GuideTV-er med Quantum dot

Dette er kvanteprikkene som skal gi LCD-teknologien nytt liv

Mange produsenter satser nå på Quantum dots – slik fungerer teknologien.

Flatskjermene utvikles i et høyt tempo, og en av årets nyheter er LCD-TV-er med såkalt Quantum dot-teknologi (kvanteprikker). Dette er en teknologi som på papiret er interessant og ikke minst kan gi OLED ny kamp om beinet hva gjelder bildekvalitet.

TV-er med denne teknologi blir å finne i butikkhyllene de kommende månedene, men hva betyr egentlig denne teknologien for deg som bruker? Nedenfor kan du lese om hvordan Quantum dots fungerer i praksis, og ikke minst hva de har å bety for deg som forbruker.

Flere produsenter trykker teknologien til sitt bryst

Per i dag er det kun produsenten LG som produserer TV-er med OLED-teknologi. Selv om selskapet fortsatt fokuserer på denne typen skjermer velger de å legge sine egg i flere kurver. Selskapet kommer nemlig i år med flere modeller som har LCD-paneler og den nye Quantum dot-teknologien.

Samsung er en av produsentene som satser på kvanteprikker. Her representert med selskapet kommende toppmodell JS9505. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Rivalen Samsung har uttalt at de ikke vil prøve seg på OLED i 2015, og satser heller på Quantum dot-TV-er. I dette tilfelle sier koreanerne at de har modeller med nanokrystaller, som altså med andre ord er Quantum dot-krystaller. De nye modellene kan du enkelt skille ut fra resten av modellene ved at de betegnes som SUHD fra produsenten.

Panasonic vil i løpet av de kommende månedene slippe flere modeller som bruker Quantum dots – det samme gjelder også for Philips. Ofte ser du dette på TV-ene ved at det reklameres med langt høyere lysstyrke enn vanlig, som er en av fordelene med de små kvanteprikkene.

Sony på sin side har allerede i et par år brukt kvanteprikker for å bedre bildekvaliteten på alt fra TV-er til mindre utstyr som mobiltelefoner og nettbrett. Det første produktet som kom fra selskapet med Quantum dot-teknologi var TV-en Sony XBR-X900A tilbake i 2013.

Ingen ny oppfinnelse

Gjennom historien har vi sett en rekke eksempler på at teknologier ofte trenger en del år på baken fra de blir oppdaget til at teknologien blir et produkt du får kjøpt i butikken.

Et par eksempel på dette er VHS og LaserDisc, der sistnevnte på mange måter ble stående igjen som en teknologi som likevel ble forut for sin tid selv om teknologien ble oppdaget av forskere flere år i forveien.

Ser vi nærmere på Quantum dot er også dette et fenomen som ble oppdaget for en god stund tilbake. Allerede i 1981 oppdaget Alexey Ekimov kvanteprikkenes hemmelighet, mens selve begrepet Quantum dot blir tatt i bruk av Mark Reed noen år senere.

Quantum dots vises frem i et laboratorie. Ulike størrelse på kvanteprikkene gjør at de avgir ulike farger. Foto: Wikipedia

Quantum dot er en nanokrystall laget av halvledermateriale. Disse krystallene har en egenskap der de gir fra seg lys dersom de utsettes for energi form av elektriske spenninger.

Hvilken farge krystallen avgir avhenger helt av størrelsen på krystallen, og de som brukes i dagens nye TV-er er mellom to og ti nanometer store. For å sette det litt i perspektiv så kan du ta tre millioner av de største krystallene og legge disse etter hverandre. Det vil resultere i en avstand som tilsvarer omlag bredden på tommelen din.

Eller, om du plasserer en Quantum dot-krystall på en fotball, vil denne være like liten som om du legger fotballen ned på bakken og sammenligner den med størrelsen på jorda.

Fortsatt en LCD-TV

En ting som er viktig å få frem når det gjelder Quantum dot-teknologi er at det ikke er snakk om en helt ny TV-type, altså er det fortsatt en LCD-basert skjerm du kjøper deg. Forskjellen ligger i hvordan baklyset som belyser selve LCD-panelet fungerer, som på papiret skal gi LCD et etterlengtet løft i forhold til kampen mot OLED.

Med tradisjonell LED-belysning gjør fosfor-belegget at lyset som når panelet er hvitt. Foto: Niklas Plikk / Tek.no

I løpet av årene har typen bakgrunnsbelysning som brukes forandret seg flere ganger på LCD- TV-er, der de første modellene hadde et katoderør (CCFL) – som ikke var i nærheten like presist i måten det belyse bildet på, og med det måtte se seg danket ut av den konkurrerende plasmateknologien.

LCD-TV-ene fikk derfor en etterlengtet oppgradering når produsentene begynte å bruke LED-dioder i stedet, enten plassert i kanten på TV-en og speilet inn på panelet, eller montert rett bak panelet som en direktebelyst løsning. Sistnevnte har de mest presise mulighetene til å skille mellom lyse og mørke deler i bildet når panelet skal belyses.

For at pikslene på panelet skulle kunne gi presise farger var belysningen avhengig av å avgi en så riktig hvitfarge som mulig. Selve LED-diodene som utgjør belysningen på en vanlig LCD-TV er blåe, og for å få fargen den skal avgi riktig blir det lagt på et lag med gult fosfor for å gi et hvitt lys.

Problemet med denne løsningen er hvor mye av hver grunnfarge som blir produsert. Mens lyset kan vise store mengder med blått og gult, er rødt og grønt langt svakere. For å balansere styrkeforholdet mellom disse bruker produsentene ulike farge-ventiler og -filtre for å utjevne forskjellen.

Quantum dots legges mellom de blå lysdiodene og panelet. Legg merke til at de røde kvanteprikkene er større enn de grønne. Foto: Niklas Plikk / Tek.no

Gir bedre bakgrunnsbelysning

Ved at TV-produsentene nå tar i bruk Quantum dot-teknologi betyr det en endring i hvordan belysningen fungerer.

I de nye TV-ene er det blåe dioder som brukes til å belyse panelet, dette fordi de blant annet gir mer lys enn en hvit diode, og fosforet som gjør lyset om til hvitt på tradisjonelle LCD-TV-er er nå fjernet slik at diodene lyser rent blått.

Ergo mangler det grønt og rødt lys for at panelet skal kunne gjengi fargene på en riktig måte, og det er her kvanteprikkene kommer inn i bildet. Disse krystallene har nemlig den egenskapen at de kan gjengi en viss farge ut i fra hvor store de er, og det legges derfor en film med krystaller som gir rødt og grønt lys mellom den blåe diodene og selve panelet.

Bedre lysstyrke og farger

Resultatet er at lyset treffer panelet på samme måte som dioder med fosfor-belegg, men ved å ta i bruk kvanteprikker får du langt mer lysstyrke i og med at LCD-panelene som brukes med den nye belysningen ikke «sperrer» ute like mye av det blåe lyset.

Samsung oppgir at selskapets nye TV-er kan by på opptil 37 prosent mer lys ved bruk av Quantum dot.

En annen fordel ved å bruke disse kvanteprikkene er at det røde og grønne lyset får et langt bredere spekter enn hva som er tilfellet med vanlig «fosfor»-belysning. Det betyr at grønt og rødt får en rekke flere nyanser, hvor blant annet den originale Coca Cola-fargen nå er mulig å gjengi helt riktig.

På papiret gjør denne teknologien at LCD stiller seg langt bedre rustet til kampen mot OLED som frem til nå har kunnet skiltet med langt bedre farger enn LCD.

Er du usikker på hva LCD og OLED egentlig er?
Les vår oversikt over hvilke skjermteknologier som finnes rundt deg »

Les også
Dette er den første PC-skjermen med den nye «kvanteprikk»-teknologien
Les også
Fremtiden til LCD-skjermene kan være i fare
Les også
Denne OLED-TV-en kan du «klistre» på veggen
Les også
Samsung UE65JS9505: Test: Samsung UE65JS9505: Denne Samsungen overgår OLED
Les også
Slik ser Samsungs nye 4K-TV-er ut
Les også
Slik tror vi TV-året 2015 blir
Les også
Denne LCD-TV-en blir like tynn som en iPhone 6
Les også
Nå blir 4K-TV-ene enda bedre
Les også
«Vidunderplata» som egentlig var overlegen
annonse