Til hovedinnhold

Her er NASAs Mars-hemmeligheter

Dette visste du nok ikke at Curiosity tok med seg til den røde planeten.

NASA

Morsekoder i dekksporene, en lykkemynt og 1,24 millioner mennesker er bare noen av hemmelighetene NASA pakket ned da de sendte roveren Curosity til mars, skriver Daily Mail.

Ingeniørene som står bak byggingen av Curosity har nemlig hatt det litt moro under konstruksjonen av farkosten, og de deler nå sine hemmeligheter med verden.

Da roveren gjorde sin første testtur på den røde planeten, kommanderte sjåføren på jorden at den skulle kjøre fire og en halv meter fram, svinge til høyre og så rygge tilbake to og en halv meter.

På denne måten stoppet Curiosty nesten på det eksakte punktet den landet på 6. august, klar for å starte utforskningen av mars.

Men den etterlot seg også noe annet spennende i sine dekkspor.

Morsekode

For ingeniørene avslører nå at dekksporene til Curiosity staver JPL ved hjelp av en morsekode de har laget i dekkene – punkt – strek – strek – strek, punkt – strek – strek – punkt, punkt – strek – punkt – punkt.

JPL står for Jet Propulsion Lab, og er stedet hvor roveren ble bygget.

Sjefingeniøren, Matthew Heverly ved JPL, forteller at sporene i dekkene er laget med vilje.

– Vi har laget dekkene slik med fullt overlegg fordi vi ville legge igjen unike spor på mars, sier Heverly.

Men det spesielle mønsteret har også en annen funksjon enn bare å være en spesiell hilsen til planeten.

Heverly kan avsløre at sporene også er laget slikt for å hjelpe å lokalisere Curiostys posisjon i sanddynene, dersom det skulle være andre manglende orienteringspunkter rundt roveren.

QR-koder

NASA har blant annet dekket Curosity med flere Quick Response-koder (QR), som ifølge Daily Mail, skal gi de som har en smarttelefon og ønsker det, «en utrolig opplevelse av funnene samtidig som de skjer».

Når disse QR-kodene vil være klare for bruk vil derimot NASA ikke si noe om.

Curiosity er også utstyrt med et solrur med inskripsjonen: «Til mars for å utforske».

På soluret er også «mars» skrevet på 16 forskjellige språk.

Men Curiosity er ikke alene på sin ekspedisjon på mars. Med seg på turen er nemlig 1,24 millioner navn på mennesker som «meldte seg på turen» via et skjema som lå ute på NASAs hjemmesider samtidig som de bygget roveren.

20 000 navn fra besøkende hos Kennedy romsenter og Jet Propulsion Lab er også med på turen.

Navnene ble så lagret på en liten datachip som er installert i roveren.

Reisepenger

Men Curiosity har ikke reist pengelens til mars. Ingeniørene har nemlig plassert en lykkemynt på roveren.

Lykkemynten er en VDB cent fra 1909, som var det første året Abraham Lincoln ansikt prydet mynten. Mynten ble laget i forbindelse med hundreårsdagen for den tidligere presidentens fødsel.

På motsatt side av siden med Lincolns ansikt står myntens designer, Victor David Brenner, initialer.

Konspirasjoner

I kjølvannet av Curiositys landing på mars, har det selvfølgelig oppstått diverse konspirasjonsteorier på nett.

Noen hevder de første bildene er manipulert av NASA, andre mener bildene egentlig er filmkulisser laget ved hjelp av Hollywood.

En annen konspirasjonsteori går ut på at Curiosity skal ha oppdaget og avbildet flere UFO-er i løpet av sine første uker på mars, skriver MSNBC.

Flere videoer som er publisert på YouTube med bilder fra Curiosity skal visstnok vise flere uidentifiserte flygende objekter.

I noen av de første bildene fra Curiosity kan man observere et tåkete, fjernt objekt som dukker opp på mystisk vis, for så å forsvinne like fort som det kom.

Selv forskere ved NASA stusset over fenomenet da det ble påpekt, noe som hjalp å dempe konspirasjonspraten som var i gang på nettet.

Senere har forskerne funnet ut at objektene på bildet bare er støvskyer skapt av fartøyet som hjalp Curiosity i nedsenkningen til mars.

Brukte filter

En annen video hevder å kunne identifisere fire, flygende objekter i bildene fra Curiosity. Videoen har blitt sett av over en million mennesker etter den ble publisert 15. august.

Dessverre for publiserer av videoen, StephenHannardADGUK, har han ødelagt for seg selv, da han innrømmer å ha tatt bildene gjennom et filter i Photoshop for å gjøre de klarere.

Videoeksperter har nemlig avkreftet til Huffington Post at det er snakk om UFOer, men forteller at det er heller snakk om ødelagte piksler i roverens kamera som skaper de ukjente objektene på bildene.

Marc D'Antonio, en video og bildeekspert, sier til avisen at «ødelagte piksler i et CCD-kamera (som Curiosity er utstyrt med) er helt normalt, spesielt med tanke på det blandede klimaet som eksisterer på mars.»

Eksperten forteller også at dersom man tar bilder med ødelagte piksler gjennom et Photoshop-filter, gjør dette ofte at de ødelagte pikslene på bildet blir klarere og «rundere» i formen.

Det er dette Marc mener som har skjedd i dette tilfellet.

Med andre ord burde ikke Stephen Hannard fotoshoppet bildene.

Ekspertuttalelser eller ikke, konspirasjoner florerer uansett.

Man får heller se videoen og avgjøre selv.

annonse