Til hovedinnhold

Her lander USAs hemmelige romskip

Har vært 15 måneder i rommet. Ingen vet hva det har gjort der.

Det amerikanske luftforsvarets eksperimentelle romskip X-37B landet nylig i California etter 15 måneder i rommet. Hva skipet har gjort i bane rundt jorden, er det bare ytterst få mennesker som vet.

Det har vært mye skriverier om både skipet og landingen. Fra Vandenberg Air Force Base kommer nå de første bildene og videoen fra landingen, som skjedde 16. juni 2012.

Den første delen av videoen er filmet med infrarødt lys, hvor vi kan se «innsiden» av det ubemannede skipet. En kan se at både nese og halevinger fremdeles er oppvarmet på grunn av friksjonen fra luftmotstanden i atmosfæren.

Se videoen:

I god stand

Fartøyet er i tilsynelatende god stand etter sin mystiske ferd i rommet.

- Nå som vi har avsluttet romferjeprogrammet, gir X-37B oss evnen til å utvikle romteknologi, sier sjef for X-37B-prosjektet, oberstløytnant Tom McIntyre.

Han fortsetter:

- Muligheten til å vende tilbake gir luftforsvaret muligheten til å teste ut nye teknologier uten den samme risikoen som i andre prosjekter. Vi er svært stolte av at dette oppdraget er en suksess.

Nøyaktig hvilken «ny teknologi» det er snakk om, og hva oppdraget har gått ut, er foreløpig en vel bevart hemmelighet.

Radioaktivitet om bord?

Under oppskytingen ble skipet klargjort av mannskap med beskyttelsesdrakter, og det er derfor spekulert i om det var radioaktive komponenter om bord, skriver avisen Daily Mail.

Romskipet ble opprinnelig utviklet av Boeing på oppdrag fra NASA, og kalles også Orbital Test Vehicle-2, eller OTV-2. Forsvarsdepartementet tok over programmet i 2004, og X-37B fikk luft under vingene for første gang 22. april 2010.

X-37 er, ifølge Wikipedia, det tredje X-flyet som utforsker avanserte gjenbrukbare romfartøyer. De to første, X-33 og X-34, var designet for å teste ut nye teknologier ved lavere høyder og hastigheter, mens X-37 skulle bli det første til å testes i rommet, og i tilbakevendingsfasen. Etter at NASA trakk seg fra prosjektet og DARPA tok over, er målene mer uklare.

469 dager i rommer

5. mars 2011 ble skipet skutt opp i rommet ved hjelp av en Atlas 5-rakett, og oppholdt seg 469 dager i verdensrommet, 199 dager lenger enn planlagt. Ifølge den britiske avisen hevdes det at romskipet primært skal brukes i forsvars- eller spionvirksomhet, og det ryktes at amerikanske myndigheter forlenget oppholdet i rommet for å spionere på Kinas nye romstasjon, Tiangong-1.

Brian Weeden fra Secure World Foundation forteller imidlertid til BBC at X-37B er dårlig egnet til å spionere på kinesernes romstasjon, da de ville fare forbi hverandre i hastigheter på flere kilometer i sekundet.

Et spionfartøy?

Amatørastronomer kartla i mai banen til X-37B, og viste at romskipet blant annet passerte over Nord-Korea, Irak, Iran, Pakistan og Afghanistan. Enkelte hevdet dette forsterker teorien om at USA bruker skipet til overvåking. Andre analytikere hevder at luftforsvaret bare har testet skipets etter sigende svært effektive drivstofforbruk.

X-37B er et lite romskip, og kan se ut som en miniversjon av NASAs nå nedlagte ferger. Skipet er drøyt åtte meter langt og under tre meter høyt. Farten på 25 ganger lydhastigheten, er det ingenting å si på.

annonse