateriale gjør. Den ser heller ikke ut til å være utsatt for småskader og skrap.

Den fem tommer store HD-skjermen har god bildekvalitet, og samler ikke for mye på fingeravtrykk. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Både skjermen og det som foregår på den imponerer. En HD-skjerm i en telefon til 1400 kroner? Attpåtil en god HD-skjerm? Det er ikke hverdagskost, men det får vi her.

Windows Phone-menyene er kvikke, og har igjen fått seg noen små endringer, selv om Windows 10 ikke ligger så altfor langt unna på horisonten. Her er innstillingsmenyene forenklet med en ny kategorivisning, og den nye Lumia Camera-appen med tryllestav er også med. Tryllestaven er en nymotens auto-funksjon der både HDR-fotografering og flere andre teknikker automatisk benyttes for å bedre bildekvaliteten. Vi kommer nærmere tilbake til hvor godt dette fungerer på neste side.

Enkel og kjapp å bruke

Ellers er telefonen mer eller mindre som alle andre Windows-telefoner. Det er lett å finne frem her. En hjemmeskjerm med firkanter, kanskje bedre kjent som fliser, viser deg vei til appene du bruker mest. Noen av flisene er aktive og kan fortelle deg om ting som har skjedd siden sist.

På noen få områder avslører Windows Phone at det stadig er et litt ungt operativsystem. Blant annet når vi ser på varslingene i nedtrekksmenyen. Har du utvekslet meldinger via Facebook, for eksempel, er alle varslingene organisert i en kjempelang rullgardin nedover. Alle henger fast i hverandre, og avviser du én varsling avviser du alle andre av samme type.

Telefonens to eneste fysiske knapper er plassert på høyre langside. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Alt i alt er dette uansett flisespikkeri når opplevelsen av telefonen ellers er såpass god. Bli med oss til neste side, der vi går mer i detalj om funksjonene, og ser nærmere på bildekvaliteten fra kameraet.

Bli med til neste side for å se de svært imponerende kamerabildene fra Lumia 640 LTE.

Microsoft Lumia 640 LTE
9
Imponerende
Anbefalt

Microsoft Lumia 640 LTE

sitat"Du får ikke mer mobil for 1500 kroner."
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Fantastisk kamera
 • Krysse av
  Raske menyer
 • Krysse av
  God på det grunnleggende
 • Krysse av
  Plass for minnekort
 • Krysse av
  Det du trenger av teknologi
 • Krysse av
  Solid og fin design
 • Krysse av
  God på underholdning
 • Bytt
  Litt liten tilgjengelig lagringsplass
 • Bytt
  Noen få nettsteder slår litt krøll på seg i nettleseren
 • Bytt
  Fortsatt litt magert apputvalg på Windows Phone

Les også