Tek.no

Guide Julebilder

Hvordan ta gode julebilder?

Vi gir deg fem tips som sørger for at juleminnene varer mye lenger enn til påske.

Johannes Granseth
23 Des 2013 12:00

Nå er det kun én dag igjen til jul, og for de fleste av oss betyr det at vi har koselige dager med familie og venner i vente. For oss fotointeressert byr juletiden på mange fine muligheter til å ta bilder av våre nære og kjære - bilder som ofte kan bli verdifulle minner, særlig hvis vi legger litt ekstra arbeid i å fange dem.

Slike foto-guider som dette inneholder ofte tips til hvilke innstillinger det er lurt å bruke, eller hva slags utstyr du bør velge. Denne gangen har vi imidlertid valgt å fokusere på hvordan det kan være lurt å tenke når man skal fange julen med kameraet - altså hvordan vi bør tilnærme oss motivene våre, for å på best mulig måte klare å formidle den gode stemningen med bildene.

Det spiller altså ingen rolle om du er ihuga fotoentusiast med avansert systemkamera, eller om du planlegger å ta bildene dine med en mobiltelefon, vi tror uansett at det kan være lurt å ha disse tipsene i bakhodet mens du fotograferer.

Les også: 10 tips for bedre bilder fra julebordet

Fortell historier

Et viktig mål for dokumentarfotografen har alltid vært å fortelle historier med bildene. Det betyr ikke nødvendigvis at man alltid må lage lange kronologiske bildeserier, men kanskje heller at man forsøker å fange bilder som inneholder handling - altså bilder hvor det skjer noe, eller at noe gjøres. Når vi ser slike bilder blir vi straks nysgjerrige, og engasjerte i handlingen som utspiller seg i bildene.

Vårt tips er derfor at du velger deg ut noen situasjoner og gjøremål som er viktig for deg og dine i julen, og prøver å fange historiene knyttet til disse i bildene dine. Prøv å unngå å påvirke motivene dine mens du fotografer, slik at du får fanget hendelsen på en genuin og naturlig måte, uten for mange stive smil og oppstilte situasjoner.

Les også: Hva vi egentlig ønsker oss

Finn spor av liv

Selv om juletiden handler mye om å være sammen med andre mennesker, behøver ikke det å bety at det må være mennesker med i alle bildene du tar. Man kan også finne mange fine motiver som sier mye om menneskene uten at de er med på bildene. Slike motiver kan kanskje sies å inneholde spor av liv.

Disse sporene av liv kan for eksempel være all julematen pent dandert før middagen, masse krøllete gavepapir revet av av ivrige barnehender, en halvfull akevittflaske som står igjen på benken, eller et stivpyntet spisebord.
Bilder av disse sporene sier noe om det som har skjedd eller skal skje, og et slikt bilde kan ofte være minst like sterkt og fortellende som et bilde tatt under selve situasjonen.

Les også: Disse kameraene ønsker vi oss fra julenissen

Ikke glem detaljene

Mens man fotograferer er det lett å tenke at man må få med alt på en gang. Selv om det er fint å ta noen oversiktsbilder, så kan man finne mange fine motiver om man går litt nærmere og legger merke til detaljene.

Detaljer kan ofte vekke til liv minner og følelser, og det er en fin måte å fokusere oppmerksomheten til betrakteren på.

Har du et macroobjektiv for hånden, kan du jo bruke det, men det er absolutt ikke en nødvendighet for å isolere detaljer i motivet ditt.

Ofte hjelper det bare å gå et par skritt nærmere, eller å vri litt på zoomringen.

Les også: Hvilket kompaktkamera bør du gi bort til jul?

Berøring, øyekontakt og uttrykk

Bilder av mennesker i ulike sitasjoner blir ofte finere og sterkere dersom man klarer å fange interressante øyeblikk som inneholder kontakt og kommunikasjon mellom menneskene. Det kan for eksempel være en liten berøring, øyekontakt mellom to personer, et smil, eller en gestikulerende hånd.

Et engasjert uttrykk kan være alt som skal til for at et bilde går fra å være et ordinært bilde av to som bare sitter ved siden av hverandre, til et flott bilde av to som er fortapt i en interessant samtale. Prøv derfor å følge med på situasjonene og samtalene rundt deg, og prøv å forutse når små interessante motiver oppstår, slik at du er klar og kan trykke på knappen i det riktige øyeblikket.

Les også: Her er fotogavetipsene for Nissen med slunken lommebok

Ikke bare det opplagte

Julen byr på mange opplagte fotomuligheter, men i blant kan man også finne sterke motiver i de ikke fullt så opplagte situasjonene. Bilder som ved første øyekast virker uinteressante og kjedelige, kan i ettertid vise seg å være blant de bildene man setter mest pris på.

Her må man kanskje tørre å by litt på seg selv, og det er kanskje ikke disse bildene man sender som julekort. Likevel kan disse personlige øyeblikkene minne oss om at julen ikke bare er julemiddager og pakker, og at disse situasjonene også er en del av en hyggelig juletid.

Akam ønsker alle dere lesere en riktig god jul!

Les også
Ikke la bildene dine støve ned på PC-en
Les også
Slik unngår du gule bilder
Les også
10 tips for bedre bilder fra julebordet
Les også
Hva vi egentlig ønsker oss
Les også
Disse kameraene ønsker vi oss fra julenissen
Les også
Hvilket kompaktkamera bør du gi bort til jul?
annonse