Til hovedinnhold

Fremtidens mobile bredbånd

Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO) hadde invitert representanter fra de tre største aktørene på mobilt bredbånd til debatt på Bredbåndskonferansen på Gardermoen før helgen. Avtroppende Ice-sjef Mattias Peter meldte avbud, så det ble i stedet en duell mellom Netcoms administrerende direktør August Baumann, og Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen. Sistnevnte vant Årets Hederspris på Gulltasten 2008.

De snakket om hvordan situasjonen for mobilt bredbånd i Norge er per i dag, og hvilke grep de vil komme til å ta i tiden fremover. Begge var enige i at mobilt bredbånd har hatt en eksplosiv vekst i 2008.

7,2 Mbit/s neste

Raskere hastighet stod i fokus på konferansen, og begge aktørene kunne meddele at det ligger i planene å oppgradere til 7,2 Mbit/s teoretisk nedlastningshastighet, mot dagens 3,6 Mbit/s. Sjefene ser klare fordeler både for kunden og operatøren, ved å kunne tilby høyere hastigheter på mobilt bredbånd. Det forutsetter imidlertid at mer infrastruktur må komme på plass.

- Om et år vil både vi og Telenor ha bygd ut mye mer, sier Baumann, ifølge Digi.no.

- 7,2 Mbit/s har også den fordelen at kundene blir fortere ferdig med økten, noe som vil gi bedre kapasitet totalt, sier Amundsen.

(Artikkelen fortsettes.)


Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Betal for storbruk

Det kan bli aktuelt for aktørene å la de kundene som har ønske eller behov for større kapasitet eller høyere hastighet, å betale ekstra for dette. Det betyr for eksempel at du kan betale for å få en garantert snitthastighet, eller at du må betale mer for å få 7,2 Mbit/s enn 3,g Mbit/s.

Baumann og Amundsen sa også at de så klare fordeler ved å samarbeide på enkelte områder, og at det ville totalt sett gi et bedre tilbud til kundene. I dag deler Netcom og Telenor enkelte master, i tillegg til at de deler antenner i tunneler på europaveiene.

Mer om
annonse