Til hovedinnhold

Vil bygge romheis på månen før 2020

Skal gjøre det enklere og billigere å reise til månen.

LiftPort

Hittil har alle idéer for en romheis vært basert på å frakte ting ut fra jorden. For eksempel planlegger et japansk firma å bygge en romheis innen 2050.

Men hvorfor ikke begynne med noe enklere? Den tidligere NASA-ansatte Michael Laine brukt de siste 11 årene på å virkeliggjøre sin store drøm – å bygge en romheis på månen.

Skal bruke ballonger

Konsepttegning av en romheis på vei opp fra jordens overflate.Foto: LiftPort

Siden månen har mindre tyngdekraft og ingen atmosfære er prosjektet mindre komplisert. Tårnet fra overflaten til rommet trenger ikke å være like høyt og robust som en tilsvarende konstruksjon på jorden.

Romheisen skal bygges med eksisterende teknologi og fraktes opp fra jorden ved hjelp av en enkel rakett. En flytende ballong-plattform skal sveve to kilometer over månens overflate, og robotheisen skal klatre opp og ned "himmelstigen" som er forankret i fru Luna.

– Like enkelt som å skyte opp Sputnik, mener Laine, som har startet selskapet LiftPort for å gjennomføre det ambisiøse prosjektet innen dette tiåret er omme.

Romheisen skal brukes til å gi astronauter og annen last en myk landing på månens overflate. LiftPort mener deres system kan transportere 36 mennesker til månen i året til en brøkdel av prisen ved å bruke et tradisjonelt månelandingsfartøy.

Men så var det disse pengene da

Hvordan skaffer man penger til en romheis? Jo, gjennom et realt spleiselag.

I første omgang ønsket LiftPort å samle 8000 dollar (ca 46000 kr) fra rause givere via nettstedet Kickstarter. Mange givere har allerede meldt seg, og dette "stuntet" skal bidra til å skape litt blest og rekruttere en fanskare.

Men for å bli månens første heismontører, trenger de nok mer astronomiske summer, minst 800 millioner dollar (omkring 4,6 milliarder kroner), innrømmer Laine. Så det er trolig duket for mange flere innsamlingsaksjoner og dugnader i framtiden.

Du kan lese mer om prosjektet, og vurdere om du vil investere noen kroner i romheisen, i prosjektskissen på Kickstarter.

Orker du ikke å vente på romheisen? Da kan du dra til månen allerede i 2015.
Les mer: Nå kan du kjøpe billett til månen

Her kan du se en animasjon av hvordan romheisen skal fungere:

Og her kan du se en jordisk test av en tidlig prototype:

Tror du romheisen noen gang vil bli satt i drift? Diskuter gjerne i forumtråden under saken.

Kilder: Mashable, Kickstarter, LiftPort

annonse