Til hovedinnhold

Fujifilm-familien vokser stadig

Fujifilm lanserer nytt medlem i X-familien og et entusiastkompaktkamera.

Fujifilm / Akam.no

I dag lanserer Fujifilm to nye kameramodeller. Fujifilm X-E2 er et nytt medlem i selskapets X-familie, speilløse systemkameraer med retrodesign. Fujifilm XQ1 er et nytt entusiastkompaktkamera med fastoptikk og med egenskaper fra X-familien.

Videreutvikling

Ny generasjon: Fujifilm X-E2. Foto: Fujifilm

Fujifilm X-E2 bygger videre på det anerkjente kamerahuset X-E1 som selskapet lanserte for litt over et år siden.

I videreutviklingen finner vi både komponenter vi har sett i modeller som Fujifilm har brukt i andre kameramodeller som har kommet i mellomtiden, i tillegg til noe helt ny teknologi.

Kameraet bruker samme sensor som vi finner i Fujifilm X100S, X-Trans CMOS II. Det er en bildebrikke på 16.3 megapiksler. Lysstyrken til kameraet er oppgitt til ISO 200 til 6400, utvidbart opp til ISO 25 600.

Retrostilen til Fujifilm har vunnet mange venner. Foto: Fujifilm

Les også: Test av Fujifilm X100S - Vellykket retrohyllest

Sensoren bruker ikke et tradisjonelt filter for anti-aliasing som mange andre kameraer, dermed oppnår Fujifilm skarpere bilder.

I stedet brukes primærfargefiltrering, noe som skal klare å fjerne fargefortegning og mønsterfeil («moiré») på svært detaljerte områder i bildet, uten å redusere skarpheten.

X-E2 har også fått den nyeste bildeprosessoren til Fujifilm, EXR II. Ifølge selskapet medfører dette en dobling av prosesseringshastigheten i fohold til EXR Pro-prosessoren. Høy ytelse går også igjen i andre egenskaper med dette kameraet, for eksempel påberoper Fujifilm seg verdens raskeste autofokus, på 0,08 sekunder. Denne posisjonen var per september 2013, med et XF 14mm F2.8 objektiv.

Les også: Fujifilm utvider X-familien

Prisen på X-E2, kamerahuset alene, er satt til 8 499 kroner. Med 18-55mm kitobjektiv er prisen satt til 10 999 kroner. Tilgjengelighet er ikke oppgitt.

Kompakt bildekvalitet

Det nye kompaktkameraet Fujifilm XQ1 er posisjonert som en modell i entusiastklassen. Fujifilm har puttet mye av teknologien fra X-familien inn i dette kameraet, slik at bildekvaliteten skal være sammenlignbar med de mer avanserte kameraene.

Kompaktykameraet XQ1 finnes i sort og sølv. Foto: Fujifilm

For eksempel har også dette kameraet fått X-Trans CMOS II-sensoren, i denne utgaven med 12 megapiksler effektiv oppløsning. Lysstyrken er oppgitt til ISO 100 til 12800. I tillegg har kameraet også fått EXR II-prosessoren, og begge deler er klare indikasjoner på her har vi et kompaktkamera for litt mer seriøse fotografer.

Det faste objektivet som dette kameraet er utstyrt med, er det nyutviklete 25-100mm (4x zoom) F1.8.

Prisen på dette kameraet er oppgitt til 3 699 kroner. Tilgjengelighet er ikke oppgitt.

Ute etter nytt utstyr? Les vår guide til hvordan du gjør de beste kjøpene»

annonse