Til hovedinnhold

Slik har du aldri sett Mars

Nytt unikt panoramabilde fra vår røde naboplanet.

NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ.

Dette 360 graders fotografiet kombinerer 817 bilder tatt av det panoramiske kameraet på Nasas Mars-utforsker Rover Opportunity. Det viser terrenget rundt utforskeren da den sto stasjonært i fire måneder under forrige vinter på Mars, melder Nasa.

Bildene ble tatt mellom 21. desember 2011 og 8. mai 2012. Disse månedene tilbrakte maskinen på et utspring der den kunne rette solcellepanelene sine mot sola på den nordlige delen av himmelen i løpet av vinteren på den sørlige halvkule. Området ligger på den vestlige kanten av Endeavourkrateret. Nord ligger i sentrum av bildet, sør er i begge ender.

Les også: Dette er Nasas Mars-mareritt

Sporene man kan se på bildet stammer fra roveren, og har avdekket mørkere jordsmonn under et tynt lag av lyst støv.

Det indre av Endeavourkrateret kan ses like over horisonten i den høyre halvdelen av bildet. Krateret er 22 kilometer i diameter. På solcellepanelene og andre deler av Opportunity kan man se støv som har samlet seg siden maskinen kom til Mars i januar 2004.

Les også: Virvelvind på Mars

I løpet av de fire månedene Opportunity arbeidet i området ble det gjennomført radioobservasjoner for å øke forståelsen av Mars’ rotasjon og indre struktur, gransking av sammensetningen av bergarter i området, overvåking av atmosfæren og overflaten samt innsamling av bildene du kan se i større format her.

Les mer om astronomi

annonse