Til hovedinnhold

Dette bildet ble tatt 566 mill. km fra jorden

– Jeg er sånn 55/45 i favør av at det har vært liv her, sier astrofysiker.

NASA/JPL-Caltech

Tidlig mandag norsk tid lyktes NASA med å lande kjøretøyet Curiosity på Mars.

De første bildene fra Mars ligner mistenkelig mye på ørkenlandskapet her på vår egen jordklode med enorme fjellformasjoner i bakgrunnen.

- En tørr utgave av jordkloden
NASA har tidligere tatt en rekke bilder fra Mars’ overflate, men disse bildene er mer unike enn bilder tatt under tidligere Mars-ferder.

- Curiosity har et kamera som er mye høyere over bakken, noe som gir bedre oversikt over terrenget. Mars ligner en tørr utgave av jordkloden. Jeg tenker på Arktisk eller Sahara. Det illustrerer hvor like disse planetene egentlig er. Jeg tenker at Mars’ forhistoriske utgave ikke er så ulik jordkloden vår i dag, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til Side3 Nettavisen.

SE DE SPEKTAKULÆRE BILDENE HER!

Curiosity, som er på størrelse med en folkevogn, er utstyrt med flere kameraer. Et er festet på understellet og et annet er festet på kjøretøyets robotarm.

- Hva er det som er så spektakulært med disse bildene, Røed Ødegaard?

- Det er jo at vi ser Mars på en helt ny måte med fantastisk oppløsning og i et nytt perspektiv. Det lover veldig godt for det som skal komme. Vi vet jo at det vil komme spektakulære bilder og filmer fra planeten. Og vi kommer til å få mye mer data enn det vi har fått i de tidligere ferdene. Vi kan få informasjon om det har vært livsformer der, sier han.

- Tror du det har vært liv på Mars?

- Det er veldig vanskelig å si. Jeg er sånn 55/45 i favør av at det har vært liv. Vi har lært av denne planeten at det har vært forhold der, som vann og høye temperaturer, som kan tilby livsformer.

- Dette kan være mikroorganismer i enten dyreriket eller i planteriket. Det er vanskelig å tenke seg at det er noen større organismer som har eksistert der.

Lang transportetappe

- Når får vi noen spennende nyheter fra Curiosity?

- Det blir nok mer og mer spennende oppdagelser utøver høsten og vinteren. Curiosity har en lang transportetappe før den kommer til fjellet den skal bestige, og der ligger det lag på lag med informasjon som forteller oss som en historiebok hvordan Mars har utviklet seg, sier han.

- Curiosity er ikke i stand til å finne livsformer direkte, men kan finne spor av dette i form av molekyler.

NASA har i senere år slitt med lave budsjetter, ettersom Obama-administrasjonen har valgt å nedjustere pengestøtten til romfartsorganisasjon. Og det er slettes ikke sikkert at det blir amerikanere som blir de første til å sette sine føtter på den røde planeten.

Stadig flere private organisasjoner har fått øynene opp for verdensrommet, og Røed Ødegaard utelukker ikke en bemannet ferd til Mars i løpet av et par tiår.

- Jeg tror det kommer til å være mennesker på Mars fra en eller annen nasjon rundt 2030 en gang, sier han.

566 millioner kilometer fra jorden

Siden landingen natt til mandag har Curiosity sendt tilbake en rekke bilder til jordkloden, som utgjør en distanse på hele 566 millioner kilometer.

Den lille nysgjerrigperen fra jorden skal lete etter tegn til liv på den røde planeten, men så langt har ikke Curiosity fotografert noen marsboere.

Planlagt i ti år

Ferden har vært planlagt i ti år, og jubelen sto i taket i den amerikanske romfartsadministrasjonen NASAs Jet Propulsion Laboratory nær Los Angeles da landingen ble bekreftet.

Det rullende laboratoriet Curiosity veier 900 kilo og er det største og mest avanserte kjøretøyet som noensinne er sendt fra jorden. Dette er selve kronjuvelen i NASAs Mars Science Laboratory-prosjekt (MSL).

Gale-krateret

Kjøretøyet er bygd for å kunne være i drift på Mars i minst ett Mars-år - som tilsvarer 687 døgn her på jorden.

Romfartøyet med Curiosity ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida 26. november i fjor.

Landingsstedet ligger ved foten av det 5000 meter høye fjellmassivet i Gale-krateret, oppkalt etter den australske astronomen Walter F. Gale.

Curiosity skal lete etter tegn til de øvrige ingrediensene som liv trenger, som nitrogen, fosfor, svovel og oksygen. Kjøretøyet skal dessuten undersøke hvordan forholdene i området har endret seg opp gjennom Mars' historie.

Her kan du se noen av bildene Curiosity har sendt hjem fra Mars:

annonse