Tek.no

Sniktitt Fujifilm X-T1

Fujifilms nye er den mest avanserte de har laget i serien

X-familien får en ny, solid storebror.

Fujifilm
28 Jan 2014 08:04

På utsiden

Fujifilms X-serie har etter hvert blitt et ganske så modent kamerasystem med flere forskjellige kameramodeller med utskiftbar optikk. Likevel har nok mange sittet litt på gjerdet og lurt på hva Fujifilm har hatt for slags planer for dem som krever aller mest av kameraene sine.

Etter at X-Pro1 kom i 2012 har alle andre kameraer med X-fatning vært i innstegs- eller entusiastklassen, og selv om X-Pro1 har mottatt en rekke forbedringer i form av firmware-oppdateringer, har muligens en del de avanserte brukerne følt seg litt glemt.

Storebror ser dagens lys

I dag blir det imidlertid klart at Fujifilm fortsatt ønsker å være med i toppen, når de annonserer sitt hittil mest avanserte X-systemkamera, Fujifilm X-T1.

Fujifilm X-T1 kommer etter en lang og massiv ryktestorm, og både spesifikasjoner og bilder har lekket. Fujifilm har sågar også bidratt til kalaset. Så da Akam i forrige uke ble invitert til pressevisning, var det ikke uten en god porsjon med spenning vi tok turen for å ta en titt på det nye vidunderet.

Les også: Test av Fujifilm X100S.

Retrofantastisk

Alle X-kameraene er jo som kjent utformet i et, i våre øyne, ganske lekkert retrodesign.
X-T1 er intet unntak, men denne gangen tar Fujifilm designet et hakk videre. Da de tidligere har latt seg inspirere av rammesøkerkameraer fra 50- og 60-tallet, har de denne gangen laget et kamera som har et klassiskt SLR-design.

Som navnet X-T1 vitner om, er det nok deres egne Fujica ST-kameraer som står for inspirasjonen denne gangen. Vi liker designen veldig godt, og gir Fujifilm et klapp på skulderen for å klare å være tro mot sin egen design-ide, samtidig som de evner å utvikle seg.

Når vi får Fujifilm X-T1 i hendene merker vi med en gang at dette er et meget solid kamera. Det har et relativt stort grep som gjør at det ligger meget godt i hånden.
Huset er utført i magnesium, og ikke minst er det værtettet. Fujifilm opplyser at det skal ha opp mot 80 værtette punkter, og tåle temperaturer ned mot -10°C.

Søkeren er nå plassert på midten av kamerahuset, dette gjør at Fujifilm har fått plass til et dedikert kontrollhjul for ISO, noe ingen av de andre X-kameraene har. Egne hjul for lukkertid og eksponeringskompensasjon er også på plass, og siden de fleste objektivene i X-serien er utstyrt med blenderring, gir X-T1 meget god oversikt over de manuelle innstillingene på kameraet.

Alle hjulene er laget i aluminium, og gir tydelige klikk-lyd når man vrir på dem. ISO-hjulet er delt inn i tredjedels trinn, og kameraet tilbyr ISO verdier fra 200 - 6400. ISO kan utvides med L (ISO 100), H1 (12800) og H2 (25600). Vi liker også at auto-ISO er tilgjengelig på ISO-hjulet i form av A, slik at man slipper å gå inn i menyene om man ønsker å bruke auto-ISO.

På lukkertids-hjulet er sync-tiden på 1/180 på plass og markert med X, mens korteste lukkertid fortsatt desverre er 1/4000, altså ikke 1/8000 som nok mange kunne ha tenkt seg.

I likhet med Fujifilm X-E2, har X-T1 fått et eksponeringskompensasjons-hjul som lar deg stille opp til +/- 3 EV. Nytt er imidlertid at X-T1 har to nye hjul, et som sitter under ISO-hjulet som lar deg styre ting som skuddtakt og bracketing, og et som sitter under lukkertids-hjulet som lar deg styre lysmåleren. Dette synes vi fungerer veldig bra, og det går veldig fort for eksempel å skifte til spot-måling eller til høyere skuddtakt.

Les også: Fujifilm-familien vokser stadig

Programmerbare knapper

X-T1 har en vippbar skjerm. (Foto: Fujifilm)

Kameraets bakside domineres av en tre tommer stor vippbar skjerm med 1.04 millioner bildepunkter. Til høyre for den sitter den vanlige fireveis-paden, men nå er alle disse fire knappene programmerbare funksjonsknapper.

Fujifilm har gjort det enkelt å stille inn Fn-knappene på X-T1. (Foto: Johannes Granseth)

Det er ytterligere to programmerbare funksjonsknapper på huset, vi har altså fått hele seks knapper vi kan definere slik vi selv ønsker. Fujifilm har også laget en egen hendig meny som enkelt lar deg stille inn hvilken knapp som styrer hva - dette liker vi!

En egen knapp for video er på plass, og heldigvis er også view mode-knappen tilbake etter at den av en eller annen grunn forsvant på X-E2. Et ratt foran på grepet og et ratt bak på huset lar oss kontrollere henholdsvis lukkertid med tredjedels trinn, og blenderen dersom man bruker et av objektivene som ikke har egen blenderring.

Siden håndgrepet er ganske stort, har dette gitt rom for å ha minnekortplassen i grepet og ikke sammen med batteriet slik som på tidligere modeller. Kameraet støtter den nye standarden UHS-II (Ultra High Speed-II), noe som gir ekstremt gode skrivehastigheter dersom man benytter et kort som støtter denne standarden. Et skår i gleden er imidlertid at det fortsatt kun er én kortplass, og ikke to, slik et av de mer seiglivede ryktene ville ha det til.

Les også