Surf på mobilen med disse abonnementene
Å bruke mobilen til å surfe på internett blir tilsynelatende mer populært, kanskje spesielt etter at Iphone gjorde sitt inntog på det norske mobilmarkedet i sommer. Norge har nemlig relativt god turbo-3G-dekning, noe som gir gode nok hastigheter til å ta mobilen fatt for å sjekke nyheter, se You Tube-klipp og andre videoer, kjøpe og laste ned musikk, og mye mer.
Datatrafikk har imidlertid vært så dyrt i lang tid, at noen skyr mobilsurfing som pesten – i ren frykt for at de skal ende opp med gigantiske mobilregninger. Mange operatører har imidlertid både senket prisen på data, eller innført en makspris på hvor mye du må betale per dag. Vi har tatt en nærmere titt på hvilke mobilabonnementer som gir deg mest mobilsurfing for pengene.
Litt bruk
For den jevne mobilbruker, som bare så vidt har satt seg inn i mulighetene med å ha tilgang til internett i lomma, er det sannsynlig at man bruker i underkant av 2 MB per dag, to-tre ganger i uka. Det er derfor ikke noe vits å ha et abonnement med en månedspris på nærmere 500 kroner for fri datatrafikk. Ved hjelp av priskalkulatoren Ringepriser – som også tar hensyn til datapriser – kan vi danne oss et bilde av hvilke abonnementer som lønner seg.
Tre abonnementer skiller seg positivt ut, nemlig One Call Mobil Faktura, One Call Mobil Aktiv, og Tele 2 Uno.
(Artikkelen fortsettes.)
One Call Mobil Faktura og Mobil Aktiv
Det første av to abonnementer fra One Call som kommer bra ut med tanke på datapriser, er One Call Mobil Faktura. Dette abonnementet har ingen månedspris eller minimumsfakturering, og prisen per megabyte er på kun fem kroner. One Call har imidlertid ikke en maksgrense for datatrafikk per dag, noe som kan bety at du får en høyere mobilregning enn planlagt dersom du er uforsiktig.
Den samme prisen per megabyte gjelder for abonnementet One Call Mobil Aktiv. Dette abonnementet opererer med minimumsfakturering på 99 kroner per måned, men datatrafikk kan medregnes.
Tele 2 Uno
Med abonnementet Tele 2 Uno kan du surfe for 5,50 kroner per megabyte, men i likhet med One Call finnes det ingen makspris per dag. Velger du dette abonnementet, må du også betale et minimumsbeløp på 99 kroner hver måned (datatrafikken dekkes av dette beløpet).
Merk at du for øvrige Tele 2-abonnement må betale latterlige 12 kroner per MB for de første 20 megabytene, og deretter 8 kroner per MB. De andre abonnementene har heller ikke en maksgrense. Ikke særlig hyggelige priser for mobilsurferne, med andre ord.
(Artikkelen fortsettes.)
For storbrukerne
Norske Iphone-kunder som har bundet seg til et Netcom Italk-abonnement, får en mengde datatrafikk inkludert hver måned. Dette kommer nok til å bli mer vanlig også på det norske markedet, når det kommer enda flere multimediemobiler i butikkene. Har du en annen type mobil, og er en ivrig mobilsurfer, har Netcom og Telenor flere alternativer som bør dekke ditt behov.
Fri bruk av data på mobilen koster for eksempel 499 kroner per måned både hos Telenor og Netcom. Det er i utgangspunktet ment for bruk av mobilt bredbånd på en PC, men kan tegnes som en tilleggstjeneste til mobilen også. Det er verdt å merke seg at du må surfe langt over gjennomsnittet på mobilen for at en slik tilleggstjeneste skal lønne seg. Det finnes også abonnementer/tjenester for mindre bruk, surfing i helgene og på kveldstid, eller inntil x antall megabyte.
Om du ikke tegner et mobilt bredbåndsabonnement til din mobil, kan mobilsurfingen bli kostbar hos landets to største operatører. Telenor har en maksgrense på hele 75 kroner – noe som er sjokkerende dyrt. Surfer du inntil seks MB per dag, hver dag i en måned, vil du bli belastet med 2.250 kroner for datatrafikken med et Telenor-abonnement. Netcom, på sin side, har en makspris på 20 kroner per dag, som sikrer deg mot grusomt høye regninger (maks 600 kroner per måned). Prisen per megabyte er for øvrig ikke noe å skryte av for noen av disse operatørene; Hos Telenor betaler du 12,50 kroner per MB, og hos Netcom koster det 20 kroner per MB – som tilsvarer maksprisen per dag.
(Artikkelen fortsettes.)
WAP i vei
Mange norske og internasjonale nettsider har egne WAP-sider som er tilpasset mobilbruk, og som ikke genererer like mye datatrafikk som en vanlig webside. Ved å bruke disse sidene, i stedet for webadresser som begynner med www, kan du lettere forhindre at du bruker mer datatrafikk enn nødvendig. Forsiden på VG-Nett tar opp over en megabyte når du bruker den vanlige internettadressen, mens WAP-versjonen ofte bare krever rundt 30-50 kilobyte.
Har du ennå ikke prøvd å surfe på 3G-mobilen din, kan du for eksempel sjekke en av disse sidene:
Mobilen.no - http://wap.mobilen.no
Teknofil.no - http://wap.teknofil.no
Nettavisen - http://wap.nettavisen.no
VG-Nett - http://wap.vg.no
Dagbladet - http://wap.dagbladet.no
Aftenposten - http://wap.aftenposten.no
NRK - http://wap.nrk.no
TV2 - http://wap.tv2.no
Google - http://wap.google.com
Sesam - http://wap.sesam.no
Wikipedia - http://en.wap.wikipedia.org
Trafikanten - http://wap.trafikanten.no
Filmweb - http://wap.filmweb.no
Finn.no - http://wap.finn.no
Matprat - http://wap.matprat.no