Til hovedinnhold

Bildet NASA ikke kan forklare

Forskerne aner rett og slett ikke hva disse boblene på Mars er.

Utforskningskjøretøyet Opportunity har knipset et bilde av landskapet på Mars NASAs forskere ikke klarer å forklare, skriver NASA på sine hjemmesider.

- Dette er et av de merkeligste bildene vi har sett fra Mars, sier studieleder Steve Squyres ved Universitetet i Cornell i Ithaca, USA.

NASA kom over lignende bobler umiddelbart etter at Opportunity hadde landet på den røde planeten. Forskerne kalte dem «blåbær», og fant snart ut at de inneholdt store mengder jernglans.

De første boblene var rundt tre millimeter i diameter, og kan tyder på at Mars en gang var dekket av vann.

Boblene er funnet vest i krateret Endeavour, i et område som blir kalt Kirkwood.Foto: NASA

- En vidunderlig gåte

Men de nye kulene er noe ganske annet.

Kulene er funnet vest i Endeavour-krateret, i frembruddet kalt Kirkwood. Forskerne aner rett og slett ikke hvordan de kom dit, eller hva de er.

- De har en annerledes konsentrasjon. De har en annerledes struktur. De har en annerledes komposisjon. De har en annerledes gruppering. Så vi har en vidunderlig, geologisk gåte foran oss, sier Squyres.

Vil ta tid

Ifølge Squyres er boblene sprø på utsiden, og mykere inni. NASA skal nå forske videre på boblene, for å forsøke å løse gåten.

- Vi har forskellige hypoteser, men vi har ingen favoritter på dette tidspunktet. Det kommer til å ta tid å løse gåten, så det beste er å ha et åpent sinn og la steinene fortelle historien, sier Squyres.

Se bildet i full oppløsning her.

STILL GOING STRONG: Oppdraget til marsbilen Opportunity var i utgangspunktet ferdig i 2004, men ruller fremdeles rundt på den røde planeten. Nå har den sendt hjem et gåtefullt bilde NASAs forskere ikke kan forklare.Foto: NASA

Enestående oppdagelser

Mars-kjøretøyene Opportunity og Spirit var ferdige med sine opprinnelige oppdrag på Mars i april 2004. Den opprinnelige ekspedisjonen skulle vare i tre måneder, og alt utover dette ble ansett fra NASAs side å være en bonus.

Begge kjøretøyene har gjort enestående oppdagelser på den røde planeten. Kjøretøyene har blant annet gjort funn som støtter teorien om at det en gang har vært mikrobielt liv på planeten.

NASA mistet kommunikasjonsforbindelsen til Spirit i 2010, mens Opportunity fortsetter sitt forskningsarbeid ved Endeavour-krateret.

Romfartsorganisasjonen skjøt opp det nye kjøretøyet Curiosity, som er på størrelse med en vanlig bil, tidligere i 2012. Side3.no har skrevet mye om ferdene til Mars:

Les også:

Les også
NASA planlegger ny Mars-rover
Les også
Hva fant NASA på Mars?
Les også
Curiosity kan ha funnet spor etter liv på Mars
Les også
Er dette universets eldste galakse?
Les også
Se bildene som skal overleve jordens undergang
Les også
Hva er de hvite prikkene på Mars?
Les også
NASA vurderer romstasjon bak månen
Les også
Hør, dette er lyden av jorden
Les også
Her bør NASA ikke finne vann
Les også
Vil bygge romheis på månen før 2020
Les også
Her er NASAs Mars-hemmeligheter
Les også
NASAs nye satellitter bruker Android-mobiler som hjerne
Les også
Se Curiositys Mars-landing i HD
Les også
Denne skal ta oss til Mars
Les også
Nå kan du kjøpe billett til Månen
Les også
Nå skal vi bosette oss på Mars
annonse