Til hovedinnhold
SniktittSony Alpha 7 og Sony Alpha 7r

Potensiell fulltreffer fra Sony

Vi har lekt oss med det nye vidunderet.

Det har lenge vært en våt drøm i fotoverden, det å ha et lite fullformat systemkamera som ikke veier så mye, og som ikke koster så mye som et Leica M-system.

Med lanseringen av Sony RX1 og RXr begynte ryktene å summe om selskapet ikke skulle ta sats og lansere noe av det samme, bare i en NEX-kropp.

Les også: Sony lanserer Sony Alpha 7 og Sony Alpha 7r.

Derfor var det med en viss forventning at vi takket ja til et opphold i Stockholm på Sonys regning. Hva skulle de vise denne gangen?

Gang of four. Foto: Eivind Hauger, Akam.no

Ryktene vi hadde hørt før pressetreffet viste seg å holde vann da Sony lanserte sin Alpha 7 og Alpha 7r. For det er to kameraer med spennende spesifikasjoner som møtte oss ved Skeppsholmen: Sony A7 har en 24,3 megapiksler stor fullformatbildebrikke, mens Sony A7r har fått en på 36,4 megapiksler.

Øvrige spesifikasjoner har vi allerede vært gjennom i nyhetsartikkelen vår, så vi vil ikke kommentere det noe særlig i denne sniktitten.

I bruk

Det vi vil kommentere er det fysiske og den praktiske bruken. Sony Alpha 7 og Sony Alpha 7r er bygget over samme lest. Begge modellene er 126,9 mm x 94, 4 mm x 48,2 mm, mens Alpha 7r er omtrent ni gram mindre enn Alpha 7.

Knappene ligger litt klønete til når du har hånda på grepet.Foto: Sony

Disse ni grammene er ikke noe man legger merke til. Dessverre gjør man fort det med størrelsen. For en som er vant til å bruke Canon EOS 5D Mark III så blir dette litt knøtt. Alpha 7 og Alpha 7r er ikke stort større enn et vanlig NEX-kamera.

Jeg er veldig glad i funksjonsknapper, og skulle gjerne hatt så mange av dem som mulig. Problemet er når funsksjonsknappene blir en hindring.Et annet problem som vi tror kommer av den lille størrelsen er knappene bak på fotoapparatet. Skjermen tar mye plass, noe som gjør at alle knappene har blitt dyttet ut på kameraets høyre side. Denne siden er der vi har hånda vår når vi fotograferer. Resultatet av dette blir dermed at man kan fort komme nær forskjellige funksjonsknapper, og man må stoppe opp.

Sånn det er nå er det ikke mulig å skru av disse knappene når du ønsker det, men det kan være det blir i framtiden.

For profesjonelle- og hobby-fotografer

Sony Alpha 7r og Sony Alpha 7 føles som kameraer for den profesjonelle brukeren. De er bygget i gode materialer og du merker at de tåler en del. Det beviste forøvrig en av de utenlandske journalistene da kameraet gikk i brygga, uten annet å bli litt skrapet på undersiden av huset.

Det var ikke fra denne høyden kameraet ble mistet. . Foto: Eivind Hauger, Akam.no

En ting profesjonelle brukere ønsker er god søker og skjerm. Her kan man ikke gjøre annet enn å gi Sony to tomler opp. Undertegnede har alltid hatt problemer med elektronisk søker, det har virket som om jeg har fått en tv-skjerm dyttet noen få millimeter fra øyet mitt.

Med Sony Alpha 7 og 7r er det noe helt annet. Den føles ikke som en optisk søker, men det er ikke langt unna. Mange har lurt på om panelet i søkeren er laget av noen andre enn Sony, det kunne Sonys representanter avkrefte.

En av våre danske venner som brukte søkeren ofte. Foto: Eivind Hauger, Akam.no

Glimrende skjerm

LCD-skjermen er også noe for seg selv. Den er skarp, og fungerer strålende i de aller fleste situasjoner. Siden den er vendbar kan man vende den 90 grader opp, og 45 grader ned. Interessant nok så lærte vi noe nytt under presentasjonen av produktene. Klaus Thymann, vinner av Sony World Photography Award 2013, viste oss nemlig en annen måte å holde kameraet på; snu det opp ned. På den måten kan du bruke skjermen i 90 grader over hodet ditt.

Mange brukte Sony Alpha 7 og Alpha 7r med live view. Foto: Eivind Hauger, Akam.no

Når det gjelder den praktiske bruken så skiller ikke disse to modellene seg spesielt fra andre kameraer. Pek, klikk, ta bildet - se det på skjermen. Det som dog er interessant er hvordan autofokusen føltes.

Dessverre var det ikke nok av begge modeller, så vi fikk kun brukt Sony Alpha 7. Vi brukte dette kameraet med tre forskjellige objektiver: Sony FE 28-70mm F3.5-5.6 OSS, Carl Zeiss Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA og Carl Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA.

Frisk autofokus

Tidligere har ikke autofokus og Carl Zeiss vært en eksisterende miks, men med disse nye objektivene er det noe helt annet.

Her er det 100% fungerende autofokus med alt. Autofokusen føles presis, hurtig og ikke minst god. Den traff det jeg ville den skulle treffe, og den gjorde det akkurat så fort jeg ønsket at den skulle gjøre det.

Mye av grunnen til dette er nok på grunn av Hybrid AF-teknologien Sony har gitt deres nye fullformater. Dette er også den samme teknologien, om enn litt tweaket, som ligger i Sony DSC-RX1 og RX1r. At Sony Alpha 7 har 25 fokuspunkter som reagerer på kontrast og hele 117 fasedetekterende fokuspunkter gjør nok også sitt.

Selv i skumring og bevegende mål ble fanget opp av autofokusen. Foto: Eivind Hauger, Akam.no

Valgfrihet

Sony Alpha 7 og Sony Alpha 7r kan bruke et hav av forskjellige minnekort. Blant annet bruker de Sonys egne MemoryStick-kort, men de har heldigvis også støtte for helt vanlige SD-kort.

Mange vil nok også ønske å bruke dette til video også. Vi testet litt, men har ingen gode videoer å vise til. Ut i fra de andre som også deltok på pressetreffet som faktisk brukte det aktivt virket det som videomuligheten falt i smak.

Etter at du har tatt bildet ønsker du nok å se det også, det er i alle fall det mange av oss andre vil. Near Field Communication, eller NFC om du vil, er selvfølgelig innebygd i dette også. Noe annet ville overrasket oss stort, siden det nesten er blitt standardteknologi det siste året.

Dessverre kjørte den ikke opp mot min egen telefon, men det er nok fordi Sonys programvare PlayMemories trenger en oppgradering før den kan koble seg opp mot Alpha 7 og Alpha 7r.

Vi ble fraktet opp i luften, så vel over vannet. . Foto: Eivind Hauger, Akam.no

Lovende

Vi fikk bare en dag med Sony Alpha 7, men vi kan trygt si at dette er et fotoapparat som har potensiale til å bli en fulltreffer. Ikke bare er det et stødig kamera i byggekvalitet og form, det er også et som selv med preproduksjonsfirmware fungerer tilfredsstillende.

Ergonomien sitter, selv om det kanskje for noen kan virke litt smått. Vi får bare håpe på at Sony gir oss muligheten til å deaktivere knappene ved skjermen, og at noe kan gjøres med batterikapasiteten.

Tur og opphold i Stockholm ble betalt av Sony.

Vi gjør oppmerksom på at bildene på ingen måte er representative til det ferdige produktet, da de er tatt med førproduksjonsfirmware. Vi ber om at ingen bruker de i kvalitetssammenligninger. Alle bilder i denne artikkelen er tatt med Sony Alpha 7.

annonse