Til hovedinnhold

Nå kan du kjøpe billett til Månen

I 2015 går første tur. Det er bare et par ulemper...

Excalibur Almaz

Drømmer du om å bli astronaut og å kunne utforske andre planeter? Nå er dette faktisk mulig, dersom du har råd.

Det Isle of Man-baserte selskapet Excalibur Almaz annonserer nå at de er klare for å selge billetter til Månen. Romskipet skal ikke lande på overflaten, men vil gå i bane rundt "fru Luna". Første avgang er planlagt allerede i 2015, skriver Huffington Post.

Men det er et par ulemper du bør ta i betraktning før du drar kredittkortet.

Ulempe 1: Prisen

Det er naturligvis ikke billig å utforske Kosmos. Pris per snute er på rundt 155 millioner dollar, eller 935 millioner norske kroner, ifølge Financial Times. For de pengene kan du kjøpe mer enn 2,5 millioner Grandiosaer, så her bør du tenke nøye over hva som betyr mest for deg i livet. I tillegg må hver deltaker gjennomføre seks måneders astronaut-trening.

Ulempe 2: Romskipene

At selskapet planlegger å bruke utrangerte romfartøy fra det gamle Sovjet, lyder ikke akkurat betryggende. Heldigvis har de røsket ut 70-tallselektronikken og erstattet den med moderne teknologi.

Fire gjenbrukbare romkapsler, hver med plass til tre personer, skal skytes opp på toppen av Soyuz-FG-raketter. Når de kommer i bane rundt Jorden skal kapslene dokke med to sammenkoblede Salyut-romstasjoner som samlet har en kapasitet på 95 kubikkmeter. Romstasjonene vil bli utstyrt med egne framdriftssystemer og skal frakte turistene til Månen.

– Det blir som en romstasjon med evne til å forflytte seg, sier selskapets 65-årige grunnlegger, amerikaneren Art Dula.

Les også: Her lander USAs hemmelige romskip

Fordelene

Om du er komfortabel med ulempe 1 og 2, er det bare å begynne å glede seg. Du vil med egne øyne få se noe bare Apollo-astronautene har sett før deg, nemlig Månens bakside. Du får også oppleve en "jordoppgang" idet vår hjemplanet titter fram bak Månens horisont. Dersom du kommer hjem i live, vil du trolig også få bedre drag på det motsatte kjønn med din nye astronaut-tittel.

For de rike

Excalibur Almaz forventer at kundene vil være eventyrlystne rikfolk og en og annen enehersker (Hørte du det Kim Jong-un?). I tillegg håper selskapet på å skaffe ekstra inntekter ved å bedrive forskning. Ifølge Wall Street Journal har Dula planer om å nå en asteroide som kan høstes for verdifulle ressurser.

Bli vår fan på Facebook!

Synes du 935 millioner er for dyrt så finnes det heldigvis et rimeligere alternativ. Virgin Galactic, med Sir Richard Branson i spissen, tilbyr fra neste år romferder til kun 1,2 million kroner. SpaceShipTwo tar deg riktignok bare 110 kilometer opp fra bakken, men det er tilstrekkelig til at du kan skryte av å ha vært i verdensrommet.

Les også: SpaceShipTwo falt som en stein

Kilder: Huffington Post, Financial Times, The Wall Street Journal, Excalibur Almaz

annonse