Til hovedinnhold
NyhetHar det eksistert liv på Mars?

Er vi alene?

Eller har det eksistert liv på en annen planet? Nasas Mars Science Laboratory tar de første skrittene mot et svar etter den vellykkede landingen mandag.

NASA

Det rullende laboratoriet, til en verdi av 2,5 milliarder dollar, ankom Den røde planet mandag.

Les også: Curiosity landet på Mars

Forskere har tidligere funnet spor av vann på Mars, jordens nabo i rommet. Dette gir hint om at en eller annen livsform kan ha vært sannsynlig selv om Mars i dag er et tørt sted med tynn atmosfære, ekstreme vintre og støvstormer.

Klokka 07.30 (norsk tid) kunne Nasas forskere bekrefte at roveren «Curiosity» hadde landet trygt.

«Touchdown bekreftet» sa et medlem av kontrollgruppa ved Nasas Jet Propulsion Laboratory, mens salen brøt ut i jubel. «Vi har hjul på Mars».

Et støvete bilde av farkostens hjul på overflaten, tatt av et kamera bak på kjøretøyet, bekreftet ankomsten til roveren. Den er på størrelse med en bil og har avanserte verktøy skapt for å jakte på tegn til om liv en gang fantes der. Det andre bildet kom i løpet av få sekunder, og viste skyggen av kjøretøyet på Mars, melder AFP.

Jublet

Landingen ble annonsert etter en spent sju minutter lang prosess der «pakken» gikk inn i atmosfæren, steg ned og landet. Rommet ble fylt av jubelrop da kontrollgruppen klemte hverandre og gledet seg over den vellykkedee landingen. Sjefsforskerne delte ut Mars bar-sjokolader.

Den atomdrevne roveren er den største som noen gang har blitt bygget for planetutforsking. Den veier omkring et tonn og er på størrelse med en liten bil. Den har med seg avansert kjemiutstyr til å grille steiner, bore i jorda og teste for stråling.

Se også: Vill jubel for Mars-landingen

Landingen var en vågal og hittil uprøvd manøver, der farkosten kom inn i atmosfæren i 21.200 kilometer i timen og ble bremset ved hjelp av en supersonisk fallskjerm, før den kunne sveve ned til bakken.

- Dette er den mest utfordrende landingen vi har prøvd oss på noen gang, sier direktøren for Nasas program for Mars-utforskningsprogrammet Doug McCuistion. Mars Science Laboratory påbegynte sin reise for mer enn åtte måneder siden da den ble skutt opp fra Floridakysten i november 2011.

Borer i høst

Landingsstedet til roveren er et flatt område kjent som Galekrateret, som ligger nær et fjell forskerne håper roveren vil klare å bestige på jakt etter sedimenter som kan være opptil en milliard år gamle.

Roveren har med seg kjemiutstyr som inkluderer en laser som kan brenne stein, 17 kameraer, en drill, utstyr som kan påvise radioaktiv stråling, vannsensorer og utstyr til å grave opp jord og undersøke dem for de karbonbaserte stoffene som er livets byggesteiner.
Se også: Denne skal løse gåten om Mars

Curiosity kan starte på sin første kjøretur i september, og de første jordsprøvene er ventet i slutten av måneden. Første forsøk på å bore i bakken skal trolig gjennomføres i oktober eller november.

annonse