Til hovedinnhold

Slik skal astronauter dyrke sin egen mat

Nytt konsept får planter til å spire i rommet.

Mirko Ihrig

Astronaut-mat har utviklet seg mye siden romferdene startet på 60-tallet. Mens Gagarin måtte spise puré fra en tannkremtube, kan dagens romfarere velge fra en større meny av oster, kjøtt og godteri.

Men på lange opphold på romstasjoner, eller på framtidige reiser til Mars, vil besetningen fort bli lei av den medbrakte matpakka. Astronautene drømmer nok om en fersk gulrot eller et salatblad på toppen av retten. Dette er NASA nå i ferd med å finne en løsning på.

De europeiske designerne Mirko Ihrig og Piotr Szpryngwald jobber nå tett med Johnson Space Center i Houston for å utvikle systemet PLANT, som lar astronauter dyrke sin egen mat i verdensrommet.

Noen små, medbrakte pakker inneholder plantefrø og næring. I rommet aktiveres kuvertene med en "vanne-penn" som punkterer emballasjen og tilfører væske. Deretter skal plantene spire og gro i spesiallagde drivhus på romstasjonen.

I tillegg til frisk salat, vil høstesyklusene også gi romfarerne et bedre inntrykk av hvor lenge de har vært borte fra Jorden, tror designerne.

Det finnes foreløpig svært lite informasjon om konseptet, men du kan studere bildene i galleriet nedenfor og danne deg ditt eget inntrykk.

Les også: Nå kan du kjøpe billett til månen

Kilder: Mikro Ihrig, Complex.com

annonse