Disse kameraene ønsker vi oss fra julenissen
Her er våre beste forslag til speilfrie julegaver.
Innhold
- Nybegynner og entusiast
- Hvorfor speilløst?
- Nybegynnerklassen
- Det gode kjøpet: Sony NEX-3N
- Pene Samsung NX300
- Kompakte Olympus PEN E-PL5
- Entusiastklassen
- Fleksible Sony NEX-7
- Unike Panasonic Lumix DMC-GX7
- Retrokule Fujifilm X-E2
- (Semi)Proff
- (Semi)Proffklassen
- Videokapable Panasonic Lumix DMC-GH3
- Fleksible Olympus OM-D E-M1
- Fullformatskameraet Sony A7R
Nybegynner og entusiast
I forrige uke tok vi en titt på noen av de beste kompaktkameraene du kan sette på ønskelista i år. Denne uken skal vi bevege oss noe opp i størrelse, og vi har plukke ut ni speilløse systemkameraer vi tror vil kunne sørge for at julekvelden blir en suksess.
For ikke så veldig mange år siden, var et speilreflekskamera det eneste reelle alternativet for folk som ønsket seg et mer avansert fotoredskap enn et kompaktkamera - i alle fall om vi holder oss i den digitale verdenen.
Dagens situasjon er imidlertid en annen, nå har vi fått enda et alternativ, nemlig de speilløse systemkameraene.
Les også: Hvilket kompaktkamera bør du gi bort til jul?
Hvorfor speilløst?
For mange er nok gode bilder synonymt med et digitalt speilreflekskamera, og noen vil kanskje spørre om hvorfor de da skal velge en annen type kamera.
Den største fordelen er kort fortalt størrelsen. Ved å fjerne speildelen har man kunnet redusere både størrelse og vekt, samtidig som man har kunnet beholde fordelene med systemkameraer, som for eksempel utskiftbar optikk og stor bildebrikke.
Man kan altså si at med et speilløst systemkamera får man det beste fra to verdener: Fleksibiliteten til et speilreflekskamera, i et kamerahus nesten på størrelse med et kompaktkamera.
Nybegynnerklassen
Det gode kjøpet: Sony NEX-3N
Cirka 2500 kroner
Sony er med sin NEX-serie tungt inne i det speilløse kamerasegmentet, og med Sony NEX-3N står de for artikkelens både billigste og minste kamera. Sony NEX-3N tilbyr en stor bildesensor i APS-C-format, innebygget blitz, 3 tommers vippbar skjerm, opptak i RAW og muligheter for å filme i full HD.
Alt dette får du i et nokså solid, men likevel lite og nett kamerahus. Hvis du er ute etter å bytte ut ditt kompaktkamera med et systemkamera som enkelt kan bli med deg over alt, er vi ganske sikre på at du vil bli fornøyd om du velger Sony NEX-3N.
Sony NEX-3N pluss kitobjektiv vil per dags dato kun koste deg cirka 2500 kroner.
Pene Samsung NX300
Cirka 3500 kroner
Legger du til omlag tusen kroner i pris, får du dette lekre kameraet fra Samsung. Det kan nesten se ut som om den koreanske produsenten har skjelet litt til Apple da de designet NX300, og resultatet er et pent og solid hus, som ligger godt i hånden.
Men med Samsung NX300 er det ikke bare utseende som er trivelig, kameraet innehar alt fra en stor trykkfølsom skjerm som kan vippes og innebygget WiFi, til blitzsko og rask seriemodus. Liker du at kameraet tar kontroll over eksponeringen, er dette også et godt valg, da NX300 har ganske gode automatiske funksjoner.
Samsung NX300 pluss kitobjektiv vil koste deg litt over 3500 kroner, og kameraet finnes i flere forksjellige farger.
Kompakte Olympus PEN E-PL5
Cirka 4500 kroner
Olympus Pen er et solid navn i de speilløse kretser, og med Olympus Pen E-PL5 tilbyr Olympus en meget robust fotografisk pakke, til en fornuftig pris. Kameraet har blant annet en 16 megapixels stor bildesensor i Micro Four Thirds-formatet, berøringsfølsom skjerm, mulighet for å montere ekstern søker, rask autofokus og gode ISO-egenskaper. Mulighet for opptak i RAW er også på plass her, og kameraet er temmelig godt bygget og fremstår som rimelig kompakt.
Olympus PEN E-PL5 tilbyr deg altså muligheten til å montere en ekstern elektronisk søker i kameraets blitzsko, men dette er ektrautsyr som koster mer penger. Er du avhengig av dedikert søker, finnes det andre kameraer med innebygget søker som nok kan egne seg bedre for deg.
Olympus PEN E-PL5 pluss kitobjektiv får du per dags date for cirka 4500 kroner for.
Entusiastklassen
Fleksible Sony NEX-7
Cirka 5800 kroner
Med Sony NEX-7 beveger vi oss over i entusiastenes land. Her får vi et kamerahus utført i metall med meget god ergonomi, en klasseledende elektronisk søker, vippbar skjerm og innebygget blitz. Kameraet tilbyr også film i full HD med 50 bilder i sekundet. En 24 megapixels stor bildesensor i APS-C-formatet sørger for god bildekvalitet, og egne kontrollhjul for blender, lukker og ISO gjør at du har full kontroll på fotograferingen.
Hvis du legger 5800 kroner på bordet og kjøper Sony NEX-7 med kit, får du med et godt objektiv, som har den samme gode byggekvaliteten som selve huset.
PS. Sony NEX-7 har en lillebror ved navn Sony NEX-6. Med mye av den samme funksjonaliteten til storebror, og en enda hyggeligere pris på circka 4500 kroner kan kanskje Sony NEX-6 egne seg enda bedre for den prisbevisste fotografen.
Unike Panasonic Lumix DMC-GX7
Cirka 10 000 kroner
Med Panasonic Lumix DMC-GX7 tilbyr Panasonic et avansert kompakt Lumix-kamera med innebygget elektronisk søker. Ikke bare er søkeren innebygd, den er også vippbar opp i 90 grader slik at du kan holde kameraet lavt og fortsatt bruke søkeren.
I tillegg til en innovativ søker kan Panasonic Lumix skilte med det meste man kan tenke seg i et entusiastkamera: Innebygget blitz, berøringsfølsom vippbar skjerm, film i full HD med 50 bilder i sekundet, innebygget bildestabilisator, WiFi, en nesten lydløs lukker, samt rask og pålitelig autofokus.
GX7 har en flott retro-inspirert design og er solid bygget i magnesium. Kameraets knapper og hjul er velplasserte og medvirker til god ergonomi. GX7 er et Micro Four Thirds-kamera, og tilbyr meget god bildekvalitet, også på høye ISO-verdier.
Panasonic Lumix GX7 pluss kitobjektiv får du for cirka 10 000 kroner - er du skikkelig kul kjøper du Lumix GX7 i kit med Panasonics populære 20mm f/1.7 for tusen kroner mer.
Retrokule Fujifilm X-E2
Cirka 11 000 kroner
Det er som regel ingen som helt klarer å matche Fujifilms kameraer når det kommer til retrodesign, og det samme gjelder også for Fujifilm X-E2. I dette kameraet har Fujifilm plukket fritt fra en rekke av sine populære modeller og laget et solid kamera for stillbilde-entusiasten.
X-E2 har fått en X-Trans CMOS II sensor som ikke har noe lavpassfilter. Dette sørger for at Fujifilm X-E2 har rasende god bildekvalitet på ISO-verdier helt opp i det øvre sjiktet.
En meget god elektronisk søker er på plass, og huset har innebygd WiFi.
Tro mot sitt retrodesign er X-E2 utstyrt med dedikerte hjul for blender, lukker og eksponeringskompensasjon.
Du kan også filme i full HD med dette kameraet, men det er ingen tvil om at Fujifilm X-E2 først og fremst er laget for å appellere til retro-entusiaster som digger å ta bilder slik man gjorde det "i gamle dager”.
Fujifilm selges i kit med et meget godt 18-55mm-objektiv for rett under 11 000 kroner.
PS. Fujifilm X-E2s forgjenger, Fujifilm X-E1, selges fremdeles, og for cirka 8000 kroner mener vi at dette kameraet fortsatt kan være et godt kjøp for den som vil inn i Fujifilms X-serie, men som ikke trenger de aller nyeste funksjonene.
På neste side finner du anbefalingene for deg som trenger enda litt flere funksjoner»
(Semi)Proff
(Semi)Proffklassen
Videokapable Panasonic Lumix DMC-GH3
Cirka 15 000 kroner
Hvis du er ute etter et speilløst kamera som uten problemer kan erstatte de fleste av dagens speilreflekskameraer, så er Panasonic Lumix DMC-GH3 et sikkert valg. Her får man det meste, vi kan for eksempel nevne ting som innebygd søker, rask autofokus, trykkfølsom skjerm, god ergonomi, særdeles god byggekvalitet og innebyggd WiFi.
En 16 megapixels stor bildesensor i Micro Four Thirds-formatet sørger for gode bilder.
Det er imidlertid på ett punkt GH3 virkelig skiller seg fra resten av gjengen, og det er på video. Har du lyst til å bruke systemkameraet ditt til videproduksjon på profesjonelt nivå?
Ikke noe problem, Panasonic GH3 leverer. Ting som (fungerende) kontinuerlig autofokus, 3,5mm mikrofoninngang og mulighet for å filme med bithastighet på 72Mbps, gjør Panasonic GH3 til et meget kapabelt verktøy i hendene på for eksempel eventvideografer.
Og skulle du være så uheldig å bli utsatt for litt regn mens du er ute og filmer, så skal det gå greit - GH3 er nemlig værtett. Panasonic Lumix DMC-GH3 pluss kitobjektiv ligger for tiden på omlag 15 000 kroner.
Fleksible Olympus OM-D E-M1
Cirka 15 000/18 000 kroner, avhengig av kitobjektiv
Med sin OM-D E-M1 har Olympus prøvd å lage et kamera som kan ta opp kampen med selveste Panasonic Lumix GH3. Og har de så klart dette? Ja, så absolutt mener vi. I våre øyne er det nemlig ingen tvil om at vi i Olympus OM-D E-M1 har fått det mest avanserte, og på mange måter beste Micro Four Thirds-kameraet hittil - i alle fall for stillbilder.
Hvis det er ett kamera i denne artikkelen som har tilnærmet alt, så er det OM-D E-M1:
Et supert autofokus-system, klasseledende 5 aksers bildestabilisator, meget god bildekvalitet, innebygget WiFi, opptakshastighet på ti bilder i sekundet (med låst fokus), vippbar berøringsfølsom skjerm, og en elektronisk søker i toppklassen.
Huset er meget robust bygget i metall og kameraet har dedikerte hjul for blender og lukker.
Et stort grep gjør at kameraet ligger meget godt i hånden. OM-D E-M1 er selvsagt værtett, men ikke nok med det, kameraet er også både støvtett og frostsikkert!
E-M1 tilbyr også film i full HD, men hvis film er det primære bruksområdet for kameraet ditt, anbefaler vi deg heller å ta en kikk på Panasonics GH3 som vi nevnte tidligere.
Har du lyst på Olympus OM-D E-M1 må du per dags dato ut med rett under 18 000 kroner. Da får du riktig nok med et 12-40mm proff kitobjektiv som gir deg f/2.8 gjennom hele zoom-området.
Alternativt kan E-M1 også kjøpes med 12-50mm for rundt 15 000 kroner.
PS. Før E-M1 kom på markedet var det Olympus OM-D E-M5 som satt på Olympus sin speilløs-trone. OM-D E-M5 er fortsatt et meget godt kamera, og selges for tiden for kun 6000 kroner med kitobjektiv - altså for under halvparten av prisen du må ut med for E-M1!
Fullformatskameraet Sony A7R
Cirka 18 500 kroner
Akkurat som i forrige artikkel ser vi oss nødt til å la Sony avslutte hele kalaset med en av sine nyvinninger. Da vi nevnte at Olympus OM-D E-M1 har alt, var det faktisk ikke helt sant. Sony A7R kan nemlig skilte med noe ingen av de andre kameraene i denne artikkelen har, og jada, Sony har klart å få plass til en fullformatssensor i dette speilløse flaggskipet.
Og det er jammen ikke en hvilken som helst sensor heller, når du trykker på utløserknappen til A7R er det nemlig en 36,4 megapixels stor bildesensor som blir eksponert for lys. Denne sensoren har ikke noe lavpassfilter, noe som sørger for bilder med veldig god detaljgjengivelse.
Ellers tilbyr Sony A7R alt fra rask og presis autofokus, til innebygget WiFi og NFC. Kameraet er bygget i metall, og er følgelig meget robust. Værtetting er også på plass, og kameraet har i tillegg til en meget god skjerm, en av de bedre elektroniske søkerne vi har sett. Så hva koster dette vidunderet? Sony A7R (kun hus) kan bli ditt for den nette sum av 18 500 kroner.
PS. A7R har en tvillingbror som Sony kaller A7. Disse to kameraene er likevel ikke eneggede tvillinger: I tillegg til at du får med én R mindre i navnet, må du også klare deg med en 24 megapixels sensor med lavpassfilter. På den andre siden får du Sony A7 til en noe hyggeligere pris på ca 13 000 kroner for kun huset.