Til hovedinnhold

– SpaceShipTwo falt som en stein

Virgins romskip virvlet ut av kontroll under siste testflygning.

Mye tyder på at Virgin Galactic blir de første til å sende turister opp i rommet. Den første svippturen 110 kilometer opp fra jordens overflate vil koste deg rundt 1,2 millioner kroner, men selskapet snakker allerede om at prisen vil komme ned mot 100.000 kroner i løpet av få år.

Men først må selskapet få full kontroll på romskipet SpaceShipTwo. Romturisme tåler ikke ulykker, mener romekspert Erik Tandberg, og den siste testflygningen av Virgins SpaceShipTwo tyder på at det fremdeles er tid igjen før mannen i gata kan kjøpe seg en romtur.

BÆRESKIP: Her ser du romfartøyet SpaceShipTwo i det det løsner fra bæreflyet WhiteKnightTwo. Foto: YouTube.com (Virgin Galactic )

16. september 2011 tok bæreflyet WhiteKnightTwo av fra basen i New Mexico med SpaceShipTwo festet under vingen. Ombord var to piloter og en ingeniør. Men da bæreflyet slapp romskipet, reagerte det ikke som det skulle, og styrtet mot bakken.

- Det falt rett ned som en stein, forteller et øyevitne til Space.com, ifølge avisen Daily Mail.

Pilotene holdt hodet kaldt og iverksatte SpaceShipTwos system for å vende tilbake til jorden etter å ha vært i rommet. Metoden bremser romskipet omtrent som fjærene på en badmintonball, og dette fungerte heldigvis.

En av de farligste delene med å reise ut i rommet, er å vende tilbake til jorden, og «fjærmetoden» er en nyutviklet metode, første gang testet i 52.000 fots høyde over Mojaveørkenen i mai i 2011.

I denne videoen fra mai 2011 kan du se fjærmetoden pilotene brukte for å bremse opp flyet:

For tilskuerne på bakken så ikke en «brukket» flykropp som faller mot jorden bra ut.

- Det tar vanligvis elleve minutter for flyet å lande, men denne gangen brukte det bare syv. Det var noen neglebitende minutter, men det er slik en lærer, sier vitnet.

TEORIEN: SpaceShipTwo bremser farten på samme måten som fjærene på en badmingtonball.

Administrerende direktør George Whitesides i Virgin Galactic var fornøyd med flygningen.

- Det er derfor vi testflyr, for å fullt ut utforske de aerodynamiske rammene, sier han.

Virgin Galactics grunnlegger, Richard Branson, håper at kommersiell romturisme med SpaceFlightTwo kan starte i løpet av 2013. Han regner med at testingen av flyet skal være avsluttet ved utgangen av 2012.

Over 450 mennesker har allerede kjøpt billetter til 200.000 dollar stykket, snaut 1,2 millioner kroner etter dagens kurs. For den summen får romturistene en to og en halv times tur ut i rommet med en utsikt til jordkloden bare astronauter har sett, samt fem minutter i vektløs tilstand.

Om du ikke føler for å hoste opp en drøy million for å se jorda fra verdensrommet, kan du helt gratis «ta en tur» i videoen nedenfor:

annonse