Til hovedinnhold

Vil strupe hastigheten din

Allerede i sommer kunne Mobilen.no avsløre at tilbyderne av mobilt bredbånd i Norge hadde muligheten til å begrense hastigheten til de kundene som hadde et ”unormalt høyt” bruk av datatrafikk. På den tid var det riktignok et lite problem for tilbyderne, ettersom det var et fåtall brukere som forsynte seg grovt av datatrafikken.

De siste månedene har imidlertid mobilt bredbåndstilbyderne prøvd å indoktrinere at dette er ”en delt ressurs”, og de har innsett at noe må gjøres for å legge bedre til rette for likedeling av ressursene. Det kan innebære at storbrukerne må betale noen kroner ekstra for å surfe mer enn det som er normalt.

Dårligere tjeneste

Dersom noen få enkeltbrukere laster ned film etter film, eller haugevis av musikk, krever det en stor del av den totale kapasiteten. For nestemann, som kanskje bare skal sjekke mail eller nyheter på nett, betyr det at han kanskje får lavere hastigheter og dermed en dårligere tjeneste. Ifølge Dagens IT vil tilbyderne nå stramme grepet om de kundene som tar opp mest av kapasiteten i mobilnettet.

- Vi har måttet varsle enkelte brukere om at de bruker for mye. Hvis de fortsetter setter vi ned hastigheten i en måned eller to, forteller informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til Dagens IT.

(Artikkelen fortsettes.)


Informasjonssjef Atle Lessum i Telenor.

Betale mer

Alle tilbyderne av mobilt bredbånd har klausuler som gir forbehold om å kunne redusere hastighet eller tilgang ved ”unormalt høyt bruk”. Normalt anses denne grensen å være på 5 GB per kalendermåned.

Nå foreslås det at storbrukerne må betale mer dersom de surfer utover 5 GB per måned.

Mer om
annonse