Til hovedinnhold

Nå kan du få din egen satellitt

For litt over 1000 dollar kan du få ditt eget romfartøy i bane rundt Jorden, lover en oppfinner i USA.

I fremtiden kan det bli vanlig å ha sin egen satellitt i bane rundt jorden – i hvert fall dersom vi skal tro studenten Zachary Manchester ved Cornell-universitetet i Ithaca i delstaten New York. Han samler nå inn penger på finansieringsplattformen Kickstarter til et ambisiøst prosjekt, skriver Comon.dk.

Slik ser romfartøyet Sprite ut.
Boksen KickSat skal frakte hundrevis av mini-satellitter til rommet.

Verdens minste romfartøy

Planen er å masseprodusere verdens minste romfartøy, Sprite, på bare 2,54 x 2,54 centimeter. Sprite består av et kretskort med et par chipper, solceller, kondensatorer, en radiomodul og to antenner som kan sende og motta signaler.

For å få mini-satelittene opp i bane rundt Jorden på en rimelig måte, har Zachary tenkt ut noe lurt. Han vil fylle hundrevis av Spriter i en firkantet kasse kalt KickSat. Den skal skytes opp med en rakett og åpnes med et signal fra kontrollsenteret. Dermed svever flåten av satelitter bort fra moderskipet og ut i verdensrommet.

– Mitt mål er å gjøre romforskning billigere, slik at hvem som helst kan delta. Ved å krympe romfartøyene, kan vi få mange flere med på den samme oppskytningen, og dele på kostnadene, forklarer oppfinneren i sin prosjektbeskrivelse.

Hva er vitsen?

Når romfartøyene er oppe, skal de følges av et nettverk av radioamatører. De vil samle data om hvor lenge satellittene holder seg i kretsløp og hvordan elektronikken klarer seg i rommet.

– Den første utgaven av romfartøyet kan ikke gjøre stort mer enn å overføre navnet sitt og noen få databits. Tenk på den som en krympet Sputnik. Men fremtidige versjoner kan inneholde enhver type sensor som får plass, alt fra termometre til kameraer, skriver studenten.

Siden småsputnikene skal fly i en relativt lav bane, vil de trolig falle ned og brenne opp i atmosfæren etter noen dager eller uker.

Dersom du donerer 1000 dollar eller mer til prosjektet, får du ditt eget Sprite-sett, med kildekoden og de nødvendige verktøyene til å programmere din egen satellitt. Prisen for oppskytningen er uviss, men studenten håper å få kostnadene ned i noen hundre dollar, dersom mange nok donerer.

Zachary Manchester forklarer konseptet i denne videoen:

Kilder: KickSat.org, Comon.dk

Les også
NASAs nye satellitter bruker Android-mobiler som hjerne
Les også
Ny dings gir satellittdekning på mobilen
Les også
Inviterer deg til meteoritt-jakt
Les også
Nå kan du kjøpe billett til Månen
Les også
Her lander USAs hemmelige romskip
Les også
Nå skal vi bosette oss på Mars
Les også
Slik har du aldri sett jorden før
Les også
Snart kan du se Jorden direkte fra verdensrommet
Les også
Militære flyvebiler blir snart virkelighet
Les også
– SpaceShipTwo falt som en stein
Les også
Denne vil du helst ikke ha i hodet
Les også
Nå kan du ta en «kjøretur» på Mars
Les også
Se NASAs forbløffende romplaner
Les også
Her er fremtidens solkraftverk
Les også
Det ligger 12 svenske kameraer på månen
Les også
Lær å ta bilder fra verdensrommet
annonse