Til hovedinnhold
SniktittFujifilm X-T1

Fujifilms nye er den mest avanserte de har laget i serien

X-familien får en ny, solid storebror.

Fujifilm

På utsiden

Fujifilms X-serie har etter hvert blitt et ganske så modent kamerasystem med flere forskjellige kameramodeller med utskiftbar optikk. Likevel har nok mange sittet litt på gjerdet og lurt på hva Fujifilm har hatt for slags planer for dem som krever aller mest av kameraene sine.

Etter at X-Pro1 kom i 2012 har alle andre kameraer med X-fatning vært i innstegs- eller entusiastklassen, og selv om X-Pro1 har mottatt en rekke forbedringer i form av firmware-oppdateringer, har muligens en del de avanserte brukerne følt seg litt glemt.

Storebror ser dagens lys

I dag blir det imidlertid klart at Fujifilm fortsatt ønsker å være med i toppen, når de annonserer sitt hittil mest avanserte X-systemkamera, Fujifilm X-T1.

Fujifilm X-T1 kommer etter en lang og massiv ryktestorm, og både spesifikasjoner og bilder har lekket. Fujifilm har sågar også bidratt til kalaset. Så da Akam i forrige uke ble invitert til pressevisning, var det ikke uten en god porsjon med spenning vi tok turen for å ta en titt på det nye vidunderet.

Les også: Test av Fujifilm X100S.

Retrofantastisk

Alle X-kameraene er jo som kjent utformet i et, i våre øyne, ganske lekkert retrodesign.
X-T1 er intet unntak, men denne gangen tar Fujifilm designet et hakk videre. Da de tidligere har latt seg inspirere av rammesøkerkameraer fra 50- og 60-tallet, har de denne gangen laget et kamera som har et klassiskt SLR-design.

Som navnet X-T1 vitner om, er det nok deres egne Fujica ST-kameraer som står for inspirasjonen denne gangen. Vi liker designen veldig godt, og gir Fujifilm et klapp på skulderen for å klare å være tro mot sin egen design-ide, samtidig som de evner å utvikle seg.

Når vi får Fujifilm X-T1 i hendene merker vi med en gang at dette er et meget solid kamera. Det har et relativt stort grep som gjør at det ligger meget godt i hånden.
Huset er utført i magnesium, og ikke minst er det værtettet. Fujifilm opplyser at det skal ha opp mot 80 værtette punkter, og tåle temperaturer ned mot -10°C.

Søkeren er nå plassert på midten av kamerahuset, dette gjør at Fujifilm har fått plass til et dedikert kontrollhjul for ISO, noe ingen av de andre X-kameraene har. Egne hjul for lukkertid og eksponeringskompensasjon er også på plass, og siden de fleste objektivene i X-serien er utstyrt med blenderring, gir X-T1 meget god oversikt over de manuelle innstillingene på kameraet.

Alle hjulene er laget i aluminium, og gir tydelige klikk-lyd når man vrir på dem. ISO-hjulet er delt inn i tredjedels trinn, og kameraet tilbyr ISO verdier fra 200 - 6400. ISO kan utvides med L (ISO 100), H1 (12800) og H2 (25600). Vi liker også at auto-ISO er tilgjengelig på ISO-hjulet i form av A, slik at man slipper å gå inn i menyene om man ønsker å bruke auto-ISO.

På lukkertids-hjulet er sync-tiden på 1/180 på plass og markert med X, mens korteste lukkertid fortsatt desverre er 1/4000, altså ikke 1/8000 som nok mange kunne ha tenkt seg.

I likhet med Fujifilm X-E2, har X-T1 fått et eksponeringskompensasjons-hjul som lar deg stille opp til +/- 3 EV. Nytt er imidlertid at X-T1 har to nye hjul, et som sitter under ISO-hjulet som lar deg styre ting som skuddtakt og bracketing, og et som sitter under lukkertids-hjulet som lar deg styre lysmåleren. Dette synes vi fungerer veldig bra, og det går veldig fort for eksempel å skifte til spot-måling eller til høyere skuddtakt.

Les også: Fujifilm-familien vokser stadig

Programmerbare knapper

X-T1 har en vippbar skjerm. (Foto: Fujifilm)

Kameraets bakside domineres av en tre tommer stor vippbar skjerm med 1.04 millioner bildepunkter. Til høyre for den sitter den vanlige fireveis-paden, men nå er alle disse fire knappene programmerbare funksjonsknapper.

Fujifilm har gjort det enkelt å stille inn Fn-knappene på X-T1. (Foto: Johannes Granseth)

Det er ytterligere to programmerbare funksjonsknapper på huset, vi har altså fått hele seks knapper vi kan definere slik vi selv ønsker. Fujifilm har også laget en egen hendig meny som enkelt lar deg stille inn hvilken knapp som styrer hva - dette liker vi!

En egen knapp for video er på plass, og heldigvis er også view mode-knappen tilbake etter at den av en eller annen grunn forsvant på X-E2. Et ratt foran på grepet og et ratt bak på huset lar oss kontrollere henholdsvis lukkertid med tredjedels trinn, og blenderen dersom man bruker et av objektivene som ikke har egen blenderring.

Siden håndgrepet er ganske stort, har dette gitt rom for å ha minnekortplassen i grepet og ikke sammen med batteriet slik som på tidligere modeller. Kameraet støtter den nye standarden UHS-II (Ultra High Speed-II), noe som gir ekstremt gode skrivehastigheter dersom man benytter et kort som støtter denne standarden. Et skår i gleden er imidlertid at det fortsatt kun er én kortplass, og ikke to, slik et av de mer seiglivede ryktene ville ha det til.

På innsiden

Velutstyrt søker

Det er tydelig at Fujifilm ønsker at søkeren skal være et av X-T1s trekkplaster. Den er meget skarp med 2.36 millioner punkter, og OLED sørger for klare og fine farger. Søkeren har en forstørrelse på hele 0.77x, og er meget stor og oversiktlig i bruk. Det er heller ikke mye hakking å spore, men vi har riktig nok ikke fått testet kameraet i svak belysning enda.

X-T1s fire søker-modi. (Foto: Fujifilm)

Fujifilm har ytterligere bygd ut funksjonaliteten til sin nye søker med fire forskjellige visningsmodi du kan velge i søkeren. Disse heter “Full”, “Normal”, “Dual” og “Vertical”, og kan sees på bildet på siden her. Vertical fungerer enkelt og greit slik at søkerinformasjonen automatisk roterer når du snur kameraet mens du har det i enten “Full” eller “Normal”.

Den mest spennende av disse modiene må sies å være “Dual”, som i manuell fokus viser en liten innzoomet del av motivet ved siden av søkerbildet. Dette gjør at du samtidig som du ser hele utsnittet og kan komponere bildet, også ser nøyaktig hvor du har plassert fokus.

Dette så ut til å fungere meget bra da vi testet det, særlig fordi man også kan få opp fokus-peaking og Fujis egen digital split focus i dette lille vinduet.

Og apropos fokus-peaking, med X-T1 kan du i tillegg til hvit nå også velge rødt og blått. Dette er noe vi virkelig har savnet, og noe som jo lenge har vært på plass hos andre produsenter. På spørsmål kan Fujifilm verken bekrefte eller avkrefte om denne funksjonen også vil komme til de andre X-kameraene som støtter peaking - den som lever får se!

Les også: Kan ulik pikselstørrelse gi bedre bildekvalitet?

Låner fra lillebror

Det sitter en X Trans II CMOS på 16 megapixler i X-T1. (Foto: Fujifilm)

X-T1 har den samme bildesensoren som sitter i X-E2, en X Trans II CMOS med 16 millioner piksler. Prosessoren er også den samme, en EXR II. Selv om kameraet vi fikk titte på ikke hadde lanseringsklar firmware, opplevde vi autofokusen som meget rask, kanskje til og med håret raskere enn X-E2, men dette får vi komme tilbake til etter at vi har fått testet kameraet skikkelig.

X-T1 er også meget rask på et annet område, og det er skuddtakt. Med åtte bilder i sekundet med kontinuerlig autofokus er det tydelig at Fujfilm her frir til sports- og naturfotografene.
Vi fikk ikke testet følgefokus ordentlig, men det er ikke noen tvil om at kameraet brenner av noen rimelig kjappe serier hvis du holder inne utløserknappen i seriemodus.

Fujifilm X-T1 kan styres fra f.eks. et nettbrett.
(Foto: Fujifilm)

X-T1 har også WiFi på plass, men der tidligere kameramodeller med WiFi var ganske “dumme” og ikke kunne gjøre annet enn å sende bildefiler til for eksempel en iPhone, melder Fujifilm at man med X-T1 vil ha mulighet til å kontrollere kameraet trådløst via en gratis appliksjon som du kan laste ned til din smarttelefon eller nettbrett. Vi har ikke fått sett denne appen enda, men Fuji opplyser at man vil kunne kontrollere ting som autofokus og bilde- og videotagning, i tillegg at man vil kunne styre kameraets ulike innstillinger som blender, lukker og ISO.

Nytt for X-T1 er også en intervall-modus som lar deg bruke kameraet til for eksempel time lapse-fotografering uten at du må bruke en ekstern utløser eller liknende.

X-T1 tilbyr også film i 1080p med både 30 og 60 bilder per sekund.
Kameraet har en lydinngang, men dessverre ingen lydutgang.

Tilbehør og tilgjengelighet

Batterigrep, blits og
nye objektiver

X-T1 med battergrepet VG-XT1. (Foto: Fujifilm)

På undersiden av kamerahuset finner du i tillegg til batteriluken og stativfestet, noen små kontaktpunkter som gjør at du med X-T1 kan benytte deg av det helt nye batterigrepet VG-XT1. Grepet er også værtett og gir rom for ett ekstra batteri. I kombinasjon med større objektiver som Fujinon XF 55-200mm f3.5-4.8 synes vi det nye grepet tillfører meget god balanse til kameraet, og de med litt store hender vil nok føle at kameraet ligger enda bedre i hånden.

Fujifilm med blitsen EF-X8. (Foto: Fujifilm)

X-T1 har en blitssko, men ingen innebygd blits. Det følger derimot med en liten ekstern blits som kan festes i blitsskoen. Blitsen heter EF-X8 og har ledetall på 11 på ISO 200. Den kan felles ned når den ikke er i bruk, men kan dessverre ikke vinkles rett opp.

Tidligere i år annonserte Fujifilm at de i løpet av 2014 blant annet kommer til å slippe tre nye zoom-objektiver med X-fatning:
Fujinon XF 18-135mm f3.5 R OIS, Fujinon XF 16-55mm F2.8 R OIS og Fujinon XF 50-140mm F2.8 R OIS. Det de imidlertid ikke fortalte da, var at disse tre objektivene blir værtettede, og altså kommer til å passe veldig godt sammen med en X-T1.

Les også: Fujifilm annonserer vidvinkelzoom

Pris og tilgjengelighet

X-T1 med den splitter nye XF 56mm 1.2, som forøvrig virket som et meget godt objektiv. 
(Foto: Johannes Granseth)

Fujifilm X-T1 blir tilgjengelig i februar, og har fått en anbefalt utsalgspris på 10 499 kroner for bare huset.

Fujifilm X-T1 vil også selges i kit med Fujinon XF-18-55mm F2.8-4 R LM OIS, med en anbefalt utsalgspris på 14 499 kroner.

Batterigrepet VG-XT1 blir også tilgjengelig i februar og vil ligge på cirka 2200 kroner.

En half-case i skinn og et eksternt håndgrep blir også tilgjengelig i februar.

Fujinon XF 18-135mm f3.5 R OIS får lansering i juni. Dette objektivet kommer da også til å selges i kit med Fujifilm X-T1.

Fujifilm opplyser om at de som kjøper X-T1 før 31. mars 2014 vil få mulighet til å kjøpe 18-135mm med 25% rabatt når dette objektivet kommer i juni.

annonse