GuideSpeilløst systemkamera

Disse kameraene ønsker vi oss fra julenissen

Her er våre beste forslag til speilfrie julegaver.

Nybegynner og entusiast

I forrige uke tok vi en titt på noen av de beste kompaktkameraene du kan sette på ønskelista i år. Denne uken skal vi bevege oss noe opp i størrelse, og vi har plukke ut ni speilløse systemkameraer vi tror vil kunne sørge for at julekvelden blir en suksess.

For ikke så veldig mange år siden, var et speilreflekskamera det eneste reelle alternativet for folk som ønsket seg et mer avansert fotoredskap enn et kompaktkamera - i alle fall om vi holder oss i den digitale verdenen.

Dagens situasjon er imidlertid en annen, nå har vi fått enda et alternativ, nemlig de speilløse systemkameraene.

Les også: Hvilket kompaktkamera bør du gi bort til jul?

Hvorfor speilløst?

For mange er nok gode bilder synonymt med et digitalt speilreflekskamera, og noen vil kanskje spørre om hvorfor de da skal velge en annen type kamera.
Den største fordelen er kort fortalt størrelsen. Ved å fjerne speildelen har man kunnet redusere både størrelse og vekt, samtidig som man har kunnet beholde fordelene med systemkameraer, som for eksempel utskiftbar optikk og stor bildebrikke.

Man kan altså si at med et speilløst systemkamera får man det beste fra to verdener: Fleksibiliteten til et speilreflekskamera, i et kamerahus nesten på størrelse med et kompaktkamera.

Nybegynnerklassen

Det gode kjøpet: Sony NEX-3N

Cirka 2500 kroner

Sony NEX-3N. Foto: Sony.

Sony er med sin NEX-serie tungt inne i det speilløse kamerasegmentet, og med Sony NEX-3N står de for artikkelens både billigste og minste kamera. Sony NEX-3N tilbyr en stor bildesensor i APS-C-format, innebygget blitz, 3 tommers vippbar skjerm, opptak i RAW og muligheter for å filme i full HD.

Alt dette får du i et nokså solid, men likevel lite og nett kamerahus. Hvis du er ute etter å bytte ut ditt kompaktkamera med et systemkamera som enkelt kan bli med deg over alt, er vi ganske sikre på at du vil bli fornøyd om du velger Sony NEX-3N.
Sony NEX-3N pluss kitobjektiv vil per dags dato kun koste deg cirka 2500 kroner.

Pene Samsung NX300

Cirka 3500 kroner

Legger du til omlag tusen kroner i pris, får du dette lekre kameraet fra Samsung. Det kan nesten se ut som om den koreanske produsenten har skjelet litt til Apple da de designet NX300, og resultatet er et pent og solid hus, som ligger godt i hånden.

Men med Samsung NX300 er det ikke bare utseende som er trivelig, kameraet innehar alt fra en stor trykkfølsom skjerm som kan vippes og innebygget WiFi, til blitzsko og rask seriemodus. Liker du at kameraet tar kontroll over eksponeringen, er dette også et godt valg, da NX300 har ganske gode automatiske funksjoner.

Samsung NX300 pluss kitobjektiv vil koste deg litt over 3500 kroner, og kameraet finnes i flere forksjellige farger.

Kompakte Olympus PEN E-PL5

Cirka 4500 kroner

Olympus Pen er et solid navn i de speilløse kretser, og med Olympus Pen E-PL5 tilbyr Olympus en meget robust fotografisk pakke, til en fornuftig pris. Kameraet har blant annet en 16 megapixels stor bildesensor i Micro Four Thirds-formatet, berøringsfølsom skjerm, mulighet for å montere ekstern søker, rask autofokus og gode ISO-egenskaper. Mulighet for opptak i RAW er også på plass her, og kameraet er temmelig godt bygget og fremstår som rimelig kompakt.

Olympus PEN E-PL5 tilbyr deg altså muligheten til å montere en ekstern elektronisk søker i kameraets blitzsko, men dette er ektrautsyr som koster mer penger. Er du avhengig av dedikert søker, finnes det andre kameraer med innebygget søker som nok kan egne seg bedre for deg.

Olympus PEN E-PL5 pluss kitobjektiv får du per dags date for cirka 4500 kroner for.

Entusiastklassen

Fleksible Sony NEX-7

Cirka 5800 kroner

Sony NEX-7. Foto Sony.

Med Sony NEX-7 beveger vi oss over i entusiastenes land. Her får vi et kamerahus utført i metall med meget god ergonomi, en klasseledende elektronisk søker, vippbar skjerm og innebygget blitz. Kameraet tilbyr også film i full HD med 50 bilder i sekundet. En 24 megapixels stor bildesensor i APS-C-formatet sørger for god bildekvalitet, og egne kontrollhjul for blender, lukker og ISO gjør at du har full kontroll på fotograferingen.

Hvis du legger 5800 kroner på bordet og kjøper Sony NEX-7 med kit, får du med et godt objektiv, som har den samme gode byggekvaliteten som selve huset.

PS. Sony NEX-7 har en lillebror ved navn Sony NEX-6. Med mye av den samme funksjonaliteten til storebror, og en enda hyggeligere pris på circka 4500 kroner kan kanskje Sony NEX-6 egne seg enda bedre for den prisbevisste fotografen.

Unike Panasonic Lumix DMC-GX7

Cirka 10 000 kroner

Med Panasonic Lumix DMC-GX7 tilbyr Panasonic et avansert kompakt Lumix-kamera med innebygget elektronisk søker. Ikke bare er søkeren innebygd, den er også vippbar opp i 90 grader slik at du kan holde kameraet lavt og fortsatt bruke søkeren.

I tillegg til en innovativ søker kan Panasonic Lumix skilte med det meste man kan tenke seg i et entusiastkamera: Innebygget blitz, berøringsfølsom vippbar skjerm, film i full HD med 50 bilder i sekundet, innebygget bildestabilisator, WiFi, en nesten lydløs lukker, samt rask og pålitelig autofokus.

Panasonic Lumix DMC-GX7. Foto: Panasonic.

GX7 har en flott retro-inspirert design og er solid bygget i magnesium. Kameraets knapper og hjul er velplasserte og medvirker til god ergonomi. GX7 er et Micro Four Thirds-kamera, og tilbyr meget god bildekvalitet, også på høye ISO-verdier.

Panasonic Lumix GX7 pluss kitobjektiv får du for cirka 10 000 kroner - er du skikkelig kul kjøper du Lumix GX7 i kit med Panasonics populære 20mm f/1.7 for tusen kroner mer.

Retrokule Fujifilm X-E2

Cirka 11 000 kroner

Det er som regel ingen som helt klarer å matche Fujifilms kameraer når det kommer til retrodesign, og det samme gjelder også for Fujifilm X-E2. I dette kameraet har Fujifilm plukket fritt fra en rekke av sine populære modeller og laget et solid kamera for stillbilde-entusiasten.

X-E2 har fått en X-Trans CMOS II sensor som ikke har noe lavpassfilter. Dette sørger for at Fujifilm X-E2 har rasende god bildekvalitet på ISO-verdier helt opp i det øvre sjiktet.
En meget god elektronisk søker er på plass, og huset har innebygd WiFi.
Tro mot sitt retrodesign er X-E2 utstyrt med dedikerte hjul for blender, lukker og eksponeringskompensasjon.

Du kan også filme i full HD med dette kameraet, men det er ingen tvil om at Fujifilm X-E2 først og fremst er laget for å appellere til retro-entusiaster som digger å ta bilder slik man gjorde det "i gamle dager”.

Fujifilm selges i kit med et meget godt 18-55mm-objektiv for rett under 11 000 kroner.

PS. Fujifilm X-E2s forgjenger, Fujifilm X-E1, selges fremdeles, og for cirka 8000 kroner mener vi at dette kameraet fortsatt kan være et godt kjøp for den som vil inn i Fujifilms X-serie, men som ikke trenger de aller nyeste funksjonene.

På neste side finner du anbefalingene for deg som trenger enda litt flere funksjoner»