Til hovedinnhold
NyhetSer du flagget på bildet?

Flagget står fortsatt på månen

Fem av de seks flaggene amerikanske astronautene tok med seg til månen står fortsatt - 40 år etter.

Over 40 år har gått siden Neil Armstrong tok et stor steg for menneskeheten på månens overflate og plantet det første amerikanske flagget utenfor jorden.

Nå viser nye bilder fra NASA at fem av de seks flaggene som ble plassert på månen under apolloferdene fra 1969 til 1972 fortsatt er intakte.

Les også: Billett ledig rundt månen

Det aller første flagget, plantet av Armstrong og Buzz Aldrin i 1969, ble imidlertid blåst over ende da Apollo 11 forlot månen for å returnere til jorden. Det skriver nettstedet Metro.

– Den beste måten for å bekrefte at flaggene fortsatt står der er å se en serie med bilder fra NASAs Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) tatt på forskjellige tidspunkt, og så se skyggene flytte på seg, skriver forsker Mark Robinson ved Arizona State University i en bloggpost.

Les også: Se astronautenes ti mest legendariske bilder

Astronaut Buzz Aldrin fortalte at flaggene var blåst overende da Apollo 11 lettet fra månen i 1969. Og nå tyder mye på at den gamle romfareren hadde rett.

– Personlig ble jeg litt overrasket over at flaggene har klart å stå mot det kraftige ultrafiloette lyset og temperaturene på månens overflate, men det har de altså klart, forteller Mark Robinson.

Det har ikke vært noen mennesker på månen siden 1972. Men til neste år planlegger Kina en ubemannet ekspedisjon til månen.

Les også
Vil du bli Måne-turist?
Les også
Vil bygge romheis på månen før 2020
Les også
Her er NASAs Mars-hemmeligheter
Les også
Hva om Jupiter erstattet Månen?
Les også
Denne skal ta oss til Mars
Les også
Nå kan du kjøpe billett til Månen
Les også
Se hvordan NASA skal lande på Mars
Les også
Nå skal vi bosette oss på Mars
annonse