Til hovedinnhold

Nå koster det ikke skjorta å filme 4K-video

Med Panasonics nye speilløse blir 4K allemannseie.

Panasonic

Med Lumix DMC-GH3 viste Panasonic at de tok videofilming med systemkamera på alvor. Når de nå annonserer oppfølgeren, tar de videosatsningen et steg videre.

Firekjerners prosessor

La oss ta det første først. Panasonic Lumix DMC-GH4 kan gjøre videoopptak i 4K-oppløsning – 3840x2160 med 30 bilder i sekundet – i både .mov og MP4-format. «Nedskalerer» du til Full-HD, kan du i tillegg gjøre opptak i AVCHD-formatet, og bildefrekvens skrus opp til enten 50 eller 60 bilder i sekundet.

For å oppnå 4K-video har Panasonic utstyrt GH4 med en oppgradert 16-megapiksels Live MOS-bildebrikke og en ny Venus Engine-bildeprosessor. En firekjerners prosessor har kameraet også blitt utstyrt med, slik at det skal takle de store datamengdene 4K-video gir.

GH4 i aksjon.Foto: Panasonic

Rimeligere 4K-alternativ

Slik ser toppen av kameraet ut.Foto: Panasonic

Med en veiledende utsalgspris på rundt 1500 euro for huset alene blir Panasonic GH4 dermed det første «rimelige» 4K-alternativet innenfor systemkamerasegmentet. Fra før kan riktignok Canon 1DC gjøre opptak i 4K med 24/25 bilder i sekundet, men da er vi i en helt annen prisklasse.

Vel å merke hevdes det at man gjerne må opp i en frekvens på 50 eller 60 bilder i sekundet for å fullt utnytte potensialet i 4K, noe du kan lese mer om i dette intervjuet med teknologisjefen i Telenor Satellite Broadcasting.

Ikke bare video

4K-video til side, GH4 er først og fremst et speilløst systemkamera. Bildebrikken gir ISO-verdier mellom 100 (utvidet) til 25 600, vel å merke med 6400 som maks ved videoopptak.

I tillegg har kameraet 49 fokuspunkter og Panasonic hevder at fokustiden er nede i så lite som 0,07 sekunder. Kameraet benytter seg av kontrastbasert autofokus. En ansiktsgjenkjenningsmodus har kameraet også fått, hvor det benytter seg av øye-gjenkjenning.

Baksiden av GH4 preges av en tre tommer stor OLED-skjerm som kan vris 180 grader ut til siden, og 270 grader opp og ned. Skjermen har en oppløsning på 1 040 000 bildepunkter.

En elektronisk søker er GH4 også utstyrt med. Denne gir 100 prosent bildedekning og bør med oppløsningen på 2 359 000 bildepunkter være skarp nok til det meste.

Les også: En guide til nyttig videoutstyr

Tilkoblingsmuligheter

Som seg hør og bør av et kamera som tar sikte på å være et reelt videoverktøy, har GH4 en rekke tilkoblingsmuligheter, slik som en 3,5 mm mikronfoninngang og 3,5 mm hodetelfonutgang. Via micro-HDMI kan man også vise videoopptaket «live» på en ekstern skjerm.

I tillegg er kameraet utstyrt med WiFi og kan fjernstyres via en smartenhet gjennom Panasonics app.

GH4 har en blitssko, og det kan utstyres med et vertikalgrep, i tillegg til at det er sprut- og støvsikkert.

Pris og tilgjengelighet

Som vi var inne på tidligere i artikkelen, vil GH4 få en veiledende utsalgspris på 1500 euro for huset alene. Med kitobjektivet 14-140 ligger veiledende pris på 2000 euro, men de norske prisene er foreløpig ikke kjent.

Kameraet skal være tilgjengelig for salg i april.

Ute etter nytt kamerautstyr? Slik gjør du det beste kjøpet»

annonse